który jest w naszym domu od wielu lat. Chrzanić to! :) Sos chrzanowo-żurawinowy Składniki: 10 dag startego chrzanu 30 dag dżemu z czarnej porzeczki 30 dag żurawiny w słoiku 2 pomarańcze 1 cytryna 50-75 ml czerwonego, wytrawnego wina Przygotowanie: Pomarańcze oraz cytrynę myjemy i sparzamy wrzątkiem. Ścieramy skórkę z cytryny. Wyciskamy sok z cytrusów. Miksujemy
Moja Mama Gotujedodatkiem orzeszków zimnych) Składniki: 1/2 paczki rukoli ok. 300 g piersi z kurczaka 1 grejfrut 1 pomarańcza 8-9 szt. suszonych pomidorów w oleju + 2 łyżki oleju ze słoika 2 garści orzeszków ziemnych sól Przygotowanie: Pierś z kurczaka myjemy, kroimy na małe kawałki, lekko solimy i podsmażamy przez 4-5 minut na oleju spod pomidorów. Pomarańczę obieramy i kroimy
Moja Mama Gotujepół, wydrążamy miąższ (jeżeli pestki są duże to odrzucamy), siekamy i odkładamy na bok. Cukinię układamy w naczyniu żaroodpornym rozcięciem do góry, doprawiamy solą, pieprzem, skrapiamy łyżeczką oliwy ze słoika z suszonymi pomidorami i zapiekamy przez 15 minut. Orzechy i pestki dyni mielimy. Na patelni podgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy płatki chili, mieloną kolendrę, posiekany czosnek. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę
Moja Mama Gotujepyszne kiszone patisony. Bardzo fajny, oryginalny smak. Kiszone patisony Składniki: małe patisony kawałek chrzanu 3-4 ząbki czosnku koper woda, sól Przygotowanie: Patisony, chrzan, czosnek i koper umieścić w słoiku z nakrętką lub w naczyniu do kiszenia ogórków (około 1,5 l). Zalać przegotowaną schłodzoną wodą (1 łyżka soli na 1 litr wody). Po 3-4 dniach ukiszone patisony będą
Moja Mama Gotujemieszankę do mielonych orzechów. Dodaj szczyptę soli, cukier, kakao i odrobinę mleka. Miksuj do uzyskania gładkiego kremu – możesz dodać odrobinę mleka lub wody, gdy będzie za gęsty. Przełóż do słoika i wstaw do lodówki, żeby stężał. Obierz mango i pokrój je na plasterki. Na patelni grillowej zgrilluj pieczywo tostowe i jeszcze ciepłe posmaruj nutellą i przełóż kawałkami mango (możesz
Eat me! Fit me!każdy mógł polać swoją porcję bezpośrednio na talerzu. Zazwyczaj na imprezach sałatki wszelakie mają wzięcie, ta wcale nie będzie wyjątkiem, nawet zaryzykuję stwierdzenie, że zniknie jako pierwsza. Składniki: 1 słoik marynowanego selera (340ml) 3 łodygi selera naciowego 300g filetu z kurczaka 1 nieduża czerwona cebula pół puszki kukurydzy 50g śliwek kalifornijskich 2 łyżki octu winnego sos: 3 łyżki jogurtu
Obiad gotowysię rozpuści ściągamy garnek z ognia. Następnie cały czas energicznie mieszając wlewamy cienkim strumieniem śmietanę. Energicznie i szybko mieszamy, aby powstał jednolity i gładki sos. Gotowy sos przelewamy do słoika lub innego naczynia i pozostawiamy do ostudzenia. Gdy już będzie zimny wstawiamy go do lodówki
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneObrane cebule kroimy w półkrążki, przekładamy na sitko i sparzamy wrzątkiem (cebula jest wtedy lżej strawna, ale nie traci swoich wartości), po czym hartujemy zimną wodą i odsączamy. W słoiku (lub innym naczyniu/pojemniku) układamy na przemian – listek laurowy, ziele angielskie, cebulę, majeranek, pieprz różowy, śledzie – aż do wyczerpania składników. Wierzch stanowi cebula, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie ziarna pieprzu różowego
mojewypiekiinietylkoczosnku, bazylii, majeranku, oregano, rozmarynu, tymianku. sporo tego prawda? Spróbujcie a sami się przekonacie jaki boski smak. Składniki: beczka śledzi z suszonymi pomidorami 550 gram SEKO słoik 500 ml buraków w occie winnym 1 cebula 3 łyżki majonezu chrzan pieprz czarny gruboziarnisty szczypiorek 2 jabłka natka pietruszki do ozdoby Przygotowanie: Śledzie odsączamy z oleju
Życie zaczyna się w kuchnisosie pomidorowym z dodatkiem małej mozzarelli. składniki: 700 g mięsa mielonego, u mnie karkówka 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego Hortex pół suchej bułki sól,pieprz cukier 1,5 słoika pomidorów krojonych (ok 700 g) 1 opakowanie mozzarelli w małych kulkach Bułkę namoczyć wcześniej w mleku lub wodzie. Pomidory przełożyć do garnka i zmiksować blenderem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, ewentualnie
Monia miesza i gotujewariacja. Jak zawsze poszłam swoją ścieżką. Zapraszam do sprawdzenia, co z tego wyszło. SKŁADNIKI: 4 pojedyncze piersi z kurczaka 25 dag pieczarek puszka pomidorów 400g u mnie własne ze słoika 4 plastry szynki garść czarnych oliwek 1 średnia cebula pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 2-3 łyżki masła 1 łyżka oliwy 2 szczypty rozmarynu suszonego
Kuchnia Beatypieczenia. Wysypać granolę i równomiernie rozmieścić na blasze. Piec 20 minut w 180*C. Wyjąć, dodać pokrojone morele, wymieszać. Całkowicie wystudzoną granolę przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce lub słoiku. Smacznego! Przepis bierze udział w konkursie "Bakalie mają moc" organizowanym przez sklep internetowy Agnex. Z tej okazji mam dla Was rabat 5% na produkty Agnex na hasło ZDROWE-BAKALIE
Chocolate Muffin Blogsię tego domaga. Może właśnie tak jest z tymi rybami. Na dzisiaj polecam sałatkę śledziowo – warzywną na szybko. Polecam. Składniki: 1 opakowanie śledzi solonych w oleju Mieszanka warzywna ze słoika ( ok. 1 l ) 1 czerwona cebula 4 jajka Pieprz Sól opcjonalnie Majonez light Wykonanie: Ze śledzi zlewamy olej i moczymy je około 30 minut w zimnej wodzie. Jajka gotujemy
Smaki Ewyorzechy włoskie i słodkie, słoneczne mango. Granolę przygotowałam z dodatkiem oliwy - dzięki temu jest niewiarygodnie chrupiąca! Spróbujecie...? Granola z oliwą, mango i jagodami goji Składniki: (na 1 l słoik granoli) 350 g płatków owsianych 100 g płatków jaglanych 2 łyżki nasion chia 2 łyżki nasion konopii 2 łyżki złotego siemienia lnianego 75 g orzechów włoskich 60 g sezamu
Pożeraczka, czyli raz adobrzepraskę. Do miski przełożyłam śledzie, ogórki, cebulę i pieczarki. Do drugiej miseczki przełożyłam składniki sosu. Wymieszałam, doprawiłam do smaku solą, pieprzem i cukrem. Połączyłam ze śledziami, ogórkami... Przełożyłam do słoika i wstawiłam na kilka godzin do lodówki, żeby składniki się dobrze połączyły a śledzie nabrały niepowtarzalnego smaku. Są pyszne, aromatyczne, lekko pikantne a zarazem słodkie. Po prostu takie jakie lubię
Kuchnia u Krysi