indyk - 7293 przepisów (strona:373/487)

Zakręcone spaghetti Siostry Ewy. Z szynki wieprzowej. 180

się złożyło, że dziś w mojej kuchni także spaghetti, więc wpis jak najbardziej na czasie. Składniki (na 6-7 osób): 1/2 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej (wołowiny lub indyka) 1 opakowanie makaronu świderki 1 puszka rozdrobnionych pomidorów 1/2 najmniejszego op. koncentratu pomidorowego 1/2 słoika domowej produkcji przecieru pomidorowego 1 średnia cebula 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz papryka słodka

Kuchnia po mojemu
Z serii - na domowe kanapki: Karkówka z Dijon 175

Kolejna po szynce , schabie i indyku pieczona wędlina domowa doskonała zarówno na zwykłe kanapki jak i świąteczny stół. Powstała podobnie jak poprzednie - jako produkt uboczny jak zwykle ;) Tym razem z obiadowej produkcji pysznej karkówki w majonezie został kawałek mięsa. Został zagospodarowany na smaczny i zdrowy dodatek do kanapek. Składniki ( na niewielką porcję wędliny): 1/2 kg chudej karkówki 2 łyżki musztardy

Kuchnia po mojemu
Wołowina z garnca. Królowa wędlin domowych na świąteczny stół. 127

Był już schab środkowy, indyk i karkówka na kanapki. Abyście mogli tu odnaleźć komplet domowych wędlin pieczonych opiszę dziś wołowinę w takim wydaniu. Przyrządza ją moja Mama, która nie jada prawie wcale kupnych wędlin - w większości wieprzowych. Uwielbiam mięso wołowe, a w wydaniu kanapkowym to już w ogóle poezja. Zdrowy, sycący, pożywny, a przede wszystkim bez konserwantów dodatek do kanapek

Kuchnia po mojemu
Makaron z Sosem Spaghetti Orzech 144

Zapraszam :)   Składniki : 0,5 kg dobrego mięsa mielonego  ( może być mielone z indyka ) 1 słoik    Sos do spaghetti ORZECH 1 łyżka suszonej bazylii  2 ząbki  czosnku sól, pieprz do smaku 4 łyżki dobrej oliwy  1do 1.5 szklanki bulionu  Makaron rurki  Wykonanie : Makaron ugotować all dente. W rondlu rozgrzać oliwę  , dodać

Sama słodycz i szczypta chili
Zupa z pieczonej dyni 131

pomidorów, czosnku i cebuli. Zupa wyszła świetnie i na pewno w przyszłym roku też ją przygotuje ale w większej ilości. Bulion do tej zupy można ugotować na bazie skrzydła indyka lub porcji rosołowej z dodatkiem włoszczyzny, ja jednak co jakiś czas gotuje większą ilość bulionu lub rosołu i mrożę porcjami. Potem wystarczy tylko rozmrozić odpowiednią porcję. Składniki: 500 g musu

Mama Gotuje
Krokiety z mięsem 112

dodatkowo opróżniłam zamrażarkę. Z mięsa postanowiłam zrobić krokiety. Mnie wyszło 11 krokietów z dużą ilością mięsa. Krokiety wyszły rewelacyjne. Składniki: naleśniki 1,5 kg ugotowanego mięsa (z kaczki, perliczki, indyka i wołowiny) 1,5 szklanki rosołu 2 cebule warzywa z rosołu (pietruszka, seler i odrobina marchewki) sól pieprz Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na oleju. Cebulę, mięso

Mama Gotuje
Bulion 116

wymaga wiele czasu. Można przygotować go więcej i nadmiar zamrozić. Ja podaje przepis na bazie udka kurczaka, ale równie dobrze można go przygotować z porcji rosołowej, skrzydła indyka lub dowolnego innego mięsa. Składniki: udko kurczaka 1 marchew 1 pietruszka 1 mały seler 1 cebula liść laurowy 2 owoce ziela angielskiego sól pieprz Wykonanie: Udko umyć, włożyć do garnka i zalać

Mama Gotuje
Zupa brokułowa 125

krem z brokułów. Bardzo dobra i sycąca zupa, którą proponuję podawać z grzankami lub z groszkiem ptysiowym. Składniki: bulion lub mięso na wywar (np. porcja rosołowa lub skrzydło z indyka) liść laurowy ziele angielskie świeże lub mrożone brokuły 1 marchew 1 cebula 2 łyżki śmietany lubczyk sól pieprz Wykonanie: Mięso gotować przez 30 minut z zielem angielskim, liściem laurowym, solą

Mama Gotuje
LUNCH BOX 128

SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 łyżka lubczyku 1 łyżka czosnku 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 1 łyżeczka papryki wędzonej 1 łyżka oleju rzepakowego kopytka ---> przepis znajdziesz tutaj duża garść szpinaku 1/3 marchewki PRZYGOTOWANIE: Mięso należy wymieszać z przyprawami. Do misy multicookera wlewamy olej. Nastawiamy program FRY MEAT i czas 30 minut. Przekładamy rozdrobnione mięso i obsmażamy każdy

ClauditteMissCooking
Klops z indyka z nadzieniem 138

tylko na niedzielny obiad, ale również może stanowić idealny lunch do pracy ;) Prosty i szybki w wykonaniu a smaczny i zdrowy ! :)  Składniki: -> 1kg mielonego mięsa z udźca indyka -> Garść roszponki/rukoli -> 1 paprykę czerwoną -> Sól, pieprz, chilli, -> Natkę pietruszki -> 1 łyżkę musztardy francuskiej  -> 1/3 opakowania sera feta Wykonanie:  Mięso dokładnie przyprawiamy

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Zupa krem z pulpetami z brukselką 147

różyczki brokułu  marchewka  30 dag brukselki  jogurt do zabielenia zupy  sól  pieprz cytrynowy  Na pulpety :  50 dag mięsa z indyka  1 jajko  sól  pieprz mielony  2 łyżeczki cebulki granulowanej  2 łyżki otrąb gryczanych  ugotowana brukselka ( około 15 -20 sztuk) Warzywa myję i obieram, można użyć mrożonych. Następnie

Takie tam pichcenie
Stripsy w wędzonej papryce 161

SKŁADNIKI: 4 piersi z kurczaka 2 łyżki czerwonej słodkiej wędzonej papryki 1 łyżka mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka pieprzu mielonego 1 łyżka przyprawy do indyka 5 łyżek płatków ryżowych 8 żółtek 1 łyżka oleju rzepakowego PRZYGOTOWANIE: Mięso umyć i oczyścić. Podzielić na części tzw. stripsy.  Do miski dodać żółtka i pozostałe sypkie produkty. Dokładnie wymieszać. Do tej papki dodać

ClauditteMissCooking
937. Kasza jęczmienna trochę inaczej & Kilka pomysłów na.. 168

kaszy jęczmiennej na słono to i za zamachem postanowiłam jej spróbować w końcu na słodko ;) A tu kilka ostatnich propozycji z jej udziałem ;) sałatka z kaszy jęczmiennej, z pieczonym indykiem, fasolą czerwoną, camembertem i orzeszkami ziemnymi, podana na rukoli  potrawka z kurczaka zaprawiona kremówką, z marchewką i groszkiem; kasza jęczmienna  kurczak w sosie dyniowo-śmietanowym z pieczarkami; kasza

More food, love and dreams
Wołowina po chińsku - obiad w 15 minut 185

się dla obcokrajowaca  deportacją i zakazem wjazdu przez minimum najbliższe 3 lata Składniki 50 - 60 dag wołowiny może być pręga (wołowinę można zastąpić filetem z piersi kurczaka lub indyka) 1/2 słoiczka pędów bambusa 1 mała czerwona papryka 1 cebula średniej wielkości  1 mała marchewka pocięta w cienkie wiórki lub starta na tarce o grubych oczkach 1 płaska łyżka

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
W paprykowym świecie - faszerowana papryka 164

papryki średniej wielkości (preferuję czerwone, ale mogą być w dowolnym kolorze)   1 mała papryczka chili drobno posiekana 500 g  mielonego mięsa (wołowe, wołowo-wieprzowe lub z indyka) 1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę 1 całe jajo 2-3 łyżki stołowe bułki tartej olej do podsmażenia cebuli 1 litr przecieru pomidorowego sól, pieprz, cukier i sos sojowy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Proponowane wyszukiwania