słoik - 12348 przepisów (strona:365/824)

Wielkanocne roladki 494

się je bardzo szybko . Przy tak wielu zaletach niestety maja jedną wielką wadę- są tak smaczne, że ciężko skończyć na jednej porcji. Składniki: 6 plastrów chudej szynki 1 słoik ciętego selera w zalewie 1 duże kwaśne jabłko 1/2 dużej cebuli 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki posiekanego szczypiorku (można zastąpić pietruszką) 3 łyżki majonezu (w wersji fit polecam jogurt

Pobite gary Barbary
KOKOSOWE CIASTECZKA MUESLI z olejem rzepakowym 110

niezwykle zdrowe, pożywne oraz po prostu przepyszne :) Ja przygotowuję je z myślą o synku - aby nie kupować np.słodyczy ze sklepu, robię te ciasteczka i przechowuję w zamkniętym słoiku - uwierzcie mi, baaardzo długo zachowują świeżość - o ile nie zostaną wcześniej 'pochłonięte' przez innych domowników ;) Kokosowe ciasteczka z muesli idealnie sprawdzą się  na piknik, na zdrowe drugie śniadanie

Moja Książka Kucharska
SOS PESTO Z RUKOLI 97

robocie powoli dolewamy oliwę ( w razie potrzeby zdejmujemy składniki ze ścianek pojemnika łopatką) - gdy wszystko dokładnie się połączy, doprawiamy pesto solą oraz pieprzem. Krok 4. Gotowe pesto przekładamy zakręcanego słoika, zalewamy cienką warstwą oliwy i zamykamy. Podajemy z makaronem lub jako dodatek do kanapek.  Przechowujemy w lodówce do tygodnia - po każdym wykorzystaniu, zalecam zalać resztę pesto świeżą warstwą oliwy

Moja Książka Kucharska
OGORKI WARSZAWSKIE 133

kopiaste łyżki szarej soli kamiennej PRZYGOTOWANIE: Krok 1.  Wszystkie składniki zalewy mieszamy, podgrzewamy, mieszamy, aby wszystko dokładnie się połączyło, sól rozpuściła, odstawiamy do wychłodzenia. Krok 2. Do każdego słoika wkładamy przyprawy, następnie układamy ogórki (zawsze jasnym końcem do góry), zalewamy zimną zalewą - słoje dokładnie zamykamy, ustawiamy w dużym garnku z wodą, zagotowujemy i natychmiast wyjmujemy, ustawiamy na grubej warstwie

Moja Książka Kucharska
KAPUSTA SALATKOWA 98

Krok 4. Całość gotujemy przez do 10 minut - pod koniec gotowania do warzyw można dodać pół łyżeczki mielonej, czerwonej, słodkiej papryki. Krok 5. Gorącą kapustę przekładamy do czystych, wyparzonych słoików, zamykamy je , studzimy - przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu. Moja Książka Kucharska poleca inne przepisy na zdrowe i udane przetwory domowe >>> Smacznego

Moja Książka Kucharska
PRZEPISY NA WIELKANOC - PRZYSTAWKI Z JAJ 629

drobiu lub cielęciny zielenina do dekoracji 2 łyżki gęstej śmietany sól i biały, mielony pieprz do smaku  sos: szklanka kwaśnej kremówki łyżka tartego chrzanu (może być ze słoika) sok z cytryny cukier sól kopiasta łyżeczka mielonej żelatyny 2 łyżki mleka   PRZYGOTOWANIE: Jajka obieramy ze skorupek, kroimy wzdłuż na połowę, wyjmujemy żółtka, białka układamy na deseczce. Pasztet ucieramy

Moja Książka Kucharska
DZEM Z POMARANCZY I OWOCOW POMELO Z BIALYM WINEM 75

kwasek cytrynowy łączymy doprowadzamy do wrzenia - gotujemy około 10 minut, cały czas mieszając. Następnie wlewamy płyn żelujący i jeszcze raz zagotowujemy na największym ogniu,  przekładamy całość do wyparzonym słoików i szczelnie zamykamy. Smacznego

Moja Książka Kucharska
SALATKA Z OGORKOW I PAPRYKI NA ZIME 203

solimy, dodajemy pieprz oraz posiekany   drobniutko czosnek - mieszamy i odstawiamy na około 2 godziny. Krok 6. Po tym czasie, warzywa jeszcze raz mieszamy, następnie ciasno wkładamy do przygotowanych słoików (bezwzględnie czystych i bardzo dobrze jeśli wyparzonych), zalewamy pozostałym roztworem,zakręcamy, pasteryzujemy w garnku z wodą przez 15 minut, licząc od czasu kiedy woda w garnku zawrze. Smacznego

Moja Książka Kucharska
PRAWDZIWY UKRAINSKI BARSZCZ CZERWONY Z FASOLA 159

będziecie potrzebowali ok. 500g). Kolejnym ważnym punktem jest przygotowanie zasmażki z  warzyw : marchwi, cebuli, koncentratu pomidorowego oraz buraków (aby oszczędzić trochę czasu możecie użyć gotowych, kwaszonych buraków ze słoika). Pamiętajcie, najlepszy barszcz to ten  mięsny z fasolą, gotowany powoli, czyszczony z szumowin. Oczywiście z ziemniakami (bo ziemniaki na Ukrainie trafiają do każdej zupy), z kapustą słodką lub kiszoną

Moja Książka Kucharska
Deser z chałki 145

Dziś zapraszam na bardzo smaczny deser z płatkami migdałowymi   Składniki : chałka drożdżowa - 1 szt dżem brzoskwiniowy - 1 słoik serek mascarpone - 250g śmietana kremówka - 80 ml cukier puder - 1 łyżka Polewa :Deser z chałki drożdżowej polewa czekoladowa - 1 opak migdały płatki  Kresto Przygotowanie: Z chałki odciąć brzegi i boki ze skórki, pokroić  na kanapki. Śmietanę schłodzoną ubić

Kuchnia Danusi
Maslane bulki z nadzieniem z platkow rozy czyli O tym jak rosliny zmienialy bieg historii 221

cukru z wanilią bądź cytrynowego 50 g masła (lub margaryny bezmlecznej) 1 jajko 240 ml mleka (dowolnego, ew. może być woda) pół łyżeczki skórki startej z cytryny 1/2 słoika konfitury z płatków róży do posmarowania :  jajko roztrzepane z 1 łyżką wody do posypania: 2 łyżki posiekanych migdałów Drożdże mieszamy z łyżeczką cukru i łyżką mleka, odstawiamy do rośnięcia

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tagliatelle z tuńczykiem, sosem pomidorowym i serem korycińskim 188

kilkoma rodzajami sera korycińskiego swojskiego od Agnieszki i Marcina Bielec , wiedziałam, że na obiad coś serowego musi być. Miałam apetyt na makaron, a że w spiżarce stoi jeszcze kilka słoików domowego sosu pomidorowego, musiał więc być makaron z sosem. Jeszcze kilka dodatków a postaci tuńczyka, oliwek - i gotowe.  Danie jest niezwykle proste, każdy sobie z nim poradzi. Na szybki

Obiad gotowy
Czosnek marynowany Jamar 192

promować produkt firmy Jamar . Tym razem był to czosnek konserwowy. Coś więcej o czosnku ? Proszę bardzo!  W środku mamy tylko trzy składniki: czosnek, sól i kwasek cytrynowy. Słoik zawiera 110 g produktu. Czosnek ma stonowany smak i idealnie nadaje się do sałatek czy do drobnych przekąsek takich jak koreczki, a nawet sam w sobie jako przekąska jest bardzo fajnym

W Moim Magicznym Domu
Chutney jabłkowy 102

około 15 minut często mieszając, Dodajemy cukier, starty imbir i całość smażymy jeszcze 15 minut (jabłka zaczną się rozpadać). Wyjmujemy cynamon i anyż. Gorący chutney nakładamy do wyprażonych, czystych słoików, szczelnie zakręcamy i na chwilę odwracamy dnem do góry. SMACZNEGO

Smak mojej kuchni
Pasztet domowy z królikiem 121

mnie pasztet z królikiem, ale zamiast królika można użyć udek kurczaka, kaczki lub zrobić w całości pasztet wieprzowy.  Mięsa jest dużo więc warto część pasztetu przygotować w słoikach i mieć na dłużej. U mnie wyszła jedna keksówka pasztetu i 4 nieduże słoiczki. Po przygotowaniu masy mięso nakładamy do wyparzonych słoiczków dokładnie uciskając, by nie było pustych przestrzeni, szczelnie zakręcamy

Smak mojej kuchni