słoik - 12348 przepisów (strona:358/824)

Tzatziki chrzanowe 159

nawet buraczkowe. Jaki sos będzie lepszy do wielkanocnych mięs niż chrzanowy sos tzatziki?   Składniki: duże opakowanie jogurtu greckiego lub bałkańskiego (400g) 2 czubate łyżeczki kupnego chrzanu ze słoika ząbek czosnku przetarty przez praskę sok i skórka starta z połowy cytryny 10 listków mięty pęczek koperku pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu duży ogórek szklarniowy – obrany szczypta soli

Ugotowane pozamiatane
Sałatka tatarska 152

jeden mały) pół czerwonej cebuli drobno pokrojonej 2 jajka na twardo, obrane i posiekane 10 marynowanych grzybków drobno pokrojonych 10 małych korniszonów drobno pokrojonych 2 czubate łyżki kaparów ze słoika fenkuł drobno pokrojony – opcjonalnie 4 łyżki majonezu wymieszanego z 4 łyżkami jogurtu greckiego łyżka octu jabłkowego pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu pół pęczku koperku drobno posiekanego (może być też

Ugotowane pozamiatane
Żurek wegański na domowym zakwasie czyli Zupowy Wtorek odc.90 229

wegański na domowym zakwasie zakwas: 3-4 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej 2 szkl. przegotowanej, letniej wody 2 ząbki czosnku skórka z chleba razowego na zakwasie Składniki zakwasu mieszamy w słoiku i nakrywamy ściereczką. Odstawiamy w temperaturze pokojowej na ok 5 dni. Codziennie mieszamy. wywar: 2 l. wody 2 marchewki pietruszka 2 łodygi selera osmalona nad palnikiem cebulka 2 ziela angielskie

Dzieje kuchennej Wiewióry
sałatka leśna polana 289

składniki: 1 słoik pieczarek marynowanych 2 marchewki 3 ziemniaki 3 jajka 2 ogórki konserwowe, średniej wielkości 2 piersi z kurczaka 100 g sera żółtego natka pietruszki (ja użyłam zamrożonej natki z selera, którą wcześniej rozmroziłam) 5 łyżek majonezu 2 łyżki śmietany, kwaśnej słodka papryka, sproszkowana sól, pieprz wykonanie: Marchewkę gotujemy z ziemniakami w mundurkach do miękkości. Studzimy, obieramy i kroimy

Domowy Smak Jedzenia
Sałatka grzybowa polana 289

ostatnim czasie stała się hitem internetu. Sałatka nie tylko pięknie się prezentuje ale też wybornie smakuje.   Oto moja wersja tej sałatki.  1 średni słoik marynowanych pieczarek  2 ugotowane marchewki 1 większy lub 2 małe ugotowane ziemniaki 1 filet z kurczaka (ok. 200g) 2 jajka ugotowane na twardo 2 ogórki konserwowe 3-4 łyżki posiekanego szczypiorku majonez

Kolorowa kuchnia Elki
Bigos w prawdziwie świątecznej wersji 166

moim domu bigos gotuje się niemal w ilości hurtowej. Jednak Święta spędzamy zwykle w naprawdę pokaźnym gronie i wszyscy są amatorami tradycyjnych potraw. Dodatkowo, gorący bigos zamykamy w słoikach, dzięki czemu w dowolnej chwili możemy otworzyć i pałaszować. Z czasem kapusta staje się bardziej miękka, ale miesiąc lub półtora spokojnie możecie przechowywać tak zamknięte danie. Być może i dłużej

Pichceniomania
Mazurek z wiśniami i białą czekoladą 159

moim nie pozostał nawet okruszek. :) Składniki 2 szklanki mąki pszennej kostka masła 4 łyżki cukru szczypta soli 2 żółtka 150 g białej czekolady 100 ml śmietany 30% słoik dżemu wiśniowego Stovit płatki migdałów Zimne masło zagniatamy z mąką, cukrem, solą i żółtkami. Odkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia (23x35

Cynamonowe szczęście
Sałatka z tuńczykiem i kaszą gryczaną 162

piątkową kolację, następnego dnia zabrałam ją jeszcze do pracy. Składniki: 100 gram kaszy gryczanej 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 puszka zielonego groszku 1 duża czerwona papryka 1 słoik suszonych pomidorów 1 łyżeczka czubrycy zielonej Sól himalajska Pieprz 3-4 łyżki oleju lnianego Sposób przygotowania: Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i pozostawiamy

Bajeczna Kuchnia
Sałatka z białą kiełbasą i jajkiem+ film 215

mixu sałat 3 jaja ugotowane na twardo 3 sztuki białej kiełbasy parzonej pęczek rzodkiewek garść rzeżuchy sos 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki tartego chrzanu ze słoika czarny pieprz sól przepis Do miski przekładamy majonez, jogurt oraz tarty chrzan, całość doprawiamy odrobiną soli, czarnym pieprzem i wszystko dokładnie ze sobą łączymy. Białą kiełbasę kroimy w plastry, ugotowane

Smakowite Dania
Owsiany zakwas na żur. 161

ziarenek ziela angielskiego 4 ziarenka pieprzu 1 cebula 4 liście laurowe 5 ząbków czosnku Przygotowanie; Płatki owsiane mielimy na gruboziarnistą mąkę w młynku do kawy. Wsypujemy do dużego słoika, cebulę obieramy i kroimy w piórka, czosnek obieramy i kroimy na pół- dodajemy do mąki. Ziele angielskie, liście i ziarenka pieprzu także wrzucamy do słoja. Zalewamy ciepłą ( nie gorącą) woda. Dokładnie

Radość kipiąca uśmiechem.
Domowe karmelki - smak dzieciństwa. 137

miodu laska wanilii Wszystkie składniki włożyć do małego rondelka z grubym dnem. Laskę wanilii przekroić i wyjąć nasionka. Nasionka przełożyć do rondelka ( laskę wanilii bez nasionek możecie włożyć do słoika z cukrem, aby cukier nabrał aromatu wanilii. Będziecie mieć domowy cukier waniliowy) Wszystkie składniki podgrzewać na małym ogniu.  Podgrzewać około 45 minut. Masa ściemnieje i zrobi się gęsta

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Czekoladowa granola z orzechami 255

minut a następnie mieszam, przyklepuję łyżką i piekę kolejne 15 minut. 10 Wyciągam z piekarnika i nie mieszając czekam aż granola wystygnie. 11 Następnie przekładam ją do szczelnego słoika. 12 Smacznego

Book of spells
Pikle z ogórka 179

pikli ogórkowych. Są znakomitym dodatkiem do wszelkich dań, nie tylko azjatyckich.  Dobrze się sprawdzą z wędliną na kanapkach. Zamiast cukru dałam ksylitol. Tak przygotowane pikle można przechowywać w słoiku w lodówce.  Bardzo polecam! Przepis na podstawie magazynu "Jamie" składniki 1 długi ogórek lub 2 średnie 1 papryczka chili 1/2 pęczka kolendry, posiekana 2 łyżeczki octu ryżowego - do smaku

Stare Gary
Zakwas na żurek 183

listki laurowe 6 ziaren ziela angielskiego Sposób wykonania: Mąkę wsypujemy do dużego słoja i zalewamy dwoma szklankami ciepłej, przegotowanej wody. Dokładnie mieszamy. Dodajemy pozostałą wodę, czosnek i chleb. Słoik przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 4-5 dni (w temperaturze pokojowej). Od czasu do czasu zakwas mieszamy

Qchnia po prostu
Bezglutenowy zakwas na żurek na mące z quinoy i mące gryczanej 161

ząbki czosnku 1 liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego pół łyżeczki ziaren kolendry łyżka wody z kiszonych ogórków 700 ml letniej przegotowanej wody Wykonanie: Do dobrze umytego, wyparzonego słoika o pojemności jednego litra wsypujemy mąkę, dodajemy przyprawy, pokrojony na ćwiartki czosnek i wszystko zalewam letnią wodą. Dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Dolewamy sok z ogórków, aby przyspieszyć cały proces

Quinoa Raz!