słoik - 12348 przepisów (strona:358/824)

Żurawinowy biszkopt orkiszowy z jabłkami i jogurtową chmurką 183

stopni przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po przestudzeniu podzielić biszkopt na 3 równe blaty. Każdą warstwę nasączyć ekstraktem pomarańczowym rozcieńczonym wodą. Warstwa jabłkowa: średni słoik domowego musu jabłkowego be dodatku cukru (ok. 400 ml) 150 ml gorącej wody do rozpuszczenia galaretki 1 galaretka pomarańczowa Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie. Przestudzić i dodać do musu jabłkowego

FitKot
Ciasto wiosenna zebra 3395

jajka 3/4 szkl mąki 1/2 szk cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 400 g śmietany 18 % 1 galaretka agrestowa Gellwe 1 galaretka z owoców leśnych Gellwe 1 mały słoik jagód w soku 250 g śmietany 30 % 1 śmietanex Gellwe 1 cukier waniliowy Gellwe 2 łyżki utartej mlecznej czekolady 1. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i stopniowo po jednym żółtku

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Wołowina z pieczarkami 131

Wołowina z pieczarkami to nasz pomysł na obiad. Sos jest pikantny, gdyż została do jego przygotowania wykorzystana pikantna pasta paprykowa , która była przygotowana do słoików na zimę. Pastę można wykorzystać kupną, ale zrobić sos z dodatkiem koncentratu pomidorowego z pieprzem Cayenne. Przed podaniem obsypujemy natką pietruszki. Na blogu są już przepisy na danie z wołowiny: Bitki wołowe tradycyjne , Bitki wołowe

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto Owocowa Mgiełka 530

pieczenia, ½ łyżki octu, 1 łyżeczka barwnika czerwonego w proszku, Masa śmietanowa: 500 ml śmietany 30%, 2 opakowania śmietan-fixu, 2 opakowania cukru waniliowego, ½ szklanki wody, 1 łyżka żelatyny, Dodatkowo: ½ słoika dżemu wiśniowego, 400g truskawek, 1 kiść winogrona ciemnego, 3 opakowania galaretki truskawkowej. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję żółtka oraz cukier

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sałatka warstwowa gyros 497

polana ” , ale z drobnymi zmianami. Bardzo smaczna sałatka, która prezentuje się bardo ciekawie. Składniki: marchew 3 szt, ziemniak 2 szt, ser żółty starty 1 szklanka, pieczarki marynowane 1 mały słoik, kukurydza konserwowa 1/4 puszki, pierś kurczaka 2 szt, przyprawa gyros 2 łyżki, szczypiorek posiekany 5 łyżek, olej do smażenia,  sos: majonez 5 łyżek, ketchup 2 łyżki, jogurt naturalny

kulinarne odsłony pati
MILKY WAY 452

łyżka kakao, ½ szkl. cukru, mąka pszenna, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: ½ szkl. mleka, ½ szkl. cukru, 1 cukier waniliowy 2 szkl. mleka w proszku, 200 g masła Dodatkowo: słoik wiśni drylowanych Polewa: ¼ kostki masła, 2 łyżki kakao, 2 łyżki mleka, 2 łyżki cukru, 1 łyżka śmietany 12% WYKONANIE Ciasto: Blaszkę o wymiarach 24x38 cm wykładamy pergaminem. Do szkl. o pojemności

słodki bratek
Ciasto jogurtowo-karmelowe z brzoskwiniami 147

przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz jogurt. Wszystko mieszamy dokładnie, dodajemy pokruszoną czekoladę. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierzch układamy plasterki brzoskwini. Brzoskwinie ze słoika pokroiłam na cztery i powtykałam lekko w ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45 minut. Pieczemy bez termoobiegu, grzaniem góra-dół. Jeśli macie inny piekarnik

Zasmakuj Kuchni
Zapiekanka ziemniaczana. 184

sola i pieprzem. Na dnie układamy ziemniaki, które przykrywamy kapustą. Na wierzch dajemy mięso. Teraz musimy przygotować zalewajkę, w 2 szklankach gotującej się wody rozpuszczamy kostki rosołowe.  W słoiku w szklance zimnej wody rozrabiamy 2-3 łyżki mąki.  Potem rozrobioną zawiesinę dolewamy do rosołu i krótko intensywnie mieszamy. Zalewajką zalewamy naszą zapiekankę. Ozdabiamy zieleniną i zapiekamy

chleba naszego
ŚLEDZIE Z IMBIREM, SUSZONYMI ŚLIWKAMI I POMARAŃCZĄ 159

solą. Całość wymieszaj i odstaw, by smaki się przegryzły. Sos powinien być ostrawy, słodki i lekko słony. Gdy sos ostygnie dodaj kawałki śledzi i całość delikatnie wymieszaj. Przełóż do słoika i postaw do lodówki na całą noc. /przepis Agnieszki Maciag

Anioły w kuchni
Kotlety mielone z czerwonym pesto 154

obtaczamy je w bułce i smażymy na rozgrzanym olej z obu stron. Warto z pozostałego pesto przygotować sos. Do garnka wlewamy około 300 ml bulionu, dodajemy pozostałe pesto ze słoika. W 100 ml słodkiej śmietany rozprowadzamy 1 łyżeczkę mąki. Dodajemy do bulionu z pesto. Zagotowujemy mieszając. Jeżeli istnieje taka potrzeba możemy dodatkowo doprawić. Podajemy z usmażonymi kotletami mielonymi. SMACZNEGO. (function

Smaki Ewy
Hummus w trzech smakach 164

zimna woda – 1/2 łyżeczki zmielonego kuminu rzymskiego – 1/3 łyżeczki różowej soli himalajskiej lub morskiej – szczypta świeżo mielonego pieprzu Dopraw do smaku: – 10 suszonych pomidorów ze słoika – 2 łyżki oleju z pomidorów – pęczek szczypiorku – papryka czerwona oraz przyprawy: papryka ostra i słodka Przygotowanie: 1. Cieciorkę odcedzamy z zalewy (zalewę można wykorzystać do przygotowania majonezu

Podwójnaporcja
Torcik Porzeczkowo - Serowy 142

sera twarogowego np. Mój ulubiony lub z Piątnicy 1/3 szkl cukru 100 gr masła 2 jajka 3 łyżki budyniu bez cukru np. waniliowego 80 ml mleka 1/2 słoika dżemu/frużeliny z czarnej lub czerwonej porzeczki Polewa: 80 gr białej czekolady 1-2 łyżeczki dżemu/frużeliny z czarnej lub czerwonej porzeczki Biszkopt 1. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta

Gotowanie...to proste !
Makaronowa sałatka z kurczakiem 273

użyjcie makaronu z gotowych zupek. Składniki: 1 ½ opakowania makaronu Wonton  lub 3 dowolne opakowania zupek chińskich z makaronem 700ml bulionu warzywnego 2 piersi z kurczaka 1 większy słoik marynowanej papryki 1 puszka kukurydzy 2 pęczki szczypiorku lub jeden większy 4 łyżki majonezu 2 łyżki oleju 1 łyżeczka przyprawy Kebab-gyros Sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Makaron z zupek

Kuchnia w czekoladzie
Chlebek na zakwasie 127

należy zagotować, ostudzić do temp. ok. 46 st.C i dodać 2 łyżki miodu.  Do wymieszanych sypkich składników dodajemy zakwas, wlewany wodę z miodem i mieszamy. Odkładamy do litrowego słoika zakwas na kolejny raz (ok. 1/2) i możemy tak przechowywać od. 3 tygodni w lodówce do kolejnego wypieku chleba. Blaszki keksówki należny wysmarować olejem i wysypać otrębami pszennymi, silikonowe keksówki

Z notatnika
Sos barbecue do grilla, kanapek, itp. 107

kilka łyżek wody.  Po ugotowaniu sosu można go zmielić blenderem - wtedy otrzymamy jednolitą konsystencję. Jeśli zostawimy bez blendowania będą wyczuwalne kawałki cebuli i czosnku. Wystudzić i przełożyć do słoika.  Przechowywać w lodówce. Postoi bez problemu nawet kilka tygodni. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu