cebulka zmięknie. Teraz dodać kapustę kiszoną, kminek, marchew pokrojoną w kostkę, seler pokrojony drobno. Smażyć aż kapusta zmieni kolor na ciemniejszy. Wlać wodę która została po wyjęciu kapusty ze słoika plus 1,5 litra wody. Doprawić świeżo mielonym pieprzem. Ostrożnie z solą, doprawić dopiero po chwili gotowania. Dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę. Gotować 30 minut, dodać ziemniaki pokrojone w małą
Kuchnia Pokoleńgotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając trzepaczką. Gotujemy aż krem zgęstnieje i osiągnie upragnioną konsystencję. U mnie gotował się około 20 minut. Odstawiamy do ostygnięcia przed przelaniem do słoika. Przechowujemy w lodówce. Do gotowego, zimnego kremu dodajemy kilka łyżek kremu śmietanowego, mieszamy dokładnie do połączenia składników. Wtedy wyjdzie nam masa pomarańczowa. Składniki na krem śmietanowy: 500 gram mascarpone
Życie zaczyna się w kuchnidodaniem zaczęłam odmierzać mąkę, żelatynę i ważyć wiśnie, a tylko dlatego, żeby któregoś dnia podzielić się z wami przepisem na frużelinę. Zawsze przygotowuję jej więcej i nadwyżkę przechowuję w słoiku w lodówce. Taka schłodzona mocno tężeje, ale już rozpracowałam jak przywrócić jej żelową półpłynną konsystencję. Wystarczy przełożyć ją do miseczki i lekko podgrzać w kąpieli wodnej. Składniki na 2 porcje
Blondynka Gotujetylko na Wielkanocnym stole! Składniki: 10 jajek przepiórczych 2 białe kiełbaski (najlepiej surowe, ale nie jest to warunek konieczny) 2 łyżki majonezu ok. 1,5 łyżeczki tartego chrzanu ze słoika kiełki lub szczypiorek do dekoracji Wykonanie: Jajka ugotować na twardo. Surową białą kiełbasę sparzyć (nie gotować!). Majonez wymieszać z chrzanem w miseczce. Schłodzoną kiełbasę pokroić w grube plastry, wyłożyć
Mojewlasne.plsojowy oraz cukier i miód. Gotuj ok 15 minut na małym ogniu. Etap IV - Przyprawy Dodaj wszystkie przyprawy i gotuj aż do zgęstnienia na małym ogniu. Przełóż do słoika, tak przygotowany sos możesz przetrzymywać w lodówce do 2 tygodni. Zapraszam Was również do zapoznania się z przepisami na udany grill innych Łódzkich blogerek mmm zapowiada się pyszna majówka :) Grilowane ananasy
Wylizany Rondelmandarynki obrane garść orzechów włoskich podprażonych na patelni sok z połówki cytryny po łyżce oliwy, płynnego miodu i sosu sojowego świeżo zmielony pieprz ćwierć łyżeczki harissy łyżka kaparów ze słoika 5 suszonych moreli pokrojonych w cienkie paski natka pietruszki drobno posiekana Jak przygotować pęczak z mandarynkami i orzechami włoskimi? Kaszę ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Cytrynę wymieszać
Ugotowane pozamiatanetemperaturze. Wstrząsamy fiolką aż do rozpuszczenia się proszku, następnie wlewamy zawartość do naczynia z mlekiem i dokładnie całość mieszamy. Mleko z kulturami bakterii możemy zostawić w garnku, przelać do słoika, termosu lub innego (! niealuminiowego) naczynia z pokrywką. Ja ugotowałam mleko w garnku do mleka, a następnie od razu przelałam je do garnka z pokrywką. Naczynie z mlekiem szczelnie przykrywamy
Słodkie okruszkiszklanki + do posmarowania wierzchu strucli, drożdże suche 2 łyżeczki, cukier brązowy 3 łyżki, jajko 1 szt, olej pół szklanki, sól szczypta, dodatkowo: dżem lub marmolada 1 mały słoik, mak suchy 2 łyżki, cukier puder do posypania, Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy, aby było ciepłe. Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wkładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy
kulinarne odsłony patizachwyciła mnie różnorodność warzyw i owoców oraz mnóstwo odmian oliwek. U nas tego nie ma, ale przeglądając zdjęcia ze swojej wyprawy do Leptokarii, podjadam oliwki (z pestkami – przepyszne!!!) ze słoika. Aby jeszcze lepiej odtworzyć klimat grecki, zrobiłam przepyszną zapiekankę – prasopitę. Ten placek zazwyczaj przygotowuje się z nadzieniem szpinakowym. Ja jadłam go w wersji porowo – serowej i taką zrobiłam w swojej
W mojej kuchniSKŁADNIKI : 1 pierś z kurczaka 1/2 puszka mleka kokosowego 1 słoik warzyw chińskich ( bambus, kiełki, marchew, papryka ) 1/2 część świeżego ananasa 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 litr bulionu warzywnego 1 mała papryczka chilli 1 łyżka tartego imbiru 2 łyżki soku z cytryny lub limonki 1 łyżeczka kminku rzymskiego, mielonego 1 łyżeczka curry 1 łyżka sosu
Kulinarne Fantazje Marioliżebyście czym prędzej zapomnieli o pączkach pod koniec kwietnia, gdy choćbym nie wiem, jak się starała, nie podciągnę ich pod karnawałowe szaleństwa, mam dla Was samo zdrowie w słoiku. Albo w szklance, jak wolicie. Pudding w intensywnie zielonym kolorze z dodatkiem kolorowych owoców kusi niesamowicie. Smakuje bardzo delikatnie i... Zielono . Tak, to chyba dobre słowo. Jedząc go na pierwsze
Pożeraczka, czyli raz adobrzesałatki, razem z kawałkami pomarańcza, pomidorami, cebulą, oraz pokrojoną papryką. Do słoiczka wlewam 8 łyżek oliwy od pomidorów, dodaję ocet, bazylię, sól, oregano, czosnek sprasowany i energicznie potrząsam słoikiem. Sałatkę polewam sosem przed podaniem
wesoła kuchniaziarenek ziela angielskiego, pieprzu i jałowca wywar grzybowy: 50 g grzybów suszonych (umytych i namoczonych) gotowanych 2 godziny w 2 litrach wody 3 białe kiełbaski średni słoik oliwek zielonych bez pestek butelka domowego zakwasu na żurek – tutaj przepis po pół łyżeczki suszonego majeranku i czosnku niedźwiedziego pół ugotowanego jajka na każdą osobę (do dekoracji) opcjonalnie chleb
Ugotowane pozamiatanebardziej ostry smak, dlatego nie wszystkie się nadają) polecam wykorzystać wtedy buraczki tarte (są takie gotowe w woreczkach) lub gotowane w całości (wystarczy je zetrzeć i doprawić). Składniki: - 2 słoiki buraczków, po ok.600-800g ( używam domowych ) - 1 średnia cebula - 2 łyżki masła klarowanego (lub oleju kokosowego bezzapachowego) - sól Drobno skrojoną cebulkę podsmażam na małym palniku, na maśle klarowanym (lub oleju kokosowym
Smaczne Zdrowe