słoik - 12348 przepisów (strona:359/824)

Szybki kapuśniak z kiszonej kapusty i kiełbasą 168

cebulka zmięknie. Teraz dodać kapustę kiszoną, kminek, marchew pokrojoną w kostkę, seler pokrojony drobno. Smażyć aż kapusta zmieni kolor na ciemniejszy. Wlać wodę która została po wyjęciu kapusty ze słoika plus 1,5 litra wody. Doprawić świeżo mielonym pieprzem. Ostrożnie z solą, doprawić dopiero po chwili gotowania. Dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę. Gotować 30 minut, dodać ziemniaki pokrojone w małą

Kuchnia Pokoleń
Cukierkowy tort - 3 urodziny Jasia 168

gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając trzepaczką. Gotujemy aż krem zgęstnieje i osiągnie upragnioną konsystencję. U mnie gotował się około 20 minut. Odstawiamy do ostygnięcia przed przelaniem do słoika. Przechowujemy w lodówce. Do gotowego, zimnego kremu dodajemy kilka łyżek kremu śmietanowego, mieszamy dokładnie do połączenia składników. Wtedy wyjdzie nam masa pomarańczowa. Składniki na krem śmietanowy: 500 gram mascarpone

Życie zaczyna się w kuchni
Płatki Jaglane na Mleku z Frużeliną Wiśniową 247

dodaniem zaczęłam odmierzać mąkę, żelatynę i ważyć wiśnie, a tylko dlatego, żeby któregoś dnia podzielić się z wami przepisem na frużelinę. Zawsze przygotowuję jej więcej i nadwyżkę przechowuję w słoiku w lodówce. Taka schłodzona mocno tężeje, ale już rozpracowałam jak przywrócić jej żelową półpłynną konsystencję. Wystarczy przełożyć ją do miseczki i lekko podgrzać w kąpieli wodnej. Składniki na 2 porcje

Blondynka Gotuje
Szybka przekąska z jajka i białej kiełbasy 226

tylko na Wielkanocnym stole! Składniki: 10 jajek przepiórczych 2 białe kiełbaski (najlepiej surowe, ale nie jest to warunek konieczny) 2 łyżki majonezu ok. 1,5 łyżeczki tartego chrzanu ze słoika kiełki lub szczypiorek do dekoracji Wykonanie: Jajka ugotować na twardo. Surową białą kiełbasę sparzyć (nie gotować!). Majonez wymieszać z chrzanem w miseczce. Schłodzoną kiełbasę pokroić w grube plastry, wyłożyć

Mojewlasne.pl
Domowy sos BBQ - sezon grillowy czas start! 297

sojowy oraz cukier i miód. Gotuj ok 15 minut na małym ogniu. Etap IV - Przyprawy Dodaj wszystkie przyprawy i gotuj aż do zgęstnienia na małym ogniu. Przełóż do słoika, tak przygotowany sos możesz przetrzymywać w lodówce do 2 tygodni. Zapraszam Was również do zapoznania się z przepisami na udany grill innych Łódzkich blogerek mmm zapowiada się pyszna majówka :) Grilowane ananasy

Wylizany Rondel
Pęczak z mandarynkami i orzechami włoskimi 143

mandarynki obrane garść orzechów włoskich podprażonych na patelni sok z połówki cytryny po łyżce oliwy, płynnego miodu i sosu sojowego świeżo zmielony pieprz ćwierć łyżeczki harissy łyżka kaparów ze słoika 5 suszonych moreli pokrojonych w cienkie paski natka pietruszki drobno posiekana   Jak przygotować pęczak z mandarynkami i orzechami włoskimi? Kaszę ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Cytrynę wymieszać

Ugotowane pozamiatane
Jak zrobić klasyczny domowy jogurt? 230

temperaturze. Wstrząsamy fiolką aż do rozpuszczenia się proszku, następnie wlewamy zawartość do naczynia z mlekiem i dokładnie całość mieszamy. Mleko z kulturami bakterii możemy zostawić w garnku, przelać do słoika, termosu lub innego (! niealuminiowego) naczynia z pokrywką. Ja ugotowałam mleko w garnku do mleka, a następnie od razu przelałam je do garnka z pokrywką. Naczynie z mlekiem szczelnie przykrywamy

Słodkie okruszki
Strucla z dodatkiem mąki pełnoziarnistej 100

szklanki + do posmarowania wierzchu strucli, drożdże suche 2 łyżeczki, cukier brązowy 3 łyżki, jajko 1 szt, olej pół szklanki, sól szczypta, dodatkowo: dżem lub marmolada 1 mały słoik, mak suchy 2 łyżki, cukier puder do posypania, Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy, aby było ciepłe. Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wkładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy

kulinarne odsłony pati
Prasopita wg Aleex 127

zachwyciła mnie różnorodność warzyw i owoców oraz mnóstwo odmian oliwek. U nas tego nie ma, ale przeglądając zdjęcia ze swojej wyprawy do Leptokarii, podjadam oliwki (z pestkami – przepyszne!!!) ze słoika. Aby jeszcze lepiej odtworzyć klimat grecki, zrobiłam przepyszną zapiekankę – prasopitę. Ten placek zazwyczaj przygotowuje się z nadzieniem szpinakowym. Ja jadłam go w wersji porowo – serowej i taką zrobiłam w swojej

W mojej kuchni
TAJSKA ZUPA Z KURCZAKIEM I ANANASEM + FILMIK 128

SKŁADNIKI :   1 pierś z kurczaka 1/2 puszka mleka kokosowego 1 słoik warzyw chińskich ( bambus, kiełki, marchew, papryka )   1/2 część świeżego ananasa  1 cebula 2 ząbki czosnku 1 litr bulionu warzywnego 1 mała papryczka chilli 1 łyżka tartego imbiru 2 łyżki soku z cytryny lub limonki 1 łyżeczka kminku rzymskiego, mielonego 1 łyżeczka curry  1 łyżka sosu

Kulinarne Fantazje Marioli
Dlaczego Pączusia trąciła starym pączkiem i bardzo zielony zimny deser 137

żebyście czym prędzej zapomnieli o pączkach pod koniec kwietnia, gdy choćbym nie wiem, jak się starała, nie podciągnę ich pod karnawałowe szaleństwa, mam dla Was samo zdrowie w słoiku. Albo w szklance, jak wolicie. Pudding w intensywnie zielonym kolorze z dodatkiem kolorowych owoców kusi niesamowicie. Smakuje bardzo delikatnie i... Zielono . Tak, to chyba dobre słowo. Jedząc go na pierwsze

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sałatka kusksus z łososiem 126

sałatki, razem z kawałkami pomarańcza, pomidorami, cebulą, oraz pokrojoną papryką. Do słoiczka wlewam 8 łyżek oliwy od pomidorów, dodaję ocet, bazylię, sól, oregano, czosnek sprasowany i energicznie potrząsam słoikiem. Sałatkę polewam sosem przed podaniem

wesoła kuchnia
Najlepszy żurek na zakwasie z oliwkami 142

ziarenek ziela angielskiego, pieprzu i jałowca   wywar grzybowy: 50 g grzybów suszonych (umytych i namoczonych) gotowanych 2 godziny w 2 litrach wody   3 białe kiełbaski średni słoik oliwek zielonych bez pestek butelka domowego zakwasu na żurek – tutaj przepis po pół łyżeczki suszonego majeranku i czosnku niedźwiedziego pół ugotowanego jajka na każdą osobę (do dekoracji) opcjonalnie chleb

Ugotowane pozamiatane
BURACZKI ZASMAŻANE, SMAŻONE Z CEBULKĄ 201

bardziej ostry smak, dlatego nie wszystkie się nadają) polecam wykorzystać wtedy buraczki tarte (są takie gotowe w woreczkach) lub gotowane w całości (wystarczy je zetrzeć i doprawić). Składniki: - 2 słoiki buraczków, po ok.600-800g ( używam domowych ) - 1 średnia cebula - 2 łyżki masła klarowanego (lub oleju kokosowego bezzapachowego) - sól Drobno skrojoną cebulkę podsmażam na małym palniku, na maśle klarowanym (lub oleju kokosowym

Smaczne Zdrowe