Sałatka jest obłędna i zawali na kolana każdego miłośnika czosnku. SKŁADNIKI: 5 kg ogórków 8 łyżek soli 6 łyżek ostrej papryki 4 główki czosnku 1 kg cukru 1/2 l. octu 1 szklanka oliwy PRZYGOTOWANIE: Nieobrane ogórki pokroić z grubsze plastry, dodać sól, wymieszać i odstawić na 6 godzin. Po tym czasie, odlać wydzielony sok, doprawić drobno posiekanym czosnkiem i papryką. Cukier, ocet i oliwę zagotować i zalać ogórki. Odstawić na kolejne 6 godzin. Powkładać do słoików, nie gotować. ... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Większość ludzi ślepo wierzy w mity gdzieś tam zasłyszane, a nie skupia się nad ich sensem. Postaramy się odpowiedzieć jak to jest z ogórkiem i pomidorem, łączyć czy nie?
Czytaj dalej...