Pomyśleliście kiedyś, kupując ogórki, czy jest różnica między ogórkami kiszonymi a kwaszonymi? Kiszenie a kwaszenie, to zupełnie dwa różne procesy. O ile kiszenie-to samo zdrowie, o tyle kwaszenie, to dodanie kwasów lub ich soli=chemia.Zatem pamiętajcie, jeżeli kupujecie -to tylko kiszonki. SKŁADNIKI: 5 kg ogórków Korzeń chrzanu Liście chrzanu 1 główka czosnku Kilka liści dębu Kilka liści winogrona Kilka liści wiśni Gałązki kopru ZALEWA: Na litr wody/2 łyżki soli. Należy przygotować ok. 3 litry takiej solanki. Do w... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Większość ludzi ślepo wierzy w mity gdzieś tam zasłyszane, a nie skupia się nad ich sensem. Postaramy się odpowiedzieć jak to jest z ogórkiem i pomidorem, łączyć czy nie?
Czytaj dalej...