słoik - 12348 przepisów (strona:357/824)

Nocna owsianka w słoiku 288

łyżki płatków kokosowych Sposób przygotowania: Płatki zalewamy na noc mlekiem i odstawiamy do lodówki. Nazajutrz dodajemy lekko rozgniecionego banana, cynamon i syrop klonowy.   Do wyparzonych i osuszonych słoików nakładamy po ok 3 łyżki owsianki, dajemy pokrojone truskawki, pokrywamy resztą moczonych w mleku płatków, a wierzch posypujemy drobno startym jabłkiem wymieszanym z płatkami kokosowymi. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180st

Kuchnia w czekoladzie
Drożdżówka z pastą sezamową z kakao 212

najbliższego poniedziałku w Lidlu rozpoczyna się tydzień grecki. Z tej okazji znajdziecie tam mnóstwo przysmaków związanych z tamtejszą kuchnią. Kiedy otworzyłam paczkę od Lidl Polska i zobaczyłam słoik z pyszną pastą sezamową z kakao od razu wiedziałam, że upiekę drożdżówkę. Powiem Wam, że udała się doskonale. Połączenie smaków jest wręcz idealne. Jedną musiałam schować do zdjęć gdyż rodzinka zaczęła się

Smakołyki Asi
Sałatka z pieczarkami i rzodkiewką 177

pieczarki, kukurydzę, fasolę - raczej zimowe dodatki, jak i rzodkiewkę i szczypiorek - wiosenne akcenty. Sałatkę przygotowałam na wielkanocne śniadanie. Polecam zarówno teraz, jak i przez cały rok! Składniki: 1 mały słoik marynowanych pieczarek 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy pęczek rzodkiewki ok. 150 g żółtego sera (np. ementaler) 3 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki majonezu 5 łyżek kwaśnej śmietany łyżka

Czerwień i błękit
Królik duszony w sosie z pieczarkami 152

szklanki bulionu drobiowego, najlepiej rosołu. Dlatego polecam, aby przy gotowaniu domowego rosołu, odłożyć sobie potrzebną ilość i wykorzystać właśnie do tego dania (rosół możecie mrozić lub gorący wlewać do słoików i zakręcone trzymać w lodówce do dwóch tygodni).   http://www.mojadelicja.pl/wp-content/uploads/2017/04/krolik-duszony-sosie-pieczarkowym-1170x874.jpg The post Królik duszony w sosie z pieczarkami appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Filety rybne w keczupie 179

laurowe  3 ziarenka ziela angielskiego  pół słoiczka koncentratu pomidorowego (słoiczek 190 g) tyle samo ketchupu (gęstego) 2 cebule pokrojone w paski  2 papryki kolorowe  pół słoika litrowego ogórków kiszonych tj.ok. 4 ogórków olej do smażenia i mąka do panierowania Przygotowanie : Pokrojone w dzwonka filety rybne panierować i usmażyć  Wszystkie mokre składniki plus przyprawy zagotować, następnie

Proste Potrawy
Sałatka hawajska z szynką 346

świątecznego menu i Wam również serdecznie ją polecam 😊 Składniki: 340 g ananasa w plastrach (puszka bez zalewy) 285 g kukurydzy (puszka bez zalewy) 320 g selera sałatkowego (wiórki, słoik) 200 g sera żółtego (u mnie Cheddar) 300 g szynki wędzonej 3 jajka (ugotowane na twardo) 8 łyżek majonezu + 2 dodatkowo (wersja warstwowa) 6 łyżek jogurtu greckiego pieprz i sól

Kuchcik gotuje
Mazurek morelowy 157

dozwolone!    Składniki na ciasto:  300g mąki 3 łyżki cukru pudru cukier waniliowy aromatyzowany cytryną 4 żółtka 1 kostka masła szczypta soli Dodatkowo: 250g kajmaku 1 mały słoik dżemu morelowego Dekoracja (można ją oczywiście dowolnie zmienić) kilka łyżek suszonej żurawiny ok 100g orzechów włoskich (połówek) 50g płatków migdałów Kilka łyżek wiórek kokosowych (u mnie barwione na różowo) Kilka

Kuchnia w czekoladzie
Sałatka z ananasem. 248

Przepis na tę sałatkę dostałam dawno temu od koleżanki. Nie jest zbyt pracochłonna, a smakuje naprawdę dobrze. Składniki: 1 puszka ananasów 1 puszka kukurydzy 1 słoik selera konserwowego 5 jajek 250 g szynki 1 por (biała część) 4 łyżki majonezu sól, pieprz Seler i kukurydzę odcedzić. Ugotowane jajka, ananasy i szynkę pokroić w kostkę. Por sparzyć wrzątkiem, przekroić wzdłuż

Agusiowe smakołyki
Kiszone buraki 224

kroimy na kawałki. Wkładamy do dużego słoja, dodajemy resztę składników i zalewamy letnią wodą.  Przykrywamy i odstawiamy na 7 dni w temperaturze pokojowej.  Po tym czasie słoik z burakami odstawiamy do lodówki aby spowolnić proces kiszenia (możemy je przetrzymywać około 2 tygodni). Buraki dodajemy do sałatek a powstały sok używamy do zakwaszenia barszczu

Qchnia po prostu
Kotlety z kaszy jaglanej z suszonymi pomidorami i oliwkami 161

jadły Wasze pociechy to po prostu omińcie tą przyprawę, bez niej będą równie smaczne. Zapraszam na przepis i życzę smacznego 😉 Składniki: kasza jaglana 1 woreczek, suszone pomidory 3/4 małego słoika, oliwki 10 szt, natka pietruszki posiekana 3 łyżki, czosnek 2 ząbki, sos sojowy 1 łyżka, chili do smaku, papryka słodka mielona pół łyżeczki, zioła prowansalskie pół łyżeczki, sól i pieprz

kulinarne odsłony pati
Mazurek kajmakowy 145

ciasto:  250 g mąki tortowej 100 g mąki krupczatki 200 g masła 50 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli ponadto: 1/2 puszki gotowej masy kajmakowej 1 mały słoik dżemu z czarnej porzeczki do dekoracji: płatki migdałowe cukrowe ozdoby  Mąkę przesiać na stolnicę,wymieszać z cukrem,dodać szczyptę soli. Posiekać zimne masło,połączyć z mąką,dodać żółtka. Zagnieść

Kolorowa kuchnia Elki
Sałatka z selerem konserwowym i wędzoną piersią z kurczaka 387

Składniki: 1 kapusta pekińska, 1 wędzona pierś z kurczaka, puszka ananasa, słoik selera konserwowego, puszka kukurydzy, kawałek sera żółtego (ok.120g), 1/2 świeżej czerwonej papryki, 1/2 świeżej żółtej papryki, majonez, sól, pieprz. Przygotowanie: Seler i kukurydzę dobrze odsączyć. Kapustę pekińską, pierś z kurczaka, ananas, ser żółty i papryki pokroić. Wszystkie składniki posolić, popieprzyć i wymieszać z majonezem. Ja papryki wyłożyłam

W kuchni u Moniki
Tagliatelle z wegetariańskim bolognese z soczewicy i pieczarek 166

Mięsne spaghetti bolognese to pierwszy makaron przygotowywany przez nas w domu. Na początku był to oczywiście sos z proszku (takie były czasy), potem ze słoika, a gdy polubiłam gotowanie, już takie prawdziwe długo duszone ragù . Po rezygnacji z jedzenia mięsa wcale za nim nie tęsknię - kuchnia włoska ma do zaoferowania tyle pysznych roślinnych makaronów. Ale zaciekawił mnie pomysł na wegetariańską

Chilli Czosnek i Oliwa
Wiosna 2017: Sałatka z kaszą kuskus i warzywami 155

wysokiej temperatury, wagę kuchenną, sitka, nóż i deskę do krojenia, łyżkę, widelec, ewentualnie otwieracz do konserw. Przygotuj składniki: 100 g kaszy kuskus, 10 czarnych oliwek, 1 puszkę kukurydzy, 1 słoik papryki konserwowej, 1 puszkę groszku konserwowego, 1 cebulę, 5 plastrów szynki, 2 ogórki konserwowe, 1 puszkę mieszanki meksykańskiej, 2-3 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz. Oliwki, kukurydzę, groszek, paprykę

blog.moje-pasje.info