ciasto czekoladowe - 22798 przepisów (strona:372/1520)

Torcik orzechowo - czekoladowy 198

się na 3 kawałki...:) Przepis na ciasto stąd ( klik ) (zamieniłam tylko orzechy laskowe na włoskie) a przepis na krem zaczerpnęłam od babci. Tortownica o średnicy 26 cm Składniki: Ciasto orzechowo - czekoladowe 5 jajek 6 łyżek cukru 20 dag zmielonych orzechów włoskich 2 łyżki kakao 2 łyżki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Krem orzechowy: 20 dag zmielonych orzechów

My simple kitchen
Bochen pszenny z potrójną czekoladą 152

wyrobów czekoladowych znalazłam  tylko jedną markę, więc pomieszałam trzy różne smaki; tabliczkę mlecznej czekolady, tabliczkę gorzkiej i połowę tabliczki marcepanowej 1. W wodzie z cukrem rozpuścić drożdże i odstawić na 15 minut, aby drożdże zaczęły fermentować.2. Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać sól, roztopione masło, jajo, połączyć składniki. Dodać przygotowane drożdże z wodą i wyrabiać ciasto przez kilka

Apetyczna babeczka
Ida goscie :-) 280

wiec "krolikami doswiadczalnymi", ale cos mi mowi, ze nie mieli mi tego za zle ;-) Przepis na to szybkie ciasto pochodzi z ksiazki "Larousse du chocolat" autorstwa Pierra Herme. Ciasto czekoladowo-migdalowe skladniki: 400g gorzkiej czekolady 70% kakao 200g masla 4 jajka 120g cukru 100g maki 80g mielonych migdalow kakao do posypania wykonanie: Maslo nalezy stopic. Czekolade lamiemy na kawalki

Przysmaki Karolki
Straszne ciasto na Halloween 374

Składniki: biszkopt czekoladowy: pół szklanki mleka pół tabliczki gorzkiej czekolady pół szklanki ciemnego kakao szklanka mąki pół łyżeczki sody oczyszczonej pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko   pół szklanki cukru   ¼ szklanki oleju pół szklanki kwaśnej śmietany biszkopt szpinakowy 25 dag mrożonego szpinaku (drobny, nie w liściach) niecała szklanka cukru   2 jajka   pół szklanki oleju szklanka mąki(...)Mieszamy sypkie składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną. Jajko ubijamy mikserem, pod koniec dodając cukier. Wlewamy śmietanę, olej. Dalej miksujemy. Dodajemy czekoladę z mlekiem i sypkie składniki. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (śr. 26 cm). Pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Szpinak rozmrażamy na patelni do czasu aż straci całkowicie wodę

Pobite gary Barbary
Brioszka czekoladowa z mascarpone 227

zebrałam przepisów na to pyszne drożdżowe pieczywo. Pasiasta gości po raz pierwszy. Lekka, maślana z cudownym czekoladowym posmakiem. Idealna na leniwe, zimowe śniadanie lub podwieczorek. Polecam! Składniki na czekoladowy wkład do ciasta: 50 g gorzkiej czekolady 1 łyżka kako 2 łyżki mleka 2 łyżki mąki 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1 łyżeczka cynamonu Składniki na ciasto(...)miskach, przykryć folią spozywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia po wyrośnieciu krótko wyrobić. Jasne rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x40 cm, a czekoladowe  na prostokąt o wymiarach 30x25 cm. Ciemne ciasto ułożyć na jasnym i zawinąć brzegi na zakładkę. Wywałkować na prostokąt o wymiarach 30x40 cm i znowu zawinąć. Powtórzyć zakładanie i wałkowanie jeszcze raz, następnie przeciąć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik czeski 268

Ostatnio serniki królują na blogu. Tym, którzy mają ich już dość obiecuję, że na razie to ostatni sernik, jaki w najbliższym czasie pojawi się na blogu

Z miłości do słodkości
Co to jest aquafaba? 88

substytut jajek w wielu przepisach kulinarnych. Można z niej przygotować: Bezowe ciasteczka i pavlovy bez użycia jajek. Wegańskie majonezy, gdzie aquafaba służy jako baza emulsyjna. Lekkie, wegańskie musy czekoladowe. Wegańskie ciasta ucierane, a także wegańskie biszkopty. Zobacz przepis na ciasto Oreo z aquafabą – https://viagusto.pl/ciasto-bez-pieczenia-z-oreo-orzechami-i-kremem-czekoladowym/

Via Gusto
Doskonałe wesele i wspaniałe chrzciny 83

wyjątkowym. Z okazji wesela czy chrzcin w restauracjach organizowane są posiłki. Przeważnie jest to obiad, czasami obiad i podwieczorek. Nieraz goście mogą liczyć na tzw. gościniec, czyli ładnie zapakowane ciasto na wynos lub ciasteczka zapakowane efektownie w pudełeczko lub woreczek. Jakie dania zamawiają goście? Organizatorzy takich uroczystości najczęściej zamawiają polskie dania – rosół, pieczeń, schabowy, ziemniaki, surówki. Dania są polskie(...)świeże i przygotowane ze składników wysokiej jakości. Sprawdź także: https://www.eliksir.pl/wesela/ https://www.eliksir.pl/chrzciny/ Co podać na deser? Na deser można podać lody, sorbety czy też ciasta. Tort czekoladowy lub bezowy jest na pewno dobrym deserem, a poza tym ozdobny tort jest największą atrakcją wesela. Chrzciny bez tortu także się nie obędą. Tort na wesele jest zdobiony

jakszef.pl
Placek tarty czarno-biały 217

margaryny 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 - 5 łyżek cukru słoik ulubionego dżemu ulubione bakalie - rodzynki, orzechy, migdały itp. szczypta soli polewa czekoladowa Placek zaczynamy od zarobienia kruchego ciasta. Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone, zimne masło i szybko siekamy z mąką. Następnie idą żółtka i wszystko szybko wyrabiamy(...)warstwą ubitej piany z białek. Na koniec na wierzch ścieramy pozostałe ciasto - jedną część białego i połówkę czarnego. Placek pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 190 stopni. Gotowe ciasto polewamy polewą czekoladową. Jeżeli wybieramy wersję słodszą można posypać je jeszcze cukrem pudrem

Gotujemy i jemy
Placek tarty czarno-biały 223

margaryny 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 - 5 łyżek cukru słoik ulubionego dżemu ulubione bakalie - rodzynki, orzechy, migdały itp. szczypta soli polewa czekoladowa Placek zaczynamy od zarobienia kruchego ciasta. Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone, zimne masło i szybko siekamy z mąką. Następnie idą żółtka i wszystko szybko wyrabiamy(...)warstwą ubitej piany z białek. Na koniec na wierzch ścieramy pozostałe ciasto - jedną część białego i połówkę czarnego. Placek pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 190 stopni. Gotowe ciasto polewamy polewą czekoladową. Jeżeli wybieramy wersję słodszą można posypać je jeszcze cukrem pudrem

Korniszonki
Jamajka- ciasto z bananami 378

Obiecałam Wam coś słodkiego i słowa dotrzymuję :) Mam dla Was pyszne warstwowe ciacho z masą śmietanową i cytrynową galaretką z bananami. Słodko- kwaśne połączenie okazało się

Z miłości do słodkości
Tarta gruszkowo-pomarańczowa 188

Obdarowana koszem soczystych gruszek, postanowiłam upiec chrupiącą Tartę gruszkowo-pomarańczową. Tarta składa się z ciasta kruchego, czekoladowej warstwy z gorzkiej czekolady dla przełamania smaku oraz pysznego nadzienia powstałego z gruszek ugotowanych w soku z pomarańczy z laską wanilii. Ugotowane gruszki miksuje się blenderem i przeciska przez sito, a następnie miksuje z jajami i śmietaną. Dla wzmocnienia aromatu dodaję odrobinę likieru

Moja Delicja
Tarta gruszkowo-pomarańczowa 109

Obdarowana koszem soczystych gruszek, postanowiłam upiec chrupiącą Tartę gruszkowo-pomarańczową . Tarta składa się z ciasta kruchego, czekoladowej warstwy z gorzkiej czekolady dla przełamania smaku oraz pysznego nadzienia powstałego z g ruszek ugotowanych w soku z pomarańczy z laską wanilii . Ugotowane gruszki miksuje się blenderem i przeciska przez sito, a następnie miksuje z jajami i śmietaną. Dla wzmocnienia aromatu dodaję odrobinę

Moja Delicja
MIODOWIEC Z KAJMAKIEM 243

kajmakowej, 1 łyżeczka  kawy mielonej Skworcu Masa śmietanowa: 330 ml kremówki, 2 łyżki cukru pudru, 1 śmietan-fix, powidła śliwkowe Dodatkowo:   orzechy arachidowe do dekoracji , polewa czekoladowa WYKONANIE Ciasto miodowe: Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na 3 części. Ciasto wykładamy do 3 foremek o wymiarach 38x22 cm. Na pieczemy 10 min w 180 stopniach, studzimy, po wystudzeniu

słodki bratek
Fale dunaju 237

jednym jajku a na koniec wsypujemy mąkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części i do jednej wsypujemy kakao. Na przygotowaną wcześniej brytfankę wlewamy najpierw białe ciasto potem czekoladowe i wkładamy je do pieczenia na 40 minut w 180 stopniach.  Na mleku gotujemy budyń zgonie z instrukcją na opakowaniu (nie dodajemy cukru) i zostawiamy do ostudzenia(...)ucieramy mikserem masło z cukrem aż  składniki się połączą bez grudek. Gdy budyń ostygnie dodajemy go po łyżce do masy cały czas ucierając. Gotową masę wykładamy na przestudzone ciasto. Mleko podgrzewamy z masłem i cukrem aż się rozpuści i dodajemy kakao. Wszystkie składniki mieszamy aby uzyskać jednolita polewę. Gdy przestygnie i będzie chłodna należy wylać ją na ciasto, wyrównać

ciastkarnia na kruchym spodzie