codziennych spraw, jak np. jajecznica ma masełku. 😊 Zamiast malin możecie użyć innych świeżych owoców, które najbardziej Wam smakują. A żeby jeszcze bardziej dopieścić kubki smakowe, możecie zrobić polewę czekoladową na ciasto.😀 Ja postawiłam na prostotę, bo goście byli już blisko i trzeba było upichcić coś na szybko. W drodze wyjątku do przepisu użyłam zwykłej mąki pszennej, ale ekologiczną
zdrowo i aktywniecodziennych spraw, jak np. jajecznica ma masełku. 😊 Zamiast malin możecie użyć innych świeżych owoców, które najbardziej Wam smakują. A żeby jeszcze bardziej dopieścić kubki smakowe, możecie zrobić polewę czekoladową na ciasto.😀 Ja postawiłam na prostotę, bo goście byli już blisko i trzeba było upichcić coś na szybko. W drodze wyjątku do przepisu użyłam zwykłej mąki pszennej, ale ekologiczną
Zdrowie i pysznie na talerzusię na 3 kawałki...:) Przepis na ciasto stąd ( klik ) (zamieniłam tylko orzechy laskowe na włoskie) a przepis na krem zaczerpnęłam od babci. Tortownica o średnicy 26 cm Składniki: Ciasto orzechowo - czekoladowe 5 jajek 6 łyżek cukru 20 dag zmielonych orzechów włoskich 2 łyżki kakao 2 łyżki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Krem orzechowy: 20 dag zmielonych orzechów
My simple kitchenwyrobów czekoladowych znalazłam tylko jedną markę, więc pomieszałam trzy różne smaki; tabliczkę mlecznej czekolady, tabliczkę gorzkiej i połowę tabliczki marcepanowej 1. W wodzie z cukrem rozpuścić drożdże i odstawić na 15 minut, aby drożdże zaczęły fermentować.2. Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać sól, roztopione masło, jajo, połączyć składniki. Dodać przygotowane drożdże z wodą i wyrabiać ciasto przez kilka
Apetyczna babeczkawiec "krolikami doswiadczalnymi", ale cos mi mowi, ze nie mieli mi tego za zle ;-) Przepis na to szybkie ciasto pochodzi z ksiazki "Larousse du chocolat" autorstwa Pierra Herme. Ciasto czekoladowo-migdalowe skladniki: 400g gorzkiej czekolady 70% kakao 200g masla 4 jajka 120g cukru 100g maki 80g mielonych migdalow kakao do posypania wykonanie: Maslo nalezy stopic. Czekolade lamiemy na kawalki
Przysmaki KarolkiSkładniki: biszkopt czekoladowy: pół szklanki mleka pół tabliczki gorzkiej czekolady pół szklanki ciemnego kakao szklanka mąki pół łyżeczki sody oczyszczonej pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko pół szklanki cukru ¼ szklanki oleju pół szklanki kwaśnej śmietany biszkopt szpinakowy 25 dag mrożonego szpinaku (drobny, nie w liściach) niecała szklanka cukru 2 jajka pół szklanki oleju szklanka mąki(...)Mieszamy sypkie składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną. Jajko ubijamy mikserem, pod koniec dodając cukier. Wlewamy śmietanę, olej. Dalej miksujemy. Dodajemy czekoladę z mlekiem i sypkie składniki. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (śr. 26 cm). Pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Szpinak rozmrażamy na patelni do czasu aż straci całkowicie wodę
Pobite gary Barbaryzebrałam przepisów na to pyszne drożdżowe pieczywo. Pasiasta gości po raz pierwszy. Lekka, maślana z cudownym czekoladowym posmakiem. Idealna na leniwe, zimowe śniadanie lub podwieczorek. Polecam! Składniki na czekoladowy wkład do ciasta: 50 g gorzkiej czekolady 1 łyżka kako 2 łyżki mleka 2 łyżki mąki 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1 łyżeczka cynamonu Składniki na ciasto(...)miskach, przykryć folią spozywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia po wyrośnieciu krótko wyrobić. Jasne rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x40 cm, a czekoladowe na prostokąt o wymiarach 30x25 cm. Ciemne ciasto ułożyć na jasnym i zawinąć brzegi na zakładkę. Wywałkować na prostokąt o wymiarach 30x40 cm i znowu zawinąć. Powtórzyć zakładanie i wałkowanie jeszcze raz, następnie przeciąć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ostatnio serniki królują na blogu. Tym, którzy mają ich już dość obiecuję, że na razie to ostatni sernik, jaki w najbliższym czasie pojawi się na blogu
Z miłości do słodkościsubstytut jajek w wielu przepisach kulinarnych. Można z niej przygotować: Bezowe ciasteczka i pavlovy bez użycia jajek. Wegańskie majonezy, gdzie aquafaba służy jako baza emulsyjna. Lekkie, wegańskie musy czekoladowe. Wegańskie ciasta ucierane, a także wegańskie biszkopty. Zobacz przepis na ciasto Oreo z aquafabą – https://viagusto.pl/ciasto-bez-pieczenia-z-oreo-orzechami-i-kremem-czekoladowym/
Via Gustowyjątkowym. Z okazji wesela czy chrzcin w restauracjach organizowane są posiłki. Przeważnie jest to obiad, czasami obiad i podwieczorek. Nieraz goście mogą liczyć na tzw. gościniec, czyli ładnie zapakowane ciasto na wynos lub ciasteczka zapakowane efektownie w pudełeczko lub woreczek. Jakie dania zamawiają goście? Organizatorzy takich uroczystości najczęściej zamawiają polskie dania – rosół, pieczeń, schabowy, ziemniaki, surówki. Dania są polskie(...)świeże i przygotowane ze składników wysokiej jakości. Sprawdź także: https://www.eliksir.pl/wesela/ https://www.eliksir.pl/chrzciny/ Co podać na deser? Na deser można podać lody, sorbety czy też ciasta. Tort czekoladowy lub bezowy jest na pewno dobrym deserem, a poza tym ozdobny tort jest największą atrakcją wesela. Chrzciny bez tortu także się nie obędą. Tort na wesele jest zdobiony
jakszef.plmargaryny 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 - 5 łyżek cukru słoik ulubionego dżemu ulubione bakalie - rodzynki, orzechy, migdały itp. szczypta soli polewa czekoladowa Placek zaczynamy od zarobienia kruchego ciasta. Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone, zimne masło i szybko siekamy z mąką. Następnie idą żółtka i wszystko szybko wyrabiamy(...)warstwą ubitej piany z białek. Na koniec na wierzch ścieramy pozostałe ciasto - jedną część białego i połówkę czarnego. Placek pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 190 stopni. Gotowe ciasto polewamy polewą czekoladową. Jeżeli wybieramy wersję słodszą można posypać je jeszcze cukrem pudrem
Gotujemy i jemymargaryny 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 - 5 łyżek cukru słoik ulubionego dżemu ulubione bakalie - rodzynki, orzechy, migdały itp. szczypta soli polewa czekoladowa Placek zaczynamy od zarobienia kruchego ciasta. Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone, zimne masło i szybko siekamy z mąką. Następnie idą żółtka i wszystko szybko wyrabiamy(...)warstwą ubitej piany z białek. Na koniec na wierzch ścieramy pozostałe ciasto - jedną część białego i połówkę czarnego. Placek pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 190 stopni. Gotowe ciasto polewamy polewą czekoladową. Jeżeli wybieramy wersję słodszą można posypać je jeszcze cukrem pudrem
KorniszonkiObiecałam Wam coś słodkiego i słowa dotrzymuję :) Mam dla Was pyszne warstwowe ciacho z masą śmietanową i cytrynową galaretką z bananami. Słodko- kwaśne połączenie okazało się
Z miłości do słodkościObdarowana koszem soczystych gruszek, postanowiłam upiec chrupiącą Tartę gruszkowo-pomarańczową. Tarta składa się z ciasta kruchego, czekoladowej warstwy z gorzkiej czekolady dla przełamania smaku oraz pysznego nadzienia powstałego z gruszek ugotowanych w soku z pomarańczy z laską wanilii. Ugotowane gruszki miksuje się blenderem i przeciska przez sito, a następnie miksuje z jajami i śmietaną. Dla wzmocnienia aromatu dodaję odrobinę likieru
Moja DelicjaObdarowana koszem soczystych gruszek, postanowiłam upiec chrupiącą Tartę gruszkowo-pomarańczową . Tarta składa się z ciasta kruchego, czekoladowej warstwy z gorzkiej czekolady dla przełamania smaku oraz pysznego nadzienia powstałego z g ruszek ugotowanych w soku z pomarańczy z laską wanilii . Ugotowane gruszki miksuje się blenderem i przeciska przez sito, a następnie miksuje z jajami i śmietaną. Dla wzmocnienia aromatu dodaję odrobinę
Moja Delicjakajmakowej, 1 łyżeczka kawy mielonej Skworcu Masa śmietanowa: 330 ml kremówki, 2 łyżki cukru pudru, 1 śmietan-fix, powidła śliwkowe Dodatkowo: orzechy arachidowe do dekoracji , polewa czekoladowa WYKONANIE Ciasto miodowe: Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na 3 części. Ciasto wykładamy do 3 foremek o wymiarach 38x22 cm. Na pieczemy 10 min w 180 stopniach, studzimy, po wystudzeniu
słodki bratekjednym jajku a na koniec wsypujemy mąkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części i do jednej wsypujemy kakao. Na przygotowaną wcześniej brytfankę wlewamy najpierw białe ciasto potem czekoladowe i wkładamy je do pieczenia na 40 minut w 180 stopniach. Na mleku gotujemy budyń zgonie z instrukcją na opakowaniu (nie dodajemy cukru) i zostawiamy do ostudzenia(...)ucieramy mikserem masło z cukrem aż składniki się połączą bez grudek. Gdy budyń ostygnie dodajemy go po łyżce do masy cały czas ucierając. Gotową masę wykładamy na przestudzone ciasto. Mleko podgrzewamy z masłem i cukrem aż się rozpuści i dodajemy kakao. Wszystkie składniki mieszamy aby uzyskać jednolita polewę. Gdy przestygnie i będzie chłodna należy wylać ją na ciasto, wyrównać
ciastkarnia na kruchym spodziestole pojawią się różne wypieki, ale między innymi znajdzie się na nim ta babka, mega czekoladowa. Mi bardzo smakowała. Mam nadzieję, że Wam również przypadnie do gustu, zapraszam na Czekoladową babkę piaskową. Pssst... babka idealnie nada się na jutrzejsze święto czekolady!Składniki:200 g mąki pszennej200 g mąki ziemniaczanej2 łyżeczki proszku do pieczenia6 żółtek6 białek225 g masła2 łyżeczki ekstraktu(...)masy dodajemy ekstrakt pomarańczowy. Do przygotowanej masy dodajemy ubite białka, które łączymy na przemian z wcześniej wymieszaną mąką. Na koniec dosypujemy cukier puder i rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę.Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i podsypanej mąką pszenną formy na babkę. Wstawiamy do nagrzanego do 175`C piekarnika i pieczemy około 25 minut, następnie temperaturę podwyższamy do 200`C i pieczemy
Słodkie Przyjemności