ciasto czekoladowe - 20638 przepisów (strona:362/1376)

Babka czekoladowo-pomarańczowa 129

były w lodówce, więc trzeba było je jakoś zutylizować. W związku z tym wylądowały w cieście. W zasadzie w dwóch ciastach, ale dziś pierwsze z nich: babka czekoladowo-pomarańczowa.   Składniki: Ciasto: 1 kostka miękkiego masła + 1 łyżka masła 100 g białego cukru 100 g ciemnego cukru muscovado 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 tabliczka gorzkiej czekolady

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Szybka tarta z owocami lata - bez pieczenia 333

upał nie nastraja na włączanie piekarnika, ale chęć na ciasto pozostaje, najlepszym rozwiązaniem jest szybkie ciasto bez pieczenia :-) Kruchy mocno czekoladowy spód można zrobić z czekoladowych ciasteczek, do tego wyśmienity(...)klasyczny krem waniliowy P â tissi è re i całe mnóstwo letnich owoców. Potem tylko wstawić tartę do lodówki i gotowe. Pysznie i naprawdę ekspresowo. Polecam! Składniki: Ciasto: 300 g kruchych czekoladowych ciasteczek typu Oreo (najlepiej z czekoladowym nadzieniem) 100 g gorzkiej czekolady 50 g masła w temperaturze pokojowej Czekoladę połamać na małe kawałeczki. Ciastka wrzucić do blendera, dodać połamaną

maniapieczenia
Ciasteczka czekoladowe z płatkami kukurydzianymi 149

się gotową masę na te ciasteczka wyjeść łyżeczką prosto z garnka, zanim masa na ciasteczka zdąży zastygnąć, bo to taki domowy czekoladowy krem krówkowy. Ta masa czekoladowa nadaje się też to przekładania ciasta polecam dodać wtedy odrobinę masła. PYCHA! A tutaj znajdziecie przepis na domowy kajmak i cukierki karmelki. Jak przygotować domowe ciasteczka czekoladowe z płatkami kukurydzianymi? Składniki: 1 szklanka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
PTASIE GNIAZDO wielkanocna babka szpinakowa 62

wyjątkowego czym zachwycisz swoich gości?  Sięgnij po przepis na Ptasie Gniazdo - szpinakową babkę wielkanocną .  Babka jest ze szpinakiem , przełożona obłędnie pysznym kremem pomarańczowym i udekorowana czekoladowymi jajeczkami. Do zrobienia tego ciasta zainspirował mnie przepis z bloga Kuchnia Mniam . Jak zrobić Ptasie Gniazdo wielkanocną babkę szpinakową pokazane jest w filmiku .  Zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał  RITA creative(...)cukierniczego z tylką 1M. 3.) SKŁADANIE CIASTA I DEKORACJA : Na pierwszy blat ciasta nakładamy krem robiąc rozetki. Krem nakładamy przy brzegach ciasta, a w środku tylko sporadycznie ( patrz. video ). Przykrywamy drugim blatem ciasta i nakładamy krem tym samym sposobem co wcześniej. Przykrywamy trzecim blatem i nakładamy krem robiąc róże. Dekorujemy kolorowymi jajeczkami czekoladowymi. (dekorację najlepiej robić przed podaniem ciasta

RITA food channel
Czekolada w pastylkach – co to jest i jak ją wykorzystać? 37

ognia i dodaj pastylki. Odczekaj chwilę, a następnie mieszaj, aby uzyskać jednolitą, gładką konsystencję. Ganache sprawdzi się jako polewa do ciast, nadzienie do trufli, krem do tortów czy sos do deserów na bazie owoców, polewa czekoladowa – rozpuść czekoladę w pastylkach na parze lub w mikrofalówce(...)ostrożnością, aby nie przegrzać). Gdy będzie płynna, polej nią ciasta, ciasteczka, owoce, bezy, lody czy inne desery. Polewa stężeje pod wpływem chłodzenia, zamieniając się w chrupiącą warstwę, czekoladowe ciasteczka i brownie – przygotuj ciasto na ciasteczka, brownie czy muffinki, a następnie wmieszaj do środka pastylki czekoladowe. Piecz według przepisu. W ten sposób urozmaicisz swoje wypieki, fondue czekoladowe – rozpuść pastylki czekoladowe

ProstePesto.pl
Czekoladowo pistacjowy tort Frania 94

słodką resztą (bo cała reszta w tym torcie jest mocno czekoladowa i słodka). Ostrzegam, tort słodki dla absolutnych fanów czekolady :) Do tego moje dziecię dostało własnoręcznie zrobioną koparkę na torcie. (Gdybyście mieli wątpliwości, tak - to na górze tortu to jest koparka :D Nauka figurek w planach.... ;) Tort czekoladowo-pistacjowy Składniki: Biszkopt: 1)       3 jajka(...)puszystą masę, a następnie partiami dodajemy ostudzoną śmietanę z czekoladą i miksujemy na najniższych obrotach. 6.     Schłodzony tort tynkujemy kremem czekoladowym przy pomocy skrobki/packi do ciasta. Po położeniu każdej czekoladowej warstwy warto wstawić tort do lodówki na kilka minut, tak aby na koniec uzyskać gładką i równą powierzchnię po bokach i na wierzchu tortu. Na koniec dekorujemy

Na kulinarnym poligonie
Piernik kawowy z powidłami 39

Piernik last minute! Ekspresowy piernik z dodatkiem kawy, przełożony powidłami śliwkowymi i oblany polewą czekoladową. Pyszne, korzenne ciasto, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Nie jest to jednak piernik wilgotny i puszysty, jak większość pierników ekspresowych, przygotowanych na ostatnią chwilę. Bardziej przypomina piernik tradycyjny, który jest dość zbity, ale miękki. Piernik nie jest też przesłodzony, a to za sprawą

Kuchnia MagdaLeny
Biszkopt z kremem czekoladowym. 62

Delikatny, miękki biszkopt pokryty kremem czekoladowym. Proste w wykonaniu  ciasto, które zachwyci Waszych gości. Nie ma przy nim dużo pracy, a efekt  jest naprawdę super.  Krem czekoladowy najprostszy. Czekolady rozpuszczone w ciepłej śmietance,  schłodzone i zmiksowane z mascarpone. Prościej chyba być nie może.  Wierzch udekorowałam okruchami, które zrobiłam ze ściętej góry biszkoptu.  Nie wiem(...)czasie krem czekoladowy przełożyć do miski i dodać serek mascarpone.  Zmiksować do połączenia składników. Wierzch biszkoptu ściąć ostrym nożem i pokruszyć.  Do szklanki wlać wodę i rum. Dodać cukier i wymieszać.  Nasączyć tym biszkopt od góry. Na nasączony biszkopt wyłożyć krem czekoladowy.  Rozsmarować i wyrównać powierzchnię. Następnie posypać okruszkami z ciasta i lekko docisnąć.  Ciasto

Agusiowe smakołyki
Ciasto z kremem czekoladowym i bananami 531

Delikatny kakaowy biszkopt, przełożony dżemem, plasterkami bananów oraz bitą śmietaną, a wierzch otulony pyszną czekoladową masą. To połączenie tworzy naprawdę znakomite ciasto, słodkie, ale nie mdłe, idealne na rodzinną uroczystość, albo spotkanie przy ulubionej kawie :) Składniki na blachę o wymiarach 22x33 cm: Biszkopt: 4 jajka 180 g cukru 70 g mąki ziemniaczanej 100 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku(...)pudrem. Do ubitej margaryny dodać utarte żółtka i rozpuszczoną czekoladę, zmiksować. Pozostałe białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie wmieszać w czekoladową masę. Gotowy krem czekoladowy rozsmarować na wierzchu ciasta. Wstawić do lodówki, aż stężeje. Przechowywać w chłodnym miejscu

Simply Food
Czekoladowa Zefiryna 161

cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać letnią żelatynę, cały czas przy tym miksując. Śmietanę rozprowadzić na powierzchni upieczonego i dobrze wystudzonego ciasta.  Gdy śmietana zastygnie, wierzch ciasta polać polewą czekoladową. Uwagi: 1. Zamiast żelatyny, do śmietany można dodać galaretkę cytrynową: galaretkę rozpuścić w jednej niepełnej szklance gorącej wody, przestudzić i letnią dodać do śmietany pod koniec jej ubijania(...)Wierzch ciasta można posypać startą na tarce czekoladą (zamiast polewy czekoladowej

In my kitchen
PIERNIK Z DŻEMEM MANDARYNKOWYM bez jajek 81

piernika (2 łyżki) Polewa: śmietanka kremówka 30% (60 ml.) czekolada gorzka (60 g) Dodatkowo: dżem mandarynkowy (3-4 łyżki) krem czekoladowy (3-4 łyżki) Potrzebne gadżety: mikser keksówka 28 x 10 x 7 cm. szklanka = 250 ml. WYKONANIE: 1.) Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, kakao, przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia(...)pieczemy w funkcji góra dół w 180°C około 50-60 minut. Upieczony piernik wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia. Ostudzone ciasto przekrawamy 2 razy. Jedną część ciasta smarujemy kremem czekoladowym,  a drugą dżemem mandarynkowym. 2.) Polewa: Śmietankę kremówkę mocno podgrzewamy (nie gotujemy). Dodajemy czekoladę i dobrze mieszamy aż składniki się połączą. Polewamy ciasto i zostawiamy stężenia

RITA food channel
Ciasto Aniołek 782

miniony weekend upiekłam dwa ciasta . Jednym z nich było ciasto Aniołek , a drugim biszkopt przełożony kremem czekoladowym. Mój mąż, który zawsze oblizuje wszystkie miski po kremie czekoladowym i uwielbia ciasta z czekoladą, o dziwo tym razem chętniej zajadał się ciastem Aniołek. Głównym tego powodem była ogromna ilość kremu budyniowego w tymże cieście Ciasto Aniołek to blaty ciasta amoniakowego przełożone kremem

MeCooks
kostka królowej 442

Jesteśmy ogromnymi fanami musu czekoladowego, dlatego kiedy na stole pojawiło się to ciasto to już wiedziałam, że zniknie w momencie. Ostatnio częściej goszczą u nas ciasta bez pieczenia i jak się okazuje nie są wcale gorsze. Skoro można ułatwić sobie pracę, to dlaczego nie:) *foremka 25*34 cm Składniki: 2 duże paczki herbatników maślanych 4 łyżki powideł śliwkowych(...)połamanej czekolady. Wlać 2-3 łyżki kremówki i mieszać aż czekolada się rozpuści. Ubić na sztywno pozostałą kremówkę i zmiksować ją z rozpuszczoną czekoladą. Połowę tak powstałego musu czekoladowego wyłożyć na ciasto, przykryć ostatnią częścią herbatników i wyłożyć resztę musu. Na wierzch zetrzeć pozostałe 20 g czekolady. Wstawić do lodówki na kilka godzin aby dobrze zastygło

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
MURZYNEK CIASTO 126

Murzynek  To pyszne ciasto zawsze wychodzi. Czekoladowe i puszyste. Słodycz można przełamać -przekładając ciasto np. powidłami porzeczkowymi. Łatwe i szybkie w wykonaniu. Polecam! Składniki: kostka margaryny 2 szklanki cukru 4-5 łyżek kakao 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ( niekoniecznie ) szklanka wody lub mleka 4 jajka 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia lub 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

potrawyregionalne
Mazurek bakaliowy 206

placek, jeszcze ciepły, rozkruszyć w misce, dodać kakao, rozdrobnione bakalie, rum i utrzeć ze szklanką mleka na masę. Drugi placek posmarować marmoladą, a następnie wyłożyć masę bakaliową. Górę ciasta polać polewą czekoladową lub lukrem i dowolnie udekorować. Kategoria: Ciasta

kuchcikownia