ciasto czekoladowe - 22798 przepisów (strona:371/1520)

Torcik W-Z jak z PRL 90

przebraliśmy się w adekwatne stroje, jedliśmy na serwecie z gazet, piliśmy z kryształów, nie zabrakło też potraw charakterystycznych dla tego okresu. Był salceson, pasztetowa i oczywiście blok czekoladowy oraz torcik W-Z. Ciasto cieszyło się ogromnym powodzeniem, więc postanowiłam opublikować ten przepis, mimo iż już dwa przepisy na torciki W-Z znajdują się na moim blogu ( pierwszy , drugi ). Składniki(...)zmiksować. W zapiętej tortownicy ułożyć pierwszy blat, mocno nasączyć 1 szklanką nasączu, posmarować cienką warstwą dżemu, wyłożyć bitą śmietanę, wyłożyć drugi blat, mocno nasączyć. Polać polewą czekoladową, wyrównać. Lekko nacinając czekoladową polewę podzielić ciasto na kwadraty, mi wyszło 35 mniejszych porcji. Posypać startą czekoladą. Na każdej porcje wycisnąć rozetkę z bitej śmietany (u mnie tylka 1M Wiltona), na czubku każdej

moj przepis na
Torcik W-Z jak z PRL 104

przebraliśmy się w adekwatne stroje, jedliśmy na serwecie z gazet, piliśmy z kryształów, nie zabrakło też potraw charakterystycznych dla tego okresu. Był salceson, pasztetowa i oczywiście blok czekoladowy oraz torcik W-Z. Ciasto cieszyło się ogromnym powodzeniem, więc postanowiłam opublikować ten przepis, mimo iż już dwa przepisy na torciki W-Z znajdują się na moim blogu ( pierwszy , drugi ). Składniki(...)zmiksować. W zapiętej tortownicy ułożyć pierwszy blat, mocno nasączyć 1 szklanką nasączu, posmarować cienką warstwą dżemu, wyłożyć bitą śmietanę, wyłożyć drugi blat, mocno nasączyć. Polać polewą czekoladową, wyrównać. Lekko nacinając czekoladową polewę podzielić ciasto na kwadraty, mi wyszło 35 mniejszych porcji. Posypać startą czekoladą. Na każdej porcje wycisnąć rozetkę z bitej śmietany (u mnie tylka 1M Wiltona), na czubku każdej

moj przepis na
Torcik W-Z jak z PRL 113

przebraliśmy się w adekwatne stroje, jedliśmy na serwecie z gazet, piliśmy z kryształów, nie zabrakło też potraw charakterystycznych dla tego okresu. Był salceson, pasztetowa i oczywiście blok czekoladowy oraz torcik W-Z. Ciasto cieszyło się ogromnym powodzeniem, więc postanowiłam opublikować ten przepis, mimo iż już dwa przepisy na torciki W-Z znajdują się na moim blogu ( pierwszy , drugi ). Składniki(...)zmiksować. W zapiętej tortownicy ułożyć pierwszy blat, mocno nasączyć 1 szklanką nasączu, posmarować cienką warstwą dżemu, wyłożyć bitą śmietanę, wyłożyć drugi blat, mocno nasączyć. Polać polewą czekoladową, wyrównać. Lekko nacinając czekoladową polewę podzielić ciasto na kwadraty, mi wyszło 35 mniejszych porcji. Posypać startą czekoladą. Na każdej porcje wycisnąć rozetkę z bitej śmietany (u mnie tylka 1M Wiltona), na czubku każdej

moj przepis na
Torcik W-Z jak z PRL 221

przebraliśmy się w adekwatne stroje, jedliśmy na serwecie z gazet, piliśmy z kryształów, nie zabrakło też potraw charakterystycznych dla tego okresu. Był salceson, pasztetowa i oczywiście blok czekoladowy oraz torcik W-Z. Ciasto cieszyło się ogromnym powodzeniem, więc postanowiłam opublikować ten przepis, mimo iż już dwa przepisy na torciki W-Z znajdują się na moim blogu ( pierwszy , drugi ). Składniki(...)zapiętej tortownicy ułożyć pierwszy blat, mocno nasączyć 1 szklanką nasączu, posmarować cienką warstwą dżemu, wyłożyć bitą śmietanę, wyłożyć drugi blat, mocno nasączyć. Polać polewą czekoladową, wyrównać. Lekko nacinając czekoladową polewę podzielić ciasto na kwadraty, mi wyszło 35 mniejszych porcji. Posypać startą czekoladą. Na każdej porcje wycisnąć rozetkę z bitej śmietany (u mnie tylka 1M Wiltona), na czubku każdej rozetki ułożyć

moj przepis na
Amerykańskie muffinki czekoladowe 127

stopionego masła Płatki czekoladowe lub pokrojona czekolada do dekoracji W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól, cukier i pokrojoną czekoladę. Kawę rozpuścić w odrobinie gorącej wody. Masło roztopić i wystudzić. W naczyniu wymieszać kawę z mlekiem, masłem i jajkami. Płynne składniki wlać do miski z mąką i wszystko wymieszać łyżką. Ciasto powinno być grudkowate. Porcje ciasta nakładać

Gotujemy i jemy
Ciasto wiśniowo - czekoladowe 160

przygotować ciasto wiśniowo - czekoladowe wystarczy upiec biszkopt, rozkroić go na dwie części i przełożyć kremami. Są to kremy na bazie bitej śmietany i sera mascarpone. Początkowo oba kremy przygotowuje się łącznie. Dopiero w końcowej fazie część kremu dodatkowo trzeba wzbogacić o roztopioną gorzką czekoladę, która dodana w dużej ilości decyduje o smaku ciasta

Przepisy Kulinarne
Ciasto strażackie, czyli kruche ciasto z nadzieniem wiśniowym i bitą śmietaną 197

wiśni (mój miał 350 ml kompotu i 2 szklanki wiśni) 1 budyń waniliowy/śmietankowy Bita śmietana: 200g śmietany 36% 1 łyżka cukru waniliowego Opcjonalnie do dekoracji: posiekana czekolada/posypka czekoladowa Przygotować ciasto.  Wszystkie składniki ciasta szybko i wyłożyć nim dno tortownicy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia. Należy uformować wyższe brzegi. Ciasto w formie wstawić do lodówki na około 30 minut

Di gotuje
Ciasto Monte 356

Gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje i czekolada się rozpuści. Przykryć folią spożywczą i ostudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce masy budyniowej. Krem wyłożyć na ciasto. Schłodzić. Czekoladowy krem:   400 ml śmietanki 30%, 100g mlecznej i 100g gorzkiej czekolady,  100g orzechów laskowych (użyłam Helio ). Śmietankę i czekoladę połamaną na kawałki podgrzać tak, by czekolada się

Z miłości do słodkości
TORT BRIGADEIRO Z LODAMI (Torta de brigadeiro e sorvete) 256

ulubionych)  WYKONANIE: SPÓD CZEKOLADOWY: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Dno tortownicy o wymiarach 21-22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Białka  ubij na sztywno. Dalej miksując, dodaj po jednym żółtku i cukier, utrzyj masę na gładko.  Dolej mleko na przemian wsypując mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Przelej ciasto do tortownicy i piecz

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasto z gruszkami 187

Dziś na deser ciasto z gruszkami – lekko zbite, aromatyczne i mocno czekoladowe. Do przygotowania ciasta polecam Wam czekoladę z dużą zawartością kakao – im więcej tym lepiej. Warto też przyłożyć się do ubijania jajek, do masy nie dodaje się żadnego proszku do pieczenia, dlatego ciasto rośnie tylko dzięki pęcherzykom powietrza z piany z jajek. Dziś użyłam tortownicy o średnicy(...)mąkę i mieszamy trzepaczką – jak na biszkopt. Łączymy ze sobą masę jajeczną z przestudzoną masą czekoladową, najlepiej za pomocą drucianej trzepaczki. Masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarniki rozgrzanego na 160 stopni, pieczemy ok. 45-50 minut. Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i odkładamy na kratkę, żeby przestygło. Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Karpatka z malinami 174

śmietanką: 1/2 litra mleka 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 300 ml słodkiej śmietanki 30% 1 szklanka świeżych malin Polewa czekoladowa malinowa Sposób przygotowania: Ciasto: masło przekładamy do rondelka wlewamy wodę dodajemy szczyptę soli i gotujemy. Gdy zawrze wsypujemy powoli mąkę pszenną i energicznie mieszamy do czasu aż masa zacznie odchodzić od ścianek(...)krem, dodajemy po łyżce stopniowo do budyniu cały czas miksując na najniższych obrotach aż do uzyskania gładkiego kremu. Dodajemy świeże maliny, mieszamy już łyżką. Wykładamy masę na ciasto, dekorujemy malinową polewą czekoladową. Chłodzimy całą noc w lodówce. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Tort migdałowy z czekoladą 126

momentu połączenia się składników. Schłodzoną śmietanę ubij mikserem z dodatkiem cukru pudru. Blaty biszkoptu posmaruj czekolada i nałóż na nie grubą warstwę śmietany ( poza ostatnią, którą smarujemy tylko czekoladową polewą). Ciasto odstaw w zimne miejsce. Smacznego!     Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Palmiery czekoladowo-orzechowe 167

składniki * gotowe ciasto francuskie * 8 łyżek kremu orzechowo-czekoladowego np. nutella * 50 g posiekanych orzechów laskowych * 2 łyżeczki cukru Sposób wykonania Rozwinąć ciasto. Krem orzechowo-czekoladowy nieco podgrzać w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, ale żeby nie był za ciepły. Rozsmarować krem na cieście, a następnie posypać go orzechami.Zrolować jeden brzeg ciasta do wewnątrz, to samo zrobić z drugim

Mix smaku
CIASTO EKLER CYTRYNOWY 2224

Przepis na pyszne ciasto ekler cytrynowy bez pieczenia. Ciasto jest wyraziste w smaku, na herbatnikach maślanych, kremem budyniowym o smaku cytrynowym, herbatnikami, bitą śmietaną i polewą czekoladową. Każdy poradzi sobie z przygotowaniem tego ciasta, ponieważ jest łatwe, proste  i szybkie w wykonaniu.  Jak wykonać ciasto ekler cytrynowy pokazane jest w filmiku . Zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative(...)wyrownujemy powierzchnię i układamy warstwę herbatników.   Wstawiamy do lodówki na czas przygotowań reszty składników.  4.) Czekoladowy ganache.   Śmietankę kremówkę łączymy z czekoladą w kąpieli wodnej lub mikrofali. Pozostawiamy do wystudzenia, a następnie wylewamy na herbatniki.  Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 4godzinki,  a najlepiej zostawić na noc w lodówce.  Uwagi:  - Wstawiając foremkę

RITA food channel
Ciasto kakaowo-kokosowe z masą ananasową 139

dodawać do niej po jednym żółtku i ubijać mikserem. Następnie małymi porcjami wsypać przesianą mąkę z proszkiem. Na koniec dodać ubite na sztywno białka, wmieszać je delikatnie do czekoladowej części ciasta po czym wylać ciasto na formę do pieczenia. Ciasto kokosowe : białka ubić na sztywno, kiedy ubite małymi porcjami dodawać cukier puder. Kontynuować ubijanie. Na koniec dodać wiórka kokosowe. Wiórka

mecooks