domowe. Przepis na świąteczne pierniczki Miękkie pierniczki serduszka. Szybkie i od razu do podania Ciasta (tradycyjne i proste): Sernik w makowo-pomarańczowe łaty na czekoladowym spodzie Świąteczny daktylowiec. Delikatne ciasto o wspaniałym aromacie Drożdżowy makowiec w kwiecistej odsłonie Śmietankowy piegusek najeżony jabłkami Piernik z kawałkami jabłek i nutą dżemu porzeczkowego Waniliowa babka z rodzynkami(...)brzoskwiniami i kruszonką - szybko, prosto i bez miksera Złote ciasto bananowe z rodzynkami (na mące kukurydzianej) Puszysta, wilgotna babka kokosowa - niezawodne i zawsze udane ciasto Kokosowy cytrusek z kremem Sernik śmietankowy w czekoladowe kropki Ciasteczka: Delikatne serowe ciasteczka z kruchą słodyczą Ciasteczka "Makusie" - idealne słodkości do popołudniowej kawki Delikatne i puszyste ciasteczka kokosowe
Słodkie okruszkikawałku. Przepis na tort malinowy wzięłam z tego przepisu. Wyszedł wspaniały. Co prawda nie upiekłam go w kształcie serca, tylko w zwykłej tortownicy i podwoiłam ilość składników. Ciasto nie jest przesłodzone, jest czekoladowe, bita śmietana połączona z malinami dodaje całości lekkiego kwasku. Pycha! Tortownica średnica 23cm. Blaty na ciasto warto upiec dzień wcześniej. Wszystkie skladniki na ciasto powinny być(...)garnku umieszczamy wszystkie składniki i podgrzewamy, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści i połączy z resztą składników. Ostateczny wnik to konsystencja sosu czekoladowego. Dekoracja: Maliny lub świeże kwiaty... Bierzemy patere (lub duży talerz). Kładziemy pierwszy blat ciasta, na niego wykładamy masę malinową, wyrównujemy. Przykrywamy drugim blatem i lekko dociskamy. Całość oblewamy sosem czekoladowym. Dekorujemy. Smacznego
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Murzynkiem lub masła powidła śliwkowe polewa czekoladowa siekane migdały srebrne kulki dekoracyjne Sposób przygotowania: W rondlu rozpuszczamy margarynę z cukrem, miodem, cynamonem i przyprawą do piernika. Zagotowujemy, a następnie studzimy. Do misy robota wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, jogurt wymieszany z sodą i proszkiem do pieczenia, jajka oraz przestudzoną masę. Wyrabiamy ciasto. Ja wyłożyłam całe ciasto na jedną dużą blachę(...)części. Gdy ciasto przestygnie smarujemy każdy blat powidłami śliwkowymi, układamy wszystkie blaty jeden na drugi,dociskamy, ostatni również ma być posmarowany powidłami . Rozpuszczamy w kąpieli wodnej polewę czekoladową, polewamy wierzch ciasta na całej powierzchni, na płynną czekoladę sypiemy siekane migdały i srebrne kulki, pozostawiamy aż czekolada stężeje. Ciasto zawijamy w folię i odkładamy na minimum 24 godziny, piernik najlepszy jest
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięimieniny mojego Taty. W tamtym roku zrobiłam mu tort na bazie burbonu i był nim zachwycony, dlatego w tym roku podwajam tę przyjemność :) Dodatkowo jego ulubione ciasto zasiliłam podwójną czekoladą i czekoladową bezą. Jak myślicie skradnie to ciasto jego serce??? Zdecydowanie tak :) Składniki : biszkopt 7 jajek 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki(...)deserowej 800 ml śmietany 30% 1 łyżka burbonu 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1/3 szklanki cukru czekoladowa beza 2 białka 1/3 szklanki cukry szczypta soli 2 łyżeczki kakao ganache 150 g czekolady dserowej 1 łyżka miodu 1 łyżka śmietany 30% Przygotowanie: biszkopt czekoladowy białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, cały czas ubijając powoli dodajemy cukier, następnie
Niezły Młynekimieniny mojego Taty. W tamtym roku zrobiłam mu tort na bazie burbonu i był nim zachwycony, dlatego w tym roku podwajam tę przyjemność :) Dodatkowo jego ulubione ciasto zasiliłam podwójną czekoladą i czekoladową bezą. Jak myślicie skradnie to ciasto jego serce??? Zdecydowanie tak :) Składniki : biszkopt 7 jajek 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki(...)dserowej 1 łyżka miodu 1 łyżka śmietany 30% Przygotowanie: biszkopt czekoladowy białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, cały czas ubijając powoli dodajemy cukier, następnie po jednym żółtku, mąkę, proszek do pieczenia i spirytus. Biszkopt lubi dużo powietrza dlatego ubijamy go jeszcze ok 5 minut i przelewamy ciasto do formy pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez
Niezły Młynekkonsystencji gładkiego ciasta. Ciasto podzielić na dwie równe części, przełożyć do dwóch form wysmarowanych masłem, wyłożonych papierem do pieczenia i oprószonych mąką o wymiarach 24 x 40 cm. Każde ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut. 2. Krem: Połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym, drugą połowę wymieszać z mąkami i żółtkami(...)kąpieli wodnej. 5. Składanie ciasta: Jedno z ciast przełożyć do formy, wyłożyć połowę kremu, wylać tężejący mus z brzoskwiń, wyłożyć resztę kremu i przykryć drugim ciastem. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową i wstawić do lodówki
Szalona Kuchnia Ewelinyprzytrafiały mi się częściej :) Składniki: ciasto, które zostało po wypieku kopca kreta lub pokruszone czarne markizy, np. oreo kilka łyżek nalewki wiśniowej do nasączenia ciasta (można pominąć) kilka łodyżek świeżej mięty (do dekoracji) Masa czekoladowa : 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 70 g gorzkiej czekolady 2 łyżki śmietany lub mleka Masa truskawkowa: 250 g serka mascarpone(...)rękawa cukierniczego. Przygotować kilka słoiczków lub pucharków (wyszło mi 6 słoiczków) . Na dnie każdego wysypać ok. 2 łyżki pokruszonego ciasta i skropić je delikatnie nalewką. Na ciasto wycisnąć warstwę masy czekoladowej, a na nią warstwę masy truskawkowej. Czynność powtórzyć aż do zapełnienia słoiczków, starając się wykończyć deser warstwą ciasta - aby można było wbić łodyżki mięty. W końcu to deser ogrodnika
Domowa Cookierenka Agimasłem orzechowym. Nie będę oszukiwać, że słodki i kaloryczny nie jest, bo jest… Ale wyobrażacie sobie mocno czekoladowe, wilgotne biszkopty, ala brownie, krem maślany na bazie masła orzechowego, czekoladowo-gorzkie ganache, całość ozdobiona orzeszkami, czekoladki z masłem orzechowym… Uwierzcie mi dajcie się skusić, dla takich słodkości warto zgrzeszyć Składniki na biszkopt: 350 g mąki pszennej(...)minuty, następnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy do ostygnięcia i lekkiego zgęstnienia. Wykonanie: Na pierwszy blat ciasta wykładamy 1/3 kremu. Przykrywamy drugim blatem. Ponownie wykładamy 1/3 kremu. Przykrywamy ostatnim blatem. Wykładamy pozostały krem na wierzch i boki. Polewamy czekoladowym ganache. Wkładamy do lodówki do schłodzenia. Dekorujemy wedle uznania. The post Czekoladowy Tort z Masłem Orzechowym appeared first on Made
Made By Mom And SonCiasto jest wyjątkowo pyszne, wilgotne, mięsiste i mocno czekoladowe. Smak buraczków nie jest wyczuwalny, a dodatek warzywa do ciasta wzbogaca je o dodatkowe wartościowe składniki odżywcze. Wykonanie ciasta jest banalnie proste, gdyż łączymy składniki suche z mokrymi, mieszamy, pieczemy i gotowe. Ja moje ciasto upiekłam wcześniej i dzięki rewelacyjnej zgrzewarce próżniowej FoodSaver mogłam przechować je przez kilka dni, dzięki(...)minut do suchego patyczka. Ja moje ciasto po przestudzeniu zapakowałam próżniowo w zgrzewarce FoodSaver i przechowywałam przez 4 dni. Przed podaniem przekroiłam ciasto wzdłuż posmarowałam powidłami, polałam polewą, posypałam pistacjami i posypką czekoladową. Polewa: Margarynę rozpuścić (nie gotować). Zdjąć z ognia dodać resztę składników i energicznie wymieszać. Gdy polewa lekko przestygnie i zacznie tężeć rozsmarować na cieście. Informacje
Ala piecze i gotujedżem jabłkowo-śliwkowy 300 gram, śmietana zimna 30% 330 ml, galaretka brzoskwiniowa 1 opakowanie, posypka czekoladowa - ile potrzeba Składniki temperatura pokojowa = do pojemnika wbić jajka, wsypać cukier, wlać mleko, olej i rózgą trzepaczką dokładnie roztrzepać. Marchew obraną w rozdrabniaczu dokładnie rozdrobnić, dodać do ciasta, z 2 łyżki zostawić do przystrojenia, wsypać mąkę, proszek do pieczenia z sodą, kakao i połączyć(...)ubić na sztywno z galaretką mikserem, jedną część ciasta posmarować grubo dżemem, nakryć drugim ciastem lekko dociskając dwie części do siebie. Ciasto posmarować ubitą śmietaną, posypać posypką czekoladową, marchewką, schować do lodówki - ciasto ucierane marchewkowe jest bardzo łatwym, szybkim, tanim ciastem do upieczenia, można je przekładać dżemem, bitą śmietaną............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięKochani dzisiaj prezentuję przepis na tarte, który dojrzewał mi w głowie już od jakiegoś czasu. Tarta mocno czekoladowa z dodatkiem chałwy i jeżyn. Idealna kompozycja smakowa. Szczerze polecam, jeżeli będziecie chcieli zaskoczyć gości. ;-) składniki: CIASTO NA TARTE: 25dag mąki pszennej 130g zimnego masła 1 całe jajko 1 żółtko 2 łyżki cukru szczypta soli(...)chałwę, mieszamy do rozpuszczenia, zdejmujemy z ognia.(masa czekoladowa z chałwą nr 2) Jak masa (nr 2) wystygnie wylewamy na upieczone ciasto, następnie układamy świeże jeżyny i polewamy masą czekoladową nr 1. Całość wstawiamy do lodówki na około 4-5 godzin masa w tym czasie
SMYKWKUCHNIzmielonego imbiru, kardamonu po 3/4 łyżeczki zmielonych goździków, gałki muszkatołowej Krem czekoladowy: 400ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 200g gorzkiej czekolady o zawartości masy kakaowej 64% Dodatkowo: około 160g powideł śliwkowych lub konfitury malinowej lub pomarańczowej draże i ciasteczka gwiazdki do ozdoby cukier puder Diamant do posypania Ciasto: 1. Do mąki dodać kakao, przyprawy, proszek od pieczenia, sodę, wymieszać(...)otrzymamy trzy krążki). Pierwszą cześć piernika posmarować powidłami śliwkowymi i na wierzchu ułożyć drugą cześć piernika. Piernik znów posmarować powidłami i ułożyć ostatnią cześć piernika. 8. Brzegi ciasta posmarować przygotowanym kremem czekoladowym. Pozostały krem wyłożyć na wierzch piernika i wyrównać. Następnie łyżką zrobić w kremie wgłębiania i nierówności, aby piernik wyglądał bardziej apetycznie. Na koniec ciasto ozdobić słodkimi gwiazdkami, drażami
Mała Cukierenkaszklanka mleka (u mnie 2%) 1/3 szklanki oleju 1 jajko 4 czubate łyżeczki masy krówkowej o smaku czekoladowym Helio 1 opakowanie polewy i dekoracji mlecznej Helio płatki migdałowe Helio Przygotowanie: Przygotowujemy 4 małe foremki na babeczki (, jeśli takich nie posiadacie możecie przygotować ciasto w papilotkach na muffinki). Każdą formę wysmarowujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną. W jednej misce mieszamy łyżką(...)składniki. Całość mieszamy łyżką do połączenia i uzyskania jednolitej kakaowej masy. Masę wykładamy do foremek. U mnie czubata łyżka ciasta, następnie czubata łyżeczka masy krówkowej o smaku czekoladowym i znów czubata łyżka ciasta (tak postępuję z każdą mini babką). Ciasta pieczemy na środkowym poziomi piekarnika nagrzanego do 180 stopni do tzw. suchego patyczka (wbitego w ciasto). Czas pieczenia będzie różny
Słodkie okruszkiszklanką mleka! :) Jeśli nie przepadacie za gorzką czekoladą, to możecie podmienić proporcje i dać 100g mlecznej czekolady, a gorzkiej tylko 50g. Inspirację zaczerpnęłam z książki pt. „Ciasta i desery czekoladowe”. Ciasteczka czekoladowe z orzechami – Składniki: 170g mąki pszennej tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 płaskie łyżki kakao 1 opak. cukru wanilinowego 150g brązowego cukru(...)miksując. Czekoladę i orzechy posiekać na mniejsze kawałki. Wszystko dorzucić do masy i wymieszać łyżką lub wyrobić ciasto ręcznie, ponieważ jest bardzo zwarte. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy uformować 15 kulek na ciasteczka, spłaszczyć je i wyłożyć na blaszce. Ciasteczka czekoladowe z orzechami piec w temp. 180C przez ok. 12-15 minut. The post Ciasteczka czekoladowe z orzechami
Kulinarne Przeboje