czas przygotowania: 45 minut Amarantus, inaczej szarłat, jest zbożem bezglutenowym i spośród innych zbóż ma najwyższą wartość odżywczą. Podstawowym składnikiem nasion amarantusa jest białko, jego zawartość kształtuje się w granicach 16-20%. Skład biologiczny tego białka przewyższa nawet białko mleka czy soi, gdyż zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne. Wniosek z tego, że amarantus jest idealnym zbożem dla wszystkich tych, którzy nie mogą lub nie lubią produktów mlecznych. Nasiona szarłatu mają tylko j... czytaj dalej...
Jestem dyplomowanym dietetykiem i od ponad 10 lat udzielam porad dietetycznych. Jestem właścicielką Poradni Dietetycznej „hälsa” i niestrudzoną propagatorką zdrowego i jednocześnie smacznego jedzenia. Możesz mnie kojarzyć z mojego autorskiego programu telewizyjnego „Pożegnanie z wagą”. Prowadzę bloga kulinarnego lookingforcooking.pl