ciasto czekoladowe - 22635 przepisów (strona:359/1509)

Wspaniały WITARIAŃSKI MAKOWIEC i równie wspaniały SOS CZEKOLADOWY 183

sobie ułatwić życie używając łuskanych ale ja tam wolę świeże), przygotowanie ciasta zajęło mi jakieś 25 minut.  Gotowego makowca wkładamy do lodówki i szykujemy czekoladę do polania.  TUTAJ  macie oryginalny przepis, w którym możecie podejrzeć, jakiej czekolady użył Adam, ja natomiast polałam swojego makowca sosem czekoladowym, znalezionym w innym miejscu tego smakowitego bloga, dokładnie  TYM. Mieszamy(...)TEGO , - 1 małą łyżeczkę cynamonu, - szczyptę soli morskiej.  Porządnie wymieszany sos wstawiamy na chwilę do lodówki, żeby lekko zgęstniał, po czym wyjmujemy z lodówki makowca, wyjmujemy sos, polewamy ciasto sosem, posypujemy wg Adama wiórkami kokosowymi, a wg mnie koniecznie i zdecydowanie płatkami migdałowymi :)) i... z powrotem do lodówki.  Pierwszą próbę zrobiliśmy po około godzinie, "ciasto" było ładnie zwarte

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Babka czekoladowa 233

pomysł na coś pysznego :)  Dziś mamy Wielki Czwartek, ostatni moment, by pomyśleć nad świątecznymi potrawami. Gorąco polecam pyszną babkę czekoladową, podbiła serca moich łasuchów ;)   Babka czekoladowa   Składniki:  250g mąki pszennej,  3/4 szklanki cukru,  5 jajek,  200g masła lub margaryny,  2 łyżeczki proszku do pieczenia,  3 łyżki kakao,  150g(...)pieczenia oraz kakao,powoli wlać zimne mleko. Na koniec dodać przestudzoną, płynną czekoladę. Ciasto przelać do formy na babkę (metalową natłuścić i wysypać bułką tartą). Piec około 50-60 minut w temp. 180st, do tzw. "suchego patyczka". Przed podaniem udekorować stopioną czekoladą lub polewą czekoladową. Smacznego

Z miłości do słodkości
Ciasto tortowe z masą jajeczną 191

kieliszka spirytusu, Dodatkowo: 100 g orzechów włoskich, galaretki w cukrze i czekoladowa posypka do dekoracji PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przestając ubijać dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto przelewam na blaszkę (wymiary 24cm x 24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 35 minut(...)układam biszkopt. Wykładam drugą porcję masy i układam biszkopt. Pozostałą masą smaruję i dekoruję wierzch oraz boki ciasta. 5. Orzechy włoskie siekam i obsypuję nimi boki ciasta. Wierzch ciasta dekoruję czekoladową posypką oraz galaretką w cukrze

Tradycyjna kuchnia Kasi
Tort czekoladowo kokosowy z bitą śmietaną. 200

lekkimi modyfikacjami. Boska konsystencja, zniewala kokosowym smakiem....masa na bazie śmietanki kokosowej i serka mascarpone. Całość udekorowana bita śmietaną. Truskawki przełamują biel i dodają pazura temu ciastu. biszkopt czekoladowy: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki kakao 50 g gorzkiej czekolady, startej Mąkę i kakao wymieszać, przesiać. Białka oddzielić od żółtek, ubić(...)170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika,(i tu zaczynamy nowy rozdział swojego życia i zamiast mięsem werbalnie- rzucamy ciastem) z wysokości około 60 cm puścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia. Zimny biszkopt przekroić na 3 części. Krem kokosowy: 2 puszki mleka kokosowego z puszki

Malinowe Pocałunki
Słodkie środy - Ciasto makaronowe z daktylami 217

przepisu i eksperymentowania w kuchni z nowymi smakami. Ciasto makaronowe z daktylami SKŁADNIKI: 3/4 szklanki mąki 75 g ugotowanego makaronu krajanka Czaniecki 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki kakao 1 jajko 1/3 szklanki oleju 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 10 suszonych daktyli 50 g białej czekolady czekoladowa posypka  PRZYGOTOWANIE : Zaczynamy od wymieszania w misce(...)pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest dobrze upieczone, czy jest suchy.  Ostudzone ciasto dekorujemy roztopioną czekoladą i posypka czekoladową. Do przygotowania ciasta użyłam makaronu krajanka 5 jajeczny, który otrzymałyśmy do przetestowania od firmy Czaniecki .  Makaron jest dobry w smaku, a kształt chyba wszystkim znany bo to jeden z popularniejszych

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ciasto dubajskie stracciatella 149

Ciasto Dubaj z czekoladą bez pieczenia NR 1 na liście ciast, super ciasto dubajskie stracciatella, delikatne i kremowe, a zarazem chrupiące na puszystych biszkoptach. Te wszystkie super walory i cudowne doznania zawiera ten pistacjowo – czekoladowy deser. Ciasto dubajskie Biedronka ma w swojej ofercie, ale co domowe, to domowe, nie ma się co oszukiwać. Stracciatell dubajska ciasto na walentynki Świat

Dieta moja pasja
Szarlotka sypana 149

Szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast obok sernika. Jadłam ja w wielu postaciach - z kruszonką, z pianką bezową, na kruchym cieście, drożdżową, czekoladową....  Za to szarlotka sypana jest inna. Zdecydowanie najszybsza jaką do tej pory przyszło mi robić. Wystarczy 5-10 minut przygotowań i ciasto ląduje w piekarniku. I ten wyjątkowy smak... To trzeba po prostu spróbować :) Składniki

ChilliJemy
MURZYNEK Z JABŁKAMI 1183

Wilgotny i mięsisty murzynek z dużą ilością jabłek i czekoladową polewą. Puszystości i lekkości nadają mu ubite białka, a solidna porcja cieniutko pokrojonych jabłek, zapewnia soczystość na dłużej. Przechowywane pod przykryciem ciasto, z czasem jest chyba nawet jeszcze lepsze. Należy pamiętać, że długość i temperatura pieczenia ma tutaj duże znaczenie. Ciasto pieczemy dosyć krótko, bez termoobiegu, w niezbyt wysokiej temperaturze

cool and minty
Ciasto Marysieńka 203

Ciasto Marysieńka- czekoladowy biszkopt, pyszny placek orzechowy, a do tego smaczny kremem budyniowym. Kto nie jadł, ten koniecznie musi spróbować :) Przepis zaczerpnęłam z książki ciasta Siostry Anastazji. W oryginalnym przepisie z żółtek jaj (które zostaną z placka orzechowego) robi się budyń, ja jednak poszłam trochę na łatwiznę i użyłam gotowego budyniu w proszku,a 4 żółtka  które mi zostały

Aga w kuchni
Orzechowy zawijaniec na serku homogenizowanym 119

kawy czy na podwieczorek. Do nadzienia użyłam kremu   NUTLOVE Choco Hazelnut od Allnutrition, który jest dużo lepszą i zdrowszą wersją popularnych na rynku kremów czekoladowo-orzechowych. To pyszny krem czekoladowy z dodatkiem chrupiących kawałków orzeszków laskowych, wyprodukowany z w 100% naturalnych składników. Krem nie zawiera cukru, ani oleju palmowego. Nie znajdziemy w nim również żadnych dodatków chemicznych(...)czekoladowo-orzechowego (u mnie: NUTLOVE Choco Hazelnut ) 1 łyżka zimnej wody Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżka oleju rzepakowego garść orzechów laskowych Wykonanie: Nadzienie: Orzechy laskowe siekamy nożem na drobne kawałki - nie na miałko!  W misce miksujemy jajko z wodą i kremem czekoladowo-orzechowym. Dodajemy posiekane orzechy i dokładnie wszystko mieszamy. Masę dzielimy na dwie równe części. Ciasto

Kuchnia MagdaLeny
Cappuccino 304

Przepis z książki Siostry Anastazji z małymi zmianami. Genialne połączenie smaków. Po prostu idealne ciasto na różne okazje! Składniki: Biszkopt kakaowy: 8 jajek 1 1/4 szklanki

Na Ciasteczkowych Papierach
Karmelowe blondie z malinami 157

Dziś taka moja wariacja na bazie czekolady. Wszyscy znają brownie  - pyszne mocno czekoladowe wilgotne ciasto  z dużą ilością gorzkiej czekolady. Blondi to odpowiednik tego ciasta zrobiony z białej czekolady. Ja posunęłam się nieco dalej nadając nieco karmelowego smaku. Ciasto bardzo wilgotne , aromatyczne, słodkie z lekką kwaśną owocową nutą. Składniki : 3/4 szklanki cukru (160g) 200 g masła

Malinowa Kawiarenka
Mazurek z konfiturą wiśniową, czereśniami i chrupką czekoladową 123

razem chyba jeden z moich ulubionych mazurków. A dlaczego ulubiony? A bo ma w środku czekoladową chrupiącą warstwę, czyli mazurek z konfiturą wiśniową, czereśniami i chrupką czekoladową. Jest słodko, kolorowo, jest pysznie :) Mazurek z konfiturą wiśniową, czereśniami i chrupką czekoladową Składniki: Ciasto: 1)       175 g mąki pszennej 2)       1 żółtko(...)stolnicę, dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtko i śmietanę i szybko zagniatamy. Z tak przygotowanego ciasta formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na pół godziny. 2. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy, a następnie przekładamy do formy (20x20cm) i nakłuwamy widelcem. Tak przygotowany spód mazurka wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Na kulinarnym poligonie