Sernik potrójnie czekoladowy 220Przepis na ten sernik jest pełny czekolady. Ciasto wychodzi bardzo bogate, kremowe i mocno czekoladowe. Samo wykonanie tego ciasta jest bardzo proste i szybkie, jedynie trzeba poświęcić czas na studzenie sernika. Łączny czas przygotowania: 90 min + czas na chłodzenie sernika najlepiej cała noc Składniki: (na tortownicę 16 cm, przelicznik na inne blaszki znajdziesz tutaj ) Spód: 7 ciastek oreo(...)wsyp połamaną czekoladę Odczekaj kilka minut a następnie wymieszaj do jednolitej masy Polej całkowicie wystudzony sernik Moje uwagi i spostrzeżenia: Sernik jest mocno czekoladowy i należy raczej do tych ciężkich. Jeśli wolisz nieco lżejsze ciasta, polecam do masy serowej dodać ok. 100 g ubitej śmietanki kremówki. Sernik wyjdzie lżejszy i leciutko mniej czekoladowy
Słodki Blog
Ciasto czekoladowe z gruszkami 118Przepis na to ciasto to połączenie brownie i amerykańskiego ciasta mud cake. Jest ono bardzo wilgotne, a zarazem lekkie i musowe. Czas przygotowania: 25 min Czas
Słodki Blog
Brownie z masłem orzechowym 128Przepis na wyborne brownie z dodatkiem solonego masła orzechowego. Czekolada połączona z masłem orzechowym wspaniale się uzupełnia, a dodatek soli równoważy słodycz ciasta. Dodatkowo można to
Słodki Blog
Babka czekoladowa mojej babci 112Kiedy dwa lata temu przygotowaliśmy z mężem Wielkanoc u siebie w domu upiekłam babkę czekoladową i sernik. Teraz sytuacja się powtarza – święta też będą u nas, ale nie będzie sernika. Babka czekoladowa z przepisu mojej babci – wyszła wspaniała, (przygotowałam ją w ramach testów). Upieczona w starej babcinej, kamionkowej formie pięknie się prezentuje. W ogóle spodobał mi się pomysł(...)minutach porcjami dodajemy na przemian mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko oraz ekstrakt waniliowy – cały czas ucieramy. Białka ubijamy na pianę i dodajemy do ciasta a na samym końcu dodajemy kakao. Całość mieszamy i przenosimy do natłuszczonej formy do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 1 h. Po wyjęciu z piekarnika studzimy
Szybko Tanio Smacznie
Czekoladowe ciasto ze śliwkami na maślance 109stanie się puszyste. Dodajemy kolejno jajka, po dodaniu każdego miksujemy około pół minuty. Do utartej masy wsypujemy powoli suche składniki, na przemian z wlewaniem maślanki. Gdy ciasto jest już jednolite, dosypujemy 1/2 szklanki czekoladowych groszków lub poszatkowaną gorzką czekoladę - 1/2 tabliczki. Mieszamy łyżką i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem, o rozmiarach około 22 cm / 23 cm. Na cieście wykładamy przepołowione(...)mieszam widelcem do uzyskania postaci zacierek. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 1 godzinę, do suchego patyczka. Należy kontrolować, czy środek nie jest zapadnięty. Powinien wyrosnąć z małą górką. Na drugi dzień ciasto nadal jest bardzo miękkie, nawet bardziej wyraziste w smaku. Niestety.. właśnie dziś dane mi było spróbować ciasta w 100 % czekoladowego wybitnego. Ponownie odwiedziłam Ostrawę. I ulubioną
Kronika Piekarnika
Mazurek czekoladowy 249czekoladowe, pół tabliczki czekolady (ja dałam gorzką ze skórką pomarańczową), orzechy laskowe, pół puszki kajmaku – około 200 g, obrane migdały do dekoracji. Biszkopt przygotowujemy według przepisu , można zrobić to poprzedniego dnia, żeby miał dużo czasu na ostygnięcie. Jeśli korzystacie z tak dużej blaszki jak ja czas pieczenia będzie można nieco skrócić. Warto zawsze sprawdzić przed wyciągnięciem czy ciasto(...)części: do jednej dodajemy pokrojone orzechy i czekoladę. Mieszamy i nakładamy na pierwszy spód. Pierwszy spód przykrywamy drugim i nakrapiamy ponczem. Brzegi i wierzch ciasta smarujemy kremem. Brzegi ciasta obsypujemy wiórkami czekoladowymi. Z obranych migdałów układamy „ramkę” na wierzchu ciasta. Wierzch ciasta smarujemy kajmakiem (jeśli jest zbyt gęsty można nieco go podgrzać). Do dekoracji użyłam papierowego szablonu
Ciastkozercy
Ciasto marchewkowo-dyniowe ze skórką pomarańczową 206aromatem. Składniki na średnią blachę o wymiarach LxW 28x24cm: 3 jaja szczypta soli - jej dodatek do jajek sprawia, iż lepiej się ubijają 1 szkl. cukru - jeśli nie planuje się ciasta oblewać polewą, lub dodawać do środka bakalii, koniecznie trzeba oddać więcej cukru, dodatkowe 1/3 szkl 1 mały cukier wanilinowy (16g) 1 i 2/3 szkl. mąki pszennej 1 i ½ łyżeczki proszku(...)szkl. surowej dyni - starta na tarce o drobnych oczkach i ugnieciona ściśle w szklance ½ szkl. kandyzowanej skórki pomarańczowej (100g) - lub inne dowolne bakalie wg.uznania Lukier lub polewa czekoladowa do polania gotowego ciasta – moja domowa polewa czekoladowa do znalezienia TU Marchewkę oraz surową dynię obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki - ale nie tych do tarcia ziemniaków na placki ziemniaczane - puszczą
Grunt to przepis!
Jak zastąpić cukier w słodyczach? 148nazwa wskazuje słodycze powinny być słodkie. Oczywiście w ciastach, ciasteczkach i tortach są też różne inne smaki – świeżych owoców, korzennych przypraw, kawy i kakao, śmietanki. Ale cukiernia bez cukru to zupełnie coś nowego. Wbrew pozorom słodkie wypieki bez cukru nie tracą na wartościach smakowych. Cukiernia bez cukru stosuje do słodzenia ciasta erytrytol – doskonały zamiennik. Wygląda on i smakuje zupełnie(...)znacznie trudniejsze niż tradycyjne ciasto, którego głównym składnikiem jest mąka pszenna. Ciasta bezglutenowe wymaga specjalnych zabiegów, trudniej rośnie niż tradycyjne i trzeba dużej wiedzy i profesjonalnego doświadczenia aby zrobić ciasto bez cukru i bez glutenu, kóre zasmakuje jak przysłowiowa babcina szarlotka. W niejestemzcukru.pl można zamówić tak popularne i lubiane ciasta jak sernik, szarlotka, ciasta owocowe, czekoladowe i kawowe. Na specjalne
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Ciasto budyniowo-orzechowe z pianką-łatwe i pyszne+FILM 240Cześć, dziś chcę Wam przedstawić kolejny przepis na wspaniałe i łatwe do zrobienia ciasto. Ciasto budyniowo-orzechowe z pianką. Składa się ono z mięciuteńkiego orzechowego biszkoptu przełożonego masą budyniową na gorąco i śmietankową pianką. Całość posypana jest czekoladową posypką. Ciasto pięknie i elegancko wygląda, jest pysznie, nie za słodkie, bardzo kremowe i idealnie nadaje się na różne uroczystości
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Blondies z Migdałami (Brownie z Białą Czekoladą i Migdałami) 234Blondies to nic innego jak klasyczne brownie jednak z białą czekoladą. Ciasto idealne dla fanów białej czekolady i ciast na jej bazie. Blondies z migdałami
Słodka Strona
Tort czekoladowy z kokosową posypką… 412Do tego tortu miał być długi, zabawny (przynajmniej w moim mniemaniu ;) wpis i całe mnóstwo powiązanych z nim zdjęć, niestety żarty zgubiły mi się gdzieś pomiędzy
brunetkawkuchni
Sernik snikers bez pieczenia 420wielkim wrażeniem tego ciasta, jest bardzo słodkie ale domowy karmel wychodzi tak samo jak w popularnym batoniku o tej samej nazwie, do tego chrupiący spód, i pyszny czekoladowy sernik. Ciasto jest trochę pracochłonne jednak polecam je spróbować. Robiłam w tortownicy o średnicy 23 cm jednak bardzo ładnie będzie wyglądać jeżeli użyje się mniejszej tortownicy. Czytaj więcej
Pychotkaaa
Jabłkowo-orzechowe cudo 281To cudo powstało z pomieszania dwóch przepisów i jak dla mnie jest jednym z ulubionych ciast. Składniki: Biszkopt kakaowy: 8 jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka
Na Ciasteczkowych Papierach
Kakaowa szarlotka z budyniem 371Powoli kończą się moje zapasy jabłek... Postanowiłam uczcić to niecodzienną szarlotką. Ta jest niezwykła, bo ciasto jest kakaowe, a do tej pory zawsze piekłam szarlotki na
Z miłości do słodkości