Można zapiec w piekarniku ale ja wkładam do kuchenki mikrofalowej na 5 minut. • Podawać z kwaśną śmietaną. • Można użyć gotowych smażonych jabłek ze słoika
To co kochamczekoladzie Masa różowa • 2 jogury greckie po 340 g • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany • 2 szklanki śmietanki 30-36% • 1 cukier waniliowy • 5 łyżek cukru pudru • 1 słoik żurawiny 280 g • 8 łyżeczek żelatyny Dekoracja • 1 szklanka suszonej żurawiny • 1/2 szklanki żurawinówki • 1 gorzka czekolada • 5 łyżek śmietany 30% Wykonanie: • Tortownicę wysmarować olejem. • Pierniczki rozgnieść i wstawić
To co kochamświeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego • szczypta cukru brązowego i gałki muszkatałowej • sól, grubo mielony pieprz do smaku • 5 łyżek oleju Sos • 3 łyżki żurawiny ze słoika • 2 łyżeczki chrzanu • 2 łyżki miodu • sól, pieprz do smaku • 6 łyżek oleju Wykonanie: • Ziarna jałowca potłuc tłuczkiem, czosnek posiekać. Wymieszać wszystkie składniki marynaty i zamarynować
To co kochamkapusty czerwonej, zakwaszonej • 4 śliwki suszone • 3 łyżki masła • 50 ml wina czerwonego • 1 łyżka miodu • 1 łyżeczka mąki Sos jabłkowo-żurawinowy • 2 łyżki żurawiny ze słoika • 1 łyżka jabłek prażonych lub 1 jabłko pokrojone w drobną kostkę i podduszone • 50 ml cherry • 1 łyżka miodu • sól, pieprz Solanka • kilka ziaren pieprzu • kilka liści laurowych • 1 jajko
To co kochampieprzu czarnego • szczypta soli • suszona skórka z 1 cytryny • suszona skórka z 1 pomarańczy Wykonanie: • Wszystkie składniki dokładnie utrzeć w moździeżu. • Przechowywać w zamkniętym słoiku. Mój piernik dojrzewał w lodówce od 5 listopada przez 6 tygodni. Po tym czasie upiekłam pierniki na 10 dni przed Wigilią: Składniki: • Ciasto
To co kochamświeżego lub 1 łyżeczka suszonego • 100 ml winiaku lub brandy • 1/3 szklanki czerwonego wina • 100 g masła • 2 łyżki masła klarowanego Galaretka jabłkowa • 4 łyżki jabłek prażonych ze słoika • 3/4 szklanki wina czerwonego • sól, pieprz, cukier brązowy do smaku • 1 łyżeczka żelatyny Wykonanie: • Wątróbkę pokroić drobno, szalotkę i czosnek w kostkę. • Cebulę i czosnek zeszklić
To co kochamlodówki, aż kurczak zamarynuje się sosem paprykowym. • Smakuje na ciepło i na zimno. Zalewę w sezonie paprykowym można zapasteryzować w słoikach
To co kochamrozlać do butelek i zostawić na kilka dni. • Najlepsza jest po 6 miesiącach, ale trudno ją utrzymać tak długo. Odciśniętą żurawinę składam do słoika i trzymam w lodówce. Dodaję ją do ciast, a najlepiej smakuje jak kokos w szarlotce
To co kochamkażdą Wielkanoc. Ja swoje zrobiłam po świętach. Składniki: Ciasto kruche • 300 g maki pszennej • 150 g masła • 100 g cukru • 3 żółtka • masło do smarowania foremek Nadzienie • 1 słoik żurawiny • 2 gorzkie czekolady • 1/2 szklanki śmietanki 30% Piana zaparzana • 4 białka • 300 g cukru • 1/2 szklanki wody – 125 ml • 1 łyżeczka octu Wykonanie: Babeczki • Makę wymieszać
To co kochamłyżkami wody i rozgotować. • Dodać obrane z szypułek truskawki i gotować do odparowania wody ok. 15 minut. • Gorący dżem wlać do słoików wymytych w zmywarce, zakręcić i odwrócić do góry dnem. Przykryć ściereczką, po wystygnięciu odstawić na miejsce
To co kochamPisałam już kiedyś, że nie lubię masła orzechowego. Nadal nic się nie zmieniło w tej kwestii. Ale w lodówce miałam słoik tego specyfiku i coś trzeba było zrobić z tym balastem. Zainspirowała mnie Kulinarna Piniata swoimi ciasteczkami z masłem orzechowym, więc trochę przerobiłam przepis i wyszły rewelacyjne. W ogóle nie czuć
To co kochamszumować pianę. Odstawić do wystygnięcia. • Następnego dnia ponownie zagotować gruszki w syropie i gotować 10 minut od momentu zagotowania. • Gruszki powkładać do słoików, zalać gorącym syropem, z którego wyjąć goździki i cynamon, mocno dokręcić zakrętki, odwrócić do góry dnem i „pod kocyk
To co kochambiałego słodkiego wina Wykonanie: • Cytrynę sparzyć i obrać jak najcieniej, a skórkę pokroić na paseczki. • Liście bazylii i skórkę z cytryny włożyć do słoika i zalać spirytusem. • Szczelnie zamknąć i odstawić na 2 tygodnie. • Po tym czasie przelać nalew przez gazę i połączyć z winem. • Odstawić
To co kochamwrzucić do słoja. • Zasypać owoce cukrem i zalać wódką. • Szczelnie zamknąć i odstawić na 2 miesiące, od czasu do czasu potrząsając słoikiem. • Przefiltrować przez gazę złożoną kilkakrotnie i rozlać do butelek
To co kochamogórkiem, pomidorkami, cebulą, papryką i przełożyć do salaterki. • Posypać po wierzchu oliwkami i pokrojoną w kostkę fetą. • Składniki sosu przełożyć do małego słoika i mocno wstrząsnąć, aż się połączą i powstanie emulsja. • Polać sosem przed samym podaniem
To co kocham