słoik - 12348 przepisów (strona:403/824)

Dżem z dyni i jabłek 111

nadmiar soku zebrany z dyni jabłek. Dynię i jabłka blendujemy na gładką masę, następnie dosypujemy cukier oraz przyprawy i dalej podgrzewamy, aż dżem zgęstnieje. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do wystudzenia. Potem przenosimy w chłodne miejsce. Smacznego

MyCookBook.pl
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 166

sosu wrzucić kurczaka, przemieszać aby sos oblepił mięso. • Podawać z ryżem. Sos słodko-kwaśny jest obłędny i bardzo prosty. Już nigdy nie kupię gotowego w słoiku. Danie pochodzi z warsztatów AEP Makro Kuchnia Międzynarodowa – Kuchnia Orientalna

To co kocham
Ryż z jabłkami 135

Można zapiec w piekarniku ale ja wkładam do kuchenki mikrofalowej na 5 minut. • Podawać z kwaśną śmietaną. • Można użyć gotowych smażonych jabłek ze słoika

To co kocham
Torcik żurawinowy 85

czekoladzie Masa różowa • 2 jogury greckie po 340 g • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany • 2 szklanki śmietanki 30-36% • 1 cukier waniliowy • 5 łyżek cukru pudru • 1 słoik żurawiny 280 g • 8 łyżeczek żelatyny Dekoracja • 1 szklanka suszonej żurawiny • 1/2 szklanki żurawinówki • 1 gorzka czekolada • 5 łyżek śmietany 30% Wykonanie: • Tortownicę wysmarować olejem. • Pierniczki rozgnieść i wstawić

To co kocham
Grillowany filet z sarniny z sosem żurawinowym 91

świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego • szczypta cukru brązowego i gałki muszkatałowej • sól, grubo mielony pieprz do smaku • 5 łyżek oleju Sos • 3 łyżki żurawiny ze słoika • 2 łyżeczki chrzanu • 2 łyżki miodu • sól, pieprz do smaku • 6 łyżek oleju Wykonanie: • Ziarna jałowca potłuc tłuczkiem, czosnek posiekać. Wymieszać wszystkie składniki marynaty i zamarynować

To co kocham
Kaczka pieczona po polsku 175

kapusty czerwonej, zakwaszonej • 4 śliwki suszone • 3 łyżki masła • 50 ml wina czerwonego • 1 łyżka miodu • 1 łyżeczka mąki Sos jabłkowo-żurawinowy • 2 łyżki żurawiny ze słoika • 1 łyżka jabłek prażonych lub 1 jabłko pokrojone w drobną kostkę i podduszone • 50 ml cherry • 1 łyżka miodu • sól, pieprz Solanka • kilka ziaren pieprzu • kilka liści laurowych • 1 jajko

To co kocham
Piernik staropolski 103

pieprzu czarnego • szczypta soli • suszona  skórka z 1 cytryny • suszona skórka z 1 pomarańczy Wykonanie: • Wszystkie składniki dokładnie utrzeć w moździeżu. • Przechowywać w zamkniętym słoiku. Mój piernik dojrzewał w lodówce od 5 listopada przez 6 tygodni. Po tym czasie upiekłam pierniki na 10 dni przed Wigilią: Składniki: • Ciasto

To co kocham
Pasztet z wątróbek drobiowych z galaretką jabłkową 109

świeżego lub 1 łyżeczka suszonego • 100 ml winiaku lub brandy • 1/3 szklanki czerwonego wina • 100 g masła • 2 łyżki masła klarowanego Galaretka jabłkowa • 4 łyżki jabłek prażonych ze słoika • 3/4 szklanki wina czerwonego • sól, pieprz, cukier brązowy do smaku • 1 łyżeczka żelatyny Wykonanie: • Wątróbkę pokroić drobno, szalotkę i czosnek w kostkę. • Cebulę i czosnek zeszklić

To co kocham
Kurczak w sosie paprykowo-cebulowym 90

lodówki, aż kurczak zamarynuje się sosem paprykowym. • Smakuje na ciepło i na zimno. Zalewę w sezonie paprykowym można zapasteryzować w słoikach

To co kocham
Żurawinówka 98

rozlać do butelek i zostawić na kilka dni. • Najlepsza jest po 6 miesiącach, ale trudno ją utrzymać tak długo. Odciśniętą żurawinę składam do słoika i trzymam w lodówce. Dodaję ją do ciast, a najlepiej smakuje jak kokos w szarlotce

To co kocham
Babeczki z pianą 103

każdą Wielkanoc. Ja swoje zrobiłam po świętach. Składniki: Ciasto kruche • 300 g maki pszennej • 150 g masła • 100 g cukru • 3 żółtka • masło do smarowania foremek Nadzienie • 1 słoik żurawiny • 2 gorzkie czekolady • 1/2 szklanki śmietanki 30% Piana zaparzana • 4 białka • 300 g cukru • 1/2 szklanki wody – 125 ml • 1 łyżeczka octu Wykonanie: Babeczki • Makę wymieszać

To co kocham
Dżem rabarbarowo-truskawkowy 107

łyżkami wody i rozgotować. • Dodać obrane z szypułek truskawki i gotować do odparowania wody ok. 15 minut. • Gorący dżem wlać do słoików wymytych w zmywarce, zakręcić i odwrócić do góry dnem. Przykryć ściereczką, po wystygnięciu odstawić na miejsce

To co kocham