słoik - 12348 przepisów (strona:408/824)

Kartoflanka na wędzonej kiełbasie, z maślanką i chrzanem 179

ząbki czosnku 3 łyżki oleju 2 łyżki smalcu gęsiego 1,4 litra rosołu/bulionu 250ml maślanki naturalnej 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% 1 czubata łyżeczka chrzanu ze słoika ½ małego pęczka pietruszki – same oberwane listki 1 gałązka świeżego rozmarynu 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 liście laurowe sól pieprz Zapisz

Karo in the Kitchen
Chleb pytlowy na zakwasie z pestkami dyni w październikowej piekarni 176

żal wyrzucać. Szczególnie obfita w pestki jest dynia hokkaido. Proponuję używać pestek dyni do jedzenia w całości czyli z całą otoczką. Wystarczy pestki ususzyć w temp. pokojowej, wsypać do słoika i w miarę potrzeby mielić. Po zmieleniu otrzymamy mąkę dyniową bogatą nie tylko w witaminy i minerały ale dodatkowo w błonnik. Można również mielić pestki zupełnie świeże. Mielone pestki dyni

Leśny Zakątek
CHLEB ZE SKIEŁKOWANYCH ZIAREN ORKISZU 128

domowego wypieku. Sklepowy chleb tego typu jest bardzo drogi, mniej świeży i nie tak smaczny! A tak się prezentuje: Składniki na formę 14 x 24 cm: 3/4 litrowego słoika ziaren orkiszu, woda, 1 łyżeczka soli. Wykonanie: Ziarna orkiszu dokładnie przepłukujemy filtrowaną wodą, a następnie zalewamy i pozostawiamy na 6h lub całą noc. Po tym czasie płuczemy ziarna i kiełkujemy przez

Jeść, by żyć w zdrowiu
NAJZDROWSZY SOK DOMOWEJ ROBOTY (Z KAPUSTĄ, MARCHEWKĄ, BOTWINKĄ, SELEREM, KIEŁKAMI SŁONECZNIKA...) 159

ogórka, pół jabłka, łyżeczka oleju lnianego. Wykonanie: Wszystkie składniki wyciskamy w wolnoobrotowej wyciskarce do soków. Gotowy sok wlewamy do ulubionej szklanki (nie mam tak wielkiej szklanki, więc piję ze słoika), dodajemy łyżeczkę oleju lnianego i wypijamy na zdrowie

Jeść, by żyć w zdrowiu
JOGURT ROŚLINNY ZE SŁONECZNIKA, SEZAMU, KOKOSA I ARONII 139

żelazo, bor, jod, miedź oraz bioflawonoidy to tylko niektóre z jej dobrodziejstw. Warto spożywać ją na surowo, bo w takiej formie jest najbogatsza odżywczo. Zanim umieścimy jej owoce w słoikach i zasypiemy cukrem, by zrobić słodziutkie dżemiki, powidła i soki, zastanówmy się jak je wykorzystać w surowej formie. Nie zrażajmy się cierpkim smakiem aronii - TO SMAK ZDROWIA! Jogurt pełen nasion

Jeść, by żyć w zdrowiu
SUROWA GRANOLA PEŁNA ZDROWIA 167

nasionami i orzechami. Dodajemy syrop i resztę składników. Dokładnie mieszamy. Rozkładamy na 3 tacki dehydratora i suszymy przez 15 h  w temperaturze 43 stopni. Gotową granolę przekładamy do słoika lub naczynia próżniowego. Podajemy z mlekiem lub jogurtem roślinnym. Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
KAWA CYNAMONOWA - AROMATYZOWANA 97

wieczory. Składniki: 16 łyżek ulubionej kawy rozpuszczalnej 5 lasek cynamonu Przygotowanie: Laski cynamonu połamać/pokruszyć na mniejsze kawałki. Następnie cynamon dodać do kawy rozpuszczalnej, wymieszać. Wsypać do szczelnego słoika i odstawić na około 4 tygodnie. Rada: im dłużej kawa jest przechowywana tym większy wyczuwa się aromat cynamonu. Jestem miłośniczka kaw smakowych z różnymi dodatkami. Inspiracja do zrobienia własnej aromatyzowanej

Ciastka - domowe słodkości
Więcej niż tylko HEMP paka - Good Foods 174

temu - rzuciłam się na kuriera z paczką i pobiegłam ją otwierać. Kwiaty konopi parzę codziennie :) Zalewam jedną łyżeczkę, chwilkę parzę i piję. Czynność powtarzam dwa razy. Aktualnie w słoiku trzymam wymieszane kwiaty z liśćmi konopi. Jak już pisałam wcześniej - herbatkę agrestową próbowałam i mi niezwykle posmakowała. Mięta jest bardzo mocna, wyrazista. Cudownie pachnie i smakuje. Podobnie z melisą. Zauważyłam

Czarnawisienka
 Domowa mieszanka do piernika 150

kwiatu gałki muszkatołowej (lub w zamian sama gałkę muszkatołowej) 2 łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu Wykonanie Wszystkie zmielone przyprawy wymieszać razem i przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku w chłodnym, ciemnym miejscu przez okres do jednego roku

w mojej kuchni
Rozgrzewający miks warzyw z cieciorką :) 93

sobie z ich udziałem pyszne, roślinne posiłki. Takim przykładem jest poniższa miseczka wypełniona po brzegi warzywami. Rozgrzewa, syci i obłędnie smakuje . Część zjadam od razu, a resztę pasteryzuję w słoikach, które przydadzą się w dni, w których nie będę miała czasu na przygotowanie i zjedzenie czegoś ciepłego i pożywnego.  Składniki: 1/2 dużej cebuli 2 ząbki czosnku 1,5 łyżki

Zdrowie na języku :P
Konfitury dyniowe według przepisy Marco Ghia 138

sparzyć). Wszystko razem gotować na niewielkim ogniu przez około 15 minut. Dodać cukier i dynię - całość wymieszać i zagotować. Garnek zdjąć z ognia. Konfitury nakładać do umytych i wyparzonych słoików. Zakręcone ustawiać do góry dnem, po przestudzeniu powinny być zamknięte

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gęś pieczona z kaszą gryczaną 129

chwilę wyjąć. Zlać cały sos do garnuszka, gęś włożyć do brytfanki i dalej piec. Z sosu który wlaliśmy do garnuszka, zlać z wierzchu tłuszcz – nie wyrzucać go, przelać do słoika, na pewno się przyda do smażenia. Gęś polać pozostałym sosem i 150 ml wody. Niestety, jak to czasem bywa... pokrojona gęś znika szybciej niż uda się zrobić jej zdjęcie

królestwo garów
Jak zrobić masło klarowane? 166

czasie nie wychodzicie z kuchni na pogawędki, bo zawartość garnka Wam wykipi :) Po godzinie, masło można zostawić w garnku, jednak ja przelewam do dużej salaterki (może być słoik), żeby mi masło garnka nie zajmowało. Odstawić do ostudzenia Gdy ostygnie, włożyć do lodówki, aby całkowicie zastygło (u mnie na noc) Po zastygnięciu, przebić skorupę masła i odlać wodę, która zgromadziła się

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Sos lub konfitura żurawinowo-jabłkowa do mięsa 100

pasować. Żurawina w takiej postaci, ma szansę przypaść do gustu dużej liczbie osób Sosik doskonale smakuje i na zimno jak i na ciepło. Ja go przechowuję w lodówce w słoiku przez ok. 1-1,5 tyg. Drukuj Sos lub konfitura żurawinowo-jabłkowa do mięsa window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 4 jabłka 250 g przemrożonej wcześniej żurawiny 1/2 szkl. cukru 1/4-1/2

Mieszam w Garnku
PENNE Z TUŃCZYKIEM I PESTO 108

SKŁADNIKI: 200 g makaronu penne 1 puszka tuńczyka z wody oliwki ok 10 szt 2 szalotki 1 słoik pesto pomidorowe 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 10 dag sera żółtego tartego PRZYGOTOWANIE:  Makaron gotuję tak jak na opakowaniu. W międzyczasie tuńczyka odcedzam z wody i przekładam do miski. Szalotki bardzo drobno siekam i dodaję do tuńczyka. Następnie dodaję kukurydzę

Gotowanie Patki