paski kolorową paprykę oraz pokrojony na kawałki ananas. Gotować do czasu aż papryka straci surowość, stanie się szklista wtedy dodać ocet i jeszcze chwilę pogotować. Gorący sos przełożyć w słoiki, pasteryzować ( na mokro)20 minut od momentu zagotowania się wody w garnku
W garach u Gosizarazem wilgotna i znika szybciej niż jej samo przygotowanie. Składniki: 5 jaj 1 szklanka cukru ¾ szklanki mąki pszennej + 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 słoik 700ml musu kabaczkowo-jabłkowego lub po prostu prażonego jabłka. Można również użyć świeżych jabłek pokrojonych w cienkie plasterki 2 łyżeczki cukru waniliowego, szczypta soli Opcjonalnie łyżeczka cynamonu Przygotowanie
W garach u Gosijajko sól, pieprz czarny, majeranek do smaku olej do smażenia dodatkowo: cebula do zalewy, ziele angielskie 3-4 kulki oraz liść laurowy 2 sztuki, kilka ziaren pieprzu czarnego/ na słoik Przygotować mięso, uformować małe klopsiki na „raz” , usmażyć na oleju po czym przełożyć do słoiczków lub naczynia, w którym będą przechowywane. Zalewa: 4 szklanki wody, jeśli ktoś lubi bardziej kwaśne
W garach u Gosiśrednia cebula, 5 ząbków czosnku, 3 łyżki cukru, 3 łyżki soli, 1 łyżeczka kminku, 3 litrami przegotowanej zimnej wody. Wszystkie warzywa kroimy na mniejsze części i wrzucamy do dużego słoika. W wodzie mieszamy przyprawy i zalewamy nią warzywa. Po około 4 dniach zlewamy do butelek. Nie trzeba go pasteryzować. Wystarczy, że butelki będą w lodówce. Jak już mamy zakwas
Emskie Smakiowsianka ze śliwkami w słoiku po domowym maśle orzechowym
breakfast of dreamsjesieni. Na moim balkonie, z racji nie posiadania spiżarni, piętrzy się dyniowe szaleństwo! Mam tyle do przetworzenia tego wspaniałego warzywa, a pomysły się nie kończą! Kończą się za to słoiki, które można przecież dokupić i kończy się również miejsce w piwnicy na owe przetwory, której powiększyć nijak nie idzie. Dlatego póki można i są chęci, zjadamy na bieżąco :) Pociągając dyniowy
Kuchnia w Słońcu Skąpanaolejem i mieszamy. Podgrzewamy mieszając minutę. Wyłączamy ognień, wrzucamy skórkę mandarynki, mieszamy i zostawiamy granolę na patelni by zastygła. Gdy ostygnie łamiemy ją na okruchy. Przechowujemy granole w słoiku
Dzieje kuchennej Wiewiórywszystko zmiksować, np. za pomocą blendera. Na sam koniec do pasztetu dodać musztardę i całość przyprawić solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Wymieszać. Przygotowany pasztet przełożyć do miseczek lub słoików. Na sam koniec zalać roztopionym masłem. Przygotowany pasztet wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje podany mocno schłodzony. Od lewej: masa bez i z mlekiem Od lewej: upieczone składniki na pasztet
Ugotowaćniej znaleźć niesamowite i mega proste przepisy. Jednym z nich jest właśnie kurczak w sosie słodko-kwaśnym. Przyznam, że ich wersja jest o wiele smaczniejsza niż gotowiec ze słoika, a do tego zdrowa i nie wejdzie w boczki - idealnie! :) W przepisie pojawia się kilka składników, które zamieniłam lub ich nie dodałam, bo nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zmieniła
Cooking Monstergęstnieć(nie może się zagotować) musimy intensywnie mieszać przez ok. 1 minutę.Zdejmujemy garnek z gazu i wkładamy resztę masła i mieszamy aż tluszcz się rozpuści.Masę przelewamy do słoika.Gdy krem zrobi się zimny przekładamy do lodówki, gdzie jeszcze bardziej krem zgęstnieje.Smacznego Kremu z podanych składników wychodzi
słodkie i nie tylko historie kulinarnewersji wegańskiej można oczywiście zastąpić agarem. A i jeszcze jedna ważna informacja — koniecznie wykorzystajcie jakąś dobrą kawę (najlepiej z lokalnej palarni) i niech to nie będzie rozpuszczalna ze słoika. ;) * SKŁADNIKI na 4 porcje w 300 ml szklankach ok. 600 ml mleka migdałowego* ok. 500 ml świeżo zaparzonej kawy** 4 łyżeczki żelatyny miód (opcjonalnie) 200 ml śmietanki kokosowej kostka czekolady
Food SquareOtrzymany przecier zważyć/zmierzyć i podgotować 5-8 minut. Dodać odpowiednią ilość cukru i gotować przez kolejne kilka minut - aż masa odrobinę zgęstnieje. Gorącą galaretkę natychmiast przelać do słoików i dokładnie uszczelnić
Di gotujeWstawiamy na gaz i dusimy na małym ogniu ciągle mieszając. Jabłka dusimy do momentu aż będą gęste, wsypujemy cynamon i jeszcze chwilę dusimy. Dżem przekładamy do umytych i wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy pasteryzujemy przez 15 minut od momentu zagotowania
Bajeczna Kuchniaschłodzonej margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 50 g mielonych orzechów włoskich 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa jabłkowa: 1,5 kg jabłek (lub 2 słoiki gotowych) 2-3 łyżki cukru cynamon wg uznania 50 g posiekanych orzechów włoskich 2 budynie waniliowe lub śmietankowe Warstwa budyniowa: 2 budynie waniliowe lub śmietankowe 750 ml mleka
talerz przyjemności