słoik - 12348 przepisów (strona:414/824)

Brioszka z dzemem wisniowym czyli Slodki Czwartek odc.116 127

typu 550) 1 płaska łyżeczka soli 45 ml ciepłego mleka 3 duże jajka (lekko ubite) 200 g masła (bardzo miękkiego) + masło do nasmarowania formy 50 g masła rozpuszczonego 3/4 słoika dżemu wiśniowego, najlepiej własnej produkcji 1-2 łyżki cukru perlistego lub rafinady do posypania wierzchu W misce mieszamy ciepłe mleko z drożdżami i cukrem i odstawiamy na 5 minut. Dodajemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
pigwowa konfitura 130

dolewamy szklankę wody, oraz dodajemy cukier i gotujemy ( a później już w zasadzie smażymy)  przez godzinę, często mieszając.   Gorącą konfiturę przekładamy do słoików, zakręcając ich wieczka i stawiając  słoje do góry dnem (najlepiej zostawić je w ten sposób przez 12 godzin). Sprawdzamy szczelność zamknięcia ( zakrętki powinny być lekko wklęsłe ) i odstawiamy konfiturę

Miód i pieprz
Sos tatarski 169

Składniki: 5 dużych jaj; 7 średnich ogórków konserwowych; Duży słoik marynowanych pieczarek (o wadze netto, po odsączeniu ok. 420 g); 2 łyżeczki musztardy (u mnie delikatesowa); 2 łyżki kwaśnej, gestęj smietany 18 %; 6 łyżek majonezu; Sól; Pieprz; Szczypta białego cukru. Sposób przygotowania: Jaja ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Drobno pokroić. Ogórki odcedzić z zalewy. Drobno pokroić. Dodać do posiekanych jajek

Gospodyni Miejska
Pomysł na… ciecierzycę z warzywami 144

czerwona (pół małej szpiczastej) cukinia (malutka, ok. 100 g) jarmuż (1 większy liść) natka pietruszki (kilka łodyżek) dynia (1/4 malutkiej sztuki, nie więcej niż 100 g) ciecierzyca (ok. pół słoika, 150 g) pomidorki koktajlowe (6 sztuk) Liście kapusty pokroiłam w paski. Dynię posiekałam. Paprykę i cukinię pokroiłam w plasterki. Wszystko podsmażyłam na oleju kokosowym i zmniejszyłam ogień. Chwilę dusiłam. Dodałam

Kucharzyca
Cytryny na zimę w korzennym syropie 116

piekarniku w 100 stopniach C. Wodę zagotowujemy z cukrem i przyprawami. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Cytryny parzymy wrzątkiem i kroimy w plasterki. Plasterki cytryn układamy w słoikach i zalewamy nieco przestudzonym syropem około 75-70stopni C. Nie ma potrzeby pasteryzować. Tak przygotowane cytryny wytrzymują co najmniej pół roku

Pyry na Gaz
Domowy krem z orzechów laskowych a’la Nutella 158

blendujcie dalej, na idealnie gładkie masełko. Krem idealny do naleśników, na kanapkę do przekładania ciast czy nadziewania naleśników ale i babeczek. Świetnie nadaje się do wyjadania łyżeczką wprost ze słoika, ale o tym ciii Drukuj Domowy krem z orzechów laskowych a’la Nutella window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 300 g orzechów laskowych 3-4 łyżki miodu 4 łyżki kakao

Mieszam w Garnku
Tort kawowo - różany! Najlepszy tort na przyjęcie! 154

różnych opakowaniach, ja używam właśnie tej i tą Wam polecam) Pół opakowania żelatyny wysp do kubka i zalej  4 łyżkami gorącej wody. Całość dobrze wymieszaj. MASA RÓŻANA: - 3/4 słoika konfitury płatki róż w cukrze ( w zastępstwie możesz użyć marmolady różanej) Tą masą smarujemy dolny blat. Na masę różaną wykładamy połowę masy kawowej (poniżej przepis). MASA KAWOWA: - 1 opakowanie serka

SMYKWKUCHNI
Puree z dyni - baza do deserów 157

jesienią jest dynia. Wykorzystuje ją do zup, gulaszy, kaszotto i oczywiście deserów :) Zanim piękna pomarańczowa dynia trafi do deseru robie z niej puree. Można oczywiście kupić gotowe puree w słoiku, ale przygotowanie domowe nie zawiera zbyt wiele czasu, a przynajmniej dokładnie znamy jego skład :) Czas przygotowania: 40 minut Ilość porcji: około 800 gram Składniki: 2 dynie Hokkaido (można wykorzystać inną

Kolizje Smaków
Sałatka z Wędzonym kurczakiem - Fit Sałatka 986

selerem i kukurydzą. Zapraszam do wypróbowania tej pysznej Fit Sałatki. KLIKNIJ i ZOBACZ PRZEPIS - SKŁADNIKI - -SAŁATKA Z WĘDZONYM KURCZAKIEM - ✔    300 g  WĘDZONEJ PIERSI Z KURCZAKA ✔   SŁOIK SELERA  ✔  100 g  PORA ✔    75 g  JOGURTU GRECKIEGO ✔    4  JAJKA L ✔   PUSZKA KUKURYDZY ✔   SÓL ✔   PIEPRZ Wartości Odżywcze

Sylwetka Od Kuchni
Surówka z kapusty na długo 181

ścieramy na tarce o mniejszych oczkach. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Składniki zalewy łączymy ze sobą. Wlewamy do kapusty, mieszamy i zalewamy wodą mineralną. Surówkę nakładamy do dużego słoika lub kilku mniejszych. Zakręcamy i odstawiamy w zimne miejsce.  Surówkę po wyciśnięciu z wody  podajemy do obiadu. Jeśli lubimy możemy dodać do niej jogurt lub majonez. SMACZNEGO Czekam

W kuchennym oknie Ewy
3 proste sałatki makaronowe do pracy 2567

brokułu (u mnie mrożony) 2-3 czubate łyżki dowolnego pesto ( domowego bazyliowego , z liści natki rzodkiewki , można też dać do niego szpinak , natkę pietruszki czy szczaw) lub pesto ze słoika 8 suszonych pomidorów 100 g sera feta 2 łyżki pestek słonecznika Przygotowanie sałatki makaronowej z pesto, suszonymi pomidorami i fetą: Makaron ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu

Chilli Czosnek i Oliwa
Sojonez – wegański majonez 219

sól, która daje jajecznego aromatu oraz płatki drożdżowe. Na pewno nie można powiedzieć, że jest on light, ale od czasu do czasu nikomu nie zaszkodzi zjedzenie łyżeczki, łyżki czy słoika majonezu W konsystencji najbardziej przypomina mi majonez kielecki. Ja nie wykorzystywałbym sojonezu do dekoracji. Świetnie natomiast sprawdzi się na kanapki, do sałatek jarzynowych, pasty bezjajecznej czy w towarzystwie wegańskich kiełbasek

Blendman
Drożdżówki z jabłkiem 152

Jedną z najczęstszych form przetwarzania jabłek w moim domu to zasmażanie. Jabłka się ściera lub kroi i zasmaża w rondlu z cukrem aż będą takie przezroczyste. Wtedy do słoików, zapasteryzować i mamy owoce na cały rok. Są świetne do szybkiej szarlotki lub drożdżówek, takich jak te. Oczywiście, te w przepisie nie muszą być pasteryzowane, tylko takie prosto z rondelka

Czerwony Gupik
Dżem jabłkowo-śliwkowy z kakao 90

Wsypujemy cukier i wodę i zagotowujemy. Gdy się zagotują to zmniejszamy płomień na mniejszy , dodajemy kakao i gotujemy ok. pół godziny (zobaczymy, że zaczyna gęstnieć). Nakładamy gorący dżem do słoików i od razu zakręcamy. Odwracamy do góry dnem na ok. 15 minut. Jeśli pokrywki się zassają to nie ma potrzeby pasteryzacji. Przepis znalazłam na blogu: www.smakuje.blox.pl

Mania Wypiekania
mięso w kawałkach zaprawiane w słoikach 430

serii własne wyroby polecam mięso wieprzowe w kawałkach zaprawiane w słoikach..Jest przepyszne ..nadaje się zarówno na obkładanie chleba jak i na obiad..Wystarczy podgrzać zabielić sos i podawać 🙂 Składniki: 1.5 kg boczku 1.5 kg karkówki 1.5 kg schabu 1/5 kg żeberek sól peklowa 18 g na 1 kg mięsa zalewa: ziele angielskie 10 liść

Ugotujmy Coś