słoik - 12348 przepisów (strona:420/824)

Sok z aronii 2550

wystudzenia, najlepiej na całą noc, aby sok nabrał mocy. Następnego dnia odlać sok, wsypać cukier i kwasek cytrynowy i zagotować. Gorący sok wlać do wymytych i wyparzonych buteleczek lub słoików. Nie trzeba ich pasteryzować

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Deser ryżowy z ananasem i mango 160

kostkę. Na patelni roztapiamy masło razem z 1 łyżką miodu, a następnie smażymy na nim ananasa. Mango obieramy ze skóry i miksujemy na gładkie puree.  W szklankach lub słoikach układamy warstwami: smażonego ananasa - krem ryżowy i puree z mango. Całość dekorujemy miętą. Podajemy na ciepło lub zimno.  #Zaryżykuj

Kuchnia Bon Appetit
Kuskus z pesto z natki pietruszki z warzywami 181

ulubionymi przyprawami i oliwą z oliwek. Warzywa pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach. Po 15 minutach dodajemy do warzyw pierś z kurczaka i pieczemy dalej. W pudełku lub słoiku układamy warstwami – kaszę, szpinak, kurczaka z warzywami i całość posypujemy granatem. Przygotowujemy dressing z oliwy z oliwek i pesto z natki pietruszki. Takie danie idealnie sprawdzi się jako lunch

Kuchnia Bon Appetit
Carpaccio z ośmiornicy 204

oliwek i wkładamy do niej macki, układając w miarę możliwości we wzorek. Gdy wszystkie macki będą już w butelce, przykrywamy je folią aluminiową i „przygniatamy” czymś ciężkim, np. słoikiem z wodą. Odstawiamy do lodówki na 10-12 godzin, a następnie do zamrażalnika na 3-4 godziny. Po tym czasie wyciągamy ośmiornicę z butelki i kroimy w cienkie plastry. Oczywiście carpaccio

Kuchnia Bon Appetit
Powidła śliwkowe 163

Przygotowanie powideł zajmuje około 2-3 dni, aby dobrze odparować z nich wodę. Opcjonalnie można dodać do powideł cynamonu, aby nadać im korzennego smaku.  Gotowe powidła przełożyć do słoików i zawekować

Kuchnia Bon Appetit
Dżem brzoskwiniowy 148

Wykonanie: Brzoskwinie obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Następnie wymieszać z cukrem i gotować tak długo, aż wyparuje większość wody, a owoce się rozpadną. Gotowy dżem przełożyć do słoików i zapasteryzować

Kuchnia Bon Appetit
Pieczony batat z sosem cytrynowo-karczochowym 120

robiła Trish Deseine, autorka przewodnika “ Paryskie Smaki ”, która słusznie jest nazywana Francuską Nigellą.   Składniki: 1 duży batat na osobę 50 g startego na tarce parmezanu do posypania Sos: słoik karczochów w oleju (odsączonych) pół marynowanej cytryny ząbek czosnku szczypta pieprzu   Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni Zaczynamy od przygotowania sosu. Miksujemy wszystkie składniki na gładką masę, gdyby było

Ugotowane pozamiatane
Marmolada z aronii z jablkami 132

kroimy w kostkę. Dodajemy do aronii i na małym ogniu doprowadzamy do zagotowania. Smażymy, aż jabłka będą miękkie. Dodajemy przyprawy, dokładnie mieszamy. Owoce przekładamy do suchych i wyparzonych słoików.  Mocno zakręcamy i ustawiamy do góry nogami do całkowitego wystudzenia

Kulinarne przygody Gatity
Dynia kandyzowana 160

dodatkiem do keksów, deserów czy świątecznej masy makowej. Ten przepis jest sprawdzonym przepisem mojej mamy. Właśnie jesienią przygotowujemy wspólnie dynię na różne sposoby i zamykamy ją w słoikach, żeby służyła nam całą zimę.  Składniki:  500 g miąższu dyni bez skórki  250 ml wody 250 g cukru 1 opakowanie małe cukru wanilinowego  2 goździki Przygotowanie

Niezły Młynek
Koktajl jeżynowo-kawowy 206

malakserze miksujemy jeżyny wraz z jogurtem naturalnym i mlekiem. Dodajemy kawę Inkę, syrop klonowy, nasiona chia i miksujemy do połączenia składników. Wlewamy do dwóch dużych szklanek (lub np. słoików, jeśli koktajl chcemy zabrać ze sobą do pracy czy szkoły). Możemy podawać od razu lub przechować w lodówce. Przed podaniem koktajl posypujemy jeżynami, jagodami goji oraz dekorujemy listkami mięty. W wyjątkowo

Poezja smaku
Jabłka próżone do słoików 269

najlepsza pora na zrobienie jabłek do słoików na zimę.  Jabłka są tanie, dlatego możemy zrobić duuuże zapasy :) Składniki : jabłka  ewentualnie cukier Przygotowanie : Jabłka obrać ze skórki i pokroić dość drobno Wsypać je do garnka z grubym dnem, wlać ok. 1/2 szklanki wody, przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu często mieszając Kiedy jabłka się rozpadną przełożyć

Proste Potrawy
Marmolada jabłkowa z pomarańczą 120

kostkę. Gotujemy aż się rozgotują, a potem przecieramy przez sito. Jabłka wkładamy do pomarańczy, dodajemy imbir i gotujemy do zagęszczenia się marmolady.  Gorącą masę przekładamy do wysterylizowanych słoików. Porządnie zakręcamy i stawiamy do góry dnem do wystudzenia. Smacznego

Marder&Marder Manufacture
Sałatka z kabanosem, ananasem, papryką marynowaną, fasolką i kukurydzą 241

czasem też pochwali. Ta mu smakowała, a majonezu była tylko łyżka ;-). Miłego dzionka Wam życzę :-)). Składniki: opakowanie kabanosów 1 puszka ananasa 1 puszka czerwonej fasolki 1 puszka kukurydzy 1/2 słoika marynowanej papryki natka pietruszki 1-2 łyżki majonezu Kabanosy, ananasa i paprykę kroimy, wrzucamy do miski, dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolkę czerwoną (musimy ją przelać ciepłą wodą), natkę siekamy. Dodajemy

kruche babeczki
Powidła tradycyjne bez mieszania 251

Nastał czas węgierek, a tym samym czas robienia powideł. Nie produkuje przetworów hurtowo, ale kilka słoików musiałam zrobić. Jeżeli boicie się mieszania, ten przepis jest dla was. Spróbujcie, a będziecie do niego wracać co roku. 5 kg śliwek węgierek 800 g cukru opcjonalnie 2 łyżki octu Śliwki umyć i wyjąć z nich pestki. Jeżeli

Polska Zupa
Prosty przepis na pleśniak, skubaniec lub jak kto woli szarpaniec 2587

mąki (u mnie wrocławskiej) 4 jajka 250g masła lub ewentualnie dobrej jakości margaryny 5 łyżek cukru pudru 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 słoik własnej roboty powideł np. śliwkowych czy wiśniowych, lub kupionej konfitury (musi być z kwaśnych owoców) Wykonanie: Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy do niej proszek do pieczenia, cukier puder, pokrojone

Anielska Kuchnia Ani