kostki czekoladę, cały czas energicznie mieszamy. Kakao sprawi, że masa mocno zgęstnieje, więc przez ostatnie minuty gotowania należy ją cały czas mieszać.Gorące powidła przelewamy do wyparzonych wcześniej słoików, mocno zakręcamy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.Dla utrwalenia można jeszcze pasteryzować 10 minut. Pychotka , polecam za równo dzieci jak i dorośli będą zachwyceni :) Nutellę taką używa
Aromatyczne Podróżesię rozpadną, często mieszamy. Na końcu smażenia możemy opcjonalnie zmiksować blenderem. Następnie gorący mus przekładamy do wyprażonych słoiczków i pasteryzujemy przez ok. 15-30 min. w zależności od wielkości słoika. Możemy podawać jako deser, nadzienie do naleśników czy też z ugotowanym ryżem. Zapisz Zapisz Zapisz
Domowy Smak Jedzeniacukru - 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego - goździki, cynamon, anyż, gałka muszkatołowa Przyprawy warto zamówić na www.Skworcu.com.pl . 1. Gruszki dobrze umyć, pokroić na ćwiartki, wyjąć gniazda nasienne i ułożyć w słoikach, skórkę zostawiam na gruszkach i jeśli jest potrzeba odcinam ją dopiero wtedy gdy otwieram słój. 2. Syrop gotujemy z cukrem, kwaskiem i przyprawami, zalewamy gruszki, zakręcamy słoje i pasteryzujemy
Apetyczna babeczkakupnym, w którym z pewnością jest dużo więcej cukru i innych świństw. Gotujący się sos trochę odparuje i po dodaniu mąki ziemniaczanej powinien od razu gęstnieć. Gorący wlewam do słoików i odstawiam na wieczkach do wystygnięcia. Po otwarciu trzymam w lodówce
Karczma Honoriettywindow.adsbygoogle || []).push({}); Jeżyny zasypać cukrem i odstawić na kilka godzin by puściły sok. Następnie zagotować i gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Gorący dżem nakładać do wyparzonych słoików. Zakręcić i postawić do góry dnem - nie wymaga pasteryzowania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieitam serdecznie ! Dziś zrobiłem jarzynkę w słoikach na zimę. Trochę się przy niej napracowałem, ale za to w zimie będę maił gotowe warzywa do zupy, sosu. Wato ją sobie zrobić. Tutaj znajdziesz przepis : Jarzynka
Przepisy i porady kulinarnesałatkę nazywam imprezową, bo robi się ją bardzo szybko:). A kiedy nadchodzi impreza i trzeba wykarmić kilka osób, bazuję na takich właśnie szybkich i nieskomplikowanych przepisach. 1 słoik selera naciowego 200g szynki w kawałku 5 korniszonów 3 jajka 1/2 puszki kukurydzy 1/2 pęczka szczypiorku 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki majonezu sól, pieprz 1. Jajka gotujemy na twardo
Szefowa kuchnikilka minut. Dodajemy obrane, wypestkowane i pokrojone na kawałki jabłka i gruszki oraz kilka goździków. Smażymy aż owoce zrobią się szkliste, a syrop gęstawy. Przekładamy wtedy wszystko do wyparzonych słoików, porządnie zakręcamy i studzimy do góry dnem. Tak przygotowana jarzębina to doskonały dodatek do mięsa i drobiu. Z powodzeniem może zastąpić borówki czy żurawinę Smacznego
Marder&Marder Manufacturewspomogą produkcję czerwonych krwinek. To jedne z najlepszych przeciwutleniaczy! Sezon na nie jest naprawdę niedługi, dlatego warto najeść się ich do woli, dopóki prężą się na krzaczkach i w słoikach u przydrożnych kupców :) Czy jagodowe zbiory to nie wspaniały pretekst na wyprawę do lasu? Jagodowe wycieczki w wakacje to jest coś! A potem domowe ich zapasy na niejagodowe sezony
Kuchnia w Słońcu Skąpananajobfitszy okres w roku! :D Wszyscy zbieramy plony w ogródkach, sadach i na rynku ;) W kuchniach bulgoczą przetwory i parzą się słoiki. W spiżarkach każda luka zostaje zapełniona pysznością, by w chłodniejsze i ciemniejsze miesiące poratować ciepłym smakiem wypełnionym dobrymi wspomnieniami. Wśród tych wszystkich dobroci, jakie możemy znaleźć, są też ukochane przez miliony maliny! Soki, dżemy i inne przetwory... Często
Kuchnia w Słońcu Skąpanapieprzem , ziołami prowansalskim, świeżo posiekaną bazylią , chili i słodką papryką. Gotować kolejne 10 min co jakiś czas mieszając. Podawać na ciepło. Tak przygotowane leczo można również zawekować do słoików , będzie idealnym daniem na zimowe obiady. Smacznego :-) leczo
Aromatyczne Podróżeniedużej dyni hokkaido (tyle, żeby po ugotowaniu powstało ok 3 dużych łyżek puree) 3/4 szkl ciepłej wody 50 g świeżych drożdży łyżeczka soli łyżeczka cukru odrobina rozmarynu mały słoik pomidorów w oliwie ok 20 czarnych oliwek bez pestek garść suszonej żurawiny ponadto: rozmaryn sól gruba do posypanie wierzchu sos: 100 g sera feta 3 duże łyżki jogurtu greckiego 3 duże
6niebozwykłego lub sojowego 2 budynie 100 g masła 2 łyżeczki soku z cytryny 50 g białej czekolady (przy mleku sojowym dodajemy ekstrakt lub cukier waniliowy) dodatkowo: 1,5 słoika dżemu z czarnej porzeczki lub z jagód 4-5 gruszki 4 łyżki cukru sok z 1 cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu 1,5 tabliczki białej czekolady 3 łyżki mleka Przygotowanie: biszkopt
Bon appetit mon amiePierwsza scena kuchenna to spektakularna porażka. 60 słoików leczo, które w kryzysowych czasach PRL zrobiła Maria Pakulnis, ale nie zapasteryzowała i wszystkie trzeba było wyrzucić. Potem jest lepiej. Maria spotyka Janusza Mizerę, który jest szefem kuchni. Łączy ich miłość do jedzenia i biesiadowania. Na każdym prawie zdjęciu w książce, które nie przedstawia jedzenia w dużych ilościach, ładnie się do siebie
Ugotowane pozamiatanemieszając granolę, by się nie przypaliła (ja mieszałam 3 razy). Upieczoną wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia. Gdy przestygnie pokruszyć granolę i dodać do niej rodzynki. Przesypać do słoika lub puszki. Przechowywać do kilku tygodni w chłodnym i suchym miejscu. Zajadać z mlekiem, jogurtem lub na sucho. Smacznego
Nastoletnie Wypiekanie