słoik - 12348 przepisów (strona:420/824)

Powidła śliwkowe bez cukru z piekarnika 124

pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni, co jakiś czas lekko mieszamy. Piekarnik wyłączamy, powidła zostawiamy do ostudzenia, następnego dnia pieczemy przez kolejną godzinę. Gorące przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem, pozostawiamy do wystudzeni. Pasteryzujemy przez 20 minut

Bajeczna Kuchnia
Keczup domowy 103

chwilę, a następnie wkładać do wyparzonych słoiczków i odwracać do góry dnem. Keczup złożony w ten sposób nie wymaga pasteryzowania. *pieprz, ziele i goździki można wyjąć przed złożeniem do słoików. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Multicooker REDMOND RMC-151E - recenzja i przepisy 152

ciągać" ze sobą o akademika garnków, patelni, czy innych przydatnych sprzętów. Same książki i inne potrzebne rzeczy zajmują sporo miejsca, dlatego multicooker to przydatne rozwiązanie, które umożliwi nawet odgrzanie słoików od mamy. W tym momencie niektórym z Was możne nasunąć się pytanie: Czy takie urządzenie nie odbierze mi przyjemności z gotowania? Oczywiście, że nie! To nie jest robot, który wszystko

Di gotuje
Ocet jabłkowy 175

Niezbędny jest też duży słój, bo w takim najlepiej taki ocet przygotować. Choć jeśli chcemy mniejszą ilość to nic nie stoi na przeszkodzie by skorzystać choćby z litrowego słoika.  To co, robimy?  Składniki: Winne jabłka- w całości- ze skórką i nasionami 1 litr przegotowanej wody 3 dkg cukru Sposób przygotowania: Duży słój dokładnie myjemy, wyparzamy i osuszamy. Owoce

Kuchnia w czekoladzie
#Porady - pomysły na obiad, gdy nie masz ochoty gotować 259

makaron z sosem pomidorowym i... parówką. To opcja, którą na pewno pokochają dzieci.    Używam spaghetti i przygotowuję najprostszy sos marinara, czasami ratuję się także gotowymi sosami ze słoika (np. Łowicz do spaghetti), wiem, że nie są one najzdrowsze i warto wybrać wariant z sosem domowej roboty, ale raz na jakiś czas ta opcja też nikogo nie zabije

Cooking Monster
Tęczowa sałatka z tuńczykiem. 150

sugestii przyjaciółki?! ;) Składniki (na 2-3 pucharki): Sałatka: 1 garść młodego szpinaku 1 mała puszka kukurydzy (170 g) lub 1/2 standardowej 1 pomidor 1/2 pieczonej papryki (może być ze słoika) 1 puszka tuńczyka (w kawałkach, w sosie własnym) 1/2 małej czerwonej cebuli 1/2 małego, dojrzałego awokado 1 jajko ugotowane na twardo Dressing: 1 łyżka oliwy 1 łyżka soku z cytryny

zadanie-gotowanie
Suszenie i mrożenie liści warzyw 124

drzwiczkach. Wyjątek stanowi suszenie liści pora, wymaga wyższej temperatury - 70 stopni. Czas suszenia zależy od grubości liści, a trwa minimum godzinę. Wysuszone liście przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika lub słoika. Suszone liście warzyw zachowują doskonały smak i aromat nawet przez rok. Pod warunkiem, że są przechowywane w szczelnie zamkniętych słoiczkach. Mrożenie: Liście umyć i całkowicie osuszyć za pomocą ręcznika papierowego

Codziennik Kuchenny
Smalec z wędzonego boczku 137

wyłączeniu gazu, będzie smażyć się nadal. Pięć minut przed zakończeniem smażenia smalcu dodać zioła, pieprz i sól. Po wyłączeniu gazu dodać żubrówkę, dokładnie wymieszać i przelać smalec do słoików. Smalec należy   przechowywać   w lodówce. Smacznego Jeśli szukacie zdrowej wersji smalcu zobacz przepis na Smalec z cebulą i śliwką bez cholesterolu

Codziennik Kuchenny
Domowa granola z jogurtem i musem malinowym 184

stopni przez 10 minut. Granolę należy przemieszać podczas pieczenia, aby składniki równo się przypiekały. Po wyjęciu z piekarnika przesypać do miski i wystudzić. Granolę przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku. Przygotowanie musu malinowego: Maliny i cukier wymieszać, przełożyć do garnka z grubym dnem. Podgrzewać na wolnym ogniu aż maliny puszczą sok, a następnie gotować jeszcze 15 minut. Przetrzeć maliny przez sito

Codziennik Kuchenny
Francuski pasztet z wątróbki. 170

ułożyć na desce i mrozić w zamrażalniku ok. 1/2 godziny. Przetartą masę doprawić do smaku solą i mieszanką przypraw. Dodać zmrożone kosteczki masła, dokładnie wymieszać, przełożyć do słoika. Schładzać w lodówce kilka godzin, aby stężał. Pasztet podawać w temperaturze pokojowej. Smacznego

Codziennik Kuchenny
Sałatka z młodych ziemniaków 164

minut do zmacerowania. Ziemniaki pokroić na kawałki, suszone pomidory pokroić w paseczki. Ziemniaki, pomidory, kapary i koperek delikatnie wymieszać. Do zamarynowanej cebuli dodać olej (może być olej ze słoika z suszonymi pomidorami). Po dokładnym wymieszaniu dodać cebulę z powstałym sosem do pozostałych składników sałatki. Sałatkę odstawić na kilka minut, aby smaki połączyły się. Smacznego

Codziennik Kuchenny
Kiszone warzywa na zimę. 320

Często robię kiszone warzywa, bo to zdrowe i smaczne przetwory i sporo z tym zabawy. Warzywa w marynacie to produkt gotowy do jedzenia zaraz po zamknięciu w słoiku. Kiszone warzywa to ,,żywe przetwory", które podczas fermentacji zmieniają smak i kolor.  Na moim blogu znajdziecie przepis na  ogórki małosolne , kiszoną brukselkę i kiszone ogórki i cukinie , prasowankę z białej

Codziennik Kuchenny
Nalewka z wiśni 317

lepiej! Roczna nalewka ma wg mnie zdecydowanie lepszy i dojrzalszy smak niż 3-4 miesięczna. Choć rozumiem, że niełatwo się tak długo powstrzymać...:) Na zdrowie! Pozostałe wiśnie przekładamy do słoików, szczelnie zakręcamy (można zalać je wódką, choć nie jest to konieczne), można będzie je wykorzystać podczas przyrządzania pysznych deserów

Aromatyczne Podróże
Kapusta pekińska duszona z jarmużem 179

dodatek do obiadu Składniki jarmuż 4-5 liści kapusta pekińska 1/3 główki cebula 1 szt czosnek 4 ząbki przecier pomidorowy domowy 1 słoik sól i pieprz kminek mielony 1/2 łyżeczki koperek … Czytaj dalej Kapusta pekińska duszona z jarmużem

czarrna od kuchni
Indyk z ajvarem 106

kryje za sobą pastę warzywną. Głównym jej składnikiem jest pieczona papryka i bakłażan. Wszystko doprawiane solą, czosnkiem, octem, solą i nawet chili. Można ją kupić w sklepie sieciowym ( w słoiku ) i używać według uznania. Ja przygotowałam udziec z indyka. Koniecznie spróbujcie. Składniki: 1 spory udziec z indyka Papryka słodka Papryka ostra Sól Niewielka ilość oleju ( ok. 2 łyżki ) Ajvar

Smaki Ewy