Pindżur – pasta z pomidorów, bakłażana i papryki

Pindżur – pasta z pomidorów, bakłażana i papryki

Pindżur – pasta z pomidorów, bakłażana i papryki

Po tym jak ajwar zawojował nasze podniebienia, nie pozostawało nic innego jak udać się z przetworami w stronę wschodnią. Jak podaje nam Wikipedia, pindżur ma swoje korzenie w Macedonii. Zresztą, nie ważne gdzie, ale dzięki, że jest! Ogólnie pindżur jest w składzie jak i wykonaniu podobny do ajwaru. Jeśli jednak zapytacie znawców, który sos/pastę wolą, to zaczną się okrzyki, że ktoś woli ajwar, bo bardziej czuć bakłażana. Inny je tylko pindżur, bo smak pomidorów idealnie współgra z pozostałymi składniki. Tak,... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Mieszam w Garnku

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Zdrowe odżywianie - zdrowe warzywa

Te warzywa są dla naszego organizmu bardzo wartościowe!

Czytaj dalej...

Autor

mieszamWGarnku

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

papryka, pasty, pasta, przetwory, sosy, mięso, dania obiadowe, deser, chleb, grill, desery, ciasto, zupa, słoik, pomidorowa ze świeżych pomidorów, dania na gorąco, sos pomidorowy, bez pieczenia, chleb mieszany, ciasto na niedziele, mięsa pieczone, ciasto bez pieczenia, ciasta bez pieczenia, ciasta z masa, mięso duszone, zupa pomidorowa, dania bez mięsa

Inne przepisy z Mieszam w Garnku

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.