słoik - 12348 przepisów (strona:426/824)

Marmolada z aronii z jablkami 101

kroimy w kostkę. Dodajemy do aronii i na małym ogniu doprowadzamy do zagotowania. Smażymy, aż jabłka będą miękkie. Dodajemy przyprawy, dokładnie mieszamy. Owoce przekładamy do suchych i wyparzonych słoików.  Mocno zakręcamy i ustawiamy do góry nogami do całkowitego wystudzenia

Kulinarne przygody Gatity
Dynia kandyzowana 121

dodatkiem do keksów, deserów czy świątecznej masy makowej. Ten przepis jest sprawdzonym przepisem mojej mamy. Właśnie jesienią przygotowujemy wspólnie dynię na różne sposoby i zamykamy ją w słoikach, żeby służyła nam całą zimę.  Składniki:  500 g miąższu dyni bez skórki  250 ml wody 250 g cukru 1 opakowanie małe cukru wanilinowego  2 goździki Przygotowanie

Niezły Młynek
Koktajl jeżynowo-kawowy 165

malakserze miksujemy jeżyny wraz z jogurtem naturalnym i mlekiem. Dodajemy kawę Inkę, syrop klonowy, nasiona chia i miksujemy do połączenia składników. Wlewamy do dwóch dużych szklanek (lub np. słoików, jeśli koktajl chcemy zabrać ze sobą do pracy czy szkoły). Możemy podawać od razu lub przechować w lodówce. Przed podaniem koktajl posypujemy jeżynami, jagodami goji oraz dekorujemy listkami mięty. W wyjątkowo

Poezja smaku
Jabłka próżone do słoików 240

najlepsza pora na zrobienie jabłek do słoików na zimę.  Jabłka są tanie, dlatego możemy zrobić duuuże zapasy :) Składniki : jabłka  ewentualnie cukier Przygotowanie : Jabłka obrać ze skórki i pokroić dość drobno Wsypać je do garnka z grubym dnem, wlać ok. 1/2 szklanki wody, przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu często mieszając Kiedy jabłka się rozpadną przełożyć

Proste Potrawy
Marmolada jabłkowa z pomarańczą 99

kostkę. Gotujemy aż się rozgotują, a potem przecieramy przez sito. Jabłka wkładamy do pomarańczy, dodajemy imbir i gotujemy do zagęszczenia się marmolady.  Gorącą masę przekładamy do wysterylizowanych słoików. Porządnie zakręcamy i stawiamy do góry dnem do wystudzenia. Smacznego

Marder&Marder Manufacture
Sałatka z kabanosem, ananasem, papryką marynowaną, fasolką i kukurydzą 201

czasem też pochwali. Ta mu smakowała, a majonezu była tylko łyżka ;-). Miłego dzionka Wam życzę :-)). Składniki: opakowanie kabanosów 1 puszka ananasa 1 puszka czerwonej fasolki 1 puszka kukurydzy 1/2 słoika marynowanej papryki natka pietruszki 1-2 łyżki majonezu Kabanosy, ananasa i paprykę kroimy, wrzucamy do miski, dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolkę czerwoną (musimy ją przelać ciepłą wodą), natkę siekamy. Dodajemy

kruche babeczki
Powidła tradycyjne bez mieszania 225

Nastał czas węgierek, a tym samym czas robienia powideł. Nie produkuje przetworów hurtowo, ale kilka słoików musiałam zrobić. Jeżeli boicie się mieszania, ten przepis jest dla was. Spróbujcie, a będziecie do niego wracać co roku. 5 kg śliwek węgierek 800 g cukru opcjonalnie 2 łyżki octu Śliwki umyć i wyjąć z nich pestki. Jeżeli

Polska Zupa
Prosty przepis na pleśniak, skubaniec lub jak kto woli szarpaniec 2542

mąki (u mnie wrocławskiej) 4 jajka 250g masła lub ewentualnie dobrej jakości margaryny 5 łyżek cukru pudru 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 słoik własnej roboty powideł np. śliwkowych czy wiśniowych, lub kupionej konfitury (musi być z kwaśnych owoców) Wykonanie: Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy do niej proszek do pieczenia, cukier puder, pokrojone

Anielska Kuchnia Ani
Curry z cukinią 145

Składniki: 1 filet z kurczaka 1/2 średniej cukinii 1 cebula 1 puszka mleka kokosowego 1 słoik sosu curry Blue Dragon 2 łyżeczki curry sól sos sojowy przyprawa orientalna do podania: … Czytaj dalej Curry z cukinią

czarrna od kuchni
POMARAŃCZOWY DŻEM Z CUKINII 207

dusimy do miękkości. Gdy masa zgęstnieje, dodajemy startą skórkę z cytryny oraz sok, a na końcu galaretkę. Dokładnie mieszamy, smażymy jeszcze ok 15 minut. Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy ok. 10 minut

słodki bratek
Lunch do pracy 146

zawsze to coś innego. Zapewniam, że dobry lunch do pracy może odmienić cały dzień. Sałatka z Łososiem Sałatka z jeżynami i boczkiem Sałatka z jajkiem i awokado Sałatka w słoiku z ryżem Sałatka z ciecierzycą i fetą Pasta z awokado do kanapek

Pink Envelope
Vegebulion – 100% wegańska zdrowa zupa 167

makaronem, ryżem, posypany drobniutko posiekaną kolendrą lub pietruszką – albo bez żadnych dodatków. Można użyć go do bazy dla innych zup i potraw, np. do risotto, zamrozić lub zapasteryzować w słoikach. W sezonie warto dodać do garnka kilka gałązek świeżego tymianku, gałązkę szałwii, zielone szparagi (150g). Jeszcze więcej umami? Dorzućcie kilka połówek suszonych pomidorów (4-5 sztuk) a zamiast pieczarek – pieczarki

Karo in the Kitchen
Miód z mniszka lekarskiego, syrop z mniszka, miodek majowy 142

konsystencje sprawdzałam w ten sposób, że do szklanki dałam kilka łyżek i czekałam jak ostygnie , wtedy widziałam, czy mi odpowiada czy jeszcze gotuję :-) Gorący miodek należy przelać do słoików, i dokładnie je zakręcić UWAGA na ręce, żeby się nie poparzyć.  Ustawiamy je do góry dnem, nie ma potrzeby pasteryzować. I gotowe;-) Taki miodek może stać lata, jest pyszny, dziś

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Chutney pomidorowy 154

woda. Przygotowanie chutneya pomidorowego wymaga sporo czasu. Sami kontrolujemy kiedy potrwa będzie w miarę gęsta. Najczęściej trwa to ok. 2 godz. Pod koniec gotowania dodajemy ocet. Przekładamy do wyparzonych słoików. Dal pewności, zawsze pasteryzuję ok 10 min, ponieważ łatwiej go przechować na zimę. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy