Kalafior smakuje w każdej postaci. Jest bardzo szlachetny, wyrafinowany da, się niebanalnie i fantastycznie przetwarzać. Kalafior posiada cenny sulforafan, substancję o bardzo silnym działaniu antynowotworowym. Z dobroczynnych mocy pozwala korzystać enzym-myrozynaza. Ponadto w kalafiorze jest sporo wapnia, potasu, żelaza, magnezu, cynku, fosforu, witaminy A, C i beta-karotenu. Nic tylko jeść, tym bardziej, że 100 g kalafiora to 23 kcal. Im bliżej jesieni, tym kalafiory mają swój charakterystyczne słodkawy sma... czytaj dalej...
Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie.
Czytaj dalej...Co zrobić gdy jednak wsypie nam się za dużo soli? Jak odwrócić ten efekt i poprawić smak naszego dania?
Czytaj dalej...Mało osób zdaje sobie sprawę, że w wielu problemach kuchennych skuteczna może się okazać cytryna.
Czytaj dalej...Cebula ze względu na bogatą zawartość składników odżywczych pomaga prawie z każdym schorzeniem i wspomaga pracę naszego organizmu.
Czytaj dalej...