słoik - 12348 przepisów (strona:427/824)

Odmładzający i uodparniający sok z aronii 367

lodówki).  Przecedź sok z owocami przez gęste sitko, ale owoców nie wyrzucaj (jeśli chcesz, możesz zrobić z nich domową frużelinę ). Zagotuj sam sok i gorący wlej do wyparzonych słoików lub butelek, może przydać się lejek. Kładź je odwrócone wieczkiem i przykryj ściereczką. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu. Aronię używamy nie tylko do przetworów, ale także do pieczenia. Sama

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Domowa frużelina z aronii 251

jest otworzyć sobie pachnący, pełen aromatu dżem lub soczek.  W przetworach musi być cukier, bo to on konserwuje całość. Jednak nie bójmy się go, przecież nie zjemy całego słoika naraz. A jakiego cukru używasz, to już Twoja własna kwestia i wybór. Lepszy on niż syrop glukozowo-fruktozowy z kupnych dżemów.   Składniki (na 1,8l): aronia pozostała z przygotowania

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Łagodny sos słodko-kwaśny do słoików 641

składniki razem z przyprawami poza mąką i syropem z puszki po ananasie. Gotować 30 minut. 4. Mąkę wymieszać z syropem, wlać do sosu, dokładnie wymieszać. Gorący sos przekładać do słoików. Zakręcać i odstawić do góry dnem do wystudzenia. Smacznego!!! *Można też dodać 1 puszkę odsączonej kukurydzy

Kuchnia domowa Ani
Zwierciadło malinowe.(bez pieczenia) 130

niej zależy lekkość i puszystość całego deseru. Na maliny czekam zawsze z olbrzymim wytęsknieniem. Zimą wykorzystuję zamrożone zapasy, a w tym roku przygotowałam również pure malinowe zamknięte w słoikach oraz maliny w syropie. Zapewne na dniach podzielę się z wami przepisami na te przetwory. Wracając do ciasta to masa jest puszysta lekka jak obłoczek przypomina najlepszy mus tyle

vaniliowoczekoladowa
Surówka z kiszonej kapusty z marchewką i jabłkiem 198

obiadu podaję zawsze surówkę, albo coś smacznego ze słoików, które wcześniej zrobiłam. Surówkę z kapusty białej, pekińskiej, czerwonej, czy też z kiszonej lubimy wszyscy. Do dzisiejszego obiadu zrobiłam moją ulubioną surówkę z kapusty kiszonej. Idealnie pasuje np. do smażonej ryby. Składniki: 500 g kiszonej kapusty 2 marchewki 1 jabłko 1 mała albo pół średniej cebuli 1 łyżeczka soku z cytryny

Kuchnia u Krysi
Najprostszy sposób wykonania soku wiśniowego 112

wiśni i wlać go do butelek. Pasteryzować 20 minut. Wiśnie włożyć do czystych słoiczków, sprawdzić smak wiśni. Jeśli ciągle będą kwaśne, można dodać po łyżce cukru na słoik. Pasteryzować 20 minut. Można także włożyć wiśnie do specjalnych woreczków i zamrozić. Będzie szybciej i prościej. Bardzo polecam

Kuchnia Pokoleń
Wschód słońca na Kordowcu, 10-11.09.2016r 111

jest dobrze.... O świcie maszeruję przed chatę żeby złapać wschód słońca i nacieszyć się ciszą, potem zaszywam się na jeżynowej polanie żeby to babie lato i jeżyny zamknąć w słoikach... Szczęście ma wiele wymiarów..... O świcie

Apetyczna babeczka
Obiad głodomora 158

idealnie pasowało do kaszy i buraków. Byłam na tyle głodna, że zdjęcie zrobiłam tylko na szybko więc cudów nie ma, ale nadrabiało to zdecydowanie smakiem.  Buraki były ze słoika oczywiście od mamuni. Jesienią może jak uda mi się dostać jakiś słoiczek to dodam tu przepis.  Tymczasem słonecznej niedzieli

Emskie Smaki
Śliwki z cynamonem 186

minut (od czasu jak na powierzchni zaczną się pojawiać pęcherzyki powietrza), wyłączamy i odstawiamy do następnego dnia. I ponownie wszystkie czynności powtarzamy, wyjmujemy cynamon, a śliwki przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia

Czary - gary w kuchni
Ogórki konserwowe z płatkami chili do słoików na zimę 124

ziela angielskiego 4 liście laurowe 0,5 łyżki kurkumy 3 łyżki soli Wykonanie: Ogórki myjemy i kroimy wzdłuż na 4 (nie obieramy ze skórki). Wkładamy je ciasno do wyparzonych słoików. Do każdego wkładamy kilka plasterków czosnku i posypujemy płatkami chili. Z podanych składników gotujemy zalewę (10 minut od chwili zagotowania). Zalewamy nią przygotowane ogórki, mocno zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut

Marder&Marder Manufacture
Barszcz biały na żeberkach (z jajkiem i białą kiełbasą) 97

marchew 1 pietruszka 1 cebula (mała) kawałek selera   2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego   2 łyżki majeranku sól, pieprz 150 ml śmietany 1 łyżka chrzanu (ze słoika; opcjonalnie) 1/2 buteleczki zakwasu (wg smaku, u mnie od Piskorka ) Dodatkowo:   2 białe kiełbaski (lub wg gustu) jajka olej do podsmażenia cebuli Ugotować wywar mięsny z dodatkiem soli, listków

Di gotuje
PANI WALEWSKA / PYCHOTKA 369

delikatną bezą posypaną płatkami migdałowymi.  ki   (forma35x20 cm) Ciasto 15 łyżek mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki śmietany 18% 3 żółtka 2 łyżeczki proszku dopieczenia Słoik  dżemu z czarnej porzeczki Beza 5 białek (3 z ciasta  +  2 z kremu) szklanka cukru pudru łyżeczka mąki ziemniaczanej 15 g płatków migdałowych Krem 500 ml mleka

RAROSSA
Pomidorowe love pasta z pomidorów 156

warunek konieczny! Składniki: 300 gramów ketchupu 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku 30 gramów parmezanu 20 gramów płatków migdałowych duża garść świeżych liści bazylii Wykonanie: Ketchup przełóż ze słoika na patelnię, podsmaż przez około 10 minut na wolnym ogniu, aż ketchup odparuje do konsystencji lekkiego koncentratu. Odstaw do ostygnięcia.  Na suchej patelni upraż płatki migdałowe.   Do misy

Garniec Magalie
Makaron z sosem pieczarkowym i suszonymi pomidorami 146

szklanki śmietanki 18% 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, czosnek granulowany 1. Szalotkę i suszone pomidory kroimy w drobną kostkę. Przekładamy na rozgrzaną patelnię wraz z olejem ze słoika z suszonymi pomidorami, smażymy do zarumienienia.  2. Pieczarki kroimy w plastry, przekładamy na patelnię. Smażymy do odparowania wody, po czym wlewamy śmietankę, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Dusimy

Szefowa kuchni