słoik - 12348 przepisów (strona:427/824)

Sałatka z selera naciowego z ananasem i kaparami 173

selera naciowego z ananasem i kaparami Składniki : 5 łodyg selera naciowego 5 plastrów ananasa z puszki 4 łyżeczki kaparów  2 łyżki zaprawy z kaparów ze słoika 4 łyżki majonezu 2 łyżki soku z ananasa z puszki 1 mała cebula szczypiorek Przygotowanie : Seler naciowy siekamy w mniejsze kawałeczki, cebulkę obieramy i siekamy drobniutko razem ze szczypiorkiem. Ananasa

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kapuśniak na żeberkach 123

tego koniecznie gorących, w ogóle bez zup nie ma kuchni. Przy okazji przetestowałam też kapustę kiszoną , która niedawno robiłam i powiem Wam palce lizać, muszę jeszcze dorobić kilka słoików, bo do wiosny daleko.  Składniki dla 4-6 osób: Bulion: - ok. 1 kg mięsnych żeberek - na bulion: kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu, 3 liście laurowe, 2 marchewki, pół selera

Apetyczna babeczka
Sałatka z kuskusem i pomidorami 180

Składniki: 1 puszka mieszkanki groszek z kukurydzą Jamar 120 g kaszy kuskus 3 duże pomidory kawałek pora 1 słoik marynowanych pieczarek jarzynka 2 łyżki majonezu pieprz Przygotowanie: Kuskus posypać jarzynką i … Czytaj dalej Sałatka z kuskusem i pomidorami

czarrna od kuchni
Orientalna zupa dyniowa 161

Dostaliśmy dynię. No i trzeba było coś z nią zrobić. Część poszła do słoika na kiszenie (choć teraz okazało się, że trochę jednak lepsza by była jakaś twardsza odmiana) trochę pojedliśmy na surowo. A część wylądowała w zupie, w zasadzie … Czytaj dalej

slodkokwasnapl
ORZECHOWO-ŚLIWKOWA NUTELLA 120

Dodajemy cukier i cukry waniliowe, smażymy ok. 30 minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy kakao, dokładnie mieszamy, następnie dodajemy orzechy. Smażymy jeszcze ok. 10 min. Gorące powidła przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy, ustawiamy do góry nogami. Pozostawiamy do wystudzenia. Gotowe powidła przechowujemy w ciemnym miejscu

słodki bratek
CUKINNIOWE MINI PIZZE, ZAPIEKANE Z KIEŁBASKAMI I SEREM 131

SKŁADNIKI : 2 średniej wielkości cukinie 3-4 wędzone frankfurterki  1 mały słoik papryki konserwowej ( lub hilli )  sól do smaku 100 g sera żółtego tartego 1 łyżka oleju  szczypiorek do posypania

Kulinarne Fantazje Marioli
maliny w syropie 1518

składniki: ok. 1000 g świeżych malin 360 g cukru 1000 ml wody wykonanie: Wodę zagotowujemy z cukrem. Maliny przekładamy do słoików i zalewamy wrzącym syropem cukrowym. Zakręcamy i pasteryzujemy. Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
Pudding z tapioki z musem mango, granolą i chia 120

godziny lub najlepiej całą noc. Im dłużej chia będzie moczyło się w mleku, tym bardziej pudding stanie się gęsty. Mango miksuję na mus. Na dno miseczki, szklanki bądź słoika, jak u mnie, nakładam połowę musu z mango. Następnie do naczynia przekładam pudding z tapioki, granolę, pudding z nasion chia oraz powidła śliwkowe. Całość dekoruję musem z mango oraz płatkami migdałów

Mango Papaja
Sałatka zimowa z cukinią i buraczkami 186

oczkach.Warzywa wymieszać. Zalewa: 1 szklanka oleju 3/4 szklanki octu 1 szklanka cukru 1 łyżka soli 1 łyżeczka pieprzu Składniki zalewy zagotować. Letnią wlać do warzyw, wymieszać.  Przekładać do słoików, uzupełnić zalewą,  zamknąć. Pasteryzować 15 minut. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Sałatka zimowa z cukinią i marchewką 164

szklanki octu 1 szklanka cukru 1 łyżka soli 1 łyżeczka pieprzu Składniki zalewy zagotować. Letnią wlać do warzyw, wymieszać. Warzywa z zalewą gotować przez 5 minut.   Przekładać do słoików, uzupełnić zalewą,  zamknąć. Pasteryzować 15 minut. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
KOFTA CURRY 139

większość potraw CURRY gotowe w mniej niż 20 minut. Zwłaszcza wtedy,  gdy pod ręką mamy dobrej jakości gotową pastę curry (polecam Pataks   ) i przetarte pomidory w słoiku.  Zaczynamy od podsmażenia ryżu z dodatkiem oleju kokosowego lub masła, a następnie zalanie go wrzątkiem. W czasie, gdy ryż się gotuje przygotowujemy kofty z mielonej wołowiny. Uformowane kotleciki podsmażamy

cool and minty
Zdrowy dżem z czerwonej papryki. 118

cytryn wyciśnij sok. Tuż przed końcem gotowania dodaj sok z cytryn, utłuczone w moździerzu lub zmielone goździki, otartą skórkę cytrynową i cynamon, wymieszaj dokładnie wszystko razem. Gorącym dżemem napełnij słoiki, szczelnie zamknij wieczkami i pasteryzuj przez 10 minut. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu nie dłużej niż 1 rok.   J eśli lubisz ostrą paprykę możesz dodać do dżemu

Przepisy i porady kulinarne
Szybkie gołąbki w sosie 347

Gołąbki to danie bardzo pracochłonne, ale ich smak zawsze wynagradza poświęcony czas🙂 Dzięki gołąbkom ze słoika Pamapol obiad przygotujecie zaledwie w 40 minut🙂 Skład zachęca do wypróbowania, próżno w nim szukać sztucznych … Czytaj dalej Szybkie gołąbki w sosie

czarrna od kuchni
Wieniec drożdżowy z pomidorowym pesto 156

naszym domu nie zagościł już ketchup innej firmy. Swój wyśmienity smak ketchupy zawdzięczają temu, iż są produkowane z polskich produktów najlepszej jakości, bez sztucznych konserwantów, aromatów oraz barwników. Każdy słoik zawiera w sobie tylko naturę a receptura na jego wykonanie pochodzi z rodzinnej tradycji i sekretów przekazywanych z pokolenia na pokolenie.  Receptury znad Warty przekazywane były

Garniec Magalie
Kuchnie świata: surówka marchewkowa z jabłkiem i orzechami włoskimi z Kazachstanu 121

dodajemy do marchewki i dokładnie mieszamy. Olej rzepakowy podgrzewamy i gorący wlewamy do marchewki - będzie skwierczeć. Na koniec dodajemy orzechy włoskie. Całość przekładamy do zamykanego naczynia lub słoika. Zamknięte naczynie wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem surówkę można ozdobić listkami świeżej mięty. Kazachską surówkę z marchewki z jabłkiem i orzechami włoskimi podajemy jako dodatek do dania głównego

My Chcemy Jeść