lodówki). Przecedź sok z owocami przez gęste sitko, ale owoców nie wyrzucaj (jeśli chcesz, możesz zrobić z nich domową frużelinę ). Zagotuj sam sok i gorący wlej do wyparzonych słoików lub butelek, może przydać się lejek. Kładź je odwrócone wieczkiem i przykryj ściereczką. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu. Aronię używamy nie tylko do przetworów, ale także do pieczenia. Sama
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńjest otworzyć sobie pachnący, pełen aromatu dżem lub soczek. W przetworach musi być cukier, bo to on konserwuje całość. Jednak nie bójmy się go, przecież nie zjemy całego słoika naraz. A jakiego cukru używasz, to już Twoja własna kwestia i wybór. Lepszy on niż syrop glukozowo-fruktozowy z kupnych dżemów. Składniki (na 1,8l): aronia pozostała z przygotowania
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńskładniki razem z przyprawami poza mąką i syropem z puszki po ananasie. Gotować 30 minut. 4. Mąkę wymieszać z syropem, wlać do sosu, dokładnie wymieszać. Gorący sos przekładać do słoików. Zakręcać i odstawić do góry dnem do wystudzenia. Smacznego!!! *Można też dodać 1 puszkę odsączonej kukurydzy
Kuchnia domowa Aniniej zależy lekkość i puszystość całego deseru. Na maliny czekam zawsze z olbrzymim wytęsknieniem. Zimą wykorzystuję zamrożone zapasy, a w tym roku przygotowałam również pure malinowe zamknięte w słoikach oraz maliny w syropie. Zapewne na dniach podzielę się z wami przepisami na te przetwory. Wracając do ciasta to masa jest puszysta lekka jak obłoczek przypomina najlepszy mus tyle
vaniliowoczekoladowaobiadu podaję zawsze surówkę, albo coś smacznego ze słoików, które wcześniej zrobiłam. Surówkę z kapusty białej, pekińskiej, czerwonej, czy też z kiszonej lubimy wszyscy. Do dzisiejszego obiadu zrobiłam moją ulubioną surówkę z kapusty kiszonej. Idealnie pasuje np. do smażonej ryby. Składniki: 500 g kiszonej kapusty 2 marchewki 1 jabłko 1 mała albo pół średniej cebuli 1 łyżeczka soku z cytryny
Kuchnia u Krysiwiśni i wlać go do butelek. Pasteryzować 20 minut. Wiśnie włożyć do czystych słoiczków, sprawdzić smak wiśni. Jeśli ciągle będą kwaśne, można dodać po łyżce cukru na słoik. Pasteryzować 20 minut. Można także włożyć wiśnie do specjalnych woreczków i zamrozić. Będzie szybciej i prościej. Bardzo polecam
Kuchnia Pokoleńjest dobrze.... O świcie maszeruję przed chatę żeby złapać wschód słońca i nacieszyć się ciszą, potem zaszywam się na jeżynowej polanie żeby to babie lato i jeżyny zamknąć w słoikach... Szczęście ma wiele wymiarów..... O świcie
Apetyczna babeczkaidealnie pasowało do kaszy i buraków. Byłam na tyle głodna, że zdjęcie zrobiłam tylko na szybko więc cudów nie ma, ale nadrabiało to zdecydowanie smakiem. Buraki były ze słoika oczywiście od mamuni. Jesienią może jak uda mi się dostać jakiś słoiczek to dodam tu przepis. Tymczasem słonecznej niedzieli
Emskie Smakiminut (od czasu jak na powierzchni zaczną się pojawiać pęcherzyki powietrza), wyłączamy i odstawiamy do następnego dnia. I ponownie wszystkie czynności powtarzamy, wyjmujemy cynamon, a śliwki przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia
Czary - gary w kuchniziela angielskiego 4 liście laurowe 0,5 łyżki kurkumy 3 łyżki soli Wykonanie: Ogórki myjemy i kroimy wzdłuż na 4 (nie obieramy ze skórki). Wkładamy je ciasno do wyparzonych słoików. Do każdego wkładamy kilka plasterków czosnku i posypujemy płatkami chili. Z podanych składników gotujemy zalewę (10 minut od chwili zagotowania). Zalewamy nią przygotowane ogórki, mocno zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut
Marder&Marder Manufacturemarchew 1 pietruszka 1 cebula (mała) kawałek selera 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 2 łyżki majeranku sól, pieprz 150 ml śmietany 1 łyżka chrzanu (ze słoika; opcjonalnie) 1/2 buteleczki zakwasu (wg smaku, u mnie od Piskorka ) Dodatkowo: 2 białe kiełbaski (lub wg gustu) jajka olej do podsmażenia cebuli Ugotować wywar mięsny z dodatkiem soli, listków
Di gotujedelikatną bezą posypaną płatkami migdałowymi. ki (forma35x20 cm) Ciasto 15 łyżek mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki śmietany 18% 3 żółtka 2 łyżeczki proszku dopieczenia Słoik dżemu z czarnej porzeczki Beza 5 białek (3 z ciasta + 2 z kremu) szklanka cukru pudru łyżeczka mąki ziemniaczanej 15 g płatków migdałowych Krem 500 ml mleka
RAROSSAwarunek konieczny! Składniki: 300 gramów ketchupu 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku 30 gramów parmezanu 20 gramów płatków migdałowych duża garść świeżych liści bazylii Wykonanie: Ketchup przełóż ze słoika na patelnię, podsmaż przez około 10 minut na wolnym ogniu, aż ketchup odparuje do konsystencji lekkiego koncentratu. Odstaw do ostygnięcia. Na suchej patelni upraż płatki migdałowe. Do misy
Garniec Magalieszklanki śmietanki 18% 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, czosnek granulowany 1. Szalotkę i suszone pomidory kroimy w drobną kostkę. Przekładamy na rozgrzaną patelnię wraz z olejem ze słoika z suszonymi pomidorami, smażymy do zarumienienia. 2. Pieczarki kroimy w plastry, przekładamy na patelnię. Smażymy do odparowania wody, po czym wlewamy śmietankę, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Dusimy
Szefowa kuchni