Dzisiaj zapraszam na przepyszną zupę krem z zielonego ogórka i awokado, którą podajemy z krewetkami i odrobiną pysznej oliwy z papryczką chili, czosnkiem i natką pietruszki. Przepis znalazłam na kwestii smaku i odrobinę go zmodyfikowałam. Nie podałam także zupy w wersji chłodnika, my wolimy ją na ciepło. Przyznaję, że zanim zjadłam ją po raz pierwszy, nie mogłam wyobrazić sobie smaku(...)zielonego ogórka w postaci zupy. A jednak. Okazało się, że smakuje naprawdę bardzo dobrze. Zupa wygląda oryginalnie, można ją podać nawet podczas wykwintnego przyjęcia. Świetnie sprawdzi się w połączeniu z innymi daniami w upalny, letni dzień. Zapraszam. Składniki na 4 porcje: • 1 długi ogórek szklarniowy średniej wielkości • 1 łyżka oliwy z oliwek • 1/3 niedużego pora • 1 dojrzałe awokado • 1/2 litra
W mojej kuchniprzygotowane mięso jest doskonałym źródłem białka zwierzęcego, witamin oraz aminokwasów egzogennych. Składniki 600 g udźca z jelenia 200 g pieczarek 100 g mrożonego, zielonego groszku 2 pomidory 2 ogórki kiszone 1 czerwona cebula 1 papryczka chilli Oliwa z oliwek Sól, pieprz Tłuszcz na patelnię do smażenia (np. masło klarowne, olej kokosowy) Przygotowanie Mięso myjemy pod wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym(...)minut. Następnie blendujemy ze sobą małą papryczkę chilli oraz pomidory. Tak przygotowany sos dodajemy do smażącego się mięsa i mieszamy. Po około 15-20 minutach dodajemy pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Po kolejnych 10 minutach dodajemy mrożony groszek. Całość dusimy jeszcze przez 5-10 minut, aż groszek stanie się miękki. Na koniec możemy doprawić nasz gulasz solą i pieprzem
Programista w kuchnirobię sobie co 3 dzień, bardzo prosty ale bardzo skuteczny sok w wyciskarce wolnoobrotowej, który dodatkowo dobrze nawadnia organizm i jest pełny witamin. Sok robię z 4 składników: ogórka zielonego, korzenia pietruszki, natki pietruszki i cytryny. Smak soku może budzić kontrowersje, ja go traktuje jako lekarstwo, na początku robiłam go bez cytryny i pietruszka była zbyt mocno wyczuwalna, teraz dodaje(...)też pełnić funkcję tworzenia sorbetów z zamrożonych owoców. Wystarczy wrzucić zamrożone owoce, aby po chwili uzyskać z nich zamrożony sok-sorbet. SKŁADNIKI NA SOK LIKWIDUJĄCY OBRZĘKI: - 2-3 ogórki długie - 2-3 małe korzenie młodej pietruszki - 1/3 pęczka natki pietruszki - 1 dojrzała cytryna Ogórki pokroiłam wzdłuż, pietruszkę wrzuciłam całą, następnie natkę i obraną cytrynę. Wyciskarka wycisnęła
SMYKWKUCHNIu015bli chcemy zag\u0119\u015bci\u0107 zup\u0119, dodajemy mi\u0105\u017csz.\r","Doprawiamy do smaku.\r"]} Drukuj Szybkie gazpacho- zupa pomidorowa na zimno Składniki 6 pomidorów 2 ogórki gruntowe 3 ząbki czosnku 1/2 cebuli 1 papryka czerwona 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego(...)szczypta cukru 4 łyżki oliwy 1/2 szkl. wody chili (opcjonalnie) miąższ z chleba lub bułki pszennej sól, pieprz do podania: feta, grzanki, coś zielonego Sposób przygotowania Pomidory i obrane ogórki kroimy w kostkę. Dodajemy pokrojoną paprykę i cebulę. Dodajemy wodę, czosnek i przyprawy. Blendujemy na gładką masę. Jeśli chcemy zagęścić zupę, dodajemy miąższ. Doprawiamy do smaku. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl
Mieszam w Garnkumielona 1 łyżeczka, pieprz czarny grubo mielony 1/2 łyżeczki, koperek 1/2 pęczka, jajka 1 sztuka "L", bułka tarta 4 łyżki, mąka tortowa 4-6 łyżek, olej rzepakowy - ile potrzeba, ogórek gruntowy 4 większe, jogurt naturalny 250 ml, cukier 1 łyżka, sól czosnkowa 1 łyżeczka, ocet jabłkowy 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, koperek 1/2 pęczka mój ślubny mięsożerca orzekł(...)bułkę, mąkę, posiekany koperek najlepiej ręką wszystkie składniki połączyć dokładnie na bardzo rozgrzanym oleju rzepakowym smażyć nie duże placki na złocisty kolor z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy ogórki obrane zetrzeć na tarce do ogórków, wymieszać wszystko z cukrem, solą, pieprzem, octem jabłkowym, jogurtem i koperkiem, podawać z plackami kalafiorowymi - placki kalafiorowe są najsmaczniejsze z mizerią zamiast
W Mojej Kuchni Lubięgotujemy zgodnie z instrukcją z opakowania, przecedzamy go i odstawiamy do ostygnięcia. Warzywa myjemy i osuszamy. Kabanosa kroimy w plasterki a cebulę w piórka. Paprykę kroimy w paseczki a ogórki obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy na nim liście botwinki a następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Botwinkę układamy(...)talerzu, na niej układamy makaron, paprykę, cebulkę, kabanosa, plastry ogórka i kukurydzę. Sok z cytryny mieszamy z olejem i odrobiną soli oraz pieprzu. Polewamy sałatkę. #lubelloveinspiracje #lubella #lubellamini
słodkie i nie tylko historie kulinarnemożna go pominąć. Sugeruję wówczas użyć cząbru, jak do każdego dodatku roślin strączkowych. Składniki : 100 ml makaronu orzo 150 ml czarnej soczewicy puszka tuńczyka w oliwie słoiczek kaparów 5 ogórków gruntowych chili 2 gałązki pietruszki naciowej płaska łyżeczka ostropestu 2-3 łyżki dobrej oliwy lub oleju (u mnie ostropestowy) sól pieprz Soczewicę wypłukać i ugotować w 300 ml wody(...)odparowania wody). Makaron wrzucić na osolony wrzątek i ugotować do miękkości. Soczewicę i makaron wymieszać ze sobą i odstawić do ostygnięcia. Do makaronu i soczewicy dodać tuńczyka z puszki, ogórki pokrojone w kostkę, odcedzone kapary oraz rozdrobnione: chili i natkę pietruszki. Całość posypać ostropestem i polać olejem. Dokładnie wymieszać. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem
Weekendy w domu i ogrodziekostkę i smażymy na rozgrzanym oleju z przyprawą do gyrosa. Dodajemy posiekanego w pół talarki pora oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy tylko zmiękną, zestawiamy i studzimy. Paprykę i ogórki kroimy w kostkę, odciskamy. Kukurydzę odcedzamy, a jajka kroimy w kostkę. Majonez łączymy z pikantnym ketchupem. W okręgu układamy obok siebie pieczarki, np. tak jak u mnie, a pozostałe(...)wypełniamy posiekanymi drobno marynowanymi podgrzybkami. Posypujemy warstwą posiekanego szczypiorku i smarujemy odrobinką majonezu wymieszanego z ketchupem. Kolejną warstwę stanowi ½ kukurydzy, przestudzone piersi z kurczaka, majonez z ketchupem, papryka i ogórek konserwowy, pozostała kukurydza, jajka, reszta sosu majonezowo-ketchupowego i ciasto pieczarkowe. Jeśli lubimy dobrze doprawione potrawy, używamy soli i pieprzu przy przekładaniu warstw. Sałatkę delikatnie dociskamy np. garnkiem i wstawiamy
Kuchnia w czekoladziemasowo robione napoje? Po domową lemoniadę lub wodę owocową. Jak można wzbogacić sobie smak wody? Można do niej dodać plasterek cytryny, pomarańczy, grejpfruta,arbuza, kiwi lub ogórka, a także np. miętę lub melisę. Dlaczego akurat woda? Ponieważ jest łatwo dostępna, nie ma kalorii, nie ma dodatków chemicznych,cukru i nie niszczy zębów, a przy okazji w połączeniu(...)niektórymi dodatkami jak np. cytryna czy limonka wpływa dobroczynnie na nasze organizmy np. oczyszczająco, poprawia trawienie, przemianę materii. A to kilka moich propozycji na urozmaicenie wody: Woda z truskawkami, ogórkiem i kiwi (poprawia trawienie) Do wody wrzucamy kilka truskawek, pokrojone kiwi oraz ogórka, opcjonalnie kilka kostek lodu. Woda z limonką pomarańcza i miętą (oczyszcza) Do wody
Bon appetit mon amietalerzu, smarujemy sosem czosnkowym, nakładamy pieczarki, plasterki pomidora i ogórka, posypujemy szczypiorkiem i/lub koperkiem. Możemy także dodać podsmażone tofu lub inne ulubione warzywa. Całość zawijamy w tortille, i gotowe! Praktyczne uwagi: Wegaby można faszerować wszystkimi ulubionymi warzywami Ja używam też np. świeży szpinak, sałatę, jarmuż, smażoną cukinię, ogórki kiszone i oczywiście kimchii! Jeśli używacie tortille, które dłużej leżały
Lamarida.plSkładniki: 470 g mieszanki warzywnej ze słoika (groch, marchewka, kukurydza) 100 g ryżu jaśminowego 3 ogórki(...)kiszone 1/2 pęczka grubego szczypiorku 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu greckiego sól, pieprz Sposób wykonania: Ryż gotujemy na sypko i studzimy. Warzywa odcedzamy z zalewy. Szczypiorek szatkujemy a ogórki kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Doprawiamy solą i pieprzem
Qchnia po prostuzajadam je na każdy posiłek w ciągu dnia, nawet jako przekąskę do wieczornego seansu filmowego. Dawno już zainwestowałam w kamionkowy duży garnek, w zasadzie niemalże wyłącznie, by te ogórki przygotowywać, w najlepszej wersji z możliwych. Znam wiele przepisów, ale w mojej rodzinie(...)wykorzystuje się od lat i takie ogóreczki lubimy najbardziej, a robimy zawsze w wersji hurtowej, bo znikają w mgnieniu oka. Nie bez znaczenia, oczywiście, jest rodzaj i pochodzenie ogórków. Nawet jeśli nie macie ich we własnych ogródku, to starajcie się kupować z pewnego źródła. Bywają bowiem nawożone i opryskiwane takimi wstrętnymi chemikaliami, że nie dość, że nie smakują
Pichceniomaniasałatki z bobem będziemy potrzebować: 500 g bobu 1 puszka 400 g groszku zielonego mały pęczek natki pietruszki 1 cebula czerwona (około 150 g) 1 jabłko winne 200 g ogórków konserwowych na sos: 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego 1 łyżeczka ostrej musztardy szczypta cukru do smaku sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu(...)możemy go przelać zimną wodą). Przygotowanie pozostałych składników sałatki: Obrane jabłko przekrawam na pół, usuwam gniazda nasienne i kroję w nie za dużą kostkę, pokrojone jabłko przekładam do miski. Ogórki kroję w drobną kostkę i dodaję do jabłek. Cebulę kroję w drobna kostkę i dodaję do sałatki. Umytą natkę pietruszki drobno kroję i dodaję do sałatki, dodaję wypłukany
Uwaga Babcia Gotujesałatki z bobem będziemy potrzebować: 500 g bobu 1 puszka 400 g groszku zielonego mały pęczek natki pietruszki 1 cebula czerwona (około 150 g) 1 jabłko winne 200 g ogórków konserwowych na sos: 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego 1 łyżeczka ostrej musztardy szczypta cukru do smaku sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu(...)możemy go przelać zimną wodą). Przygotowanie pozostałych składników sałatki: Obrane jabłko przekrawam na pół, usuwam gniazda nasienne i kroję w nie za dużą kostkę, pokrojone jabłko przekładam do miski. Ogórki kroję w drobną kostkę i dodaję do jabłek. Cebulę kroję w drobna kostkę i dodaję do sałatki. Umytą natkę pietruszki drobno kroję i dodaję do sałatki, dodaję wypłukany
Uwaga Babcia Gotujewarzyw opakowanie gotowej pasty warzywnej – u mnie Rolnik z nutą papryki ok 20 oliwek ze słoika – odsączonych kilka pomidorów suszonych ze słoika – pokrojonych na kawałki kilka ogórków kiszonych – pokrojonych na kawałki wykałaczki – opcjonalnie Przepis na roladki z cukinii z warzywami Bierzemy pasek cukinii i smarujemy go łyżką pasty warzywnej. Układamy na nim po kawałku(...)pomidora i ogórka, oraz oliwkę. Zawijamy w ciasny rulonik. Gdyby rulonik nie chciał się trzymać, można mu pomóc wykałaczką, ale pasta warzywna jest gęsta, więc bez też się uda. . Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie ! Artykuł Roladki z cukinii z warzywami pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane
Ugotowane pozamiatane