sporych buraków) 1 ząbek czosnku 1/4 szkl. siekanego koperku 1 płaska łyżeczka soli 1 duża szczypta cukru 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego do przybrania chłodnika: 8 rzodkiewek 4 ogórki gruntowe szczypiorek i koperek Przygotowanie: Buraki ugotować w skórkach. Wystudzone buraki obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Czosnek obrać i posiekać bardzo drobno. Wymieszać maślankę, utarte buraczki(...)pieprz ziołowy i cukier. Wstawić chłodnik do lodówki na minimum 1/2 godziny, aby smaki się wymieszały a zupa schłodziła. Przed podaniem dodać do chłodnika po 2 rzodkiewki i 1 ogórka - pokrojone w kosteczkę i trochę siekanego koperku i szczypiorku. Smacznego
Codziennik Kuchennyżeby po godzinie nie szukał jedzenia to podałam mu chłodnik z drożdżowymi pasztecikami z pieczarkowym farszem (chyba go jednak muszę lubić). Składniki na 4 porcje: około 1 kg ogórków(...)łuskanego słonecznika pęczek koperku łyżeczka kurkumy łyżeczka granulowanego czosnku płaska łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu szklanka wody Przygotowanie: Słonecznik przepłucz kilka razy wodą. W blenderze kielichowym zblenduj obrane ogórki z dodatkiem szklanki wody. Dodaj słonecznik i znowu zblenduj. Dopraw kurkumą, czosnkiem, solą i pieprzem. Na samym końcu dodaj koperek i szklankę wody, lub tyle uważasz do ulubionej konsystencji. Wstaw
greenscarfrazem zapraszam na pastę z rzodkiewkami , ogórkiem kiszonym , świeżą natką pietruszki. Pyszna . Polecam :) Zapraszam do polubienia mojej strony na FB oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/gotowaniepatki/ ,oraz odwiedzenia mojego Bloga -- https://gotowaniepatki.blogspot.com/ będzie mi bardzo miło ❤ ❤ ❤ A teraz przepis : Składniki dla 2 osób: 🍽 3 ugotowane jajka 🍽 5 rzodkiewek 🍽 3 ogórki małosolne lub kiszone 🍽 2 łyżki(...)Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: 1. Obrane jajka trę na tarce o grubych oczkach. 2.Rzodkiewki myję i również trę na tarce o grubych oczkach. 3. Ogórki trę na grubych oczkach. 4. Do miski przekładam wszystkie składniki ,łącze za pomocą łyżki . Pozostawiam w lodówce ok 30 min przed podaniem. 5. Smacznego
Gotowanie Patkikminu rzymskiego 1/4 łyżeczki nasion kolendry po 1/4 łyżeczki suszonej słodkiej papryki i soli morskiej 2 szczypty czarnego pieprzu kilkanaście małych plasterków sera rokpol Sos z kiszonym ogórkiem: 4 średnie kiszone ogórki 1,5 łyżki musztardy francuskiej 3-4 łyżki śmietany 18% 2 średnie cebule 1 łyżka masła 1 łyżeczka miodu 1 łyżka natki pietruszki sól i pieprz Ziemniaki(...)trochę Ci zostało). Wyjmij i w co drugą warstwę włóż plasterek rokpola. Piecz jeszcze przez 5 minut. Sos: Na maśle zrumień posiekaną cebulę. Dodaj musztardę, drobno posiekane w kosteczkę ogórki i miód. Smaż około 5 minut i mieszaj. Wlej śmietanę, dodaj pietruszkę, dopraw solą i pieprzem. Mocno podgrzej, ale nie doprowadzaj do zagotowania
Delicious PlaceAwokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę. Kroimy połówki awokado na ćwiartki i zdejmujemy skórkę – z dojrzałego awokado powinna odejść w jednym kawałku. Ćwiartki awokado kroimy na cztery plastry każdą. Ogórka obieramy, kroimy w poprzek na pół, a następnie obie połówki kroimy wzdłuż na połowy. Łyżeczką wydrapujemy z górka nasiona i wyrzucamy. Miąższ kroimy w długie, równe paski. Cieniutki makaron ryżowy(...)napychamy papieru na maksa! Jest elastyczny, ale jak wszystko – ma swoją określoną wytrzymałość. Najbardziej trzeba uważać na to, w jakiej kolejności nakładamy na niego składniki. Ostre elementy, np. kanciasty ogórek, sztywna cebula czy marchew łatwo papier podziurawią i porozrywają. Składniki układamy warstwami, zaczynając od miękkich i lekkich, elastycznych i plastycznych, a kończąc na twardych, które przy zawijaniu zostaną otulone przez
Karo in the Kitchenpopieprz. Przełóż na posmarowany delikatnie olejem talerz i wstaw do lodówki na 15 minut. Krok 2 W międzyczasie, pokrój w krążki cebulę, zalej je łyżką octu. Odstaw. Pokrój ogórki kiszone i pomidora w plastry. Przygotuj sos: wymieszaj 4 łyżki majonezu z łyżką keczupu i łyżeczką sosu sriracha lub tabasco. Krok 3 Smażenie burgerów. Najlepiej smażyć je partiami(...)plastrze sera, przykryj i smaż chwilę aż ser się rozpuści. Krok 4 Przekrój bułki na połowy. Dolną część posmaruj sosem, połóż na nim sałatę a na niej burgera. Dalej ogórka, cebulę i pomidora. Polej sosem i przykryj drugą połówką bułki i dociśnij. Artykuł Czwartek: najprostszy burger według Jamiego Oliviera pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzcoś dla ochłody. Najczęściej są to lody, dlatego dzisiaj przepis na bardzo orzeźwiający, zaspokajający pragnienie sorbet, który daje chwile przyjemnej ochłody w upalne dni. SORBET z OGÓRKA, LIMONKI i MIĘTY Składniki: 8 ogórków gruntowych sok z 1 limonki kilka listków świeżej mięty 1 szklanka wody 1/2 szkl cukru Przygotowanie: Wodę gotujemy z cukrem na syrop a następnie studzimy(...)Ogórki obieramy wkładamy do blendera, dodajemy sok z limonki oraz świeżą miętę. Miksujemy na mus. Mus łączymy z ostudzonym syropem, przelewamy do foremek i mrozimy w zamrażalniku
Bon appetit mon amieKilka warzyw, kilka minut, smak pozostanie na dłużej. Zachęcam do zapoznania się z tym prostym przepisem, jako alternatywa dla sałaty z sosem vinegret. SKŁADNIKI: 1-2 zielone ogórki 3/4 puszki kukurydzy 1/2 papryki(...)średniej cebuli czerwonej 1 brzoskwinia (idealana-to słodka i twarda) Świeży koperek Biały ocet balsamiczny lub cytryna Sól Pieprz Oliwa z oliwek Syrop klonowy-opcjonalnie PRZYGOTOWANIE: Kukurydzę odsączany, ogórki obieramy ze skórki-następnie wszystko drobno kroimy. Doprawiamy solą, pieprzem, octem, oliwą, syropem, dodajemy posiekany koperek-gotowe
Kopystką po garachPyszna śniadaniowa pasta jajeczna z kiszonym ogórkiem i tartą rzodkiewką. Całość owinięta wieloziarnistą tortillą. Idealne na śniadanie, przystawkę lub do pudełka do pracy. 4 jajka 4 rzodkiewki 1 biała cebula 2 kiszone ogórki 4 plastry szynki z indyka 1 łyżka majonezu 2 placki tortilli wieloziarnistej Kilka liści sałaty Sól Pieprz Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek, kroimy(...)drobną kosteczkę. Rzodkiewkę dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Białą cebulę oraz kiszone ogórki kroimy w kosteczkę. Plastry szynki również kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem. Na plackach tortilli rozkładamy liście sałaty, następnie przygotowana pastę. Zwijamy do środka w ciasny rulon. Tortille kroimy na mniejsze kawałki, mocujemy wykałaczkę
VioletoweKucharzenieskórka z limonki * mleko tłuste – 100 ml * śmietana 36% – 300 ml * świeża bazylia – 1 pęczek * pieprz świeżo mielony * żelatyna – 2 łyżki KAWIOR Z OGÓRKA KISZONEGO: * sok z ogórków kiszonych – 150 ml * agar agar – 30 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: Roztapiamy masło, dodajemy mąkę, przesmażamy do zrumienienia, solimy. Zmielony boczek smażymy na chrupko na suchej(...)jeszcze raz blendujemy na gładki krem. Przelewamy do foremek, chłodzimy przez noc. Ps. ja wykorzystałam 2 rodzaje foremek – Wy śmiało możecie zrobić to w jednej! KAWIOR: Sok z ogórków gotujemy, dodajemy agar agar, rozpuszczamy, delikatnie chłodzimy, przekładamy do pipetki i kropla po kropli wypuszczamy na schłodzony olej. Dekorujemy panna cottę kawiorem i pozostawionymi szparagami. Smacznego
Ostra na Słodkogrzybkami, jałowcem i rozmarynem. Danie możemy podać z pyzami, ziemniaczkami, kaszą lub plackami ziemniaczanymi. Składniki: 400 g wieprzowiny 1 kiełbasa wędzona 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 ogórki kiszone 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3-5 suszonych grzybków 1,5 – 2 szklanki wody przyprawy: sól, mielony pieprz, sodka mielona papryka, ziele angielskie- 3kulki, majeranek, liść laurowy, 3 jagody(...)grzybki, ziele angielskie, listek laurowy, jagody jałowca, rozmaryn oraz majeranek. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 25 minut *** *** Po tym czasie do sosu dodajemy pokrojone w kostkę ogórki kiszone oraz koncentrat pomidorowy, mieszamy i gotujemy jeszcze około 15 minut *** *** Następnie przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i gotujemy jeszcze przez chwilę aby smaki się połączyły *** *** Jeżeli
Blog z Apetytemkapusty jak i już w okresie zimowym. Tu również surówka z tą zalewą ale z marchewką i cebulą klik . Składniki: 1 kg białej kapusty 1 średni zielony ogórek sałatkowy lub 3-4 ogórki gruntowe 5-6 łyżek posiekanego koperku Zalewa: 1 szkl wody mineralnej gazowanej 0,5 szkl cukru 0,5 szkl oleju 1/4 szkl octu 10% 1 łyżka(...)soli ewentualnie trochę pieprzu Przygotowanie: Kapustę poszatkować i przełożyć do miski. Dodać posiekany koperek i ogórki obrane ze skórki i pokrojone w półplasterki. Wszystkie składniki zalewy dokładnie wymieszać. Wlać do kapusty, wymieszać i odłożyć na około 2 godziny. Od czasu do czasu surówkę przemieszać. Surówkę można przełożyć do słoików włożyć do lodówki i można przechowywać przez około
Ala piecze i gotujejajkiem, posiekanym koperkiem oraz świeżym ogórkiem. Lekki i orzeźwiający. W sam raz na letnią, wysoką temperaturę. Nic tak nie gasi pragnienia, a jednocześnie zaspokaja głodu, jak chłodnik! Składniki na 4 porcje: pęczek botwinki 200 ml wody pęczek rzodkiewki 500 g kefiru lub zsiadłego mleka 300 g śmietany 18% 4 łyżki koperku drobno posiekanego 4 ogórki gruntowe 4 jajka ugotowane(...)drobną kostkę. Buraczki zalewamy 200 ml wody i gotujemy 10 minut. Po tym czasie dorzucamy botwinę, gotujemy razem 5 minut. Studzimy. W kolejnym etapie dodajemy kefir oraz śmietanę. Ogórka obieramy ze skóry, a rzodkiewkę dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, czosnek natomiast obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy również drobno posiekany koperek. Mieszamy dokładnie botwinę z kefirem
Życie zaczyna się w kuchnizbliżające się lato i upały. Kiedy jest nam gorąco szukamy orzeźwienia, wtedy dobrym pomysłem jest pełen witamin chłodnik. Polecam :) Składniki - 1 duży pęczek botwinki wraz z buraczkami - 1 ogórek zielony - 2 ogórki kiszone, lub małosolne - pęczek rzodkiewek - pęczek koperku - pół pęczka zielonej cebulki lub szczypiorku - 600 ml maślanki lub zsiadłego mleka - 200 ml gęstej śmietany 18 % - 1 ząbek(...)tylko przykryła botwinkę ) i gotuję ok. 10 minut. Zdejmuję z ognia, dodaję sok z cytryny i studzę. Do ostudzonej botwinki dodaję starte na tarce o dużych oczkach ogórki, rzodkiewkę, drobno posiekany szczypior i koperek, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, zsiadłe mleko i śmietanę. Całość dokładnie mieszam, dodaję do smaku sól, pieprz i odrobinę cukru. Wstawiam do lodówki co najmniej
Kuchnia z widokiem na ogródgruntowe 500 ml jogurtu naturalnego 200 ml wody garść ziół (koper, mięta, bazylia) sok z połowy limonki 4 rzodkiewki 1 łyżka pestek dyni pieprz sól Przygotowanie: Miąższ awokado, obranego ogórka, zioła, wodę i jogurt zblendować na gładką masę. Doprawić solą, pieprzem i limonką. Jeśli wolicie mniej gęsty to dolejcie wody. Schłodzić w lodówce. Serwować z plasterkami rzodkiewki i ogórka, pestkami(...)dyni oraz świeżymi ziołami. Artykuł Chłodnik z ogórkiem, awokado i ziołami pochodzi z serwisu KieruneKuchnia
Kierunekuchnia