tortellini (u mnie prosciutto) 4 jajka 1 por 1 czerwona papryka 5-6 ogórków konserwowych 100-200 g kiełbasy krakowskiej 1 puszka kukurydzy 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz Tortellini przygotowujemy wg wskazówek zamieszczonych na opakowaniu. Odcedzamy. Jajka gotujemy(...)twardo. Po przestudzeniu obieramy i kroimy w kostkę. Por kroimy wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół, następnie kroimy na paseczki. Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w kostkę. Ogórki obieramy, kroimy w kosteczkę. Kiełbasę krakowską kroimy na krótkie paseczki. Kukurydzę osączamy z zalewy. Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Dodajemy majonez oraz musztardę. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem
Smaki Na Talerzuprzełamać słodycz papryk. Tu uczciwie musimy przyznać, że Miłosz na widok tarty powiedział „blee”, ale to chyba dlatego że miał do wyboru quishe, albo szyneczkę z ogórkiem świeżym i kiszonym. A dla ogórków dałby się pokroić. Można spokojnie powiedzieć, że ze słodyczy Miłosz najbardziej lubi ogórki. Pozostałym biesiadnikom tarta, podana z lekką sałatką, smakowała bardzo. Zdrowe jedzenie
Niedzielny kucharzŚwietny pomysł na pożywne śniadanie na bazie pełnoziarnistego chleba, aromatycznego łososia, pachnącego koperkiem kremowego twarożku, delikatnie pikantnej i przyjemnie chrupiącej rzodkiewki, orzeźwiającego ogórka oraz nuty świeżego szpinaku z pewnością zaskoczy domowników i stanie się królem śniadaniowego stołu. Składniki: 24 kromki chleba tostowego pełnoziarnistego 300g wędzonego na zimno łososia Mowi (2 opakowania po 6 plastrów) Krem rzodkiewkowy: 150g rzodkiewek 1 czerwona(...)śmietany 18% szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz Krem do wykończenia torcika: 150g twarożku śmietankowego, kanapkowego 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz Dodatkowo: 1 zielony ogórek 1 pęczek rzodkiewek 2 pęczki szczypiorku Wykonanie: 1. Krem rzodkiewkowy: Rzodkiewki umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypać solą i pozostawić na około 10 minut. Cebulę obrać
Szalona Kuchnia Ewelinypomidorów -1 łyżka soku z cytryny -szczypta cukru, soli i pieprzu Do miseczki wlać olej, mieszając dodawać po kropli soku z cytryny, następnie dodać cukru, soli, pieprzu. Ogórki obrać, przekroić wzdłuż na pół, a później na kawałki o długości 5-6 cm. Wydrążyć gniazda nasienne. Wszystkie warzywa pokroić w drobną kostkę, wymieszać z koperkiem i sosem(...)Farszem wypełnić łódeczki ogórka, posypać wierzch świeżą rzeżuchą lub ulubionymi kiełkami
Kulinarne przemysleniałyżką majonezu – połóż szynkę, ser, paski papryki i kawałki ogórka. Placek zwiń w rulon i owiń folią spożywczą. Włóż do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie wyjmij, usuń folię, pokrój na mniejsze kawałki i ułóż na talerzu. Możesz użyć innych ulubionych składników np. rzodkiewki, ogórki konserwowe, paprykę konserwową, szpinak, rukolę, sałatę lodową, oliwki, kukurydzę, tuńczyka
Kulinarny S.O.S.Składniki: 700 g młodych ziemniaków 1 pojedyncza pierś kurczaka 5 ogórków kiszonych 1 puszka kukurydzy (około 280 g bez zalewy) 1 dymka (cebulka + szczypior) 4 łyżki poszatkowanego koperku 1 łyżka przyprawy gyros 1 łyżka musztardy sarepskiej 4 łyżki majonezu 2 łyżki oleju Sposób wykonania: Mięso kurczaka kroimy w paski, oprószamy przyprawą gyros, polewamy olejem, mieszamy i odstawiamy w chłodne(...)godzinę. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Ziemniaki skrobiemy lub obieramy ze skórki, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy. Ugotowane ziemniaki kroimy w grube plastry, ogórki kiszone kroimy w półplasterki, a cebulę dymki w krążki. Szczypior drobno szatkujemy. Wszystkie składniki sałatki wrzucamy do miski, delikatnie mieszamy
Qchnia po prostuprzydomowym ogródku. Smakuje ja ta zwykła pomarańczowa ale to co ją odróżnia to oczywiście kosmiczna barwa. Moje tacosy zestawiłam z pikantnym sosem pomidorowym, piklowaną marchewką, czarną fasolą, ogórkami konserwowymi, pomidorami, kukurydzom, oraz czerwoną sałatą radicchio i rukolą. Łapcie przepis bo majówka już za kilka chwil. Na ciasto : 2 średnie marchewki fioletowe 35 g startego(...)łyżki czarnej fasoli 1 pomidor 1 mała czerwona cebula 1 fioletowa marchewka 1 łyżeczka octu ryżowego szczypta soli i cukru szczypta kuminu ok.10 małych ogórków konserwowych Wykonanie : 1. Marchewki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki tak samo traktujemy czosnek. Starannie odciskamy sok. Masa nie może być mokra. Wbijamy jajko i mieszamy. Dodajemy
vaniliowoczekoladowaSurówka z pora z ogórkiem kiszonym. Dziś polecam Wam prostą i pyszną surówkę z pora z ogórkiem kiszonym. Jeśli nigdy nie próbowaliście takiej surówki z obawy przed zbyt ostrym smakiem, to nie musicie się o to martwic. Por dla złagodzenia przelewamy wrzątkiem. Robi się przez to łagodniejszy w smaku. Dodatek majonezu również łagodzi smak, no i słodkie jabłko. Połączenie jest(...)Surówkę z pora można podawać od razu lub schłodzić w lodówce, wówczas smak będzie jeszcze lepszy. Spróbujcie. Składniki: kawałek pora – po pokrojeniu 1 szklanka 1 mniejsze jabłko 1 ogórek kiszony 2 majonezu – u mnie dziś chrzanowy, ale można użyć tradycyjny pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Por kroimy w półplasterki (jeśli jest grubszy można pokroić drobniej), przekładamy
Słodkie okruszkiDodajemy także kiszonego ogórka oraz koncentrat pomidorowy i opcjonalnie możemy także dołożyć inne warzywa lub np. pieczarki, u mnie była to papryka, której akurat miałam za dużo w lodówce Składniki: ok 500g wędlin, pieczonych lub gotowanych mięs, kiełbasy 1 cebula 1 łyżka oleju ok. 3 szklanki bulionu opcjonalnie papryka czerwona lub żółta 2 ogórki kiszone 1 łyżka(...)proszku oraz pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną lub żółtą jeśli ich używamy *** *** Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę ogórki kiszone i dalej gotujemy przez około 5 minut *** *** Po tym czasie do gulaszu dodajemy koncentrat pomidorowy i majeranek, mieszamy. Gotujemy jeszcze przez około 3 minuty. Pod koniec gotowania doprawiamy
Blog z ApetytemGroszek przełóż do miski i zalej wrzątkiem. Odstaw na 5 minut, odcedź i osusz. Ugotowane, ostudzone warzywa pokrój w drobną kostkę. Nieobrane jabłka, ogórki kiszone, pora i jajka również pokrój w drobną kostkę. Wszystkie składniki włóż do dużej miski, dodaj musztardę i majonez. Wymieszaj i dopraw(...)patent to po prostu dobrze skomponowane składniki, ot cała tajemnica. Sałatka jarzynowa powinna być oparta na warzywach korzeniowych, ale nie może zabraknąć elementu kwaskowego: ogórek kiszony, elementu pikantnego: por, czy elementu słodkiego jabłko. Nie zapominajmy o kremowym spójniku, czyli majonezie. Najlepiej do tej potrawy nadaje się majonez stołowy Roleski . Dodatkowego
kuron.com.plróżową jak kwiatuszki... SAŁATKĘ ŚLEDZIOWĄ. Ten piękny kolor zawdzięcza burakowi, a w sąsiedztwie szczypiorku naprawdę robi wrażenie. Składniki: 3 buraki 1 duży słoik śledzi (najlepiej w occie) 6 ogórków kiszonych 4 jaja 2 jabłka 2 łyżki majonezu light(...)Pęczek szczypiorku Sól, pieprz Przygotowanie: Gotujemy jajka na twardo, a buraki do miękkości. Śledzie kroimy na duże kawałki. Cebulę ze śledzi, ugotowane jajka, obrane buraki i jabłka oraz ogórki kroimy w drobniejszą kostkę. Szczypiorek siekamy. Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce z majonezem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku
Czarnawisienkasatysfakcją odłoży pusty talerz;) 1 słoik selera konserwowego 200 g szynki (u mnie polędwica wieprzowa) 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 1 czerwona cebula 1 jabłko 3 kiszone ogórki 3-4 łyżki majonezu (u mnie Kielecki) sól(...)pieprz Seler konserwowy osączamy na sicie, dokładnie odciskamy nadmiar płynów. Drobno siekamy. Ananasa dokładnie osączamy. Kroimy w kostkę. Kukurydzę osączamy na sicie. Szynkę kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Ogórki kiszone obieramy, kroimy w kostkę. Obrane i pozbawione gniazda nasiennego jabłko kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce. Dodajemy majonez. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem
Smaki Na Talerzuczubate łyżki gęstej śmietany kwaśnej 18% – ok. 120 g 2 czubate łyżeczki tartego chrzanu (dałam ze słoiczka) 2 czubate łyżeczki musztardy delikatesowej 2 średnie ogórek konserwowe lub kiszone (wedle uznania – u mnie konserwowy) – ok. 120 g 6 małych grzybków marynowanych (u mnie pieczarki) – ok. 40 g pół małej czerwonej cebulki – ok. 20 g 2 łyżeczki(...)soku z cytryny sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na sos tatarski – jak go zrobić krok po kroku? Kapary odsączyć z zalewy i drobno posiekać. Ogórki odsączyć z zalewy i pokroić w drobną kosteczkę. Tak samo postąpić z marynowanymi grzybami (polecam marynowane pieczarki). Cebulę obrać, drobno posiekać. Szczypiorek i koperek umyć, osuszyć i drobno posiekać
Kulinarne Przeboje