ogórki - 26028 przepisów (strona:412/1736)

Menu na tydzień: Dla dorosłych i dla dzieci 90

przełamać słodycz papryk. Tu uczciwie musimy przyznać, że Miłosz na widok tarty powiedział „blee”, ale to chyba dlatego że miał do wyboru quishe, albo szyneczkę z ogórkiem świeżym i kiszonym. A dla ogórków dałby się pokroić. Można spokojnie powiedzieć, że ze słodyczy Miłosz najbardziej lubi ogórki. Pozostałym biesiadnikom tarta, podana z lekką sałatką, smakowała bardzo. Zobacz przepis Zdrowe

Niedzielny kucharz
Czwartek: Sałatka z arbuza, sera i makaronu  85

smaku, który idealnie komponuje się z arbuzem. Sałatkę z arbuza i sera najlepiej zrobić tuż przed konsumpcją. Jeśli zamierzacie zabrać ją do pracy to przygotujcie ją rano. Arbuz i ogórek mają w sobie dużo wody i sałatka zrobiona dzień wcześniej podpłynęła wodą. Sałatka z arbuza i sera pecorino inspirowane przepisem z Themediterraneandish.com Polecamy inne przepisy na sałatki z arbuzem: sałatkę(...)sałatkę z arbuzem i chmurkami z koziego sera Sałatka z arbuza i sera pecorino Składniki: 1/4 arbuza (2 szklanki arbuza pokrojonego w kostkę) 1 szklanka makaronu świderki 1 mały ogórek 50 g fety lub pecorino Garść pomidorków koktajlowych Garść roszponki lub rukoli Dresing Sok z małej cytryny 2 łyżki miodu 4 łyżki dobrej oliwy Przygotowanie: Krok 1 Ugotuj makaron zgodnie

Niedzielny kucharz
Szybki schab po bałkańsku FIT 306

cała moja rodzinka. Mniam! Składniki: – 800g schabu bez kości – 1 cebula – 250g pieczarek – 2 czerwone papryki – 2 żółte papryki – 6 ogórków konserwowych – 200g koncentratu pomidorowego – 1 łyżeczka słodkiej papryki – 1 łyżeczka oregano – 1 łyżeczka cukru – sól, pieprz Schab kroimy w paski. Posypujemy solą, pieprzem, słodką papryką i podsmażamy(...)plastry i dodajemy do mięsa, dalej smażymy. Paprykę kroimy w paski i na pół, dodajemy do mięsa, wszystko mieszamy i podsmażamy. Całość zalewamy wodą, by przykryła mięso z warzywami. Ogórki kroimy w kostkę lub plasterki i dodajemy do całości wraz z koncentratem, oregano i cukrem. Mieszamy, przykrywamy i dusimy przez 15-20 minut. Podajemy z ryżem, kaszą lub ziemniakami

Be Fit Be Strong
Letnia sałatka z komosą ryżową 125

wkrótce pojawi się więcej przepisów z tą kaszą, zwaną też Quinoa. Składniki: 100 g czerwonej komosy ryżowej (u mnie od Skworcu ) 2 średniej wielkości pomidory 3-4 zielone ogórki 1 średniej wielkości cebula pęczek natki pietruszki 3 łyżki oleju lnianego zimno tłoczonego łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz Aby pozbyć się goryczki komosę przelewamy wrzątkiem, a następnie zalewamy wodą(...)proporcji  na 1 szklanka komosy 2 szklanki wody) i gotujemy pod przykryciem ok 15 minut, aż wchłonie całą wodę. Pomidory kroimy w drobną kostkę, podobnie postępujemy z ogórkami i cebulą dodajemy do ugotowanej Quinoa, wsypujemy posiekaną natkę pietruszki, olej, sok z cytryny i mieszamy wszystko doprawiając do smaku solą i pieprzem. var widgetParams = "{ 'Id':'194a4d00-f25a-4b2f-b177

Cynamonowe szczęście
PRZYKŁADOWY OBIAD DZIAŁKOWICZA 140

toną egzotycznych, drogich produktów. Od teraz będzie prościej, taniej, etyczniej i jeszcze zdrowiej. Dziękuję ❤ Składniki : Sałatka : 4 pomidory,  3 ogórki (uważam, że szkodliwość połączenia pomidora z ogórkiem to mit😋), Szklanka poszatkowanej kapusty, 5 liście jarmużu, Olej lniany lub oliwa - trochę, Sól, pieprz, czosnek - do smaku. Wywar buraczany z ziemniakami: 4 buraki, 1, 5 l wody(...)Sól,  pieprz, koperek - do smaku. I tyle!!! Wykonanie :  Sałatka : Jarmuż szarpiemy na kawałki, a następnie umieszczamy na sicie i przelewamy wrzątkiem. Umieszczamy w misce. Dodajemy pokrojone pomidory, ogórki, poszatkowaną kapustę. Przyprawiamy i skrapiamy oliwą lub olejem. Wywar z buraczków: Buraki szorujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Umieszczamy w garnku, zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu. W połowie

Jeść, by żyć w zdrowiu
Błyskawiczna cebulka marynowana na zimno octem jabłkowym 94

zagospodarowanie większej ilości cebuli i jednocześnie jakiejś nowej sałatki, która zaostrzy smak pomidorów i ogórków. Fantastycznie smakuje samodzielnie, jeśli ktoś lubi cebulę. Jest też dobrym dodatkiem do ogórków, pomidorów czy innych warzyw, a także do pizzy czy innych wytrawnych wypieków. Składniki: 250 g cebuli 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli 4 łyżki octu jabłkowego 6% Cebulę obrać(...)delikatnie zeszkli się, dodać sól i ocet jabłkowy. Wymieszać całość i odstawić na kilka minut. Cebulka jest idealna jako dodatek do sałatek lub na kanapki np. z wędliną, pomidorem, ogórkiem itp. Pasuje także jako samodzielny dodatek do dań z grilla. Można ją przechowywać w zamkniętym słoiczku w chłodnym miejscu. Cebulka nie jest pasteryzowana, więc nie traci swoich wartości. Jeśli jednak

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka z kalafiora i ogórków w kurkumie i musztardzie – do słoików na zimę 79

Sałatka z kalafiora i ogórków w kurkumie i musztardzie – do słoików na zimę. Poniższe składniki wystarczą(...)słoiki o pojemności 900 ml. Podobny przepis, ale z inną zalewą pojawił się już kilka dni temu na blogu – znajdziecie go pod The post Sałatka z kalafiora i ogórków w kurkumie i musztardzie – do słoików na zimę appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Kiszonki, czyli bomby zdrowia w słoikach 64

Ogórki, buraki, śledzie, jabłka i cokolwiek chcecie. Kiszonki polecane są nie tylko ze względów smakowych. To także skumulowane pokłady zdrowych właściwości. Dlatego to polskie superfoods ! Kiszenie żywności, a więc jej fermentowanie przez bakterie kwasy mlekowego, zostało wymyślone, by zachować dłużej jadalność tego co zebrał człowiek. Ale jak się okazało, ten proces(...)miał pewne nieoczekiwane skutki uboczne. Dziś kiszonki są uznawane za najlepsze naturalne źródło probiotyków, świetna skarbnica witamin i minerałów. Do tego mają mniejszą kaloryczność od ich surowych odpowiedników. Babcine ogórki kiszone czy modne teraz kimchi, a więc danie kuchni koreańskiej składające się kiszonych warzyw, takich kapusta pekińska, rzepa albo ogórek, to przysmaki godne polecania. Bakterie, które stają w naszej

Fleksitarianizm.pl
Sałatka szwedzka z marchewką i papryką do słoików 265

tego kolorowa. W oryginalnym przepisie jest dodatek oleju - moja mama oleju w ogóle nie dodaje, bo nie lubi. Można po prostu olej zamienić na wodę. Składniki: 2 kg ogórków 250 g cebuli 250 g marchewki 2 czerwone papryki 5 ząbków czosnku 3 łyżki posiekanej natki koperku lub pietruszki (można pominąć) 1 łyżka soli Zalewa: 1,5 szklanki wody(...)cukru 0,5 szklanki octu 10% 0,5 szklanki oleju rzepakowego 4 listki laurowe 5 kulek ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu 1 łyżeczka gorczycy 2 goździki Sposób wykonania: 1. Ogórki umyć, pokroić w cienkie plasterki, cebulę w piórka lub kostkę, marchew zetrzeć na tarce jarzynowej, paprykę pokroić w paski lub kostkę, a czosnek w cienkie plasterki. Do warzyw dodać

Kuchnia domowa Ani
Surówka z ogórkiem małosolnym 168

Składniki: 1/2 główki sałaty lodowej 4 ogórki małosolne 4 pomidory 1 mała cebula pieprz 100 g jogurt naturalnego 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Sałatę poszatkować, ogórki pokroić w plasterki, pomidory obrać, … Czytaj dalej Surówka z ogórkiem małosolnym

czarrna od kuchni
Krem ogórkowy z kawiorem / Cucumber cream with caviar 117

Scroll down for recipe in English. Składniki : (4 porcje) 600 g. obranych ze skórki ogórków gruntowych 1 duża cebula 200 g. obranych ziemniaków 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy truflowej 1,5 szkl. wody 1/2 szkl. śmietanki 30% 6 gałązek koperku 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz 8 kromek chleba tostowego 2 łyżeczki kawioru (u mnie czarny kawior(...)szklij przez 3 minuty, nie rumieniąc. Wrzuć pokrojone w małą kosteczkę ziemniaki i wlej 1,5 szkl. gorącej wody. Przykryj garnek i gotuj 15 minut. Dodaj pokrojone w kostkę ogórki, dopraw wstępnie solą i pieprzem. Przykryj i gotuj 15 minut. Wlej śmietankę i dorzuć posiekany koperek. Zagotuj i zestaw z ognia. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i zmiksuj zupę

Delicious Place
Sałatka z arbuzem, ogórkiem i jagodami kamczackimi 107

letnie dni, polecam :) fioletowa cykoria 2 plastry arbuza 2 ogórki gruntowe pół szklanki jagód kamczackich listki mięty limonka Umytą cykorię rwiemy na kawałki. Podajemy z pokrojonymi w plastry ogórkami, pokrojonym w słupki arbuzem i jagodami. Całość skrapiamy limonka i posypujemy listkami mięty. Smacznego :) Artykuł Sałatka z arbuzem, ogórkiem i jagodami kamczackimi pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Kolorowa sałatka z kuskusem 102

kolorowych papryk i zielonego ogórka. Jeśli sałatka ma stanowić osobny posiłek można do niej dodać wędzonego/pieczonego kurczaka. Moja była dodatkiem do grillowanego mięsa, więc oczywiście kurczaka już do niej nie dodawałam.  Składniki: 3/4 szklanki kaszy kuskus, 3/4 szklanki bulionu/wrzątku, pół czerwonej papryki, pół żółtej papryki, pół zielonej papryki, 2 zielone ogórki (krótkie, jeśli długi(...)smaku. Kuskus zalać osolonym wrzątkiem/bulionem, tak żeby wody było 1 cm więcej niż kaszy. Przykryć i odstawić na 5 minut. W międzyczasie pokroić w kostkę papryki i ogórki. Przestudzony kuskus przełożyć do miseczki, dodać warzywa, majonez, sól i pieprz do smaku. Wymieszać i gotowe. Smacznego

Moja kraina smaków
Pasta jajeczna 128

pastą jajeczną, prawie tak samo bardzo, lubię też pastę twarogową z rzodkiewką (lub czerwoną papryką) oraz ze śledziem . A jaka jest Wasza ulubiona pasta kanapkowa? 9 jajek 2 ogórki konserwowe średniej wielkości 2 łyżki majonezu kieleckiego 1 łyżeczka musztardy sarepskiej(...)sól, pieprz pęczek szczypiorku Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i kroimy w drobną kostkę. Część jajek rozdrabniamy widelcem. Do jajek dodajemy majonez, musztardę oraz starte na tarce ogórki konserwowe. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Szczypiorek drobno siekamy. Połowę łączymy z pastą jajeczną, a resztą posypujemy po wierzchu kanapek

Smaki Na Talerzu
Fasolka po bretońsku z ogórkami kiszonymi 79

przepisu na tytułową fasolkę. Skoro do gulaszy i innych forszmaków pasuje ogórek kiszony, to czemu miałby nie pasować do fasolki po bretońsku? Moi drodzy, informuję - pasuje. Składniki: 500 g fasoli Jaś 2 długie ulubione kiełbasy 1 duża cebula 3 ząbki czosnku  250 ml passaty pomidorowej 2-3 ogórki kiszone 1 łyżka majeranku  1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki(...)fasoli. Do całości dodajemy passatę, majeranek, paprykę i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 45 minut. Od czasu do czasu mieszamy. Pod koniec dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki ogórki kiszone, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Jeżeli chcecie zagęścić fasolkę, wyjmijcie z potrawy ze 2 łyżki fasoli i zmiksujcie ją, potem dodajcie z powrotem do garnka i zagotujcie

Kardamonovy

Proponowane wyszukiwania