śliwka - 11736 przepisów (strona:412/783)

Czekoladowe ciasto gryczane z orzechami, suszoną śliwką i żurawiną 203

cukru trzcinowego 120 g mąki pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 150 g czekolady gorzkiej 25 g posiekanej suszonej żurawiny 25 g posiekanej suszonej śliwki 25 g posiekanych orzechów włoskich lub laskowych Kaszę gotujemy do miękkości pod przykryciem, na małym ogniu ok 20 minut. Pozostawiamy do ostudzenia. Wystudzoną kaszę mielimy blenderem na gładką masę. Mąkę mieszamy

Chocolate Muffin Blog
Bigos tradycyjny 508

kiszonej 1 kg poszatkowanej kapusty świeżej 2 duże laski kiełbasy (np. podwawelskiej)  2 niewielkie, ugotowane i obrane chude żeberka 15 dag boczku wędzonego 15 dag grzybów suszonych kilka śliwek wędzonych 4 liście laurowe 4 ziaren rozgniecionego jałowca 10 ziaren pieprzu czarnego 5 ziarenek ziela angielskiego  pieprz, sól koncentrat pomidorowy (mały słoiczek) Dzień wcześniej, min. kilka godzin wcześniej zamoczyć

Humanistka w kuchni
Makowiec ze śliwką 195

opakowanie masy makowej 5 jajek 1/2 kostki masła 3 łyżki cukru 4 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jabłka 2 łyżki miodu po 6 suszonych śliwek i moreli rodzynki i orzechy włoskie Przygotowanie: żółtka ucieramy na puch z cukrem, Białka ze szczyptą soli na pianę Jabłka zcieramy na tarce z drobnymi oczkami do jajek dokładamy masę makową

Luźna Kuchnia
Bigos z piekarnika 436

doglądać. Z podanych składników wyjdzie wam baardzo duża porcja bigosu, który możecie przełożyć do słoików (tak jak ja) i dłużej przechowywać w lodówce. Polecam użyć śliwek wędzonych zamiast suszonych, bigos nabiera wtedy bardzo fajnego aromatu. Ja wykorzystałam produkt firmy Skworcu . Polecam przygotować taki bigos u siebie, na pewno w takiej formie wam posmakuje :-). Post

Marta Gotuje
Chleb pszenno – owsiany z suszonymi pomidorami. 221

suszonych drożdży 3 łyżki oliwy 320 ml ciepłej wody 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki ketchupu 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 6 suszonych pomidorów drobno pokrojonych 4 suszone śliwki drobno pokrojone 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego majeranku ½ łyżeczki kminku 1 łyżeczka prażonej cebulki. Dodatkowo: 1 rozmącone jajko 1 łyżka mleka Ziarno do posypania Sposób wykonania: Z podanych

Na słodko lub wytrawnie
Ciasto jabłkowo- bakaliowe 239

potrzebny...a do ciasta pyszna kawa...a o kawie będzie wpis później.. 2 szkl.mąki 4 jajka 6 jabłek 1 szkl.dowolnych bakalii [ suszone ananasy,imbir, daktyle i  śliwki, mix keksowy, orzechy ] 3/4 szkl. cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jabłka obrać i pokroić w kostkę.Dodać bakalie i cukier.Wymieszać i odstawić

Moje domowe kucharzenie
Tunel śliwkowy 272

Sezon na  śliwki trwa a my robimy tunele śliwkowe, można ciasto zwinąć i zrobić roladę ale ja wolę je w formie tunelu. Wygląda trochę inaczej ale jest tak samo pyszne :) Przygotowanie ciasto to tylko 20 minut a do kawy jest idealne .  Składniki: ciasto 8 żółtek 4 białka 80 g mąki uniwersalnej 20 g maki ziemniaczanej 100 g cukry(...)szczypta soli masa 250 g sera mascarpone 2 łyżki śmietany 18% 0,5 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 300 g śliwek bez pestek pokrojonych w ćwiartki Przygotowanie: W misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, cały czas ubijając dodajemy kolejno żółtka, następnie powoli dodajemy cukier i makę cały czas ubijając. Ciasto przelewamy do prostokątnej blachy wyłożonej papierem

Niezły Młynek
Makaron sojowo - jogurtowy z kalafiorem i indykiem 230

rzepakowego. Składniki na indyka z bakaliami: 300 g filetu z indyka, 20 g rumu, 10 g rodzynek, 10 g migdałów bez skórki, 30 g suszonych moreli, 30 g suszonych śliwek, 1/2 łyżeczka soli, szczypta pieprzu, oliwa do natłuszczania. Przygotowanie: Przygotowanie rolady: Rodzynki zalewamy rumem i odstawiamy na kilka minut, następnie odsączamy. Migdały drobno rozdrabniamy, morele i śliwki kroimy w paski(...)Filet z indyka kroimy na małe kawałki i miksujemy. Do mięsa dodajemy, rodzynki, migdały, morele i śliwki. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy, uformujemy dwie rolady, zawijamy w natłuszczoną folię aluminiową jak cukierek (błyszczącą str. na zewnątrz). Układamy na brytfankę lub blachę w piekarniku. Pieczemy ok. 35 min. w 180 stopniach. Kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Kalafior

Moniki Smakołyki
Kruche ciasto z jabłkami, śliwkami i gruszkami! - Jesienna szarlotka! 497

chętny? ;-) Obłędna "szarlotka" z polskimi jabłkami, śliwkami i gruszkami, z dodatkiem waniliowej bezy. Idealna kruchość ciasta, soczyste i aromatyczne owoce i miękka beza. Hmmm Moja dieta została złamana i kawałeczek zjadłam nie dało się oprzeć ale od razu następnego dnia nadgoniłam kolejnym treningiem i biegiem ;-)   Kilka słów o cieście kruchym... MUSICIE TO WIEDZIEĆ .... - stosunek wagowy tłuszczu do mąki waha(...)pieczenia - 130 g cukru zmielonego (kryształ się nie rozpuści! ) - 2 łyżki śmietany - plus mąka do podsypywania Na bezę: - 4 białka - 1/2 opakowania budyniu waniliowego - 2 łyżki cukru - 500 g śliwek - 3 duże jabłka - 2 duże gruszki - 4 łyżki brązowego cukru - cynamon, kardamon Ciasto za pomocą noża zagniatamy, robimy to jak najszybciej. Ciasto owijamy folią i schładzamy w lodówce minimum

SMYKWKUCHNI
Sos śliwkowy - moja prosta wersja 182

Składniki : 15 dużych śliwek mrożonych ( w sezonie można zrobić ze świeżych ), warto też spróbować i dodać gotowe powidła śliwkowe po pół łyżeczki imbiru mielonego i chlii 1-2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka cukru ( jeśli śliwki mniej słodkie to dodać trochę więcej - według swojego smaku ) 1 -2 łyżeczki oleju 1 duży ząbek przeciśniętego czosnku ewentualnie 1 łyżeczka wódki - ja nie dodawałam(...)Przygotowanie : Rozmrożone śliwki wypestkowałam i ogrzewałam na ogniu do lekkiego zgęstnienia (często mieszać) Dodałam wszystkie pozostałe składniki , jeszcze raz podgrzałam mieszając   Po wystudzeniu zmiksowałam Sos taki użyję do kurczaka z mango w mleku kokosowym , przepis już jest na blogu. W sklepach jest gotowy sos śliwkowy, pewnie bardziej wyrafinowany w smaku :), ale ja użyłam właśnie tego zrobionego przez siebie, zachęcam

Proste Potrawy
Chleb na maślance 217

tang zhong :) Składniki : 1 szklanka maki pełnoziarnistej 1 szklanka mąki żytniej 1 szklanka mąki pszennej około 200 ml maślanki 2- 3 dag świeżych drożdży sól, ziarna dyni, 3 śliwki suszone miód -3 łyżki, lyżka cukru, szczypta maku do posypania wierzchu chleba Przygotowanie: Maślankę podgrzać do 30 stopni C (  może być tylko letnia!) Drożdże rozkruszyć i wsypać do letniej maślanki(...)mąki pełnoziarnistej oraz miód- mieszamy i pozostawiamy na godzine w ciepłym miejscu do wyrośnięcia Po godzinie dosypujemy mąkę pszenną, płaska łyżkę soli, 2 łyżki ziaren dyni oraz pokrojone drobno śliwki suszone i wyrobiamy tak długo, az ciasto będzie odchodzić od ręki Ja swoje ciasto przełozyłam do automatu do pieczenia chleba i w nim rosło przez noc Nastepnego dnia piekłam godzinę

Proste Potrawy
Gołąbki w papierze ryżowym 373

liści kapusty, a ja tym razem zrobiłam gołąbki w papierze ryżowym. A dodatkiem był pyszny sos pomidorowo-śliwkowy. Składniki: papier ryżowy 20 dag mięsa mielonego 20 dag pieczarek 10 śliwek węgierek - świeżych 2 cebule, 5 ząbków czosnku jajko duże puszka pomidorów krojonych sól, pieprz, majeranek, bazylia, ewentualnie bułka tarta cukier, olej do smażenia, sos sojowy Przygotowanie: Pokrojoną drobno cebulę(...)wodzie, wyjmujemy na duży talerz , a na niego wykładamy łyżkę farszu i zwijamy W rondelku przesmażamy 3 ząbki utartego czosnku, pokrojoną cebulę Dodajemy pomidory krojone, wypestkowane i pokrojone drobno śliwki, cukier do smaku - przykrywamy pokrywką i gotujemy do miękkości śliwek Doprawiamy majerankiem, bazylią, solą, łyżeczką sosu sojowego, gotujemy Sos studzimy i miksujemy, wkładamy do niego wcześniej przygotowane gołąbki w papierze

Proste Potrawy
Powidła węgierkowe 194

Sezon na przetwory w pełni. Śliwki obrodziły w tym roku tak obficie, że aż trudno się z nimi uporać. Trafiły już do zamrażarki, do kompotu, do ciasta. Dzisiaj kolej na powidła węgierkowe. 4 kg śliwek węgierek 4 łyżki octu 2 szklanki cukru Do garnka wlać 4 łyżki octu 10%, następnie włożyć umyte, obsuszone i pozbawione pestek śliwki. Garnek przykryć, postawić

Praktyczna pl
Kruche ciasto ze śliwkami i kaszą perłową 284

małe kawałki (125g) 2 żółtka farsz: 1/2 szklanki kaszy perłowej (100g) szczypta soli 1 szklanka mleka (250ml) 1 laska wanilii 4 łyżki stołowe cukru kryształu 4 żółtka 500g śliwek bez pestek, pokrojonych na ćwiartki 3/4 szklanki brązowego cukru (150g) sok z 1/2 cytryny masło i mąka do wysmarowania i oprószenia formy Wykonanie: ciasto Wymieszaj mąkę z cukrem i solą(...)minut), odcedź. Dodaj mleko i laskę wanilii i gotuj, aż kasza wchłonie cały płyn. Zestaw z ognia, Dodaj cukier, a potem cały czas mieszając, pojedynczo dodawaj żółtka. Ugotuj śliwki z cukrem i sokiem z cytryny. Od czasu do czasu mieszaj; powinny być miękkie, ale nie rozpadać się. Wyłóż ciastem formę o średnicy 25 cm, po czym nałóż równomierną warstwę kaszy

Gorący kąsek
PRZETWORY - Powidła śliwkowe 237

spiżarni zagościły nowe słoiczki - z pachnącymi imbirem i cynamonem  powidłami śliwkowymi. Trochę czasu trzeba im poświęcić, ale receptura jest prosta a efekt naprawdę przepyszny:) Składniki: 2 kg śliwek węgierek  4-5 łyżek cukru  1 łyżeczka cynamonu   1 łyżeczka imbiru Śliwki umyj, przepołów, wyjmij pestki i  włóż do szerokiego rondla z grubymi ściankami.  Podlej odrobiną(...)wody i gotuj pod przykryciem do rozgotowania często mieszając drewnianą łyżką, aby nie przywierały do dna. Gdy śliwki pokryją się sokiem, zdejmij pokrywkę i odparuj aż zgęstnieją,  dodaj cynamon i imbir. Spróbuj - jeśli uznasz, że są za mało słodkie, możesz dosypać cukier i gotować do jego całkowitego rozpuszczenia:)  Gorące powidła przełóż do wyparzonych słoików, zamknij i pasteryzuj

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała