koryntek (piyrwy ludzie rozróżniali rodzynki na roztomajte zorty 28 – koryntki sōm małe i prawie czorne; joł żech ich niy znod i dołech sam pokrajane 29 suszōne śliwki- przeca Chopa by chyba pokryńciōło, keby mioł tak wszysko zrobić wedle 30 receptu ) 100 g rodzynkōw 50 g zitronatu ( abo citronatu) – jedne opakowanie ( to mie tyż zaskoczōło, a łokozało
Chop w kuchnipołowa, a przecież miał być to smakołyk na tłusty czwartek. Czyżby szykowała się powtórka z nieziemskiej rozpusty ? SKŁADNIKI SPÓD szklanka płatków jaglanych 5 daktyli garść suszonych wiśni (można zamienić śliwkami) łyżka oleju kokosowego łyżeczka cynamonu 1/3 szklanki wody MASA 3/4 szklanki nerkowców 5 łyżek mąki kokosowej 1/2 szklanki mleka kokosowego (gęstego) WYKONANIE Daktyle zalewamy wrzącą wodą
healthy dreamstygodni i mam wrażenie, że chyba nie chce mnie ona opuścić :C SKŁADNIKI: łyżka mąki kokosowej łyżka płatków owsianych łyżka nasion chia szklanka mleka sojowego garść jagód goji suszona śliwka suszony daktyl suszona morela suszona figa garść suszonych czereśni /DAJEMY WSZYSTKIE MOŻLIWE BAKALIE JAKIE POSIADAMY/ WYKONANIE: suszone owoce siekamy na mniejsze kawałki, mieszamy z mąką, płatkami i nasionami chia całość
healthy dreamsDzisiaj mam jakiś kreatywny dzień, zrobiłam również słynny ser z ziemniaka. Podpisuję się pod wszystkimi wpisami i opiniami, które mówią, iż jest on przepyszny! SKŁADNIKI: 3 garści suszonych śliwek 2 garści suszonych daktyli 2 garści suszonych moreli 2 garści jagód goji 2 garści orzechów nerkowca WYKONANIE: wszystkie składniki mieszamy mielimy razem- powinien wyjść bardzo gęsty i lepki mus mus przekładamy
healthy dreamsjutra! SKŁADNIKI: 500 g suchego maku woda (do zalania maku) 100 g migdałów 100 g orzechów włoskich 100 g suszonej żurawiny lub rodzynek 100 g suszonych śliwek 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej skórka otarta 1 pomarańczy skórka otarta z 1 cytryny kilka kropel aromatu migdałowego 3 łyżki masła około 1 szklanka miodu 2-3 łyżki brandy (opcjonalnie
Słodko-Słony Świat Ilonysmakować. Teraz go uwielbiam - zimniutki po wigilijnym objedzeniu świetnie gasi pragnienie i dodatkowo wspomaga trawienie :) A jak jest u Was? Lubicie od zawsze? SKŁADNIKI 200 g suszonych śliwek 100 g suszonych moreli 100 g suszonych jabłek 100 g suszonych fig lub gruszek (albo jedne i drugie :)) garść rodzynek 4-5 goździków 1 łyżeczka cynamonu miód PRZYGOTOWANIE Suszone
Moje Kuchenne RewelacjePyszna owsianka, rewelacyjna na śniadanie. Taka miseczka owsianki doda nam energii na początek dnia. Do garnka wlać mleko dodać płatki, rozgniecione orzeszki, kilka suszonych śliwek, moreli, mango i łyżkę miodu. Można dodać inne owoce, jak kto lubi. Zagotować mleko, następnie zmniejszyć gaz do minimum. Podgrzewać 10 minut, cały czas mieszając. Wylać owsiankę do miseczek i zajadać. Jest pyszna zarówno zimna
Kuchnia Pokoleńmała malinowa charlotte oraz tartaletka z marakują i mango! Ale dzięki trafieniu do cukierni w pierwszy dzień mieliśmy okazję spróbować jeszcze kilku pyszności przy procentowych bąbelkach- cudnej tartaletki ze śliwką węgierką pod bezą opalaną palnikiem, wilgotnego sernika, a na wynos dostaliśmy przepyszny malinowy tort z białą czekoladą! Tort był tak obłędny, że szliśmy ulicami Warszawy jedząc go paluchami ;) i było
Plate of Joywpadłem jak śliwka w kompot. Nie było to wpadanie bolesne, bo chłodniki bardzo lubię, i owszem. Tym samym żegnamy koszmar dzieciństwa. Post specjalnie dedykowany moim przyjaciołom, którym do dziś po nocach… Czytaj dalej
Mam To Na WidelcuSkładniki: 2 szklanki mąki 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 500 g śliwek cukier puder Wykonanie: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Gdy powstanie gęsta piana dodajemy pojedynczo żółtka i łączymy wszystko razem. Na koniec
magiczna kuchnia Kasisól pieprz sos balsamiczny Buraka pokroić w cieniutkie plasterki i ułożyć na płaskim talerzu tak aby przykryć nimi całą powierzchnię. Ułożyć umytą rukolę, pokrojone w plasterki mięso kurczaka, pokrojone śliwki i pomidory. Dodać kapary. Polać olejem z orzechów i sosem balsamicznym. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. SMACZNEGO BURAKOŻERCY
Jemy PijemySyrop jest produktem ubocznym powideł śliwkowych , po jakimś czasie gotowania śliwek z wody tworzy się gęsty sok, który oczywiście później wyparuje, ja odlałam trochę zanim całkowicie zniknął i tak mam pyszny, (na dodatek bez dodatku cukry) syrop np. do polewania naleśników i pancakes ;D SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćcukru trzcinowego 120 g mąki pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 150 g czekolady gorzkiej 25 g posiekanej suszonej żurawiny 25 g posiekanej suszonej śliwki 25 g posiekanych orzechów włoskich lub laskowych Kaszę gotujemy do miękkości pod przykryciem, na małym ogniu ok 20 minut. Pozostawiamy do ostudzenia. Wystudzoną kaszę mielimy blenderem na gładką masę. Mąkę mieszamy
Chocolate Muffin Blogkiszonej 1 kg poszatkowanej kapusty świeżej 2 duże laski kiełbasy (np. podwawelskiej) 2 niewielkie, ugotowane i obrane chude żeberka 15 dag boczku wędzonego 15 dag grzybów suszonych kilka śliwek wędzonych 4 liście laurowe 4 ziaren rozgniecionego jałowca 10 ziaren pieprzu czarnego 5 ziarenek ziela angielskiego pieprz, sól koncentrat pomidorowy (mały słoiczek) Dzień wcześniej, min. kilka godzin wcześniej zamoczyć
Humanistka w kuchniopakowanie masy makowej 5 jajek 1/2 kostki masła 3 łyżki cukru 4 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jabłka 2 łyżki miodu po 6 suszonych śliwek i moreli rodzynki i orzechy włoskie Przygotowanie: żółtka ucieramy na puch z cukrem, Białka ze szczyptą soli na pianę Jabłka zcieramy na tarce z drobnymi oczkami do jajek dokładamy masę makową
Luźna Kuchnia