Puszyste, wilgotne ciasto na maślance dzisiaj z dodatkiem śliwek , już chyba ostatnie ciasto ze śliwką tej jesieni ;) Czas pieczenia: 1 godz. 15 minut Wymiary blaszki: 24 x 29 cm Temp. pieczenia 175 st. Składniki: 2/3 kostki masła lub margaryny 1 czubata szkl. cukru 1 op. cukru waniliowego szczypta soli 4 jajka 5 łyżek mąki ziemniaczanej 350 ml maślanki(...)skórka starta z połowy cytryny 3 szkl. mąki pszennej 1 op. proszku do pieczenia Do obłożenia: 50 dag śliwek 2 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania: Masło utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i solą.Ucierając , kolejno wbij jajka, dosyp mąkę ziemniaczaną, dodaj maślankę i skórkę z cytryny. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami domieszaj do ucieranej masy
Słodkości i nie tylkoKnedle robię kilka razy w roku. Nadziewam je śliwkami, morelami, jabłkiem i nie zawsze zagniatam ciasto z ziemniaków bo serowe też są pyszne. Ale dzisiaj będą takie najprawdziwsze - ziemniaczane a w środku dojrzałe śliwki no i oczywiście bułka tarta z masłem do polania. To wcale nie jest trudne, zobaczcie sami ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaPlacek na tzw. "niespodziewanych gości" do zrobienia praktycznie w 30 minut. Ja akurat miałam śliwki ale można też użyć innych owoców. Składniki: - 75 dag śliwek - 40 dag masła - 40 dag cukru pudru - 6 jajek - 60 dag mąki - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem pudrem. Cały czas mieszając dodajemy po jednym jajku a potem po łyżce(...)mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanej foremki. Śliwki myjemy i kroimy na połówki. Połówkami śliwek obkładamy ciasto w foremce. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 C przez ponad godzinę (do tzw. suchego patyczka
Zainspirowana w kuchnizaserwowałam. Wyszło pysznie! Intrygujący smak imbirowo-limonkowego sosu w połączeniu ze słodyczą owoców, dostarczył nam niesamowitych, kulinarnych wrażeń! Już wiem, że przy kolejnej wizycie w sklepie, mango i ciemne śliwki obowiązkowo znajdą się w naszym koszyku:) Mango w limonkowo-imbirowym sosie Składniki: 1 duże mango 2 okrągłe ciemne śliwki 1/2 puszki brzoskwiń sok z 1 limonki 4 łyżeczki cukru
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaidealne połączenie do obiadu, ale także świetne orzeźwienie w upalny dzień. Proste, a zadowoli każdego. Dodatkowo, można kombinować na milion sposób ze smakami. Składniki: 0,5 kg śliwek węgierek 6-7 średnich jabłek Cukier – do smaku Woda – 2-2,5 l Przygotowanie: Śliwki pozbawić pestek, jabłka obrać ze skórki i pokroić na większe kawałki. Wszystko wrzucić do garnka. Zalać
Fabryka pomysłówMąkę i proszek do pieczenia dodawać partiami do ciasta, dokładnie wymieszać. Blaszkę o wymiarach 20×25 wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej ciasto. Na górze rozłożyć śliwki, skórką do dołu. Pieczenie – blaszkę włożyć do średnio nagrzanego piekarnika i piec 50-60 minut w temperaturze 180 C. Sprawdzić stan upieczenia patyczkiem, musi być suchy po wyciągnięciu
Kuchnia Pokoleńwłaśnie talerzu od Aleforma Ceramics leży moja przepyszna sakatka 😉 piękny prawda… Możesz go oczywiście nabyć z 15% rabatem, wystarczy, że podasz hasło cRc tutaj . Elementy Halloumi Suszone śliwki Pomarańcza obrana, rzecz jasna Miks sałat Winogron zielony Kiełki cRc Dresing Majonez Musztarda Dijon Sok z cytryny Miód Sól do smaku Pieprz świeżo zmielony do smaku Spreparowanie Dresing Oczywiście należy wymieszać
RafalCookgoździki – 1 laska wanilii – 1 szklanka suszonych jabłek – 1 łyżeczka cynamonu – 1,5 l przegotowanej wody + woda do zalania – erytrytol – 1 szklanka suszonych śliwek Wszystkie składniki poza erytrytolem wkładamy do garnka i zalewamy przegotowana wodą, tak by cała zawartość została przykryta. Garnek odstawiamy na kilka godzin by owoce się moczyły. Garnek stawiamy na ogniu
Zdrowy Styl Joannyszkl. mieszanki orzechów (nerkowce, orzeszki ziemne, orzechy włoskie, laskowe i całe migdały bez skórki) 1 i 1/4 szkl. mieszanki suszonych owoców (rodzynki, suszona żurawina, kilka suszonych śliwek, moreli oraz fig) 1/4 szkl. płatków owsianych błyskawicznych 1/2 szkl. mąki pszennej 1/3 łyżeczki soli morskiej 1/4 łyżeczki sody 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 1/3 szkl. cukru trzcinowego 1/4 łyżeczki przyprawy
Smaki Na Talerzubiałek 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki pszennej 250 g margaryny ¾ szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 250 g bakalii (rodzynki, żurawina, suszona morela, suszona śliwka, daktyle) Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek, dodać do białek szczyptę soli i ubić na bardzo sztywną pianę. Stopniowo dodać cukier ciągle mieszając. Podgrzać mleko, aby było letnie. Margarynę roztopić i wymieszać
KuchniaWeDwoje.plBardzo smaczne wydanie śledzi w sosie pomidorowym z suszoną śliwką i kiszonym ogórkiem. Świetna przekąska na święta! Artykuł Śledzie po kaszubsku pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z FantazjąMięso z piersi indyka jest wyjątkowo lekkostrawne i dietetyczne, dlatego idealnie nadaje się do przygotowania świątecznych roladek. Indycze mięso faszerowane wędzonym boczkiem i śliwką smakuje wyjątkowo. Podane z kluskami śląskimi, czerwoną kapustą lub sałatką z czerwonych buraczków na pewno zachwyci biesiadników. Po takim daniu nie wstaniesz od stoło ociężała. Ciesz się zatem świątecznymi smakami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!