Jesień idzie wielkimi krokami skoro już upiekłam tartę ze śliwkami. To takie jesienne ciasto i podobne piekłam jesienią ubiegłego roku. Ale w dzisiejszym są inne śliwki, nieco inne proporcje składników i doprawienie więc wybaczcie mi podobieństwo. Obie tarty wyszły pyszne więc wybierzcie sobie tę, która Wam się bardziej podoba. A ze śliwek robię też pyszne powidła - przy drobnych zmianach dodatków(...)uzyskamy ciekawe smaki . Dla tych, którzy nie przepadają za śliwkami mam cudowną Tartę z czekoladą i orzechami ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaśmietanki 36% 1 galaretkę cytrynową Na mus śliwkowy: 1,7 kg renklod sok z 1/2 cytryny 200 g cukru 2 laski wanilii 1 galaretkę cytrynową 2 łyżeczki żelatyny Śliwki pokroić w kostkę se skórką, przełożyć do dużego, szerokiego garnka, zasypać cukrem, dodać sok z cytryny i odstawić, aż puszczą sok (ja schowałam je na noc do lodówki). Laski wanilii naciąć(...)wzdłuż, wyskrobać ziarenka, dodać je do śliwek. Przekrojone laski wanilii też wrzucić do garnka. Śliwki zagotować i smażyć, często mieszając do zgęstnienia. (Ja mus przygotowywałam tak, jak zwykle robię powidła. W dwóch turach. Śliwki zagotowałam i smażyłam ok. 45 min. Następnie wystudziłam i schowałam na noc do lodówki, a następnego dnia smażyłam do uzyskania pożądanej konsystencji
Ratunku obiadmasła skórka otarta z całej cytryny 50 g orzechów ( ja użyłam orzechy pekan - z firmy Symbio ) ale można użyć orzechów włoskich albo laskowych Nadzienie: 600 g śliwek 5 łyżek brązowego cukru ( użyłam z firmy Symbio ) 2 łyżki posiekanej smażonej skórki pomarańczowej 1/2 łyżeczki cynamonu Sposób przygotowania: Spód: Herbatniki włożyć do torebki foliowej i pokruszyć wałkiem, albo(...)jednolita masę. Ciasto ugnieść w okrągłej foremce o średnicy 23 cm , wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić na 15 minut do nagrzanego piekarnika do temp. 180 C Wyjąć i ostudzić. Śliwki umyć . odsączyć , przekroić na pół i usunąć pestki. Drylowane śliwki ułożyć na podpieczonym spodzie. Posypać brązowym cukrem , skórką pomarańczową i cynamonem. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika na ok. 30 minut
Słodkości i nie tylkoPyszne serowo-dyniowe kluseczki z nutą cynamonu podane z obłędnymi śliwkami podsmażonymi w miodzie z cynamonem. Niebo w gębie a takie proste :) Polecam! opakowanie serka śmietankowego Almette 120 g puree z dyni szklanka mąki 2 małe jajka 0/5 łyżeczki cynamonu łyżka cukru trzcinowego śliwki różnego rodzaju miód (łyżeczka na 2-3 śliwki) cynamon Serek śmietankowy mieszamy z puree z dyni(...)Formujemy wałeczki i odcinamy niewielkie kluseczki. Wrzucamy je partiami do gotującej się wody cały czas mieszając aby się nie posklejały. Od wypłynięcia gotujemy na małym ogniu 5-6 minut. Śliwki kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy je na miodzie. Posypujemy cynamonem, mieszamy i podajemy z gotowymi kluseczkami które polewamy miodowym sosem z patelni. Smacznego :) function load(url, callback
Mienta blogDzisiaj znowu coś na słodko. Pyszne ciasto z nutką marcepanu, migdałów i dużej ilości śliwek. Ciasto jest puszyste i słodkie a śliwki mokre i lekko kwaśne. Jak dla nas połączenie idealne. Teraz sezon śliwkowy więc zachęcam Was do upieczenie tego pysznego i w sumie łatwego do upieczenia ciasta. Ja jeszcze powtórzę to ciasto w tym sezonie. Składniki: 250 g margaryny(...)małych lub 4 duże) 200 g masy marcepanowe 250 g mąki pszennej 75 g mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 kopiaste łyżki migdałów tartych 4 łyżki cukru śliwki migdały słupki Przygotowanie: Margarynę, cukier, cukier waniliowy utrzeć mikserem do białości. Dodawać po jednym jajku i cały czas ucierać. Dodać startą na tarce masę marcepanową, tarte migdały i ponownie utrzeć
Ala piecze i gotujenajpierw ugotowałam kapustę z suszonymi grzybami, oraz przyprawami, a potem dodałam jeszcze kilka składników np. mięso i warzywa z rosołu, 3 kiełbaski zwyczajne, domową lutenicę , passatę pomidorową, oraz suszone śliwki, powstała całkiem pyszna i udana potrawa, mimo że ta kapusta kiszona a’la bigos to była czysta improwizacja. Ta kapusta może być dodatkiem do dania zasadniczego jak i samodzielnym(...)daniem. Zaznaczam, że do tej kapusty wszystko było gotowane, nie ma w niej smażonych dodatków. Kapusta ma lekko pikantny smak papryki, która została złamana słodyczą suszonych śliwek. Nie jedna osoba pomyliłaby to danie z prawdziwym bigosem. , gdyż smakiem od niego nie odbiegała, nie było w niej tylu gatunków mięsa jakie dodaję do świątecznego bigosu. Polecam tak przygotować kapustę każdemu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięfont-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Ciasto ze śliwkami Proste, szybkie, smaczne. W sam raz na wakacyjne spotkanie z przyjaciółmi ! :) Składniki: ½ kostki masła 1/2 szkl kwaśnej śmietany 2łyżeczki proszku do pieczenia Bułka tarta ½ szkl cukru Trochę śliwek 2 jaja(...)2szkl mąki Wykonanie: Jajka utrzeć z masłem i cukrem Potem dodać mąkę proszek i śmietanę Blaszę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą Na blaszę wylać ciasto Śliwki przekroić na pół wyjąć pestkę i pokroić na mniejsze kawałki Śliwki poutykać w ciasto Piec w 180 stopniach przez 35min Bon appetit ! <3 Wpis zawiera lokowanie produktu
Bonapetit2xMsłodkiego ze słonym wzajemnie się wyklucza, to po zjedzeniu mojej polędwiczki na pewno stwierdzicie, że jest to połączenie, które wręcz wspaniale się ze sobą komponuje. Polędwiczka wieprzowa, nadziana śliwkami, owinięta w plastry boczku, to uczta dla każdego podniebienia, które kocha mięsne smaki. Pomysł na ten przepis zaczerpnęłam z programu telewizyjnego, który widziałam ładnych parę lat temu. Był to program(...)jedną z warszawskich restauracji, w którym dla zachęty przedstawiano jak przygotować wybrane dania z menu. Pamiętam, że strasznie spodobał mi się pomysł połączenia tych dwóch skrajnych smaków: słodkości suszonych śliwek i słoności wędzonego boczku. Danie to fantastycznie smakuje z kasza gryczaną i ogóreczkiem kiszonym. Potrzebujemy (na 2 porcje): - polędwiczkę wieprzową (około 300 g) - 10 śliwek suszonych - boczek wędzony w cienkich
W mojej holenderskiej kuchniłyżka cukru trzcinowego nierafinowanego 3 łyżki oleju (w przypadku posiadania nieprzywierającej patelni, w razie jej braku - 1 łyżka oleju wystarczy, reszta pójdzie na smażenie) Konfitura: Pół kilograma czerwonych śliwek 2 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego woda Przyprawy: sól Przygotowanie: Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy szczyptę soli, łyżkę cukru i mieszamy. Następnie wlewamy mleko i olej. Mieszamy bardzo dokładnie(...)kilku chwilach odwracamy na drugą. Po następnych paru chwilach zdejmujemy naleśnika z patelni. Jeśli rozmiar patelni nam na to pozwala, możemy jednocześnie usmażyć kilka małych naleśników. Śliwki myjemy i rozpoławiamy, aby pozbyć się pestek. Jeśli nie da się zrobić tego palcami, odcinamy nożem kawałki śliwki aż do przedostania się do pestki. Wydrylowane śliwki wrzucamy do garnka
Weganizm infantylnyŚwiecie :) Nie żebym mówiła tak bo moja mama ją robiła - po prostu jest ! Składniki: 300 g mąki pszennej 200 g masła 100 g cukru 1 jajko 1 kg śliwki węgierki 2 łyżki cukru o grubych kryształkach Przygotowanie: Mąkę musimy przesiać, masło posiekać w drobną kostkę, dodać cukru na środek wbić jajko i szybko zagnieść ciasto. Gotowe ciasto okręcamy(...)folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1,5 h. W tym czasie myjemy śliwki, usuwamy pestki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 C góra - dół. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką, i wykładamy ciastem tartę o średnicy 26 cm (spód i boki) widelcem nakłuwamy spód, na to układamy śliwki. Pieczemy 20-30 minut
Niezły MłynekMój ulubiony dżem. Połączenie śliwki i kakao to połączenie idealne. Mogła bym jeść i jeść... ale tak chyba nie wolno ?! Dlatego, gdy kończę słoiczek nie otwieram drugiego, bo po drugim przyszłą by kolej na trzeci ... A trzy słoiczki dżemu w ciągu jednego dnia to DUŻO ! Polecam każdemu zrobić choć jedną porcję. I warto, naprawdę warto stać te 3 godziny(...)mieszać. I podjadać ;) Składniki: * 1,5 kg śliwek bez pestek * 0,70 kg cukru * 60 g kakao ( najlepsze DecoMorreno ) * laska wanilii ( lub cukier waniliowy ) Wykonanie: Śliwki ( wydrylowane ) przekręcić dwukrotnie przez maszynkę do mięsa na drobnych oczkach. Ewentualnie zmiksować owoce w malakserze - ja tak robię - jest zdecydowanie szybciej ;) Rozdrobnione śliwki przełożyć do garnka/rondla i smażyć 30 minut. Dodać cukier i smażyć
kolorowotorcikowoBardzo ciekawe połączenie słodkich smaków z delikatnym mięsem z kurczaka nadaje ten potrawie wspaniały smak i niezwykły aromat. Składniki - 6 udek z kurczaka - 10 dag suszonych śliwek - 1 szklanka soku winogronowego lub białego wina - 3 łyżeczki curry - mąka - sól, pieprz - olej Wykonanie Z udek zdjąć skórę, mięso oprószyć łyżeczką curry, solą i pieprzem. Odstawić na godzinę do lodówki. Śliwki(...)zalać sosem winogronowym. Udka panierować w mące wymieszanej z 2 łyżeczkami curry. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć kurczaka z obu stron. Wlać sok, w którym moczyły się śliwki. Gotować ok. 10 minut na małym ogniu. Następnie dodać śliwki, dusić do miękkości. Sos powstały podczas duszenia przetrzeć przez sito. Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie Świat
Świat Smakuprzygotowaniu ciasta. Dlatego mam dziś dla Was coś szybkiego, łatwego i do tego niezwykle smacznego! Ucierane ciasto z dodatkiem aromatycznej wanilii oraz skórki z cytryny i wilgotnych, słodkich śliwek. Jego przygotowanie zajmie Wam nie więcej niż 15 minut;) Ostrzegam, że ciasto znika w równie błyskawicznym tempie! Składniki: 250g kostki pieczeniowej Kasia, 2 szklanki mąki pszennej, szklanka cukru(...)jajek, łyżeczka sody oczyszczonej, łyżeczka proszku do pieczenia, 3/4 szklanki śmietany 18%, laska wanilii, skórka z 1 cytryny, 10 śliwek. Wykonanie Miękką Kasię utrzeć z cukrem na puszystą masę. Kolejno dodawać całe jajka, stale ucierając. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Do ciasta dodawać na przemian przesianą mąkę oraz śmietanę
Z miłości do słodkościJakiś czas temu otrzymałam przesyłkę z produktami Helio Natura ..a w niej śliwki, rodzynki i morele..wszystkie owoce oczywiście wysuszone..Dziś tylko kilka słów ze strony Helio o suszonych owocach..a w następnych postach będzie więcej na ten temat..i oczywiście przepisy z ich wykorzystaniem .. Dzięki naturalnemu procesowi suszenia uzyskano produkty pełnowartościowe, soczyste i odpowiednio miękkie, a jednocześnie naturalnie zdrowe(...)winowego, z których ten ostatni zawarty jest w tak dużej ilości tylko w rodzynkach i winogronach, pozwala na stworzenie w jelicie grubym odpowiedniego środowiska dla rozwoju korzystnej flory bakteryjnej. Śliwki kalifornijskie HELIO Natura nie zawierają typowego dla tej grupy produktów kwasu sorbowego (E200), ani dwutlenku siarki (E220). Dzięki temu charakteryzuje je naturalnie wyjątkowy smak, naturalnie ciemny kolor, a jednocześnie
Moje domowe kucharzenieSkładniki: 8 szt. śliwek węgierek 250 g mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 150 g cukru 2 łyżki cukru waniliowego domowej roboty 2 lyżeczki esencji waniliowej 1 jajko 150 ml mleka 100 g masła 12 łyżeczek płatków owsianych górskich Przepis: Śliwki myjemy, kroimy na pół usuwając pestkę i ponownie kroimy na mniejsze cząstki. Masło(...)rozpuszczamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie łączymy wszystkie mokre składniki ze sobą (oprócz śliwek). W osobnej miseczce łączymy suche składniki (oprócz płatków owsianych). Łączymy dwie części ciasta w całość lekko mieszając. Nakładamy ciasto do papilotek po jednej łyżce, następnie dodajemy cztery cząstki śliwek i przykrywamy kolejną łyżką ciasta. Wierzch muffinek posypujemy płatkami owsianymi (lekko je przyklepując
Emcia Pichci