śliwka - 11736 przepisów (strona:400/783)

Postna kapusta wigilijna 418

najlepiej połowa borowików)2 łyżki masła2 łyżki oliwy2 ząbki czosnku3 suszone liście laurowe (lub 5 świeżych)8 ziaren jałowca8 ziaren ziela angielskiego3/4 szklanki czerwonego (pół)wytrawnego wina100 g suszonych śliwek lub moreli (można pominąć)szczypta mielonego kminkusól, świeżo mielony pieprz, cukier Grzyby zalewamy trzema szklankami ciepłej wody, przykrywamy i zostawiamy na co najmniej godzinę. Kapustę odciskamy z nadmiaru wody (wodę(...)jakiś czas warto zamieszać, ewentualnie dolać wody. Zostawiamy na noc w chłodnym miejscu.Na drugi dzień (lub po kilku godzinach jeśli nam się śpieszy) dodajemy wino oraz posiekane drobno śliwki. Ponownie dusimy ok. godzinę czasu – jeśli płyn zbyt szybko wyparuje dodajemy wodę (jeśli lubimy kwaśną to tę z kapusty), a jeśli jest go za dużo – dusimy bez przykrywki. Wyławiamy

Poezja smaku
Marmurkowiec z węgierką 190

Wiem, że sezon na węgierki powoli mija, ale postanowiłam odgrzebać przepis, który piekłam dość niedawno. Tak więc przed wami mój sposób na śliwkę węgierkę, którą uwielbiam. Mogła bym ją jeść tonami, jak zresztą większość owoców :). Ciasto wyszło wilgotne i pulchniutkie, wyrosło, że aż zaparło mi dech, i domownikom również. Nie zdążyło dobrze ostygnąć, a połowa po prostu znikła w mgnieniu(...)stopni. Formę wysmarować masłem i obsypać bułką. Ciasto podzielić na dwie części: -pierwszą wyłożyć na dno foremki (u mnie była to tortownica 22 cm),  -następnie wyłożyć śliwki,  -przykryć drugą częścią ciasta wymieszaną z kakao. Do piekarnika i piec ok. 50 - 60 min (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika ostudzić i obsypać cukrem pudrem. Smacznego :) *Ciasto mieszane ręcznie

Moje pyszne gotowanie
Domowy bigos 202

końcu mogę się nim z wami podzielić. Składniki: 2,5 kg kwaszonej kapusty 500 g łopatki wieprzowej 300 g wędzonej kiełbasy 300 g wędzonego boczku 4 cebule 150 g śliwki suszonej 4 sztuki liścia laurowego 8 ziarenek ziela angielskiego 3 łyżki majeranku 2 łyżeczki pieprz ziołowy ok. 500 ml wina czerwonego wytrawnego 100 ml oliwy z oliwek 3 łyżki koncentratu(...)łyżce oliwy podsmażamy cebulkę, aż się ładnie zeszkli i wrzucamy do kapusty. Mieszamy i dalej dusimy. Na tę samą patelnie wlewamy szklankę wina i zagotowujemy. Dodajemy do kapusty. Kroimy śliwki i też dorzucamy do całości. Doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Dokładnie mieszamy. I gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu podlewając małą ilością wina, aby się nie przypaliła

Moje pyszne gotowanie
szybkowar-filet indyka na kapuście kiszonej z pieczarkami... 275

Przyprawa do drobiu 2 łyżki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, oliwa 8 łyżek, kapusta kiszona 1 kg, pieczarki 1/2 kg, cebula 1 sztuka, cukier 1 łyżeczka, śliwki suszone 4 sztuki, woda 3/4 szklanki filety z indyka opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, obsypać przyprawami i na oliwie podsmażyć z każdej strony, przełożyć na talerz na tym tłuszczu(...)indyku podsmażyć pieczarki z cebulą kapustę kiszoną drobniej pokroić, dać do szybkowara, posypać cukrem, dodać śliwki wędzone, pieczarki z tłuszczem, wlać wodę i wszystko wymieszać - na kapuście położyć indyka szybkowar zamknąć zagotować, ogień ustawić na minimum i gotować 25 minut, szybkowar otowrzyć po 30 minutach aż sam spuści powietrze, mięso z kapustą w tym czasie jeszcze "dochodzi" kapustę z szybkowara

W Mojej Kuchni Lubię
Drożdżowy wieniec świąteczny 306

świeżych drożdży 1/4 szklanki cukru 15 g cukru waniliowego 2 szklanki mąki 50 g miękkiego masła 1/2 szklanki mleka szczypta soli Składniki na nadzienie: 100 g suszonych śliwek 100 g suszonych moreli 100 g rodzynek 100 g orzechów włoskich 1 duże jabłko PRZYGOTOWANIE: 90 MIN WYRASTANIE: 45 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Do mleka w temperaturze pokojowej wsypujemy pokruszone drożdże(...)zaczyn. Zagniatamy na jednolite, sprężyste ciasto. W razie potrzeby dodajemy odrobinę mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. 2. W między czasie przygotowujemy nadzienie - morele, śliwki i jabłko kroimy w drobną kostkę, orzechy siekamy, wszystkie składniki łączymy w misce. 3. Na oprószony mąką blat wykładamy ciasto i rozwałkowujemy je na prostokąt o wymiarach 40x60

My Culinary Art
Keks 168

szklanki mąki pszennej -3/4 szklanki cukru pudru -3/4 kostki margaryny -3 jajka -łyżeczka proszku do pieczenie -6 łyżek mleka -aromat rumowy -bakalie ( orzechy, rodzynki, suszone śliwki i morele,żurawiny )    Orzechy, suszone śliwki i morele kroimy ( każdego solidną garść). Dokładamy rodzynki i żurawiny. Oprószamy mąką i mieszamy.    Ucieramy jajka z cukrem, dodajemy margarynę, miksujemy. Następnie

Maminek kulinarny
Herbatka owocowa 207

przygotować zapas herbatki z suszu owocowego.    Składniki: -10 dkg hibiskusa -10 dkg rodzynek -10 dkg suszonej żurawiny -2-3 dkg suszonych malin -garść suszonych jabłek -kilka suszonych śliwek Można dodać skórkę z cytryny oraz owoce czarnej porzeczki.    Rozdrabniamy hibiskus, maliny i jabłka, śliwki kroimy w drobną kostkę. Wszystko mieszamy i wsypujemy do szczelnego pojemnika

Maminek kulinarny
Barszcz czerwony 214

Prawdziwy, domowy barszcz z czerwonych buraczków.    Składniki: -6 średnich buraków -2 marchewki -kawałek selera i pora -cebula -2 ząbki czosnku -garść suszonych grzybów -kilka suszonych śliwek -natka pietruszki i gałązka kopru -wędzonka ( wędzona kość ) -sól, pieprz -sok z cytryny lub ocet    Do garnka wlewamy ok. 2,5 l wody, doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy wędzonkę, seler(...)marchew, czosnek i cebulę. Gotujemy ok. 5 minut.    Dodajemy pietruszkę i koper, śliwki, grzyby i gotujemy ok. 30 minut.    Buraki obieramy i kroimy w słupki.    Odławiamy wędzonkę a następnie warzywa. Dodajemy buraki, pokrojoną marchewkę, obrane mięsko z wędzonki  i gotujemy do miękkości buraczków. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny

Maminek kulinarny
Wątróbka w plastrach boczku z grilla z grillowanym jabłkiem i pikantnym sosem porzeczkowym 204

się wam już kiełbaski lub chcielibyście zaskoczyć waszych gości czymś oryginalnym i niebanalnym polecam wam ten przepis! Składniki: 400 g wątróbki drobiowej 200 g boczku wędzonego w plastrach suszone śliwki pieprz Pikantny sos porzeczkowy: 100 g czerwonej porzeczki sok z 1/2 cytryny 2 łyżki miodu łyżeczka sosu tabasco łyżka octu balsamicznego sól Dodatkowo: 2 jabłka sok z cytryny Przygotowanie: Wątróbkę(...)oczyszczamy z błon i dzielimy na mniej więcej  równe kawałki. Przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem i wraz ze śliwką zawijamy w plaster boczku. Spinamy wykałaczką. Pieczemy na grillu około 20 minut. Jabłka kroimy w plastry około 1 cm grubości. Wykrawamy gniazda nasienne, skrapiamy sokiem z cytryny i pieczemy z obu stron na grillu przez kilka minut. Porzeczki podsmażamy przez kilka

Smakowity Blog Kulinarny
Miękkie ciastka owsiane 258

Miękkie ciastka owsiane... Z dodatkiem słonecznika i otrębów. Pełne suszonych śliwek i moreli. Delikatnie słodzone miodem. Idealne jako szybka przekąska. Polecam!   Składniki: 1 szklanka mąki pszennej; 1 szklanka płatków owsianych, górskich; 1/2 szklanki otrębów pszennych; 1/2 szklanki ziaren słonecznika; 1/4 szklanki pokrojonych w drobną kostkę suszonych moreli; 1/4 szklanki pokrojonych w drobną kostkę suszonych śliwek; 1/4 szklanki oliwy

Gospodyni Miejska
Marmolada śliwkowa z czarnym bzem i miętą 225

niskocukrowa. Ciekawa alternatywa do ciężkich konfitur wysoko słodzonych i długo smażonych. Sezon śliwkowy w pełni, koniecznie zróbcie kilka słoiczków :)  Czas przygotowania:  40 minut Składniki: 1,5 kg śliwek (najlepiej węgierek), 500 ml soku z czarnego bzu, 250 g cukru, Sok z ½ cytryny, 30 g pektyny cytrusowo-jabłkowej, Garść listków mięty. Przygotowanie: Owoce umyć, odsączyć na sicie. W sokowirówce(...)wycisnąć sok z jagód czarnego bzu, śliwki zmiksować w melakserze. Gotować na małym ogniu 20 minut. Pektynę wymieszać z 1/3 cukru, wsypać do gotujących się owoców, gotować 4-5 minut mieszając. Wsypać pozostały cukier, gotować do całkowitego rozpuszczenia cukru, pod koniec gotowania dodać sok z cytryny, wymieszać. Gorącą marmoladę przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić, odstawić do góry dnem

SzczyptaSmaQ
Pasztet z gęsich wątróbek 241

wątróbek gęsich - myślę, ze z powodzeniem da się je zastąpić wieprzowymiduża cebulapieprz, sól, gałka muszkatołowakilka suszonych grzybów20 dag gotowanego mięsa drobiowego, najlepiej gęsiego lub z kurczakaewentualnie kilka suszonych śliwek wcześniej lekko namoczonychsmalec gęsi, masłoPrzygotowanie :Umytą wątróbkę pokroiłam dość drobno, podobnie cebulę i przesmażyłam na smalcu gęsimMięso ugotowałam, a jeśli mamy np. z rosołu to takie będzie tu w sam razGrzyby(...)łyżki masła, do smaku sól, pieprz, szczyptę gałki i zmiksowałam na jednolitą masęJeśli chcemy podać pasztet w formie bardziej eleganckiej to można uformować go w folii aluminiowej ze śliwkami w środku, wcześniej namoczonymi i osuszonymi.Kanapki z takim pasztetem też będą smaczne :)A kto woli bezmięsny, proponuje pieczeń z selera, pyszny, że palce lizać

Proste Potrawy
381. 171

owsianka a'la czekośliwka* zalana jogurtem ze śliwkami * gotowana z kawałkami śliwek, kakao Ach ta pobudka o 5 i 3godz snu <3 No to jadę. (niee wcale nie spakowałam się o 10 w nocy, nieeee)  (i wcale znów nie wyrobiłam się w czasie i teraz nie jem śniadania w mega szybkich obrotach, gdzie tamm

More food, love and dreams
695. Omlet... z drożdżami? 161

drożdżowo-biszkoptowy omlet z twarożkiem, smażonymi śliwkami i płatkami migdałowymi  *w maśle i cukrze trzcinowym  Ten omlet wyszedł genialnie. Grubiutki z drożdżowym smakiem. Mimo, że sezon na śliwki zaczyna się w środku lata mi i tak kojarzą się ze spadającymi liśćmi z drzew. W ogóle obeszłam wczoraj całe miasto i nigdzie nie mogłam znaleźć malin

More food, love and dreams