piątek wieczorem obiecałam Wam przepis na ciasto ze śliwkami. Miałam wielką nadzieje, że podzielę się nim jeszcze w sobotę, ale sobota okazała się dla mnie bardzo intensywnym dniem, choć zaczęła się niewinne. Do tego pod wieczór dopadło mnie pierwsze w tym sezonie przeziębienie. Katar leje się z nosa jak woda z kranu, ból gardła nie pozwala się na niczym skupić(...)piszę dla Was tą notkę. Z ciasta na niedzielę zrobiło się zatem ciasto na poniedziałek i oby ten okazał się lepszy... Udanego tygodnia Wam życzę. Tarta migdałowa ze śliwkami składniki: ciasto: 1 jajko 200 g mąki 100 g masła 20 g cukru pudru szczypta soli masa: 800 g śliwek węgierek 100 g masła 3 jajka 100 g brązowego cukru
Przysmaki KarolkiUrodzaj śliwek sprzyja wykorzystaniu ich na wszystkie możliwe sposoby. Dzisiaj polecam ciasto drożdżowe ze śliwkami. Naprawdę bardzo proste , nie wymaga specjalnych umiejętności podczas robienia ciasta drożdżowego. SKŁADNIKI: 1/2 kg maki pszennej 3 jajka 50g drożdży 1 szklanka mleka 100 g masła 1/2 szklanki cukru 1 cukier wniliowy ¼ łyżeczki soli(...)śliwek węgierek WYKONANIE: Drożdże rozetrzeć z jedną łyżką mąki, łyżeczką cukru i odrobiną soli. Poczekać aż trochę wyrosną. Jedno jajko i dwa żółtka utrzeć z cukrem dodać mąkę. Następnie wlać drożdże, mleko i roztopione ciepłe masło. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką tak, by składniki się połączyły. Ciasto będzie nieco
W kuchennym oknie Ewyubiegłą niedzielę byłam na Święcie Śliwki w Strzelcach Dolnych koło Bydgoszczy i wróciłam z koszem pełnym różnych smakołyków oraz głową pełną kulinarnych inspiracji. Degustując smażonych tam powideł wymyśliłam swoją wersję, którą dziś prezentuję... z cynamonem i anyżkiem :) Podczas ich smażenia w domu unosił się wspaniały zapach, a smak ich jest także cudowny :) Powidła się smażyły, a ja dorwałam stare pieczątki(...)które kupiłam synowi, gdy mój miał 3 lata i tak powstały "czapeczki" na słoiki :) 2 kg śliwek 60 dag cukru 1 łyżeczka świeżo starego cynamonu 1 gwiazdka anyżku Śliwki pozbawiamy śliwek, wrzucamy do garnka z grubym dnem, zasypujemy cukrem i smażymy do uzyskania odpowiedniej konsystencji często mieszając, by się nie przypaliły. Może trwać nawet 2-4 godzin. Na ostanie
Delicious TitbitsPrzepis znalazłam w gazetce " Moje smaki życia " i od razu przypadł mi do gustu. Śliwek w ogrodzie mnóstwo , czekoladę uwielbiam , więc wzięłam się do pracy. Przygotowanie zajmuje 2 dni , gdyż tyle czasu z przerwą, wymagają powidła , aby cieszyły nasze podniebienia pysznym smakiem. Martwiłam się , że będą wyczuwalne skórki od śliwek , ale długie smażenie sprawiło , że powstała z nich dość gęsta(...)czekoladowo - śliwkowa. :) Polecam , bo naprawdę wielka pychota wyszła. Nadaję się jako nadzienie do rogalików, które będą niebawem na blogu ;) i też znakomite na świeżutkiej bułeczce :) Składniki: 1 kg dojrzałych śliwek najlepiej węgierek 50 g czekolady gorzkiej 200 g cukru 3 łyżki kakao ( użyłam kakao firmy Symbio ) Sposób przygotowania: Śliwki umyć , przekroić na pół , wypestkować. Wrzucić do garnka
Słodkości i nie tylkoOstatnio miałyśmy straszną ochotę na drożdżowe ciasto. Ponadto zaczął się już sezon na śliwki. Postanowiłyśmy połączyć te dwie rzeczy w efekcie czego powstał przepyszny drożdżowy przekładaniec ze śliwkami. Mięciutki, wilgotny, rozpływający się ustach, po prostu kulinarne cudo!:) a przy tym całkiem prosty w przygotowaniu. Składniki: Na ciasto: 3/4 szklanki mleka 50g drożdży 2/3 szklanki cukru pudru 3 szklanki mąki(...)łyżki kefiru 5 żółtek łyżeczka skórki startej cytryny 1/2 kostki masła Przełożenie: 2 małe słoiczki musu jabłkowego śliwki (nam starczyło 700gram na tortownicę o średnicy 28cm) Kruszonka: 2/3 szklanki mąki 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru pudru Najpierw przygotowujemy zaczyn: w 3 łyżkach letniego mleka rozpuszczamy drożdże wraz z łyżką cukru pudru i łyżką mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce
Kolizje Smakówczynniki spowodowały naszą pełną mobilizację, która zaowocowała 8 słoikami pełnymi pysznych powideł. Czas przygotowania: około 4h najlepiej rozłożonych na dwa dni Ilość porcji: 8 małych słoików Składniki: 5 kg śliwek węgierek 20 łyżek cukru* *Ilość cukru zależy od słodkości owoców, stąd miara w łyżkach. Każdy musi próbować swoje powidła i dosypywać cukru według uznania. Śliwki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą(...)następnie wyciągamy pestki. Nastawiamy piekarnik na 150 stopni Celsjusza. Śliwki umieszczamy w brytfance albo naczyniu żaroodpornym. Na dno wlewamy wodę - w takiej ilości by zakryła naczynie. Wkładamy naczynie do piekarnika na około dwie godziny. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy śliwki by doszły do siebie. Następnego dnia ponownie wkładamy do piekarnika. Najpierw na godzinkę, po tym czasie słodzimy powidła
Kolizje Smakówkapustą i grzybami. Wbrew pozorom bardzo prosta w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna. Idealna na ciepło posiłek nie tylko podczas świąt :) Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 600g kiszonej kapusty 150g suszonych śliwek 50g suszonych grzybów np. prawdziwki, borowiki Cebula olej Przyprawy: 3 ziarenka ziela angielskie, 2 liście laurowe, sól, pieprz Grzyby moczymy w wodzie przez jakieś dwie godziny. Śliwki również zalewamy szklanką(...)przelewamy cebulę, dodajemy kapustę kiszoną i namoczone, pokrojone grzyby. Zalewamy szklanką wody i ewentualnie wodą z grzybków. Dorzucamy przyprawy, sól i świeżo mielony pieprz. Gotujemy na wolnym ogniu. Śliwki odcedzamy i siekamy na drobne kawałeczki. Po około godzinie gotowania kapusty dorzucamy śliwki i mieszamy wszystkie składniki. Sprawdzamy smak farszu, ewentualnie doprawiamy i gotujemy jeszcze chwilę. Ciasto francuskie wykładamy
Kolizje SmakówJesień idzie wielkimi krokami skoro już upiekłam tartę ze śliwkami. To takie jesienne ciasto i podobne piekłam jesienią ubiegłego roku. Ale w dzisiejszym są inne śliwki, nieco inne proporcje składników i doprawienie więc wybaczcie mi podobieństwo. Obie tarty wyszły pyszne więc wybierzcie sobie tę, która Wam się bardziej podoba. A ze śliwek robię też pyszne powidła - przy drobnych zmianach dodatków(...)uzyskamy ciekawe smaki . Dla tych, którzy nie przepadają za śliwkami mam cudowną Tartę z czekoladą i orzechami ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaśmietanki 36% 1 galaretkę cytrynową Na mus śliwkowy: 1,7 kg renklod sok z 1/2 cytryny 200 g cukru 2 laski wanilii 1 galaretkę cytrynową 2 łyżeczki żelatyny Śliwki pokroić w kostkę se skórką, przełożyć do dużego, szerokiego garnka, zasypać cukrem, dodać sok z cytryny i odstawić, aż puszczą sok (ja schowałam je na noc do lodówki). Laski wanilii naciąć(...)wzdłuż, wyskrobać ziarenka, dodać je do śliwek. Przekrojone laski wanilii też wrzucić do garnka. Śliwki zagotować i smażyć, często mieszając do zgęstnienia. (Ja mus przygotowywałam tak, jak zwykle robię powidła. W dwóch turach. Śliwki zagotowałam i smażyłam ok. 45 min. Następnie wystudziłam i schowałam na noc do lodówki, a następnego dnia smażyłam do uzyskania pożądanej konsystencji
Ratunku obiadmasła skórka otarta z całej cytryny 50 g orzechów ( ja użyłam orzechy pekan - z firmy Symbio ) ale można użyć orzechów włoskich albo laskowych Nadzienie: 600 g śliwek 5 łyżek brązowego cukru ( użyłam z firmy Symbio ) 2 łyżki posiekanej smażonej skórki pomarańczowej 1/2 łyżeczki cynamonu Sposób przygotowania: Spód: Herbatniki włożyć do torebki foliowej i pokruszyć wałkiem, albo(...)jednolita masę. Ciasto ugnieść w okrągłej foremce o średnicy 23 cm , wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić na 15 minut do nagrzanego piekarnika do temp. 180 C Wyjąć i ostudzić. Śliwki umyć . odsączyć , przekroić na pół i usunąć pestki. Drylowane śliwki ułożyć na podpieczonym spodzie. Posypać brązowym cukrem , skórką pomarańczową i cynamonem. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika na ok. 30 minut
Słodkości i nie tylkoPyszne serowo-dyniowe kluseczki z nutą cynamonu podane z obłędnymi śliwkami podsmażonymi w miodzie z cynamonem. Niebo w gębie a takie proste :) Polecam! opakowanie serka śmietankowego Almette 120 g puree z dyni szklanka mąki 2 małe jajka 0/5 łyżeczki cynamonu łyżka cukru trzcinowego śliwki różnego rodzaju miód (łyżeczka na 2-3 śliwki) cynamon Serek śmietankowy mieszamy z puree z dyni(...)Formujemy wałeczki i odcinamy niewielkie kluseczki. Wrzucamy je partiami do gotującej się wody cały czas mieszając aby się nie posklejały. Od wypłynięcia gotujemy na małym ogniu 5-6 minut. Śliwki kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy je na miodzie. Posypujemy cynamonem, mieszamy i podajemy z gotowymi kluseczkami które polewamy miodowym sosem z patelni. Smacznego :) function load(url, callback
Mienta blogDzisiaj znowu coś na słodko. Pyszne ciasto z nutką marcepanu, migdałów i dużej ilości śliwek. Ciasto jest puszyste i słodkie a śliwki mokre i lekko kwaśne. Jak dla nas połączenie idealne. Teraz sezon śliwkowy więc zachęcam Was do upieczenie tego pysznego i w sumie łatwego do upieczenia ciasta. Ja jeszcze powtórzę to ciasto w tym sezonie. Składniki: 250 g margaryny(...)małych lub 4 duże) 200 g masy marcepanowe 250 g mąki pszennej 75 g mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 kopiaste łyżki migdałów tartych 4 łyżki cukru śliwki migdały słupki Przygotowanie: Margarynę, cukier, cukier waniliowy utrzeć mikserem do białości. Dodawać po jednym jajku i cały czas ucierać. Dodać startą na tarce masę marcepanową, tarte migdały i ponownie utrzeć
Ala piecze i gotujenajpierw ugotowałam kapustę z suszonymi grzybami, oraz przyprawami, a potem dodałam jeszcze kilka składników np. mięso i warzywa z rosołu, 3 kiełbaski zwyczajne, domową lutenicę , passatę pomidorową, oraz suszone śliwki, powstała całkiem pyszna i udana potrawa, mimo że ta kapusta kiszona a’la bigos to była czysta improwizacja. Ta kapusta może być dodatkiem do dania zasadniczego jak i samodzielnym(...)daniem. Zaznaczam, że do tej kapusty wszystko było gotowane, nie ma w niej smażonych dodatków. Kapusta ma lekko pikantny smak papryki, która została złamana słodyczą suszonych śliwek. Nie jedna osoba pomyliłaby to danie z prawdziwym bigosem. , gdyż smakiem od niego nie odbiegała, nie było w niej tylu gatunków mięsa jakie dodaję do świątecznego bigosu. Polecam tak przygotować kapustę każdemu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięfont-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Ciasto ze śliwkami Proste, szybkie, smaczne. W sam raz na wakacyjne spotkanie z przyjaciółmi ! :) Składniki: ½ kostki masła 1/2 szkl kwaśnej śmietany 2łyżeczki proszku do pieczenia Bułka tarta ½ szkl cukru Trochę śliwek 2 jaja(...)2szkl mąki Wykonanie: Jajka utrzeć z masłem i cukrem Potem dodać mąkę proszek i śmietanę Blaszę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą Na blaszę wylać ciasto Śliwki przekroić na pół wyjąć pestkę i pokroić na mniejsze kawałki Śliwki poutykać w ciasto Piec w 180 stopniach przez 35min Bon appetit ! <3 Wpis zawiera lokowanie produktu
Bonapetit2xMsłodkiego ze słonym wzajemnie się wyklucza, to po zjedzeniu mojej polędwiczki na pewno stwierdzicie, że jest to połączenie, które wręcz wspaniale się ze sobą komponuje. Polędwiczka wieprzowa, nadziana śliwkami, owinięta w plastry boczku, to uczta dla każdego podniebienia, które kocha mięsne smaki. Pomysł na ten przepis zaczerpnęłam z programu telewizyjnego, który widziałam ładnych parę lat temu. Był to program(...)jedną z warszawskich restauracji, w którym dla zachęty przedstawiano jak przygotować wybrane dania z menu. Pamiętam, że strasznie spodobał mi się pomysł połączenia tych dwóch skrajnych smaków: słodkości suszonych śliwek i słoności wędzonego boczku. Danie to fantastycznie smakuje z kasza gryczaną i ogóreczkiem kiszonym. Potrzebujemy (na 2 porcje): - polędwiczkę wieprzową (około 300 g) - 10 śliwek suszonych - boczek wędzony w cienkich
W mojej holenderskiej kuchni