Przepis ten dostałam od Hani i w moim domu nosi nazwę "Placek Hani ze śliwkami". Ciasto jest bardzo pyszne i rzekłabym podchodzi pod świąteczne. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pyszniekandyzowanej skórki pomarańczowej ( z tego przepisu ) 50 g obranych migdałów* 50 g orzechów włoskich 50 g rodzynek 50 g suszonych moreli 50 g suszonej żurawiny 50 g suszonych śliwek 50 g suszonych fig Dodatkowo: garść obranych migdałów suszone płatki róż * PRZYGOTOWANIE Twaróg zmiel za pomocą maszynki do mielenia mięsa. Jeśli używasz tłustego twarogu, jedno mielenie w zupełności wystarczy. Półtłusty trzeba
Food Squarepapryczki chili 2 cm kłącza imbiru 3 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka klarowanego masła sól, pieprz Sos z suszonych owoców: 100 g suszonych śliwek (można użyć wędzonych) 100 g suszonych jabłek 100 g suszonych gruszek 100 g suszonych moreli 3 goździki 1 gwiazdka anyżu kawałek kory cynamonu 1 l wody Dodatkowo do podania: ciemny
Food SquareUwielbiam pasztety na bazie roślin strączkowych, do których dodane są suszone śliwki lub żurawina. Ostatnio znów miałam apetyt na takie połączenie, ale byłam zbyt głodna, żeby czekać aż upiecze się pasztet. Dlatego zrobiłam takie danie: Czytaj więcej
Kasia SarnaNalewka cytrynowa przypomina włoski likier Limoncello. Ma bardzo orzeźwiający smak i doskonale sprawdzi się w letnie dni, jednak jeśli dodacie do niej odrobinę spirytusu i miodu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!szkl. oleju 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki gęstej śmietany 1 duże lub 2 średniej wielkości jabłka bakalie (u mnie 1 szklanka pokrojonych na mniejsze części orzechów, suszonych śliwek oraz żurawina i rodzynki) Mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawę korzenną przesiewamy. Do misy miksera wbijamy całe jajka, dodajemy cukier i ubijamy przez kilka minut, aż do otrzymania jasnej i puszystej
Smaki Na TalerzuWczoraj robiłam knedle. Pyszne klusie ze śliwkami w środku zawsze mają swoich amatorów. Mają też zaletę. Znakomicie smakują na gorąco świeżo ugotowane, a także odgrzane na masełku z bułeczką. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pyszniesprawą pierniczków toruńskich i przypraw korzennych. Jednym kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia, jednak kto powiedział, że można je jeść tylko na święta? Przyprawy korzenne idealnie pasują do śliwek, a one idealnie pasują do mięs! Dziś polecam pierś kaczki w sosie śliwkowo-piernikowym <3 Czytaj więcej
Ana Mari's worldzalaną jogurtem truskawkowym udekorowaną owocami oraz pancakes z owocami takimi jak na zdjęciu 💓 Składniki na owsiankę : 1/3 szklanki płatków owsianych górskich 1 opakowanie jogurtu truskawkowego 1 kiwi 1 śliwka kilka plasterków banana 2 łyżeczki przegotowanych wieczorem nasion chia Przygotowanie : Płatki owsiane wsyp do naczynia i zalej ciepłą przegotowaną wodą, przykryj pokrywką na 10-15 minut aby napęczniały. UWAGA
Słodka Strefaczytania, albo do pieczenia. No więc najpierw napiekłam, a potem siedziałam z książką, kawą i ciasteczkami. Polecam "Królów przeklętych" M. Druona, super kawę i obłędne ciasteczka ze śliwkami. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznieglutenu (jeśli wykorzystacie bezglutenowe płatki owsiane), bez nabiału, bez mąki. Spód do tarty przygotowany jest ze zmiksowanych orzechów włoskich, płatków owsianych, łyżki kakao i suszonych owoców, takich jak suszone śliwki, suszone morele i suszone daktyle. Nadzienie tarty to zmiksowane mrożone maliny z namoczonymi orzechami nerkowca (oczywiście w sezonie możecie użyć świeżych malin). Spód do tarty oraz orzechy nerkowca można przygotować
Moja Delicjaktórym wszyscy się zajadamy. Danie jak zwykle jest proste i dosyć szybkie w przygotowaniu. No i pyszne! Też jak zwykle SKŁADNIKI: 80 dag podudzi z indyka bez kości garść śliwek suszonych garść moreli suszonych garść żurawiny suszonej garść płatków migdałowych 1 cebula pieprz, sól, rozmaryn oliwa z oliwek woda PRZYGOTOWANIE: Indyka nacieramy oliwą i przyprawami, przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego
Kuchnia w bieguKolejna propozycja owsianki, tym razem z bakaliami. Jak zwykle szybko i prosto. Polecam, zachęcam, zapraszam! SKŁADNIKI: 150ml jogurtu naturalnego 5 łyżek płatków owsianych 5 suszonych moreli 3 suszonych śliwki mała garść suszonej żurawiny 1 duża płaska łyżka pestek z dyni 1 mała łyżeczka miodu 0,5 małej łyżeczki cynamonu PRZYGOTOWANIE: Bakalie kroimy na cienkie paski, mieszamy z płatkami i pestkami
Kuchnia w biegubiałek 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki pszennej 250 g margaryny ¾ szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 250 g bakalii (rodzynki, żurawina, suszona morela, suszona śliwka, daktyle) Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek, dodać do białek szczyptę soli i ubić na bardzo sztywną pianę. Stopniowo dodać cukier ciągle mieszając. Podgrzać mleko, aby było
KuchniaWeDwoje.pl