opakowanie łososia wędzonego na zimno (100 g), Wybierzcie, jakiego lubicie. Ja zawsze wybieram tego w plastrach 5–6 płatów sushi nori (w zależności od ilości ryżu), 1/3 ogórka świeżego, Sos sojowy, 1 łyżka cukru, 2 łyżki octu ryżowego, 1 łyżka przegotowanej wody, Solidna szczypta soli, Mata bambusowa do zawijania sushi (można dać sobie radę bez niej, ale mata znacznie ułatwia(...)postępując zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Możemy pogotować go nawet nieco dłużej, dzięki temu będzie się lepiej kleił. Odstawiamy do wystygnięcia (do sushi używamy zimnego). Kroimy łososia i ogórka w paski/słupki. Przygotowujemy zaprawę do ryżu, mieszając ze sobą cukier, sól, ocet i wodę. Gotową zaprawę dodajemy do ostudzonego ryżu i mieszamy, by nadać mu kleistość. Na macie bambusowej
Proste-przepisy.plSkładniki: 750 g mięsa z udźca indyka (bez kości i skóry) 6 ogórków kiszonych 3 marchewki 1 pietruszka 3 czerwone papryki 3 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 0,5 litra przecieru pomidorowego 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego 2 łyżki papryki słodkiej mielonej 2 listki laurowe 1 łyżeczka cukru sól, pieprz Sposób wykonania(...)kostkę marchew, pietruszkę oraz paprykę. Przesmażamy od czasu do czasu mieszając przez 5 minut i dodajemy do mięsa. Wlewamy do całości przecier pomidorowy, wrzucamy pokrojone w kostkę ogórki i dodajemy wszystkie przyprawy. Gulasz gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut
Qchnia po prostuSałatka z tuńczykiem, kukurydzą, serem żółtym i kiszonym ogórkiem Sałatka z tuńczyka zagościła na polskich stołach na początku lat 90. ubiegłego wieku i od tamtego czasu cieszy się niesłabnącą popularnością. Istnieją setki przepisów na sałatkę z tuńczykiem ale warto czasami wrócić do sprawdzonych receptur, w których królują majonez i żółty ser. Składniki na tradycyjną sałatkę z tuńczyka 1 puszka tuńczyka(...)kawałkach w oleju 1 puszka kukurydzy ok. 100 g dobrego żółtego sera 2 lub 3 kiszone ogórki pół cebuli 2 - 3 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego Sól i pieprz do smaku Sałatka z tuńczyka jest naprawdę prosta do przygotowania. Zaczynamy od pokrojenia cebuli w drobną kostkę oraz sparzenia jej we wrzątku przez 2-3 minut. Cebulę i kukurydzę odcedzamy
Gotujemy i jemySałatka z tuńczykiem, kukurydzą, serem żółtym i kiszonym ogórkiem Sałatka z tuńczyka zagościła na polskich stołach na początku lat 90. ubiegłego wieku i od tamtego czasu cieszy się niesłabnącą popularnością. Istnieją setki przepisów na sałatkę z tuńczykiem ale warto czasami wrócić do sprawdzonych receptur, w których królują majonez i żółty ser. Składniki na tradycyjną sałatkę z tuńczyka 1 puszka tuńczyka(...)kawałkach w oleju 1 puszka kukurydzy ok. 100 g dobrego żółtego sera 2 lub 3 kiszone ogórki pół cebuli 2 - 3 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego Sól i pieprz do smaku Sałatka z tuńczyka jest naprawdę prosta do przygotowania. Zaczynamy od pokrojenia cebuli w drobną kostkę oraz sparzenia jej we wrzątku przez 2-3 minut. Cebulę i kukurydzę odcedzamy
KorniszonkiRoladki z mięsa mielonego z boczkiem, cebulką, ogórkiem i pieczarkami, duszone w pomidorowo-grzybowym sosie pieczeniowym. Świetnie smakują podane z duszonymi ziemniaczkami. Polecam! Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego Przyprawy do mięsa: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 2 ogórki kiszone 1 cebula 10 dkg chudego boczku(...)łyżeczka koncentratu pomidorowego olej lub masło klarowanego smażenia 1 szklanka mąki do obtoczenia mięsa opcjonalnie świeże zioła *** Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką i przyprawami- do smaku *** *** Ogórki, cebulę, pieczarki oraz wędzony boczek kroimy w kosteczkę *** *** Pokrojone składniki dodajemy do mięsa *** *** Wszystko razem mieszamy, dodajemy musztardę i ponownie dokładnie mieszamy *** *** Z mięsa formujemy małe roladki i obtaczamy
Blog z Apetytemjakiś czas są po prostu nie zastąpione . Polecam ta prosta i moim zdaniem ciekawa wariację składniki : 4-5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach 1 duże , słodkie jabłko 2 – 3 ogórki konserwowe 2 dość duże, cebule białe 1 marchewka średniej wielkości ( ugotowana w skórce ) pęczek natki pietruszki(...)ząbki czosnku 2 łyżki majonezu , gęstego 1 łyżka ostrej musztardy 1 łyżeczka cukru sól , pieprz do smaku Warzywa obieramy z łupinek i skórek . Kroimy w drobniutką kostkę . Ogórki mieszamy z siekana cebulą i zostawiamy na sitku na około godzinę , żeby dobrze odciekły . Po upływie tego czasu wszystkie składniki umieszczamy w misce , dodajemy majonez, musztardę , wyciśnięty praską czosnek , cukier
Ogrodnik w podróżywarzywna na bazie fasoli. Spróbujcie! Składniki - około 200 g Fasoli Piękny Jaś Karłowy KUPIEC - 4 duże pomidory malinowe bez skóry - 4 papryki czerwone - sporo świeżej bazylii - domowy ogórek kiszony , 2 sztuki - sól i pieprz do smaku, oliwa z oliwek - 4 ząbki czosnku - 2 cebule - ulubione zioła, u mnie łyżeczka suszonych trufli z miętą Najlepiej pomyśleć o tym daniu(...)wrzątkiem i robiąc dziurki wykałaczką). Pokrój w kawałki, dodaj do cebuli. Wymieszaj. Duś około 5 minut z ulubionymi przyprawami, u mnie suszone trufle i mięta. Międzyczasie obierz ze skórki ogórki kiszone, pokrój w drobną kosteczkę. Odłóż na bok. Do miękkich pomidorów dorzuć paprykę (ma niesamowity zapach i aromat) , wszystko gotuj jeszcze 30 minut. Na sam koniec gotowania wsyp ugotowaną
Z Kuchni Do Kuchnimajonezu, 5 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól, pieprz Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę, obtaczamy w przyprawach, smażymy na oleju, mieszając, aż kurczak będzie gotowy. Pomidory, paprykę, ogórki, cebulę kroimy w małą kostkę. Majonez mieszamy z jogurtem, dodajemy szczyptę soli oraz pieprzu. Na spód miski wykładamy sałatę - ok 100g , zalewamy sosem jogurtowym - zostawiając trochę do polania(...)wierzchu, następnie układamy pomidory, paprykę, cebulę, kurczaka, ogórka i pozostała sałatę oraz sos i szczypiorek
Lena GotujePapryka czerwona Kukurydza konserwowa puszka Ogórek konserwowy 4 większe Majonez 2 łyżki Śmietana 12 % 2 łyżki Przyprawa gyros 2 łyżki Olej do smażenia Przygotowanie: Filet z kurczaka pokroić w kostkę posypać przyprawą gyros i odstawić na minimum 2 godziny do lodówki. Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu i przestudzić. Paprykę i ogórki pokroić w kotkę. Do miski wsypujemy makaron(...)dodajemy mięso, kukurydzę, paprykę oraz ogórki. W osobnej miseczce mieszamy majonez ze śmietaną i polewamy po sałatce. Całość mieszamy. Najlepiej odstawić do lodówki aby sałatka przeszła smakiem. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy: Polub mnie na Facebooku Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału
Kulinarne przygodyporcje) 4 placki tortilli, 5 jajek, 500 g cebuli, kiełbasa ok 150 g, 4 liście sałaty, 100 g mixu sałat, mały pomidor, pół czerwonej papryki, pół ogórka zielonego, 2 ogórki małosolne, pęczek szczypiorku, sól, pieprz Przygotowanie: Szczypiorek siekamy. Pomidora kroimy w pół plastry, paprykę oraz ogórki kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Podsmażamy wraz z pokrojoną
Lena GotujeSkładniki: 5 średnich buraków 6 ogórków kiszonych 1 cebula 1 jabłko 3 łyżki oleju 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz Sposób wykonania: Buraki myjemy, suszymy i zawijamy pojedynczo w folię aluminiową. Układamy na blaszce i pieczemy(...)piekarniku nagrzanym do 200°C przez godzinę. Buraki studzimy, obieramy ze skórki i ścieramy na dużych oczkach tarki. Jabłka obieramy i też ścieramy na dużych oczkach tarki. Ogórki i cebulę kroimy w małą kostkę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy olej oraz sok z cytryny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Qchnia po prostuRyż wsypujemy na dno naczynia żaroodpornego, solimy. 3. Cebulę obieramy, drobno kroimy, przekładamy na ryż. 4. Cukinie obieramy, kroimy w plastry. 5. Ogórki również kroimy w plastry. 6. Paprykę na większe kawałki. 7. Pieczarki na grubsze plastry. 8. Na wykałaczki od szaszłyków nakładamy na przemian: mięso, cukinie(...)paprykę, pieczarki i ogórek. 9. Szaszłyki układamy na ryżu. 10. Do garnka wlewamy wodę. 11. Dodajemy ketchup
Kulinarna Chwilastronie Kwestia Smaku zaciekawił mnie sposób na śledzia z przyprawą curry, cebulką i ogórkiem konserwowym więc nie czekając zbyt długo również takie śledzie przygotowałam. Nie za bardzo lubię takie śledzie tylko moczone, więc najpierw przygotowałam śledzie tak jak zawsze - mocząc je w wodzie z octem, który lekko je zamarynował. Resztę zrobiłam zgodnie z przepisem :) Składniki: 250 g filetów śledziowych(...)filety) 1 szklanka wody 1/3 szklanki octu Dodatkowo: 1 szalotka lub 1/4 dużej cebuli 1/2 szklanki pokrojonych ogórków konserwowych 1/2 łyżeczki przyprawy curry 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru 1/3 szklanki oleju Przygotowanie: Filety śledziowe pokroić w paski o szerokości około 2 cm. Wodę wymieszać z octem i zalać pokrojone śledzie. Moczyć około 3 godziny aż śledzie
Kocham..lubię..gotuję..ogórek zielony 1 większy, cebula 2 sztuki, sałata zielona 8 liści, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, majonez, keczup - ile potrzeba Małe kiełbaski wieprzowe lekko ponacinać i na gorącym oleju zrumienić, odłożyć na talerz. Do patelni po kiełbaskach wsypać pokrojone drobniej pieczarki i usmażyć aż do odparowania wody na większym ogniu - nie solić, tylko pieprz mielony dodać. Ogórki zielone obrać zetrzeć(...)foremce, na bułki nałożyć kiełbaskę, pieczarki, plastry sera żółtego, piekarnik nagrzany na 180C, termoobieg i zapiec bułki około 15-20 minut. Do lekko wystudzonych bułek nałożyć liście sałaty, cebule, ogórki i złożyć bułki, dodać majonez, keczup - bardzo sycące bułki hot dogi zamiast parówek z małymi wieprzowymi kiełbaskami, z pieczarkami, smakują wybornie........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiędlatego, postaram się przedstawić Wam miejsca na mapie, skąd zaciągnięte są inspiracje. Sam smażony ryż, jest wzięty z Chin. Ogórek, jest co prawda jedzony, np. w Tajlandii, ale raczej na surowo jako przekąska do ostrych dań. W Korei jada się ogórki w sosie sojowym, ale raczej marynowane. Ja trochę popłynąłem z tym smażeniem. taka trochę moja wariacja, ale wierzcie(...)był strzał w dziesiątkę. Składniki: - ryż - świeży ogórek - sos sojowy - szczypiorek Wykonanie: Ryż gotujemy. Ogórka obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy sosu sojowego i chwilę smażymy. Dodajemy ryżu i znów chwilę smażymy. Podajemy posypane szczypiorkiem
Kryzysowa Książka Kucharska