wartościami będziemy mogli cieszyć się przez cały rok. Dotyczy to przede wszystkim letnich warzyw i owoców jak: ogórki – pomysłów na przetwory ogórkowe jest mnóstwo – począwszy od tradycyjnych ogórków kwaszonych a skończywszy na różnorodnych wersjach sałatek z ogórkiem w roli głównej) pomidory, z których można przygotować przecier pomidorowy czy domowy ketchup , papryka, z której można przyrządzić smaczny przecier, świetnie
moj przepis nazestawowi przypraw i dodatków. A do tego dodatek tłuszczu w tym smalcu jest właściwie symboliczny. Koniecznie podaj smalec z fasoli z ogórkami, dlatego podrzucam Ci mój przepis na ogórki kiszone . SMALEC Z FASOLI Przygotowanie : 20 minut Składniki: – 1,5 szklanki ugotowanej fasoli (wcześniej konieczne jest jej namoczenie przez noc) lub 1 puszka fasoli – 1 cebula(...)cebulę podsmażoną z przyprawami i wszystko wymieszaj. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw jeszcze solą i pieprzem. Pastę najlepiej schłodzić w lodówce przed podaniem. Podawaj z pieczywem i kiszonym ogórkiem, możesz wzbogacić kanapki dodatkiem cebuli. . SMACZNEGO! Artykuł Smalec z fasoli pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl
nietylkopasta.plwiosna – to niech będzie duuuużo zielonego. Bazą każdej sałatki może być sałata lodowa, rzymska, roszponka, rukola, a najlepiej to, co smakuje nam najbardziej. Do zielonej bazy dodajmy ogórka, rzodkiewkę, czy inne warzywa, które mamy w lodówce, do tego oczywiście ulubione zioła. Dobrze, żeby w sałatce znalazły się strączki lub inne źródło białka – a najlepiej(...)idealne połączenie smaków, mniam! Składniki na 4-5 porcji: – 1/2 sałaty lodowej – 140g zielonego groszku (mrożonego lub świeżego) – 100g roszponki – 16 jajek przepiórczych – 1 ogórek – 8cm kawałek zielonej części pora – kilka rzodkiewek – pół pęczka szczypiorku – 20g sera Feta – rzeżucha Składniki na dressing: – 5 łyżek oliwy
Be Fit Be Stronggroszku, marchewki, jajka i ogórka kiszonego-dla mnie idealna. Sałatka ta doskonale sprawdzi się na domowe imprezy lub na zwykłą kolację w poście. Serdecznie polecam. 600 g filetów śledziowych z zalewy octowej 1 łyżka posiekanej cebulki z zalewy 1 słoik marchewki z groszkiem i kukurydzą 2 małe ziemniaki 3 jajka 1 łyżka majonezu 3 ogórki kiszone 1 łyżka siekanej(...)Ziemniaki ugotować w mundurkach i ostudzić. Jajka ugotować na twardo i zalać zimną wodą. Natkę pietruszki posiekać. Śledzie odsączyć z zalewy i pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaki, jajka i ogórki pokroić w kostkę. Cebulkę drobno posiekać. Wszystkie składniki umieścić w misce, dodać majonez, natkę, sól i pieprz, dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na ok. Godzinę. Sałatkę podawać z pieczywem
Krylowa Kuchniakiszony ogórek 1 mała cebula sól i pieprz 24 słone krakersy Jajka ugotować na twardo. Cebulkę bardzo drobno posiekać. Kiełbasę rozdrobnić rozdrabniaczem lub przemielić przez maszynkę, wymieszać z pikantnym sosem i cebulą. Jajka obrać oddzielić żółtka od białek. Białka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i wymieszać z dwoma łyżkami majonezu z solą i pieprzem. Żółtka i ogórki(...)przykryć kolejną warstwą krakersów. Na to wyłożyć masę z kiełbasy i sosu i ponownie przykryć krakersami. Na górę wyłożyć białka z majonezem, posypać startymi żółtkami a na końcu startym ogórkiem. Odstawić do lodówki na ok 2 godziny, aby sałatka scaliła się i można ją było kroić. Smacznego
Krylowa Kuchniauważa. Kiedyś traktowana jako chwast, dziś doceniamy ,to że zawiera mnóstwo witamin i wartości odżywczych. Z roszponki, pomidora i ogórka przygotowałam właśnie sałatkę obiadową. Muszę przyznać że polana vinegretem smakuje wybornie. 40 g świeżej roszponki 250 g ogórków koktajlowych 1/2 dużego ogórka szklarniowego 1/2 pęczka szczypiorku 1/2 czerwonej cebuli Na sos: 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu(...)jabłkowego 1 łyżka musztardy stołowej sól i pieprz Roszponkę i resztę warzyw umyć,szczypiorek drobno posiekać. Pomidorki pokroić na połówki, a ogórek pokroić obieraczką do warzyw w cienkie paseczki, cebulę pokroić w półplasterki. Wszystkie składniki sosu wymieszać ze sobą. Warzywa umieśćić w misce, polać sosem i dokładnie wymieszać. Podawać od razu po dodaniu sosu. Smacznego
Krylowa KuchniaTatar z ogórkiem kiszonym cebulką dobrze przyprawiony zawinięty w tortillę. Świetna propozycja jako przekąska na imprezę ale równie dobrze można przygotować na pyszna kolację. 12 sztuk 2 szt. placków tortilli 250 gramów mięsa wołowego na tatar 1 średnia cebula 2 duże ogórki kiszone kilka grzybków w occie 1 łyżka musztardy sól pieprz 2 łyżki oleju rzepakowego(...)łyżki wody gazowanej opcjonalnie kilka kropel maggi Ogórki kiszone, cebulę i grzybki kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Do miski przekładamy mieso na tatar dodajemy pokrojone warzywa, przyprawiamy musztardą, solą pieprzem, wlać wodę i olej. Wszystko dokładnie wyrabiamy aby składniki się połączyły. Farsz dzielimy na dwie równe części. Na blacie rozkładamy 2 placki tortilli na każdej rozkładamy równomiernie farsz
Andzia Pichciplacków z tortilli 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 2 kopiaste łyżki serka typu almette naturalny kilka liści sałaty lodowej 2 garście kukurydzy z puszki 2 ogórki konserwowe 1 mała cebula czerwona Oliwki do dekoracji(...)Tuńczyka odsączyć z zalewy. Ogórka konserwowego kroimy w cienkie paseczki. Cebulę kroimy w cieniutkie pół plasterki. Kukurydzę odsączyć. Wszystkie powyższe składniki dzielimy na dwie równe części. Na blacie rozkładamy placki tortilli, każdy smarujemy równomiernie serkiem almette ( po 1 kopiastej łyżce na każdy) zostawiając 1 cm. margines. Następnie rozkładamy po całej powierzchni placka liście sałaty, ogórki, cebulę, kukurydzę na koniec
Andzia Pichcijogurtu greckiego lub bałkańskiego 3 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ogórek umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posolić i zostawić na 10 minut, następnie odcisnąć wodę. Do miski wlać jogurt, dodać ogórki, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Wstawić do lodówki. Tzatziki
niecodziennikparyCzas przygotowania: 1 godzina Ilość porcji: 6 osób Trudność przygotowania: łatwe Cena: przystępne SKŁADNIKI: 500 g fileta z kurczaka 500 g pieczarek 2 cebule 200 g kukurydzy konserwowej 5 ogórków konserwowych 300 g papryki konserwowej 280 g majonezu 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżka musztardy 1 łyżka mąki ziemniaczanej. 1 łyżeczka bazylii 25 g przyprawy złocistej do kurczaka(...)Podsmażoną pieczarkę odkładamy na talerz. 4. Gotowanie i smażenie zakończone teraz zajmujemy się resztą. Ogórka i paprykę kroimy w kostkę odkładamy na bok. Robimy sos: Do majonezu dodajemy łyżkę śmietany, łyżkę musztardy i pieprz. Całość mieszamy. 5. Składamy naszą sałatkę. Wrzucamy makaron,kukurydzę, pieczarki, kurczaka, ogórki i paprykę do miski. Całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy sos i mieszamy
karolgotujesztuk 10 plasterków salami 10 plasterków sera żółtego typu salami 3 średniej wielkości ogórki konserwowe 5 pomidorków koktajlowych lub daktylowych liście sałaty wykałaczki Pomidorki przekroić na połowę. Ogórki konserwowe pokroić na ćwiartki. Na plasterku salami układamy plaster żółtego sera, składamy na połowę w środek włożyć odrobinę sałaty następnie kawałek ogórka konserwowego, połówkę pomidorka. Spinamy wykałaczką przez środek
Andzia Pichcimakreli ważącej 250 g 100 g twarogu półtłustego 4 łyżeczki jogurtu naturalnego - 35 g 2 gałązki koperku sól, pieprz 2 Bajgle Rustiko Putka 4 rzodkiewki kawałek zielonego ogórka garść dowolnych kiełków Przygotowanie sycącej kanapki: Z wędzonej makreli usuń skórkę, kręgosłup oraz ości. Mięso podziel na mniejsze kawałki i przełóż do miski. Dodaj pokruszony twaróg, jogurt(...)posiekany koperek, sól i pieprz. Wszystko wymieszaj. Bajgle przekrój na pół, posmaruj pastą, udekoruj plastrami rzodkiewki, ogórka oraz kiełkami. ➤Pastę przygotuj dzień wcześniej wieczorem, a rano tylko złóż kanapkę. Bezglutenowa alternatywa: Zamiast Bajgli Rustiko możesz w tym przepisie wykorzystać Bezglutenową Bułkę z Ziarnami Putka . 5. Sałatka do pracy z grillowanym kurczakiem Składniki
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki: 4 liście kapusty pekińskiej 5 łodyg selera naciowego 2 garście roszponki 1/2 słodkiej podłużnej papryki czerwonej 4 ogórki konserwowe 1 mała marchewka 1/2 czerwonej cebuli Sos winegret: 2 łyżki octu jabłkowego 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka ostrej musztardy 1 łyżka miodu (np. gryczany) sól, pieprz Sposób(...)wykonania: Wycinamy z liści kapusty twarde jasne końcówki. Przecinamy liście wzdłuż na pół, a następnie kroimy je w paski. Marchewkę ścieramy na dużych oczkach tarki. Paprykę kroimy w paski, ogórki w kostkę a cebulę w półplasterki. Wszystkie składniki wrzucamy do miski. W szklance łączymy wszystkie składniki sosu, którym następnie polewamy sałatkę. Całość dokładnie mieszamy
Qchnia po prosturazem zamieniłam wołowinę na drób i wyszło bardzo pysznie a do tego robi się bardzo szybko. ok 300 gramów fileta z kurczaka 150 gramów pieczarek 2 średnie ogórki kiszone lub konserwowe Pół małej cebuli 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 2 łyżeczki mąki wymieszanej z wodą do zagęszczenia dania Opcjonalnie 3-4 łyżki słodkiej śmietanki(...)przyrumienią. Następnie dodajemy fileta z kurczaka pokrojonego na cienkie plasterki Przyprawiamy solą, pieprzem. Całość przesmażamy ciągle mieszając. Wlewamy ok 300 ml. bulionu lub wody doprowadzamy do wrzenia i dodajemy ogórki pokrojone na półplasterki, przecier pomidorowy i musztardę, mieszamy. Gotujemy pod przykryciem ok.15 minut. Gotowe danie zagęścić mąką. Ja dodaję jeszcze słodką śmietankę aby potrawa była bardziej kremowa
Andzia Pichci