ogórek zielony 2 szt ser feta 1 kostka cytryna 1/2 szt suszona natki pietruszki ·czosnek marynowany 2 ząbki Ogórki umyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą, ser pokroić w kostkę, ząbki czosnku rozetrzeć na miazgę, cytrynę dobrze umyć, odkroić 2-3 plasterki do dekoracji, a z reszty wycisnąć sok i połączyć z czosnkiem, na talerzu ułożyć(...)ogórki, polać sosem, posypać natką i udekorować
przepisy- Milkiziarna ziele angielskie, 2 szt. liście laurowe, kilka ziaren pieprzu, 1/3 szklanki cukru, 1 płaska łyżeczka soli ½ szklanka octu 10%, 3 szklanki wody, Karp smażony w zalewie octowej , przepis . Ogórki i paprykę kroimy w kostkę. Wodę z octem zagotowujemy, dodajemy cukier, sól, cebulę pokrojoną w piórka i przyprawy, obgotowujemy, studzimy. Na dnie słoja układamy połowę pokrojonego ogórka, paprykę(...)cebulę, karpia smażonego wkładamy do słoja, na wierzchu kładziemy resztę ogórka, papryki i cebuli. Zalewamy karpia zalewą octową i zostawiamy w chłodnym miejscu. Na Sylwestra smażony karp w zalewie będzie idealny w smaku, wyciągamy je ze słoja, układamy na talerzu wraz z marynowaną cebulką, ogórkiem i papryką. Smacznego! Wszystkiego najlepszego w nadchodzącym Nowym Roku! The post Karp smażony w zalewie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięśledzi, nie tylko w Święta. Zapraszam po sprawdzony przepis. SKŁADNIKI: 600 g płatów śledziowych słoik buraków tartych (wiórki) 290 g 1 czerwona cebula 2 jajka ugotowane na twardo 5 ogórków konserwowych 3 spore łyżki majonezu łyżka posiekanego koperku sól, świeżo zmielony pieprz PRZYGOTOWANIE: Zaczynam od moczenia śledzi. Płuczę je pod bieżącą zimną wodą, wkładam do większej miski i zalewam(...)razu je posiekać robiąc sałatkę. Śledzie dokładnie osusz, posiekaj w drobną kostkę. Ułóż je w misce, dodaj posiekane drobno składniki: obraną czerwoną cebulę, jajka ugotowane na twardo, ogórki konserwowe. Następnie dołóż buraczki tarte oraz majonez, dopraw świeżo zmielonym pieprzem oraz solą. Jeśli lubisz dodaj łyżkę lub dwie posiekanego świeżego koperku. Sałatkę na talerzu udekoruj gałązkami koperku. Smacznego
Zasmakuj Kuchniwłoskim : bagietka, salami, ser mozzarella lub dobry żółty ser, pomidorki koktajlowe Koreczki owocowe : plasterek banana, plasterek kiwi i winogrono zepnij wykałaczką Koreczki śledziowe : ciemny chleb, śledzie w oleju, ogórek konserwowy lub kiszony, plasterek papryczki chili Koreczki serowe : ser camembert, oliwki lub winogrona, orzechy włoskie lub orzechy pekan Koreczki z kabanosem : ulubione kabanosy, żółty ser np. Gouda, papryka czerwona(...)ogórek konserwowy lub pomidorki koktajlowe. Koreczki z pieczarkami : marynowana papryka, pieczarki konserwowe, kabanosy, żółty ser, zielone oliwki Koreczki wegetariańskie : rzodkiewki, czerwona papryka, zielone oliwki, pomidorki koktajlowe i ewentualnie ser mozzarella Koreczki w stylu tureckim : twardy ser kozi lub owczy w solance, oliwki, świeży ogórek, papryka Małe kanapki z wędzonym łososiem lub innymi dodatkami. Do ich przygotowania sprawdzi się bagietka pokrojona
Cztery Fajerypastą rybną znikają u mnie bardzo szybko. Polecam je i Wam, spróbujcie. Składniki: około 300 g wędzonej ryby – pstrąga lub makreli 2 jajka ugotowane na twardo 2 ogórki kiszone 2 łyżki majonezu 1 łyżka naturalnego jogurtu pieprz i sól do smaku gotowe ptysie Brześć Przygotowanie: Kawałki ryby przekładamy do miski, sprawdzając czy nie ma ości. Rozdrabniamy widelcem. Następnie(...)dodajemy pokrojone w kostkę jajka, drobno pokrojone ogórki kiszone, majonez i jogurt. Doprawiamy całość czarnym mielonym pieprzem (spora szczypta) i solą (niewielka ilość). Mieszamy składniki, próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku. Ptysie kroimy na pół. Na spód nakładamy pastę rybną, przykrywamy drugą połową ptysia. Tak przygotowane ptysie układamy na talerzu. Zdobimy listkami bazylii lub szczypiorkiem i podajemy. Smacznego
Słodkie okruszkiSkładniki: 5 filetów śledzi al'a matias 1 świeża ostra papryczka 1 cebula 4 ogórki konserwowe 150 g ketchupu 2 łyżki ostrej musztardy 1 ząbek czosnku 4 łyżki oleju 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki cukru szczypta czarnego pieprzu Sposób wykonania: Matiasy zalewamy zimną wodą i moczymy przez godzinę. Czosnek oraz ostrą papryczkę (bez gniazda(...)nasiennego) drobno szatkujemy. Cebulę i ogórki kroimy w małą kostkę. Do pokrojonych warzyw dodajemy olej, ketchup, musztardę oraz wszystkie przyprawy, mieszamy. Filety kroimy na 2 cm kawałki i wrzucamy do sosu. Wszystko razem dokładnie mieszamy
Qchnia po prosturano jak robiłam im wegetariańskie śniadanie, już zaczęli stękać. Rozpuszczone jak dziadowskie bicze. Składniki: 4 ulubione bułki 2 szklanki pieczonej wieprzowiny 1 duża czerwona cebula 1 duży ogórek kiszony 1 opakowanie małego jogurtu naturalnego 1 czubata łyżka chrzanu pół łyżeczki musztardy sól Bułki kroimy na pół i podgrzewamy w piekarniku. Mięso też można chwilę podgrzać. Cebulę(...)ogórek kroimy w plasterki. Jogurt, musztardę i chrzan mieszamy w słoiku, doprawiamy solą. Na dolną bułkę wlewamy odrobinę sosu z pieczenia mięsa, później nakładamy mięso, ogórek z cebulą, całość polewamy sosem, zamykamy drugą połową bułki. Artykuł Bułki z pulled pork, cebulą, ogórkiem kiszonym i sosem chrzanowym pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovytego mi właśnie w niej brakowało. Jeden, błahy składnik, zmienił jej smak diametralnie. Składniki: 4 średnie marchewki 3 średnie korzenie pietruszki 1 mały seler 4 średnie ziemniaki 3 ogórki kiszone 4 jajka ugotowane na twardo 1 cebula 1 mały ząbek czosnku 1 puszka groszku konserwowego 2 jabłka mały kubek jogurtu naturalnego 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy(...)laurowe. Od czasu do czasu sprawdzajcie poziom ugotowania warzyw, niektóre z nich mogą się ugotować wcześniej niż reszta. Jarzyny po ostudzeniu kroimy w małą kostkę. To samo dotyczy jabłek, ogórków, jajek i cebuli. Wszystko wrzucamy do miski, dosypujemy groszek. Do słoika wlewamy jogurt, majonez i musztardę, zamykamy i energicznie mieszamy. Sos wlewamy do warzyw, doprawiamy solą i pieprzem. Wielkość
Kardamonovyintensywny. Jest bardzo duża szansa, że do niego wrócę. Muszę tylko pomyśleć do czego będzie jeszcze pasował, poza jajkami i śledziem. Składniki: 8 marynowanych grzybów (mogą być pieczarki) 2 ogórki konserwowe 1 mała cebula 2 płaskie łyżki jogurtu greckiego 2 płaskie łyżki majonezu 1 płaska łyżeczka musztardy sok z połowy cytryny 1 łyżeczka cukru pudru sól pieprz Ogórki
Kardamonovyprzestawiło w mózgu, jeżeli chodzi o mięso. Wiecie co przed chwilą zjadłam? Pulpety w sosie pomidorowym. Nie, nie wegetariańskie. Koniec świata. Tak czy siak, mizeria wymiata! Składniki: 4 duże ogórki gruntowe duży kubek jogurtu naturalnego pół pęczka koperku pół łyżeczki cukru (można użyć cukru pudru) sól pieprz Ogórki dokładnie myjemy i kroimy w bardzo cienkie plasterki. Możecie
KardamonovyJeżeli lubicie smak tych liści, dodajcie dodatkowy pęczek. Składniki: 1 pęczek szczawiu 1 l maślanki (można także użyć kefiru lub jogurtu naturalnego) 3/4 szklanki wrzącej wody pęczek rzodkiewki 2 ogórki gruntowe 1 ząbek czosnku pół pęczka koperku szczypta cukru kawałek sera wędzonego (ja użyłam fety) sól pieprz (przepis na 3-4 porcje) Szczaw dokładnie myjemy i szatkujemy, zalewamy wrzątkiem(...)jednak szczaw jest wyjątkowo twardy, można go pogotować minutę. Szczaw z wodą lekko studzimy i dolewamy do tego maślankę. Całość uzupełniamy o pokrojone w półplasterki rzodkiewki, pokrojone w kostkę ogórki (ja ich nie obierałam), rozdrobniony czosnek i poszatkowany koperek. Wszystko mieszamy, doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem i cukrem. Wkładamy do lodówki, podajemy ze startym serem wędzonym. Artykuł Chłodnik
Kardamonovyczegoś podobnego na najbliższą niedzielę, ale w tych upałach (na wynos) raczej się nie sprawdzi. Spoko, coś wymyślę. Składniki: 1 główka młodej kapusty 1 puszka kukurydzy 2 ogórki gruntowe 1 czubata łyżka majonezu 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz Z kapusty pozbywamy się brzydkich zewnętrznych liści, szatkujemy ją i wrzucamy(...)miski. Dodajemy do niej kukurydzę i ogórki pokrojone w kostkę (ja ich nie obierałam). Do słoika wlewamy jogurt, majonez i sok z cytryny, zamykamy go i energicznie mieszamy. Do warzyw dodajemy sos, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Artykuł Surówka z młodej kapusty i kukurydzy pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovywyszło prze py sznie. Składniki: 200 g makaronu ryżowego 3 filety z udka kurczaka (można użyć dużej piersi) 1 łyżka przyprawy 5 smaków 2 łodygi grubego szczypioru 1 ogórek gruntowy 1 mała zielona chili 3 łyżki jasnego sosu sojowego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka miodu 1 łyżka uprażonych ziaren sezamu olej rzepakowy (przepis na 3 porcje) Udka kroimy(...)kostkę, doprawiamy przyprawą 5 smaków, odstawiamy na 30 minut. Ogórek kroimy wzdłuż na 4 części, wykrawamy pestki, kroimy w plasterki. Makaron gotujemy 5 minut. Sos sojowy, miód i rozdrobniony czosnek wlewamy do małego słoika, zamykamy i energicznie mieszamy. Udka smażymy na oleju na złoty kolor, wyłączamy gaz. Dorzucamy do tego ugotowany makaron, pokrojoną w drobną kostkę chili, ogórki, posiekany
Kardamonovyziemniakami gotowanymi w mundurkach. W sumie wszystkie warzywa możecie tak ugotować. Składniki: 3 średnie marchewki 3 średnie korzenie pietruszki 3 średnie ziemniaki 1 mały seler 4 jajka 3 ogórki kiszone 3 małe kiełbasy 1 duże jabłko 1 mała cebula 1 czubata łyżka majonezu 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz Marchewki, pietruszki i seler obieramy i gotujemy prawie(...)miękkości. Ziemniaki gotujemy w mundurkach także prawie do miękkości, obieramy jeszcze jak są gorące. Jajka gotujemy na twardo. Ugotowane warzywa, jajka, ogórki i kiełbasy kroimy w kostkę mniej więcej tej samej wielkości, wrzucamy do miski. Dodajemy do nich pokrojoną w drobną kostkę cebulę, starte na grubych oczkach jabłko, majonez, jogurt, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy
Kardamonovy