słoik - 12348 przepisów (strona:433/824)

Sos z pieczonych pomidorów bez obierania 197

następnie pomidory przełożyć do blendera i zmiksować na gładki mus, spróbować i doprawić, solą, pieprzem, czosnkiem, ziołami prowansalskimi, do blendera można też wrzucić dodatkowo świeżą bazylię, sos przelać do słoików i pasteryzować ok. 15-20 minut). źródło przepisu Przepis dodaję do akcji  Róbmy przetwory! 2016 i Pora na pomidora

FitKot
Leczo z cukinii, pycha 147

Zawsze warto zrobić takie leczo. Idealne na obiady, kolacje czy lunch. Wystarczy tylko rozmrozić i podgrzać lub wyjąć ze słoika. To wszystko tylko zależy jak je będziecie chcieli przechowywać. Ja mrożę bo z tym jest mniej pracy. Takie leczo można zrobić w wersji wegetariańskiej omijając tylko kiełbasę. Gwarantuję, że smak będzie równie pyszny. Cukinię obrać ze skórki, wyciąć nasionka

Kuchnia Pokoleń
ZUPA OGÓRKOWA Z ZIEMNIAKAMI 85

kwaszonych od firmy  Dagoma .   Składniki: * wywar rosołowy  * mięso z kurczaka  * korzeń pietruszki  * korzeń selera  * por  * sól * 2 małe marchewki * 2 małe ziemniaki * słoik przecieru z ogórków kwaszonych (330 g) Wykonanie: Ugotować wywar rosołowy. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w małą kostkę marchewkę i ziemniaki. Gdy warzywa będą prawie miękkie dodać przecier z ogórków

Zrób to smacznie
Pyszny i zdrowy sok z aronii ! 128

koniec gotowania wsyp cukier i wlej sok wyciśnięty z cytryny ( uważaj, aby nie było pestek z cytryny ! ), wymieszaj dokładnie, aby cukier się rozpuścił. Gorący sok rozlej do małych słoiczków. Słoiki zamknij szczelnie wieczkami. Pasteryzuj przez około 10-15 minut. Przechowuj w chłodnym, ciemnym pomieszczeniu nie dłużej niż 1 rok.   Jeśli zrobisz sok z aronii z tego przepisu

Przepisy i porady kulinarne
Sałatka na zimę z buraczków i czerwonej papryki. 147

smaku, listki laurowe, pieprz czarny cały, gotuj do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania wlej ocet, dopraw do smaku solą i pieprzem mielonym. Przełóż sałatkę do słoików, pasteryzuj przez 15 minut. Gotowe.    P rzechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu nie dłużej niż 1 rok.   P odawaj z ziemniakami i mięsem

Przepisy i porady kulinarne
Sos cukiniowo-paprykowy 102

minut przed końcem gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy, gotujemy chwilę, mieszamy cały czas, gdyż sos ma tendencję do przypalania, Doprawiamy jeszcze ewentualnie do smaku. Sos wkładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy, wekujemy 5 minut. Wynosimy do spiżarki. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Sok z czarnego bzu z cytryną-idealny na odporność i przeziębienie 177

dajemy do wyparzonych butelek,jak macie takie jak ja na zdjęciu to wystarczy jak gorący sok wlejecie i odwrócicie do góry dnem i zostawicie do wystygnięcia,jak macie tradycyjne słoiki to dobrze jest je pasteryzować ok 10 min,żeby się dobrze zamknęły. Jak nie macie sokownika to można go przygotować inaczej - dać owoce  garnka,dolać

Swojskie jedzonko
Kurczak w chińskim sosie śliwkowym. 143

trochu przyprawy. Gorzej z odejmowaniem, dlatego pilnujmy się, żeby nie sypnąć czegoś zbyt entuzjastycznie. Sos śliwkowy jest bardzo smaczny i wielofunkcyjny. Można przygotować go więcej i przechowywać w słoikach. Pasuje nie tylko do kurczaka, ale i do innych mięs, krewetek czy tofu. Można go użyć jako dipu do spring rollsów, sajgonek, lub do sałatek. Polecam.     Składniki

zadanie-gotowanie
Pomarola - włoski sos pomidorowy z marchewką i selerem 223

selerem naciowym i marchewkami. Dusić na niewielkim ogniu przez 30 minut. Dodać bazylię, sól i pieprz. Zblendować na gładką masę. Ponownie doprowadzić do wrzenia, przelać do wyparzonych, suchych słoików i pasteryzować przez 10 minut. inspiracja Przepis dodaję do akcji  Róbmy przetwory! 2016 i Pora na pomidora

FitKot
Jabłecznik z budyniem i kruszonką 212

delektujcie się zdrowym nadzieniem! Składniki 260 g mąki 1 jajko 80 g cukru pudru torebka cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 130 g masła Nadzienie jabłka prażone w słoiku lub konfitura jabłkowa robiona w domu lub kilogram jabłek już obranych z usuniętymi gniazdami i obrane ze skórki budyń śmietankowy z cukrem 500 ml mleka Pokrój w kostkę zimne masło

Z Kuchni Do Kuchni
"Ogórkowa" w słoiku 130

baldachy) chrzan czosnek Zalewa: 1l wody 4 dkg soli Sposób przygotowania: Ogórki dokładnie myjemy, odcinamy końcówki (niekoniecznie) i ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Do wyparzonych i osuszonych słoików dajemy po odrobinie chrzanu, ząbku czosnku i łodyżce kopru. Wkładamy ogórki nie ugniatając ich zbytnio i zalewamy zagotowaną i przestudzoną zalewą Mocno zakręcamy. Pozostawiamy kilka dni w temp. pokojowej po czym

Kuchnia w czekoladzie
Sok miętowo-cytrynowy. 107

mięty(dla uwydatnienia smaku lekko ją rozgnieść(wtedy uwolni się bardziej jej aromat), garnek zamknąć, zostawić na 1-2 godz., następnie przelać sok przez sito, wlać do butelek lub słoików,         pasteryzować

Kuchnia Beaty
Powidła mirabelkowe z miętą i imbirem. 109

teflonowym) i postawić na małym ogniu. Kiedy owoce zmiękną i puszczą sok dodać cukier, imbir i miętę. Gotować na bardzo małym ogniu, z przerwami, przez cały dzień. Przygotować wyparzone słoiki i przełożyć do nich gorące powidła (wyjąć wcześniej miętę

zadanie-gotowanie
Sałatka z kabaczka na zimę 366

cukier, koncentrat i ocet zagotować, dodać pokrojoną w kostkę paprykę, gotować 2 minuty, odstawić do wystygnięcia. Do przestudzonej zalewy dodać kabaczka z cebulą wymieszać, przełożyć do słoików i pasteryzować przez 10 minut

Jadło i czytadło