czasu do czasu. Dodać miąższ z laski wanilii oraz sama laskę i gotować jeszcze około 15 minut. Po zakończeniu gotowania laskę wanilii wyciągnąć. Gorący dżem wlewamy do wysterylizowanych słoików i pasteryzujemy przez 20 minut. Odstawiamy do wystygnięcia do góry dnem
Pyry na GazSierpień to miesiąc kiedy wszystko na polach i ogródkach dojrzało i czas zamknąć warzywa , owoce w słoikach , a z pól niedługo chłopi zaczną zwozić zboże na chleb.Jednak najbardziej jestem zadowolona , że w sadach gałęzie jabłoni uginają się od wspaniałych , soczystych owoców ,które będzie można przetworzyć i włożyć do weków.Ale tez nie tylko można z nich robić przetwory , najwspanialsze
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkitorcik! Jest po prostu rewelacyjny w smaku i ciężko poprzestać na jednym (hmmm, dwóch?) kawałku! 1 duże opakowanie okrągłych biszkoptów (180g) 200g dżemu z czarnej porzeczki (około 1/2 słoika) 1/2 szklanki wody (nie co więcej) 20 ml likieru orzechowego 80-100g orzechów (u mnie po 20g włoskich, nerkowca, pekan, macademia, brazylijskich) Krem: 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki
Di gotujesamą myśl. Owoce z własnej działki są zawsze cudownie pachnące. Te kupione w sklepie nie pachną już tak intensywnie, nie zachwycają tak bardzo. Tym bardziej trzeba zamknąć w słoiki te smaki i aromaty, aby można nimi było zachwycać się w chłodne dni. Na początek jednak grube plastry papierówek smażone w naleśnikowym cieście. Danie dobre na obiad i na kolację
Codzienna kuchnia niecodziennaimprezy albo jako przekąska grillowa. U mnie jako nadzienie była kiełbasa lekko czosnkowa firmy Spichlerz Rusiecki . Takie koperty zniknęły u mnie w mig. Spróbujcie :) Składniki: * opakowanie ciasta francuskiego * słoik ulubionej kiełbaski bądź mięsa( u mnie kiełbasa lekko czosnkowa Spichlerz Rusiecki ) Wykonanie: Ciasto francuskie rozwinąć, pokroić na kwadraty o długości boku ok. 7 cm. Na środek każdego kwadratu
Zrób to smacznieogniu. Pomidory przelać wrzątkiem, obrać ze skórki i dodać do patisonów. Przyprawić do smaku i smażyć jeszcze około 35 minut. Pod koniec smażenia dodać posiekaną bazylię. Przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować przez 20 minut
Tradycyjna Kuchniaczosnek zmiażdżyć i dodać wszystko do ogórków oraz pozostałe składniki. Wymieszać i odstawić na 5-6 godzin, w między czasie przemieszać kilka razy, następnie przełożyć wraz z zalewą do słoików, zakręcić i pasteryzować przez 15 minut
Jadło i czytadłosól, dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na ok. 12 godz. Po tym czasie odcedzamy ogórki na durszlaku. Uzyskany sok mieszamy z zalewą. Ogórki, paprykę oraz cebulę wkładamy do słoików. Zalewamy je gorącą zalewą. składniki na zalewę: sok, który puściły ogórki 375 ml wody 300 ml octu 330 g cukru 1 czubata łyżka curry wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: 1 szklanka ryżu 1 filet z kurczaka 1/2 czerwonej papryki 1/2 niedużej cukinii 1 cebula 1 słoik kiełków soi w zalewie przyprawa do dań chińskich sos sojowy ocet ryżowy curry … Czytaj dalej Ryż z kurczakiem po azjatycku
czarrna od kuchnicytryny i sok z całej cytryny, gotujemy aż odparuje ok półtora litra płynu, miksujemy na jednolitą masę , dodajemy galaretki i mieszamy aż galaretka się rozpuści, natychmiast nakładamy do słoików i ustawiamy do góry dnem
Gotowanie jest łatwegarnku, będzie trwała dłużej, po powierzchnia do odparowania jest mniejsza. Masy powinno ubyć podczas smażenia połowę. Przed nałożeniem konfitury do słoiczków, wyjmij laskę wanilii i gwiazdy anyżu. Słoiki powinny być wyparzone wrzątkiem i idealnie suche (najlepiej nastawić je na intensywny program w zmywarce). Gorącą konfiturą nakładamy do słoiczków i odwracamy do góry nogami, przykrywamy ściereczką bądź ręcznikiem i pozostawiamy
SMYKWKUCHNIcukier, wanilię i goździki, gotuję aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Do zalewy wrzucam cukinię, doprowadzam do wrzenia i gotuję max. 5 minut. Gorącą cukinię razem z zalewą przekładam do słoików i zakręcam. Pasteryzuję 5 minut. Z podanych proporcji przygotowałam 7 słoiczków mniej więcej
babka w formieWiśnie lekko zmiażdżyć, spowoduje to, że spirytus dotrze łatwiej również do pestek. Wszystko wrzucić do dużego słoja i zalać spirytusem, zakręcić słój. Odstawić na miesiąc, co kilka dni potrząsnąć słoikiem. Po miesiącu zagotować wodę z cukrem, cukier musi się rozpuścić. Zdjąć szumy z góry i zostawić aż ostygnie. Spirytus zlać z owoców, lekko można przydusić owoce, żeby wszystko wydobyć. Wlać
Kuchnia Pokoleńukładamy na blaszce i suszymy w 75° przez 45 min. (Drzwi od kuchenki powinny być uchylone). Następnie wyjmujemy, odstawiamy na noc w suche, chłodne miejsce. Kulki sera przekładamy do słoików, zalewamy olejem (olej możemy wymieszać z bazylią, solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem). Ser w ten sposób można (w lodówce) przechowywać przez miesiąc. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy
R'n'G Kitchenpieczenia można wydłużyć maksymalnie do 15 min, ale trzeba pilnować, by za bardzo ich nie przypiec. Przechowywanie: Jak tylko ciasteczka wystygną, chowamy je do szczelnego pojemnika, może to być słoik, puszka lub foliowy woreczek ze strunowym zamykaniem. Ważne, żeby jak najbardziej ograniczyć dostęp powietrza, pod wpływem którego miękną. Miód ma bowiem właściwości higroskopijne, więc ciasteczka na nim upieczone chłoną wilgoć
Ratunku obiad