słoik - 12348 przepisów (strona:435/824)

Pieczona ciecierzyca 140

dodatek do kremu z cukinii. Pomysł na nie zaczerpnęłam z internetu. W oryginale była to zwykła ciecierzyca, którą trzeba było ugotować. Kupując konserwową mogłam ten krok pominąć. Składniki: 1 słoik ciecierzycy konserwowej (400g po odsączeniu) 1 łyżka oliwy z oliwek sól morska 1/2 łyżeczki słodkiej papryki Sposób przygotowania: Ciecierzycę odsączamy z zalewy i dokładnie osuszamy w ręcznikach papierowych. Przekładamy

Kuchnia w czekoladzie
Sałatka z szynką, serem feta i... 155

szklanki ugotowanej w osolonej wodzie kaszy jaglanej - 4 grube plastry szynki wędzonej - 1/2 puszki kukurydzy -1/2 puszki grodzku konserwowego - 1/2 opakowania sera fety - 1/2 pęczka szczypiorku - 3/4 słoika suszonych pomidorów w oleju dressing: 5 łyżek oleju z suszonych pomidorów, sól, sok z cytryny, pieprz Szynkę, fetę i pomidory kroimy w kosteczkę, kaszę i groszek dobrze odcedzamy.  Wszystkie składniki

SMYKWKUCHNI
Ogórki w imbirze w stylu japońskim do słoików na zimę 137

push({}); Wykonanie: Ogórki obrać, pokroić. Zagotować wodę z solą, włożyć ogórki i gotować bardzo powoli przez 10 minut. Następnie wyjąć ogórki, a powstały wywar odstawić. Ogórki włożyć do wyparzonych słoików, a do nich posiekany koperek i pokrojony w słupki imbir. Do wywaru z ogórków dodać ocet, cukier, gorczycę, pieprz, listki laurowe i całość gotować przez 5 minut. Gorącą zalewą zalać

Tradycyjna Kuchnia
Ogórki – koreczki z papryką i cebulką... pyszne 180

warstwami przemiennie w dużej misce.     Zrobiłam   zalewę z wody i soli . Zalałam nią ogórki   Pozostawiłam w tej zalewie na około 1 godzinę. Odcedziłam. Do wyparzonych słoików wkładałam mieszankę ogórkowo-paprykową i zalałam zalewą octową . Zamknęłam słoiczki i pasteryzowałam ok. 3-5 minut (od zagotowania wody). Słoiczki dokręciłam i... gotowe       Zróbcie, jeśli nie znacie

Kuchnia u Krysi
Sałatka z ogórków w sosie... 193

żeby cukier lekko się rozpuścił i wszystkie składniki dobrze się połączyły. Ogórki odcedziłam z soli i zalałam sosem. Wymieszałam i ponownie odstawiłam na godzinę.   Sałatkę przełożyłam do wyparzonych słoików i pasteryzowałam około 15-20 minut. Słoiczki dokręciłam i... gotowe.   Jeśli lubicie sałatkę z ogórków to polecam taką   właśnie w słodko - kwaśnym sosie. Życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję

Kuchnia u Krysi
Skórka pomarańczowa smażona w syropie 137

czasu zamieszałam, uważając żeby się nie przypaliło. Po tym czasie, kiedy woda wyparowała dodawałam porcjami pozostałą wodę.   Na koniec dodałam 1 łyżkę soku z cytryny. Skórkę przełożyłam do słoika. Doskonale przechowuje ją w lodówce przez około 2 miesiące.   Jaką Wy dodajecie? Kupujecie gotową, czy sami robicie w domu? Zachęcam Was do zrobienia domowej skórki smażonej. Przekonacie się

Kuchnia u Krysi
Najłatwiejszy domowy przecier pomidorowy 126

płynu.     Czas gotowania zależy od tego czy chcemy mieć gęsty przecier czy rzadszy. Przyprawiłam solą i pieprzem. Zostawiłam na gazie na 1,5 godziny. Do wyparzonych słoików przełożyłam gorący przecier i   wstawiłam do pasteryzowania na 20 minut. Gotowe słoiczki (4 szt. po 300 ml) powędrowały do spiżarni.   Smak przecieru można urozmaicić dodając na początku

Kuchnia u Krysi
Jaglane ciasto ze śliwkami 180

kaszy jaglanej sól do smaku szczypta kurkumy 100 ml oleju 230 g mąki kukurydzianej (użyłam bio) 2 pełne łyżki wiórków kokosowych 1 łyżeczka cynamonu   1 k śliwek słoik dżemu brzoskwiniowego 70 g rodzynek 2 łyżki wiórków kokosowych 3łyżeczki   kisielu (dowolnego)     Wykonanie: Kaszę jaglaną opłukałam w gorącej wodzie, żeby pozbyć ją goryczki. W rondelku zagotowałam 2 szklanki

Kuchnia u Krysi
Śledzie po wiejsku 198

kilka plasterków ogórka i zalałam 2 łyżkami oleju. Następnie powtórzyłam układanie składników do słoja aż do wyczerpania składników.     Na wierzchu rozłożyłam cebulę i wszystko zalałam wystudzoną zalewą. Słoik wstawiłam do lodówki na 24 godziny.     Zrobiłam kolejne smaczne śledzie

Kuchnia u Krysi
Sezon na przetwory 426

Sezon na przetwory w pełni... mnie już się kończą słoiki i miejsce w piwnicy... a jeszcze nie zaczęłam rozgrywki z pomidorami :)  Jeśli w waszych ogrodach i na działkach obrodziło plonem i nie wiecie co z nim zrobić zapraszam na do mnie po inspirację --> klik

Pyry na Gaz
Pomarańczowy dżem z cukinii 220

małym ogniu 1-1,5 godz.Dodać suche galaretki ,olejki pomarańczowe i żelatynę.Można też dodać skórkę z pomarańcza.Dokładnie wymieszać.Trochę jeszcze podgrzać i gorący dżem nalewać do słoików.Zakręcić i pasteryzować 10-15 minut. Więcej przepisów na http://smakijackaw.blogspot.com SMACZNEGO

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Ogórki kanapkowe (z kurkumą i curry) 767

też jako dodatek do grillowanych mięs (testowane!) czy obiadowa sałatka. Curry i kurkuma nie tylko nadają im ładny kolor, ale i wyjątkowy smak. Gorąco polecam Wam przygotowanie chociaż kilku słoików ogórków kanapkowych - na pewno się w nich zakochacie! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
FASOLKA SZPARAGOWA Z KIEŁBASĄ 170

zawiera dużo błonnika i cennych minerałów. No i do tego jest pyszna - szczególnie ta żółta, która w UK jest nie do kupienia :(. Wg mnie ani mrożona, ani zaprawiona w słoiku nie smakuje już potem tak wspaniale jak ta lipcowo/sierpniowa - młoda i świeża.  Sezon na fasolkę szparagową mamy w pełni.  Tak więc jak tylko kupię fasolkę - kombinuję ile się

Walijskie Pichcenie
Kofitury jagodowe 197

czarnych jagód. 1 opak. cukru żelującego 3:1. Już najwyższy czas rozpocząć zamykanie lata w słoikach, czyli na przygotowywanie przetworów. To one dają nam w mroźne wieczory zimą namiastkę słonecznych dni. Na pierwszy ogień pójdą u mnie jagody - a dokładnie bardzo proste w przygotowaniu konfitury jagodowe. Z podanych składników wyjdzie nam około 4 słoiczków po 220 ml.  Jagody dokładnie

Świat Domowej Kuchni
O See Bloggers słów kilka 171

były przekąski, napoje w każdym gatunku, czy to woda, sok, cola, czy może kawa, herbatka a nawet zielone koktajle. Zapewnili również lunch w postaci makaronu z pesto (wprawdzie ze słoika, ale dało radę). Były miejsca do odpoczynku i do gadania. Ba, nawet miejsca, gdzie można było telefon podładować, bo wiadomo prawdziwy bloger to taki, co to wiecznie z telefonem wędruje

Kolizje Smaków