słoik - 12348 przepisów (strona:435/824)

Powidła prawie klasyczne. Z piekarnika 132

przez 1 godzinę. Wystudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Przemieszać. Podgrzewać jeszcze dwa razy, przy czym za trzecim razem nie studzić, ale przełożyć do wyparzonych słoików i zamknąć. Ewentualnie zapasteryzować. Smacznego! Pomysł na pieczenie powideł zobaczyłam - oczywiście - w internecie, ale gdzie dokładnie...? Nie wiem. Można go znaleźć na wielu stronach, a idea chodziła za mną już ze dwa lata, ciężko

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pomidorki koktajlowe w zalewie do słoików na zimę 117

wykałaczką. Chroni to przed popękaniem w trakcie pasteryzacji. Obieramy czosnek. Pomidorki i ząbki czosnku układamy w wyparzonych słoiczkach. Z podanych składników zagotowujemy zalewę i ją schładzamy. Przestudzona zalewą wypełniamy słoiki i porządnie zakręcamy. Pasteryzujemy 10 minut w 90 stopniach. Tak przygotowane pomidorki to smakowity dodatek do sałatek lub mięs czy serów. Smacznego

Marder&Marder Manufacture
Leczo w wersji wegetariańskiej 179

atrakcyjności. Spełniam więc Waszą prośbę i dzisiaj mam dla Was.... leczo w wersji wegetariańskiej   Składniki: 2 cukinie 2 cebule 3 kolorowe papryki świeże pomidory kilka pieczarek 1 słoik przecieru pomidorowego (domowy) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego puszka kukurydzy (lub świeża, wyłuskana) 1 łyżeczka   papryki słodkiej ½ łyżeczki papryki ostrej (można dać mniej, jak kto woli) 2-3 łyżki

Kuchnia u Krysi
Klasyczna salsa pomidorowa 109

Sierpień to miesiąc pomidorów. Szkoda tylko, że sezon na nie trwa tak krótko, bo to moje ukochane warzywa. Część z nich zamykam w  słoiku, a część zjadamy na bieżąco. Trzeba z nich korzystać póki są, więc dziś zapraszam Was na pyszną pachnącą latem klasyczną salsę pomidorową. Na blogu znajdziecie także inne przepisy na aromatyczne letnie pomidory

Kulinarne przygody Gatity
Dżem jeżynowo - czekoladowy z chia 65

pokryła dno, a owoce nie przywarły. Dodajemy kakao, cukier do smaku oraz nasiona chia. Dusimy na małym ogniu, często mieszamy. Czekam, aż powstanie gęsty dżem. Dżem przekładamy do słoika

Moja smaczna kuchnia
Kimchi ogórkowe z imbirem 160

jeszcze raz wymieszaj. Przykryj naczynie folią i odstaw na godzinę w pokojowej temperaturze. Jeśli lubisz ostrzejsze kimchi marynuj przez dobę również w pokojowej temperaturze. Tak przyrządzonym kimchi napełnij słoiki i przechowuj w lodówce. The post Kimchi ogórkowe z imbirem appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Masełko "Raffaello" 154

gotową masę przełożyć do słoiczka z nakrętką i przechowywać w lodówce  uwagi: - ilość cukru uzależniona jest od przeznaczenia, np. do przełożenia wafla zdecydowanie więcej niż do wyjadania ze słoika - masa zaraz po przygotowaniu jest bardzo łatwa  do rozsmarowania lecz do wafli nadaje się lepiej po nocy spędzonej w lodówce - podana ilość wystarcza na posmarowanie 1 paczki wafli

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
ZUPA OGÓRKOWA Z ZIEMNIAKAMI 131

kwaszonych od firmy  Dagoma .   Składniki: * wywar rosołowy  * mięso z kurczaka  * korzeń pietruszki  * korzeń selera  * por  * sól * 2 małe marchewki * 2 małe ziemniaki * słoik przecieru z ogórków kwaszonych (330 g) Wykonanie: Ugotować wywar rosołowy. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w małą kostkę marchewkę i ziemniaki. Gdy warzywa będą prawie miękkie dodać przecier z ogórków

Zrób to smacznie
pyszna pasta z papryki 106

uzyskania konsystencji gęstej śmietany,często mieszać ,aby uchronić przywarcia do dna. Gotową pastę przełożyć do słoiczków i pasteryzować 8-10 minut od zagotowania wody. studzimy, przekładamy do wyparzonych słoików i porządnie zakręcamy. Pasteryzujemy 10 minut w 90 stopniach.:))Pycha pasta ,na kanapki,do jedzenia prosto ze słoiczka ,do makaronów

w mojej kuchni
Granola - tylko dla dorosłych! 165

Jeśli lubicie marcepan i rodzynki, to jestem pewna, że ta granola stanie się jednym z Waszych ulubionych śniadań. Granola z rodzynkami w rumie i marcepanem Składniki: (na 2 l słoik) 400 g płatków owsianych 100 g słupków migdałowych 75 g pestek słonecznika 2 łyżki sezamu 2 łyżki siemienia lnianego 1/2 łyżeczki cynamonu 50 ml oliwy 50 ml syropu klonowego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kompot jabłkowo - śliwkowy 101

deser. Nie mam miejsca na przetwory w domu, ale od czasu do czasu taki kompot wypije z chęcią. Zakochana jestem od dłuższego czasu, co z pewnością widać, w słoikach amerykańskiej marki Ball, zachęcam do zakupu, bo są rewelacyjne! Robię w nich nie tylko kompoty, ale i sałatki i przede wszystkim podaję koktajle czy robię ogórki małosolne, lato zostań z nami

Moja smaczna kuchnia
Sos cumberland 220

kurczak, indyk, kaczka, także do różnych pieczeni "na szaro", tj. schabu, boczku, karkówki, czy pasztetu.  Dodaje ciekawego smaku i podkreśla smak pieczonego mięsa. Składniki 4 łyżki żurawiny ze słoika 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki (jeśli nie macie zastąpcie go dżemem z jagód) 1 płaska łyżka musztardy sarepskiej 1 łyżka ostrego chrzanu sok z połowy cytryny

Zasmakuj Kuchni
Co Lila jadła w środę? 17 (na wakacjach) 133

masłem i dżemem. Jeśli jest taka możliwość to wybieramy warzywa. II Śniadanie Batonik z daktylami i bananem. Brzoskwinia. Zupa Zupę ugotowaliśmy przed wyjściem na plażę i zabraliśmy do słoika. Jest to a'la krupnik. Brakuje w nim zieleniny, ale zapomnieliśmy kupić, ups!  II Danie Kasza kuskus, warzywa mrożone i mięso z indyka.  Podwieczorek Winogrona, borówki i wafelek ryżowy

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Dżem z cukinii i rabarbaru 118

czasu zblenduj całość, wstaw z powrotem na kuchenkę, dodaj agar i gotuj mieszając przez 10 minut. Gorący dżem przełóż do wyparzonych w piekarniki przez 10 minut w 100 C słoików, odwróć do góry dnem aż do wystudzenia. Smacznego! Artykuł Dżem z cukinii i rabarbaru pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Mus jabłkowy z brzoskwiniami na zimę - idealny dla dzieci 88

wsypujemy jabłka. Gotujemy na małym ogniu, aż jabłka się rozpadną. Wtedy dodajemy brzoskwinie i miód (można pominąć). Chwilę gotujemy. Gdy zawrze ściągamy z pieca. Mus wylewamy do czystych, wyparzonych słoików i szczelnie zakręcamy. Odwracamy do góry dnem, by się zassały. Jeśli martwicie się, że się nie udadzą to dla pewności można je jeszcze zapasteryzować w garnku z wodą na jakieś

Mania Wypiekania