słoik - 12348 przepisów (strona:444/824)

ogórki kanapkowe w zalewie z curry 259

pieprzu w ziarnach 2 czubate łyżki soli wykonanie: Ogórki myjemy, nie obieramy. Kroimy w podłużne plastry, staramy się aby raczej były takiej samej grubości. Następnie wkładamy ciasno do umytych słoików. wykonanie zalewy: Do garnka wlewamy wodę, ocet. Wsypujemy cukier raz wszystkie przyprawy. Całość mieszamy i zagotowujemy. Gorącą zalewą zalewamy ogórki i zakręcamy słoiczki. Następnie pasteryzujemy. Wkładamy słoiczki do garna

Domowy Smak Jedzenia
Domowy sok malinowy 123

puściły sok- najlepiej na cały dzień. Po upływie tego czasu przecedzamy sok przez gęstą gazę lub pieluchę tetrową, dokładnie wygniatając maliny. Gotujemy kilka minut. Sok przelewamy do wyparzonych, osuszonych słoików z suchymi gwintami i zakręcamy suchymi pokrywkami,. Pasteryzujemy ok 10 minut

Kuchnia w czekoladzie
Prawdziwe konfitury z czarnej porzeczki 142

odpowiada). Gdy osiągnięcie pożądany smak, konfiturę trzeba jeszcze dalej smażyć (pamiętając o mieszaniu) przez 1,5-2 godziny. Gorącą konfiturę z czarnej porzeczki przelewamy do umytych i wyparzonych słoików i natychmiast zamykamy (można obrócić do góry dnem po zakręceniu, ale nie jest to konieczne). Domowe, takie prawdziwe konfitury z czarnej porzeczki do cudowny dodatek do chrupiącego pieczywa, do ciast

Pociąg Do Kuchni
A NA DESER - SZARLOTKA SYPANA Z RÔŻĄ 185

najszybsze i chyba najprostsze ciasto jakie można upiec.Nie potrzeba nam ugniatać, ani wyrabiać,wystarczy wymieszać ze sobą składniki, nałożyć gotowe uprazone że słoika jabłka i gotowe.Ja się jeszcze połasiłam na pachnącą różaną konfiturę,bardzo polecam ją wykorzystać , ale jak nie macie to obejdzie się bez niej .Jednak stracicie niesamowity smak i Rozkosz kiedy będziecie je pochłaniać:) nic się nie ostanie

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Quinoa Bordo Raz! 132

ogniu, żeby wszystko się podgrzało, ale nie za długo, żeby składniki nie rozpadły się. Doprawiamy solą, tłuczonym pieprzem, świeżą bazylią i ostrą papryką (ja dodałam amazońską papryczkę czereśniową ze słoika, ale w Polsce jest pewnie nieosiągalna, więc można zastąpić inną świeżą, suszoną, lub mieloną). Smacznego

Quinoa Raz!
Quinoa po marokańsku 118

proste, a tych składników wcale nie jest aż tak dużo).           W końcu pewnego dnia mój domownik wrócił z zakupów ze słoikiem pięknych oliwek i wspaniałym olejem z pestek winogron. To był impuls do stworzenia tego pysznego, aromatycznego dania i nawet się okazało, że nie przeszkadza mi w nim kumin, z którym

Quinoa Raz!
Bezglutenowy tort urodzinowy z winogronową galaretką i kremem z quinoy i daktyli 188

drugiej warstwy kremu.  Kremowa śmietanka - żelatynę mieszamy z niewielką ilością ciepłej wody (najlepiej w słoiczku), a następnie wstawiamy słoiczek do garnka z bardzo gorącą wodą. Mieszamy w słoiku łyżeczką, aż żelatyna całkiem się rozpuści i zostawiamy. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem na małych obrotach (uważamy, żeby nie zrobiło się masło), najlepiej w misce, którą też wcześniej schłodziliśmy w lodówce

Quinoa Raz!
Pasta kanapkowa z quinoy i wędzonej makreli 109

mięsa (można to zrobić dwukrotnie, jeśli zależy nam na gładszej paście) . Masę mieszamy ze zblendowaną quinoa, przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie łączymy wszystkie składniki i gotową pastę przekładamy do słoika lub miseczki, posypujemy rzeżuchą i polewamy odrobina oleju konopnego. Smacznego

Quinoa Raz!
Ogórki z liściem dębu, pikle dębowe 204

wody - 2 łyżeczki gorczycy - kilka ziaren ziela angielskiego - 2 łyżeczki carry - 2 łyżeczki soli Przyprawy znajdziecie na stronie  www.Skworcu.com.pl   1. Ogórki myjemy, suszymy i układamy ciasno w słoikach z plastrami cebuli i liśćmi dębu. Zalewę gotujemy, zalewamy ogórki, zakręcamy i pasteryzujemy 15-20 minut. Smacznego

Apetyczna babeczka
Sałatka z fasolką, Pecans (Seinfeld) 172

smaki, dodaj trochę alg (na drugim zdjęciu sałatka z kombu). Najlepiej smakuje następnego dnia. Składniki: 3-4 garście pokrojonej zielonej lub żółtej fasolki 6 liści kapusty włoskiej, pokrojone 1 słoik suszonych pomidorów w zalewie (ok. 140 g) 1 pęczek dymki, pokrojony 1 duża czerwona papryka, pokrojona 1 duża żółta papryka, pokrojona sos: kilka łyżek oliwy + sok z cytryny + sól + pieprz

Qlinarnie i Qlinarnie
Konfitura z jagód 130

konsystencję. Pamiętajmy aby od czasu do czasu zamieszać owoce.  Gdy konfitura będzie miała odpowiednią konsystencję, zdejmujemy garnek z palnika i gorącą konfiturę przelewamy do umytych i wyparzonych wrzątkiem słoików. Zakręcamy je i ustawiamy do góry dnem

Smakowity Blog Kulinarny
Surówka z kapusty na zimę 575

ogórki. Odstawić na 4-6 godzin, co jakiś czas przemieszać. Po tym czasie zagotować 3 szklanki wody , przestudzić. Wodę dodać do kapust, dokładnie wymieszać i nakładać  do wyparzonych słoików, pasteryzować 20 minut

magiczna kuchnia Kasi
KISZONE POMIDORY 302

każdego dodajemy po gałązce kopru, po ząbku połowie ząbku czosnku, oraz po kawałku chrzanu. Sól rozpuszczamy w gorącej wodzie,zalewamy pomidorki. Przez ok 4 dni pomidory trzymamy w zakręconych słoikach w temp pokojowej, po tym czasie wynosimy do piwniczki

Z Majeczką w kuchni
Nadziewane cukinie w stylu włoskim! Wersja FIT! 625

SKŁADNIKI DLA 2 os. - 2 średniej wielkości cukinie bądź kabaczki - 1 szklanka suchej kaszy kuskus - 6 sztuk pomidorów suszonych w oleju - 2 łyżki oliwy z oliwek bądź oleju ze słoika po suszonych pomidorach - 2 łyżki pestek dyni ( jeśli nie masz pomiń ten składnik, bądź zastąp np. orzechami włoskimi sparzonymi wrzątkiem) - ser feta około 2 łyżki kosteczek - kilka czarnych oliwek

SMYKWKUCHNI
Ciasto Świętego Jakuba 598

masła 6 żółtek 1 szklanka kwaśniej śmietany 18% 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Beza: 6 białek 3 opakowania kisielu wiśniowego 6 łyżek cukru 2 litrowe słoiki wiśni w kompocie (wydrylowanych) Krem: 1 litr mleka 3 opakowania budyniu śmietankowego 4 łyżki cukru 200 g masła Składniki na ciasto zagniatamy, dzielimy na 6 równych części. każdą musimy rozwałkować

kruche babeczki