słoik - 12348 przepisów (strona:444/824)

,,Roladki ze szparagami otulone boczkiem’’ 135

prezentuję Wam dziś owinięte w sznycle szparagi- proste, pyszne i zarazem wykwintne danie. Inspiracją do powstania roladek była życzliwość marki Ole ! Składniki: 4 sznycle wieprzowe po 15 dag 1 słoik białych szparagów 4 plastry boczku 4 plastry sera żółtego 4 łyżki oliwy 2 łyżki musztardy sól, pieprz Wykonanie: Sznycle myjemy i osuszamy. Rozbijamy na płaty grubości około 1 cm. Sznycle

Podróż w kulinaria
Ogórki konserwowe z miodem. 570

bieżącą wodą. W garnku zagotuj wodę z solą i cukrem, garnek zdejmij z ognia, wlej ocet. Gdy zalewa trochę ostygnie dodaj miód, wymieszaj. Ogórki posiekaj na plasterki, wsyp do słoików zalej zalewą. Słoje szczelnie zamknij i pasteryzuj 15 minut. Gotowe.   Zamiast siekanych ogórków możesz dać ogórki całe (  małe ) , tylko wtedy będzie Ci potrzeba trochę więcej zalewy. Ogórki

Przepisy i porady kulinarne
Fasolowa sałatka z tuńczykiem 120

skropiłam tylko olejem ale równie dobrze można zrobić ją z dodatkiem majonezu. składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka białej fasoli 2 puszki tuńczyka kawałki w oleju 1 mały słoik marynowanych pieczarek 2 duże kiszone ogórki 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki olej słonecznikowy do skropienia Czerwoną i białą fasolę przełożyć na sito. Przepłukać i dobrze osączyć. Marynowane pieczarki osączyć

Monia miesza i gotuje
Czekoladowe mufinki z cukinią 137

Wyzwania kulinarnego ciąg dalszy..tym razem wykorzystałam cukinię..w sumie cukinię już kiedyś dodawałam do ciasta, ale taką ze słoika..tym razem wykorzystałam surową...mufinki szybko się robi, a jeszcze szybciej się zjada..u mnie nawet nie było mowy o dekoracji , zjedzone były w ekspresowym tempie..posmakowały wszystkim..cukinia całkiem niewyczuwalna , polecam.Skorzystałam z tego przepisu

Moje domowe kucharzenie
Confit z kaczki w wolnowarze 210

dniach. W lodówce możemy w ten sposób przechowywać confit przez wiele tygodni. Po zużyciu mięsa tłuszcz należy stopić i przecedzić. Można go przechować w lodówce kilka tygodni w słoiku lub zamrozić - co najczęściej robię - i wykorzystać przy kolejnym confit. Propozycja podania Potrzebną ilość nóg wyciągnąć z zastygłego tłuszczu, nadmiar tłuszczu zeskrobać. Nogi smażyć lub piec ( 190st. C) przez

Stare Gary
Dżem truskawkowo-rabarbarowy 103

rano około 2 godzin i wieczorem około 1 godziny lub za jednym razem około 3 godziny. Jeśli ktoś lubi słodsze dżemy można jeszcze dosłodzić. Gorący dżem rozlać od wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować.    Smacznego

talerz przyjemności
Dżem wiśniowy z sokiem z czarnej porzeczki 158

Połączenie dwóch owoców zamkniętych w jednym słoiku. Wiśnie z dodatkiem czarnej porzeczki nabierają wyrazistego i ciekawego smaku.   Składniki 1 kg wydrylowanych wiśni 1 szklanka soku z czarnej porzeczki 2 szkl cukru   1. Cukier i sok z czarnej porzeczki podgrzewamy … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Mus jagodowy 140

nawet przez kilka lat, nie zmienia koloru ani smaku. Można go również zamrozić, ale ja zostawiam miejsce w zamrażarce na musy z truskawek i malin. One niestety przechowywane w słoikach tracą swój piękny kolor. Czytaj więcej

Wiem co jem
Gofry z kaszy jaglanej 127

Sezon przetworowy w pełni. Właśnie robiłam trzeci kurs do spiżarni z koszem wypełnionym słoikami i butelkami z różnymi pysznymi rzeczami, kiedy moim oczom ukazała się GOFROWNICA. Urządzenie nieużywane od lat, zapewne dużo starsze ode mnie, ale gofry zawsze z niego wychodziły cudowne (a może to jednak zasługa mamy, że były takie dobre?). Postanowiłam poeksperymentować troszkę i tak powstały gofry

Wrzosowa Polana
Ogórki kanapkowe w kurkumie 186

szklanki cukru 2 łyżki soli 1,5 łyżeczki kurkumy 15 ziaren ziela angielskiego Wykonanie: Ogórki dokładnie umyć, pokroić w wzdłuż na plastry. Następnie poukładać dosyć ciasno w wyparzonych słoikach. Wszystkie składniki na marynatę zagotować. Gorąca zalewą zalać ogórki, zakręcić. Pasteryzować 5-7 minut

magiczna kuchnia Kasi
mini pizza bez ciasta, bezglutenowa 154

Składniki : 2 bakłażany 1 mały słoik sosu pomidorowego 1 kula mozzarelli lub tarty ser Basiron Rosso 1 plaster szynki lub kiełbasy chorizo ​​lub anchois pieczarki ,lub oliwki lub pomidorki oliwa z oliwek szczypta soli zioła   Wykonanie Rozgrzać piekarnik do 180 ° C Umyć i pokroić w plastry bakłażana. Blach ę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia .Ułożyć plastry bakłażana ,skropić

w mojej kuchni
Tarta na spodzie Oreo z borówkami 148

tarte wylać delikatnie zastygającą galaretkę. Pozostawić na 2-3 godziny w lodówce do schłodzenia. P.S Zostało mi po 3 łyżki każdego składnika. Postanowiłam zrobić wersję „take – away” w słoiku. Ułożyłam na spodzie kolejno ciasteczka Oreo, masę mascarpone, owoce i wszystko zalałam galaretką wygląda okazale

Ania i Marcin gotują
Wiśniowy sero jabłecznik, czyli sernikowy jabłecznik z wiśniami 138

cukru pudru (1 do żółtek, 1 do białek) 400 g serka homogenizowanego waniliowego 2,5 kg jabłek, 1 kg wiśni (obranych i usmażonych wraz zwydrylowanymi wiśniami) lub 900g (1 słoik) prażonych jabłek (samych lub z dodatkiem, np. z brzoskwiniami, czy morelami) 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kaszy manny Przygotowanie: Żółtka oddziel od białek, zmiksuj je z łyżką cukru pudru

Kulinarna (nie)codzienność
Sałatka z marynowanej papryki. Sałatka paprykowa szybka imprezowa i grillowa. 486

przerwie i zapraszam na bardzo szybką w wykonaniu i super smaczną sałatkę z marynowanej papryki. Sałatka świetnie pasująca na wszelkiego typu imprezy typu domówki, czy grill. Polecam:) Składniki - słoik papryki marynowanej ( u mnie firmy ORZECH ) - 25 dkg sera żółtego w kawałku  np. gouda, ementaler itp - 1 cebula - 4 jaja ugotowane na twardo - szczypiorek ( opcjonalnie ) - majonez ( u mnie kielecki firmy

Kuchnia z widokiem na ogród