Składniki : 1 litrowy słoik płatków róży bez białych końcówek 1 szklanka naturalnego, płynnego, jasnego miodu 0,5 l spirytusu 2 szklanki wody sok z 1 cytryny Sposób wykonania : P łatki róży wsyp do makutry, dodaj sok z cytryny i utrzyj na miazgę drewnianą pałką. Następnie przełóż do słoja, zalej wrzącą wodą , słój szczelnie zamknij i odstaw do następnego dnia
Przepisy i porady kulinarnegłaszcząc go chwalił za grzeczne towarzyszenie. Nigdy nie zapomnę tej powtarzalnej dorocznie sceny. Przypominała mi się również kilka dni temu, kiedy sama szykowałam staropolski bigos, aby zagotowany w słoikach czekał na święta. Ten obrazek spokojnej pracy mego Taty i uniesiony w górę czarny pyszczek Figara stał przed moimi oczami nieomal namacalnie. Myślę, że teraz obaj cieszą się swoją obecnością gdzieś
I tu będę miała takie teOwsianka bardzo często gości u mnie na śniadanie. Przeważnie występuję w postaci nocnej ze słoika , ale ostatnio zaczęłam kombinować również z jej zapiekaniem. Najczęściej zapiekam w najprostszej postaci. Jednak, gdy zobaczyłam przepis Jedz zdrowo żyj zdrowo na owsiankę i sernik 2w1, postanowiłam go wypróbować. Widzę, że nie tylko ja darzę ją entuzjazmem, bo jednogłośnie stała się Waszym wyborem
Fabryka pomysłówsmażę na patelni. Ważne aby dość cienko go rozbić, żeby dobrze się usmażył z obu stron. Poniżej podaję składniki dla dwóch osób. 1 podwójna pierś z kurczaka 1/2 małego słoika suszonych pomidorów z zalewą (ok. 150 ml) 2 łyżeczki suszonego oregano 1 duży ząbek czosnku 100 g sera feta garść świeżych liści bazylii sól olej do smażenia Każdą z piersi
Bullioburaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kapustę poszatkować, posolić i odstawić na 1 godzinę. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Warzywa wymieszać i zalać gorącą zalewą. Całość przełożyć do słoików i pasteryzować 10 minut
Di gotujeZalewa ( jedna porcja): -3 szklanki wody -1/2 szklanki octu -łyżka soli -4-5 łyżek cukru Składniki zalewy należy zagotować. Ogórki myjemy i odcinamy końcówki. Marchew obieramy. Do słoików wrzucamy kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu i gorczycy, 2 listki laurowe, koszyczek kopru, ząbek czosnku, plaster selera. Układamy ogórki i uzupełniamy marchewką. Zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy i pasteryzujemy 7-8 minut
Maminek kulinarnytruskawki zaczną się rozpadać można je rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków - skróci to czas przygotowania, a krócej gotowany ma jaśniejszy kolor. Ja tak właśnie "przyspieszam" :) Dżemy nakładamy do wyparzonych wcześniej słoików, łyżką "ugniatamy", aby pozbyć się zbędnego powietrza, dokładnie wycieramy każdy gwint i zakręcamy suchą przykrywką. Pasteryzujemy około 20 min (można też w piekarniku - około 40-45 minut w 120 stopniach
Kolorowy Przepisownikpłatków róży 200 g cukru sok z 1/4 cytryny 250 ml wody wykonanie: Wodę zagotowujemy z cukrem, dodajemy sok z cytryny. Płatki róży przepłukujemy, osuszamy i wkładamy do słoika. Całość zalewamy ciepłym syropem. Mieszamy, zakręcamy. Odstawiamy na 2-3 dni. Następnie całość doprowadzamy do wrzenia, zlewamy syrop różany, przelewamy do małych słoiczków i zakręcamy. Możemy dodatkowo za pasteryzować. Zapisz Zapisz
Domowy Smak Jedzeniawiem, jak u Was, ale u mnie zostało sporo niewykorzystanych przetworów z poprzedniego roku, a tu zbliża się sezon na tegoroczne owoce i warzywa. Trzeba zatem opróżniać słoiki, by można w nie było schować nowe przetwory. Stąd pomysł na wykorzystanie zapasów marmolady z pigwowców oraz mojego zeszłorocznego hitu - dżemu z mirabelek i jabłek. Składniki (na ok. 25 ciastek
Weekendy w domu i ogrodzieczyściłam spiżarnię i sypnęłam około 150 owsianej, 100 żytniej 100 g płatków owsianych 350 ml mleka sojowego 100 ml oleju roślinnego 100 g cukru 2 opakowania suszonych drożdży słoik 250-300 g dżemu (użyłam porzeczkowego) kruszonka: 50 g miękkiego oleju kokosowy 50 g mielonych migdałów 100 g płatków owsianych w razie potrzeby można dodać ciut wody lub więcej oleju
greenscarfśrednich) kawałek pora 1 torebka białego barszczu 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 2 łyżki majeranku pieprz 150 ml śmietany 1 łyżka chrzanu śmietankowego (ze słoika; opcjonalnie) Dodatkowo: 2 białe kiełbaski (lub wg gustu) jajka Obrane warzywa pokroić (marchew i pietruszkę w plastry, ziemniaki i selera w kostkę, pora w krążki) i przełożyć do garnka
Di gotujeBardzo lubię botwinkę. W sezonie przygotowuję kilka słoików botwinki pasteryzowanej, ale również mrożę kilka woreczków, aby mieć potem zieloną botwinkę do zupy w okresie zimowym. Składniki: młoda botwinka Sposób przygotowania: 1. Do mrożenia wybieramy zdrowe nieuszkodzone liście botwinki. 2. Botwinkę dokładnie płuczemy wodą, ręcznikiem papierowym ściągamy nadmiar wody. 3. Kroimy w szerokie paski. Przekładamy do woreczka, wkładamy do zamrażarki
Kuchnia domowa Aniprogramie do pieczenia biszkoptów (gdy mamy) . Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na blaszce do wystudzenia. Masa brzoskwiniowa: - 600g śmietany kremówki 30% - 2 galaretki brzoskwiniowe - 1 puszka lub słoik brzoskwiń Obydwie galaretki rozpuścić w 1/2 litra gorącej wody, dokładnie rozmieszać i odstawić do wystudzenia. Masa słonecznikowa: - 300g ziaren slonecznika - 100g masła - 1 cukier waniliowy (dałam łyżkę ksylitolu z wanilią
Smaczne Zdrowetablespoons olive oil 1 teaspoon balsamic vinegar 1 teaspoon soy sauce 1 teaspoon honey few drops of hot sauce (eg. Tabasco) estragon Najpierw marynata – wszystkie składniki umieść w słoiku, na taką ilość łososia wystarczą podane ilości składników, jeśli jednak marynaty będzie trochę za mało dodaj łyżkę wody. Łososia umyj, osusz, włóż do miski zalej marynatą, dokładnie go w niej
Martyna Cooksteraz to jego ulubiona granola. Ja też zajadam się nią z niekłamaną przyjemnością. To zdecydowanie coś, czego musicie spróbować. Migdałowa granola z oliwą Nigelli Składniki: (na 1,5 l słoik) 300 g grubych płatków owsianych 2 łyżeczki mielonego imbiru 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka soli morskiej 100 g migdałów w skórkach 125 g ziaren słonecznika 50 g siemienia lnianego
Pożeraczka, czyli raz adobrze