wódki * 3 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej Laska wanilii** Kawę rozpuszczamy w małej ilości wrzątku, a następnie wszystkie składniki wlewamy do dużego słoja. Porządnie mieszamy, ja zakręciłam słoik i potrząsałam nim tak długo do momentu, aż białe grudki śmietanki zniknęły. Najlepiej smakuje mocno schłodzony.. Delicje :) * nie jest konieczna, sama Whisky też sobie poradzi ** możemy ją zastąpić cukrem wanilinowym
Pora na poraZnudziły Wam się tradycyjnie podane sałatki? Sałatka podana w rożku z szynki od razu zachęca do spróbowania, u mnie zniknęła w mgnieniu oka. Składniki: 2 słoiki selera konserwowego 3 jajka 3 ogórki kiszone 1 cebula pół puszki kukurydzy 10 dużych plasterków szynki sól, majonez Sposób wykonania: Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Seler, ogórki, cebulę pokroić. Dodać
Cukiernia Pychotkiclass="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 6 ziemniaków średniej wielkości ( tak po 2 na osobę ) 1 słoik marynowanych płatów śledziowych ( lub solonych jeśli wolicie słone -nie kwaskowe ,chociaż ja preferuję z marynowanymi ) 1 duża cebula 1 opakowanie 400 ml śmietany bio – gęstej 1 płaska łyżeczka cukru
Ogrodnik w podróżyNastępnie obrywamy wszystkie kwiatki po kolei,ważne by były jak najmniej zielonych gałązek, bo gałązki mają gorzkawy posmak... a nie chcemy przecież zepsuć naszego syropu :) Kwiatki wkładamy do dużego słoika- najlepiej 2 litrowego. W garnku gotujemy cukier z wodą i kwaskiem cytrynowym. Po rozpuszczeniu się cukru, zalewamy kwiatki zalewą. Przykrywamy i odstawiamy na 3-4 dni. Raz dziennie mieszamy
Aga w kuchniPrzetwory mięsne. Myśląc o sklepowych przetworach mięsnych – mielonkach w słoikach, mięsiwach, a nawet zwykłych wędlinach – trudno wyzbyć się wrażenia, że coś jest nie w porządku. Po przeczytaniu składu duże wrażenie bardzo często zmienia się w obrzydzenie. Jak tego uniknąć? Kochani, sami róbmy sobie pyszne mięsko! Przepis wykorzystuje szynkowar, którego opis i informacje o tym, gdzie go kupić, znajdziecie tutaj
Proste-przepisy.plktóre widzicie na zdjęcia nie przekraczają 3 cm średnicy) Piec w temperaturze 180-200 stopni przez około 12-18 minut lub do lekkiego zrumienienia. Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku. Smacznego
Kulinaria - potrawy z różnych stron światałyżki cukru (może być także gotowa Śnieżka) na wierzch: - 1 galaretka wiśniowa - ok. 1,5 szklanki gorącej wody - 2 kieliszki Jacka Danielsa Tennessee Honey - wydrążone wiśnie (użyłam wiśni ze słoika) Przygotowuję ciasto- ubijam białka ze szczyptą soli, stopniowo dodaję żółtka, następnie cukier, wymieszane mąki i proszek do pieczenia. Wszystko dodaję drobnymi partiami. Kiedy ciasto jest już dobrze wymieszane, piekę przez
Wielopokoleniowoidealny, bo nie zawiera cukru, barwników, pięknie wygląda i doskonale smakuje. Aby przygotować taką wodę, najlepiej zaopatrzyć się w butelki, które możemy zapakować do torebki czy plecaka lub specjalnie słoiki. Są niedrogie, a takie napoje bardzo ładnie w nich wyglądają. Woda truskawkowo - miętowa Składniki: woda mineralna niegazowana świeże truskawki świeże listki mięty kostki lodu Przygotowanie: Truskawki dzielimy na mniejsze
Moja smaczna kuchniarezultacie uzyskać rewelacyjną, zdrową pastę sezamową, którą możemy użyć do wykonania prawdziwego hummusu, czy jako dodatek do sosów i deserów, a nawet możemy wyjadać go łyżeczką prosto ze słoika! Z tahini jest jak z masłem orzechowym - prawdziwe nie zawiera dodatku oleju, cukru, czy soli, ewentualnie po szczypcie dwóch ostatnich. Co ciekawego zauważyłam? Robiąc masło orzechowe czy właśnie tahini, wystarczy dodać
Be Fit Be Strongjest dość kwaśny i w razie konieczności dodajemy kwasku do smaku. Łyżeczkę dżemu nakładamy na schłodzony talerz. Jeśli nie rozlewa się jest już dobry. Przelewamy go do wyparzonych/wysterylizowanych słoików. Nie ma konieczności pasteryzowania
Pyry na Gazciepłe dni, schłodzony doskonale orzeźwia. Składniki: 1 puszka mleczka kokosowego 4 łyżki nasion chia 200 gram truskawek 3 kiwi 2 łyżeczki miodu Sposób przygotowania: Mleczko kokosowe przelewamy do większego słoika, wsypujemy nasiona chia, dokładnie mieszamy, wstawiamy na kilka godzin lub noc do lodówki. Umyte truskawki kroimy na mniejsze części, przekładamy do miski, dodajemy łyżeczkę miodu, miksujemy blenderem. Owoce kiwi obieramy
Bajeczna KuchniaPasta z pieczonej papryki Co prawda piekarnika u mnie brak, ale z pomocą, na szczęście zawsze, przychodzą gotowce. Tym razem sięgnąłem po pieczoną paprykę ze słoika. Wcześniej się jakoś nie złożyło, żeby zawitała w mojej kuchni, a tu proszę. Akurat jak czasu na gotowanie nie miałem to przyszła mi z pomocą i położyła się razem z pozostałymi składnikami w moim
Blendmandeserów, gorącej czekolady czy szklanki mleka... Ja do przepisu z małą ilością cukru dodaję w całości cukier waniliowy lub pół na pół ze zwykłym. Gdy będzie go ubywać ze słoika, wystarczy braki uzupełnić świeżym cukrem. Jeśli będziesz czuć, że zapach słabnie, wymień laskę wanilii na nową lub zrób od podstaw. Kochani, przypominam o dostępnej od wczoraj ankiecie dostępnej tutaj . Zapraszam
Anioszek w kuchniWczoraj byłam zmuszona ściąć całość na raz, bo zaczęła już wyrastać, było tego około 2 kg! Wyobraźcie sobie tyle trawy na raz. W tech chwili moja lodówka jest wypełniona słoikami z pesto. Smakuje wyśmienicie, zakładając oczywiście że jesteście fanami tego smaku. Zrobiłam jego trzy wersje, ale naprawdę kwestia dodatku ziaren to sprawa indywidualnych upodobań. W tym tygodniu spodziewajcie się przepisów
greenscarfwodę (ale nie do końca), dodać groszek. Doprawić do smaku cukrem i sokiem z cytryny. Mąkę i wodę rozklepać, by nie było grudek (ja to zawsze robię w zakręconym słoiku), zagęścić tym marchewkę z groszkiem. Podawać na ciepło. SMACZNEGO
Zrób to smacznie