słoik - 12348 przepisów (strona:455/824)

lunchbox - sałatka z soczewicy z pieczonymi warzywami 163

polej sokiem z połowy cytryny. Przygotuj sos z soku wyciśniętego z pomarańczy i drugiej połówki cytryny, oliwy, musztardy i przeciśniętego przez praskę czosnku - wszystkie składniki umieść w zakręcanym szczelnie słoiku, zakręć go i potrząsaj, aż uzyskasz jednorodną emulsję. Dodaj sól i wędzoną ostrą paprykę. Pieczone warzywa i jabłka wymieszaj z soczewicą i pomarańczowym sosem. Całość ułóż na rukoli. Tę sałatkę

Eksperyment sobotni
Sałatka z sałatą, botwinką i kukurydzą. 136

mozzarellę i rzodkiewkę wrzucić do liści sałaty i botwinki. Całość delikatnie przemieszać. Olej lub oliwę z oliwek wlać do małego słoiczka, dodać miód, ocet z czerwonego wina i musztardę. Słoik zamknąć i energicznie wymieszać, aby składniki się połączyły. Następnie dodać sól i pieprz ziołowy, ponownie zamieszać. Sałatkę polać sosem tuż przed podaniem.  Smacznego !!! Po więcej inspiracji na potrawy

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Ogórki małosolne na sucho 300

wychodzą, są dobre, jednak chyba z wody lubię bardziej. Mimo to jest to bardzo dobry sposób na zrobienie sobie ogórków na wyjedzie kiedy nie mamy dostępu do kamionek, słoików itp. Wystarczy woreczek, sól, chrzan, czosnek nawet koperek zamiast kopru i mamy czy to pod namiotem, na działce, na campingu, kwaterze pyszny dodatek latem czy kanapki. Myślę, że warto sobie

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Roladki drobiowe ze szparagami 178

roladki ze szparagami są idealne na uroczysty obiad. Ładnie się prezentują po przekrojeniu i w dodatku możemy je przygotować o każdej porze roku. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 słoik szparagów z zalewy OLE! 100 gram sera żółtego Pół papryki czerwonej Pół papryki pomarańczowej Przyprawa do kurczaka Ostra i słodka papryka 1 jako Bułka tarta Olej do smażenia Wykałaczki Sposób

Bajeczna Kuchnia
Sałatka z marynowaną cebulką 174

Smaczna i kolorowa sałatka z marynowaną cebulką, pomidorami i papryką. Letnią porą idealnie pasuje do mięsa grillowanego. Składniki: 1 opakowanie mix sałat 1 słoik złotej cebulki marynowanej Ole! 250 gram pomidorów koktajlowych Pół papryki czerwonej Pół papryki pomarańczowej Pęczek szczypiorku 1 opakowanie sosu sałatkowego paprykowego Sposób przygotowania: Sałatę myjemy i osuszamy, cebulkę marynowaną odsączamy z zalewy, pomidorki koktajlowe kroimy

Bajeczna Kuchnia
Chleb pszenno-żytni 220

żytniej i 50ml wody. Mieszam i ponownie odkładam. I tak przez około 4-5 dni. Piątego dnia zakwas jest idealny, aby upiec na nim chleb. Musimy jednak pamiętać, aby słoik na zakwas był czysty (najlepiej wyparzony) i aby mieszać go czystą, najlepiej drewnianą łyżką. Dzięki temu nie musimy się obawiać, że któregoś dnia zaskoczy nas randka naszego zakwasu z sympatyczną

Jacob Tastes
Pieczony sos pomidorowo-rababrabarowy 158

zapiekania, łączymy z pomidorami, cukrem, octem i przyprawami. Mieszamy i pieczemy około godziny w 180 st.C. Co 20 minut mieszamy. Warzywa powinny się rozpaść. Całość miksujemy/blendujemy. Przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Grzyby marynowane, prawdziwki w miodzie 144

www.Skworcu.com.pl . 1. Grzyby oczyścić, obgotować przez ok. 30 minut w lekko osolonej wodzie, odcedzić. 2. Zagotować wodę z miodem i przyprawami, na końcu dodać ocet. 3. Grzyby ułożyć w słoikach, dołożyć po kawałku liścia laurowego, ziarno pieprzu i ziela angielskiego. Zalewać gorącą zalewą i pasteryzować 10 minut

Apetyczna babeczka
Nalewka z rabarbaru 314

sposobami, tak żeby móc porównać. Miałem też dylemat ile cukru dodać. I problem taki sam jak powyżej: jeżeli spieprzę to powtórka dopiero za rok. Niedobrze...Zatem nastawiłem aż 5 słoików tej nalewki, któryś na pewno będzie dobry :) Zacząłem od 200 g cukru i w każdym słoju o 50 g więcej: 250, 300, 350 i 400 g. Dwa ostanie słoje zrobiłem

Marder&Marder Manufacture
Aromatyczne płatki róży ucierane z cukrem 132

róży nadal ucierając do skończenia składników Uzyskaną masę przełożyć do wyparzonych słoiczków i trzymać w lodówce.ps. wszystko robione w warunkach polowych na wczasach...makutra pożyczona z ośrodkowej kuchni,słoik tez dostałam od przemiłych Pań kucharek ,a reszta we własnym zakresie ...Grunt ,że róża zbierana na wydmach

w mojej kuchni
Pomidorki koktajlowe w syropie rumowym do słoików 87

wymieszać i odstawić na noc. Następnie z cukru i wody ugotować syrop. Włożyć pomidorki z rumem i zagotować. Z cytryn wycisnąć sok, połączyć z syropem. Pomidorki przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć. Pasteryzować przez 10 minut

Tradycyjna Kuchnia
Konfitura owocowa z nutą miodowo-cytrynową w kardamonie 136

przypraw kardamonem. Mieszaj często, gotuj bez przykrycia. Nakładaj do wyparzonego i suchego słoiczka. Przechowuj w lodówce do 2 tygodni. Moja rada: Jeśli chcesz możesz na koniec przed włożeniem do słoika zmiksować konfiturę na gładką masę. Ja tego nie robię, bo wolę czuć kawałki owoców. Jedz na bułce, samą lub z dodatkiem jogurtu czy serka wiejskiego. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Woda wspomagająca odchudzanie i nie tylko, detox water 140

też oddech i nada wodzie dużo aromatu. Składniki: owoce granatu mięta cytryna imbir woda Przygotowanie: Okołu 20 ziarenek granatu, które delikatnie naciskamy, aby puściły sok i wrzucamy do naszego słoika lub butelki. Dodajemy liście mięty, kilka plasterków cytryny i kilka plasterków imbiru.Możemy tak przygotowaną wodę zalewać 3-4 razy zanim straci smak. A jaka jest wasza ulubiona detox water

PaleoLife
Fale Dunaju z Wiśniami 103

Tulipan pochylił czoła przed tym, co na stole stanęło. Chłoniemy świat wszystkimi zmysłami. Tu i teraz. Fale Dunaju z Wiśniami fot. Izabela Magdalena Składniki na ok. 24 sztuki: 1 słoik wiśni (ok. 720ml)  - wybierzcie wydrylowane, żeby przez pestki nikt zębów nie stracił;) 300 g masła 250 g margaryny 275 g cukru 5 jaj 300 g mąki 3 łyżeczki proszku

Kuchnia smaków