słoik - 12348 przepisów (strona:455/824)

Jak mrozić zupki dla niemowląt? 91

utrwalania daty ważności produktów. Co powinniśmy wiedzieć? 1. Używamy pojemniczki plastikowe albo szklane (ewentualnie woreczki do mrożenia pokarmu też się sprawdzają, ale trudniej się wyjmuje później rozmrożoną zupkę). 2. Słoik należy napełnić do nie więcej jak ¾ objętości. 3. Dodatki typu masło, olej, oliwa, mleko oraz produkty zbożowe (kasza, ryż, makaron) najlepiej dodawać każdorazowo po rozmrożeniu- wówczas zupka będzie miała odpowiednią

Tradycyjna Kuchnia
Konfitura wiśniowa 149

agrafką albo wsuwką do włosów.  Wydrylowane wiśnie wrzucam do garnka, zasypuję cukrem i długo, długo gotuje. Gotuje tak długo aż konfitura będzie gęsta i od razu przekładam do słoików, zakręcam i stawiam do góry dnem do wystygnięcia

Kuchnia Viki
Fasolka szparagowa z papryką marynowana na zimę 157

zalewę: ½ szklanki octu ½ szklanki cukru ½ szklanki oleju 4 łyżki soli Wykonanie: Fasolkę oczyścić i ugotować na półmiękko i odcedzić. Paprykę i cebulę pokroić w krążki. Fasolkę przełożyć do wyparzonych słoików, przekładając papryką, cebulą i czosnkiem. Z podanych składników zagotować zalewę, zalać warzywa, szczelnie zamknąć. Pasteryzować 30 minut

Tradycyjna Kuchnia
Domowy Baileys 345

wódki * 3 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej  Laska wanilii** Kawę rozpuszczamy w małej ilości wrzątku, a następnie wszystkie składniki wlewamy do dużego słoja. Porządnie mieszamy, ja zakręciłam słoik i potrząsałam nim tak długo do momentu, aż białe grudki śmietanki zniknęły. Najlepiej smakuje mocno schłodzony.. Delicje :) * nie jest konieczna, sama Whisky też sobie poradzi  ** możemy ją zastąpić cukrem wanilinowym

Pora na pora
domowa woda różana 116

cytryny 1000 ml ciepłej wody wykonanie: Płotki róży przepłukujemy zimną wodą. Osuszamy, wkładamy do słoja i zalewamy je ciepłą wodą wymieszaną z sokiem z cytryny. Zakręcamy słoik pokrywką i odstawiamy na 24 godz. w ciemne miejsce. Przecedzamy. Po tym czasie woda różana jest już gotowa. Można ją pić lub używać w celach kosmetycznych

Domowy Smak Jedzenia
Krem czekoladowy (z bananów i awokado) 220

panującej nutelli ;-) Ale jaki by ten krem nie był to mój problem - jako rodzica - polega na tym, że moje dziecko potrafi wyjadać łychą ten słodki ulepek aż zobaczy w słoiku dno :-( Dlatego też możliwość przygotowania kremu czekoladowego w wersji alternatywnej bardzo mi odpowiada :-) Tym bardziej, że dojrzałe banany są na tyle słodkie, że krem nie wymaga dosładzania, a jednocześnie maskują

Czary - gary w kuchni
Czasu brak i konfitura z rabarbaru z pijanymi rodzynkami 155

obok stały lody! To naprawdę niewyobrażalny wręcz komplement pod adresem konfitury. Spróbujcie i Wy, póki czas jeszcze nie minął... Konfitura rabarbarowa z rodzynkami macerowanymi w rumie Składniki: (na 6 słoików) 2 kg rabarbaru 800 g cukru 400 ml wody 300 g rodzynek 400 ml białego rumu Rodzynki zalać wrzątkiem, odstawić na 15 minut. Po tym czasie odcedzić, dobrze odcisnąć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Domowy Baileys 347

wódki * 3 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej  Laska wanilii** Kawę rozpuszczamy w małej ilości wrzątku, a następnie wszystkie składniki wlewamy do dużego słoja. Porządnie mieszamy, ja zakręciłam słoik i potrząsałam nim tak długo do momentu, aż białe grudki śmietanki zniknęły. Najlepiej smakuje mocno schłodzony.. Delicje :) * nie jest konieczna, sama Whisky też sobie poradzi  ** możemy ją zastąpić cukrem wanilinowym

Pora na pora
Sałatka z selera inaczej 165

Znudziły Wam się tradycyjnie podane sałatki? Sałatka podana w rożku z szynki od razu zachęca do spróbowania, u mnie zniknęła w mgnieniu oka. Składniki: 2 słoiki selera konserwowego 3 jajka 3 ogórki kiszone 1 cebula pół puszki kukurydzy 10 dużych plasterków szynki sól, majonez Sposób wykonania: Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Seler, ogórki, cebulę pokroić. Dodać

Cukiernia Pychotki
Pulki ze śledziem 248

class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 6 ziemniaków średniej wielkości ( tak po 2 na osobę ) 1 słoik marynowanych płatów śledziowych ( lub solonych jeśli wolicie słone -nie kwaskowe ,chociaż ja preferuję z marynowanymi ) 1 duża cebula 1 opakowanie 400 ml śmietany bio – gęstej 1 płaska łyżeczka cukru

Ogrodnik w podróży
Syrop z kwiatów czarnego bzu 140

Następnie obrywamy wszystkie kwiatki po kolei,ważne by były jak najmniej zielonych gałązek, bo gałązki mają gorzkawy posmak... a nie chcemy przecież zepsuć naszego syropu :) Kwiatki wkładamy do dużego słoika- najlepiej 2 litrowego. W garnku gotujemy cukier z wodą i kwaskiem cytrynowym. Po rozpuszczeniu się cukru, zalewamy kwiatki zalewą. Przykrywamy i odstawiamy na 3-4 dni. Raz dziennie mieszamy

Aga w kuchni
Karkówka z szynkowaru 141

Przetwory mięsne. Myśląc o sklepowych przetworach mięsnych – mielonkach w słoikach, mięsiwach, a nawet zwykłych wędlinach – trudno wyzbyć się wrażenia, że coś jest nie w porządku. Po przeczytaniu składu duże wrażenie bardzo często zmienia się w obrzydzenie. Jak tego uniknąć? Kochani, sami róbmy sobie pyszne mięsko! Przepis wykorzystuje szynkowar, którego opis i informacje o tym, gdzie go kupić, znajdziecie tutaj

Proste-przepisy.pl
Ciasteczka z mahlabem (Mahlab cookies) 142

które widzicie na zdjęcia nie przekraczają 3 cm średnicy) Piec w temperaturze 180-200 stopni przez około 12-18 minut lub do lekkiego zrumienienia. Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku. Smacznego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tort z bitą śmietaną, wiśniami oraz galaretką z... whisky 170

łyżki cukru (może być także gotowa Śnieżka) na wierzch: - 1 galaretka wiśniowa - ok. 1,5 szklanki gorącej wody - 2 kieliszki Jacka Danielsa Tennessee Honey - wydrążone wiśnie (użyłam wiśni ze słoika) Przygotowuję ciasto- ubijam białka ze szczyptą soli, stopniowo dodaję żółtka, następnie cukier, wymieszane mąki i proszek do pieczenia. Wszystko dodaję drobnymi partiami. Kiedy ciasto jest już dobrze wymieszane, piekę przez

Wielopokoleniowo
Woda truskawkowo - miętowa 72

idealny, bo nie zawiera cukru, barwników, pięknie wygląda i doskonale smakuje. Aby przygotować taką wodę, najlepiej zaopatrzyć się w butelki, które możemy zapakować do torebki czy plecaka lub specjalnie słoiki. Są niedrogie, a takie napoje bardzo ładnie w nich wyglądają.  Woda truskawkowo - miętowa Składniki: woda mineralna niegazowana świeże truskawki świeże listki mięty kostki lodu Przygotowanie: Truskawki dzielimy na mniejsze

Moja smaczna kuchnia