utrwalania daty ważności produktów. Co powinniśmy wiedzieć? 1. Używamy pojemniczki plastikowe albo szklane (ewentualnie woreczki do mrożenia pokarmu też się sprawdzają, ale trudniej się wyjmuje później rozmrożoną zupkę). 2. Słoik należy napełnić do nie więcej jak ¾ objętości. 3. Dodatki typu masło, olej, oliwa, mleko oraz produkty zbożowe (kasza, ryż, makaron) najlepiej dodawać każdorazowo po rozmrożeniu- wówczas zupka będzie miała odpowiednią
Tradycyjna Kuchniaagrafką albo wsuwką do włosów. Wydrylowane wiśnie wrzucam do garnka, zasypuję cukrem i długo, długo gotuje. Gotuje tak długo aż konfitura będzie gęsta i od razu przekładam do słoików, zakręcam i stawiam do góry dnem do wystygnięcia
Kuchnia Vikizalewę: ½ szklanki octu ½ szklanki cukru ½ szklanki oleju 4 łyżki soli Wykonanie: Fasolkę oczyścić i ugotować na półmiękko i odcedzić. Paprykę i cebulę pokroić w krążki. Fasolkę przełożyć do wyparzonych słoików, przekładając papryką, cebulą i czosnkiem. Z podanych składników zagotować zalewę, zalać warzywa, szczelnie zamknąć. Pasteryzować 30 minut
Tradycyjna Kuchniawódki * 3 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej Laska wanilii** Kawę rozpuszczamy w małej ilości wrzątku, a następnie wszystkie składniki wlewamy do dużego słoja. Porządnie mieszamy, ja zakręciłam słoik i potrząsałam nim tak długo do momentu, aż białe grudki śmietanki zniknęły. Najlepiej smakuje mocno schłodzony.. Delicje :) * nie jest konieczna, sama Whisky też sobie poradzi ** możemy ją zastąpić cukrem wanilinowym
Pora na poracytryny 1000 ml ciepłej wody wykonanie: Płotki róży przepłukujemy zimną wodą. Osuszamy, wkładamy do słoja i zalewamy je ciepłą wodą wymieszaną z sokiem z cytryny. Zakręcamy słoik pokrywką i odstawiamy na 24 godz. w ciemne miejsce. Przecedzamy. Po tym czasie woda różana jest już gotowa. Można ją pić lub używać w celach kosmetycznych
Domowy Smak Jedzeniapanującej nutelli ;-) Ale jaki by ten krem nie był to mój problem - jako rodzica - polega na tym, że moje dziecko potrafi wyjadać łychą ten słodki ulepek aż zobaczy w słoiku dno :-( Dlatego też możliwość przygotowania kremu czekoladowego w wersji alternatywnej bardzo mi odpowiada :-) Tym bardziej, że dojrzałe banany są na tyle słodkie, że krem nie wymaga dosładzania, a jednocześnie maskują
Czary - gary w kuchniobok stały lody! To naprawdę niewyobrażalny wręcz komplement pod adresem konfitury. Spróbujcie i Wy, póki czas jeszcze nie minął... Konfitura rabarbarowa z rodzynkami macerowanymi w rumie Składniki: (na 6 słoików) 2 kg rabarbaru 800 g cukru 400 ml wody 300 g rodzynek 400 ml białego rumu Rodzynki zalać wrzątkiem, odstawić na 15 minut. Po tym czasie odcedzić, dobrze odcisnąć
Pożeraczka, czyli raz adobrzewódki * 3 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej Laska wanilii** Kawę rozpuszczamy w małej ilości wrzątku, a następnie wszystkie składniki wlewamy do dużego słoja. Porządnie mieszamy, ja zakręciłam słoik i potrząsałam nim tak długo do momentu, aż białe grudki śmietanki zniknęły. Najlepiej smakuje mocno schłodzony.. Delicje :) * nie jest konieczna, sama Whisky też sobie poradzi ** możemy ją zastąpić cukrem wanilinowym
Pora na poraZnudziły Wam się tradycyjnie podane sałatki? Sałatka podana w rożku z szynki od razu zachęca do spróbowania, u mnie zniknęła w mgnieniu oka. Składniki: 2 słoiki selera konserwowego 3 jajka 3 ogórki kiszone 1 cebula pół puszki kukurydzy 10 dużych plasterków szynki sól, majonez Sposób wykonania: Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Seler, ogórki, cebulę pokroić. Dodać
Cukiernia Pychotkiclass="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 6 ziemniaków średniej wielkości ( tak po 2 na osobę ) 1 słoik marynowanych płatów śledziowych ( lub solonych jeśli wolicie słone -nie kwaskowe ,chociaż ja preferuję z marynowanymi ) 1 duża cebula 1 opakowanie 400 ml śmietany bio – gęstej 1 płaska łyżeczka cukru
Ogrodnik w podróżyNastępnie obrywamy wszystkie kwiatki po kolei,ważne by były jak najmniej zielonych gałązek, bo gałązki mają gorzkawy posmak... a nie chcemy przecież zepsuć naszego syropu :) Kwiatki wkładamy do dużego słoika- najlepiej 2 litrowego. W garnku gotujemy cukier z wodą i kwaskiem cytrynowym. Po rozpuszczeniu się cukru, zalewamy kwiatki zalewą. Przykrywamy i odstawiamy na 3-4 dni. Raz dziennie mieszamy
Aga w kuchniPrzetwory mięsne. Myśląc o sklepowych przetworach mięsnych – mielonkach w słoikach, mięsiwach, a nawet zwykłych wędlinach – trudno wyzbyć się wrażenia, że coś jest nie w porządku. Po przeczytaniu składu duże wrażenie bardzo często zmienia się w obrzydzenie. Jak tego uniknąć? Kochani, sami róbmy sobie pyszne mięsko! Przepis wykorzystuje szynkowar, którego opis i informacje o tym, gdzie go kupić, znajdziecie tutaj
Proste-przepisy.plktóre widzicie na zdjęcia nie przekraczają 3 cm średnicy) Piec w temperaturze 180-200 stopni przez około 12-18 minut lub do lekkiego zrumienienia. Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku. Smacznego
Kulinaria - potrawy z różnych stron światałyżki cukru (może być także gotowa Śnieżka) na wierzch: - 1 galaretka wiśniowa - ok. 1,5 szklanki gorącej wody - 2 kieliszki Jacka Danielsa Tennessee Honey - wydrążone wiśnie (użyłam wiśni ze słoika) Przygotowuję ciasto- ubijam białka ze szczyptą soli, stopniowo dodaję żółtka, następnie cukier, wymieszane mąki i proszek do pieczenia. Wszystko dodaję drobnymi partiami. Kiedy ciasto jest już dobrze wymieszane, piekę przez
Wielopokoleniowoidealny, bo nie zawiera cukru, barwników, pięknie wygląda i doskonale smakuje. Aby przygotować taką wodę, najlepiej zaopatrzyć się w butelki, które możemy zapakować do torebki czy plecaka lub specjalnie słoiki. Są niedrogie, a takie napoje bardzo ładnie w nich wyglądają. Woda truskawkowo - miętowa Składniki: woda mineralna niegazowana świeże truskawki świeże listki mięty kostki lodu Przygotowanie: Truskawki dzielimy na mniejsze
Moja smaczna kuchnia