słoik - 12348 przepisów (strona:462/824)

Ratafia tutti-frutti 150

wszystkim od wielkości baniaczka, w którym będziemy robić (czyli od ilości owoców, które będziemy dodawać) i od indywidualnego smaku. Do ratafii przydałoby się coś sporego, ale my dysponujemy tylko słoikami 3 litrowymi. Trudno, nada się takie coś. Po prostu dodawaliśmy małe ilości owoców, po garstce dosłownie. Następnie dosypywaliśmy 3 płaskie łyżki cukru. I alkoholu tylko tyle, żeby zakryło owoce. Zaczęliśmy

Marder&Marder Manufacture
Ciasteczkowa pizza z owocami 183

dobrze mogą tu użyć serka waniliowego homogenizowanego :)    Na wierzchu ułożyć ulubione owoce - u mnie kiwi, banan, winogrona, ananas z puszki - oraz klapnąć kilka kleksów frużeliny jagodowej - ostatni słoik zeszłorocznych zapasów :) I w ten sposób bomba energetyczna do spałaszowania przed majówkowym rowerowaniem jest gotowa! Smacznego :) WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: MARCEPANOWY KĄCIK - Czekolada SZÓSTE NIEBO - Torcik bez pieczenia z truskawkami

Grunt to przepis!
Makaron z Kurczakiem Słodko Kwaśnym z Woka 180

przygotowywać. Dziś proponuję kurczaka słodkowkaśnego z pędami fasoli i pysznym makaronem. SKŁADNIKI: 1 Papryka  2 Średnie Marchewki 10 dag Pędów Fasoli  1 Opakowanie Makaronu do Woka 1 słoik dowolnedo sosu słodkokwaśnego  sól i pieprz 1 Filet z kurczaka  sos sojowy ciemny  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Makaron zalewam wrzątkiem i pozostgawiam na 3-4 min.  Makaron odcedzam

Gotowanie Patki
Najlepsze pomysły na majówkę 204

czekoladowej pyszne będą rogaliki , a dla miłośników cynamonu – bułeczki . Dobrym pomysłem zawsze są ciasteczka – tak do pochrupania :) Większość z nich można przygotować wcześniej i przechowywać w ciastkowym słoiku lub puszce, łatwo zabrać je także ze sobą na drogę. Moje ulubione waniliowe to kruche ciasteczka maślane lub ciasteczka dla dzieci , można zdecydować się na ciasteczka fit ze zbożami

Ciastkozercy
Domowy ketchup z musztardą do słoików 111

masę podgrzewać przez godzinę, często mieszając, następnie odparować i zredukować o połowę. Cały czas mieszając wsypać cukier, dodać ocet, musztardę i przyprawy do smaku. Starannie wymieszać, przelać do wyparzonych słoików, dobrze zakręcić i gorące przykryć ścierką na ok. 20 minut

Tradycyjna Kuchnia
Pizza z tapenadą i pomidorkami 176

ulubioną. Mam gwarancję, że nikt mojej pizzy nie ruszy, gdy zostanie, bo tylko ja w domu kocham czarne oliwki i kapary. Oczywiście, moja była najlepsza! Składniki na tapenade: 2 słoiki (200 ml)czarnych oliwek 50 ml oliwy dobrej jakości oleju sok z 1 cytryny pęczek grupo posiekanej pietruszki 3 ząbki czosnku 2-3 łyżki kaparów pół łyżeczki pieprzu przepis

greenscarf
Domowa granola 134

często mieszamy granolę, aby się równo rumieniła i nie przypaliła z wierzchu. 5. Po upieczeniu odstawiamy granolę do wystygnięcia, dodajemy rodzynki, dokładnie mieszamy. Gotową granolę przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku przez około dwa tygodnie. Chociaż wydaje mi się, że zniknie dużo wcześniej i będziecie robić ją jeszcze raz. I kolejny ;) Smacznego

W kuchni Katie
15 pysznych przepisów na piknik 131

zmieszamy je jeszcze z sosem, to po kilku godzinach przemienią się w nieapatyczne koszmarki. Lepiej więc nie mieszać ze sobą składników, tylko ułożyć je warstwowo np. w dużym słoiku, a sos zapakować osobno. Na piknik polecam Wam sycące sałatki na bazie warzyw strączkowych oraz kasz: piyaz czyli turecką sałatkę z białą fasolą i jajkiem na twardo , również turecką sałatkę

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z kuskusem i "W tańcu" 279

Ogarnął mnie szał na świeże warzywa i mięso. To, że mam więcej ochoty na warzywa, rozumiem - wiosna, przesyt warzyw przetworzonych i schowanych do słoików, niektóre (np. rzodkiewki) można zbierać z samodzielnych upraw. Ale mięso? Nie za specjalnie za nim przepadam, zresztą gdyby zrobić statystykę zamieszczonych przepisów, okazałoby się, że większość to dania wegetariańskie. No w każdym razie sklep mięsny odwiedzam

Weekendy w domu i ogrodzie
Pomidory z oliwkami do słoików na zimę 93

sparzyć, obrać, pokroić razem z czosnkiem. Wymieszać z oliwkami(oliwki możemy pokroić), drobno posiekaną natką pietruszki i oliwą wymieszaną z octem. Doprawić do smaku, dokładnie wymieszać, przełożyć do wyparzonych słoików i pasteryzować około 15 minut

Tradycyjna Kuchnia
Kompot z jabłek do słoików na zimę 112

gniazdka nasienne. Następnie włożyć do miski z wodą i kwaskiem cytrynowym aby jabłka nie ściemniały. W między czasie ugotować syrop z cukru, wody i goździków. Jabłka ułożyć w wyparzonych słoikach i zalać przestudzoną zalewą (bez goździków). Pasteryzować 25 minut w temperaturze 95 stopni

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka chrzanowa z żółtym serem i cebulką perłową 576

okazała się strzałem w dziesiątkę-chrzanowy posmak smażony kurczak,cebulki perłowe i ser-naprawdę ciekawe połączenie-polecam Składniki: 300 g sera żółtego 350 g piersi z kurczaka słoik cebulki perłowej kukurydza 5 jajek majonez łyżeczka mielonej słodkiej papryki olej sól,pieprz na sos: 5 łyżek majonezu 7 łyżek jogurtu naturalnego 9 łyżeczek chrzanu Przygotowanie: żółty ser ścieramy na tarce

Swojskie jedzonko
Sałatka z awokado,mozzarellą ,pomidorkami i sosem balsamicznym 178

sałatki,a taką mieszankę,mogła bym jeść codziennie i do wszystkiego,sprawdzi się na każdej imprezie ale również do grilla będzie super pomysłem-polecam!! Składniki: 10 pomidorków koktajlowych, awokado, słoik oliwek(zielonych lub czarnych) opakowanie mozzarelli mini(malutkich kuleczek) cebula czerwona, 4 łyżki octu balsamicznego 6-7 łyżek oliwy z oliwek(lub jakiejś smakowej,np z bazylią i pomidorami) łyżka

Swojskie jedzonko
Konfitura ze smażonych jabłek do słoików na zimę 110

grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny i smażyć w szerokim rondlu. Mieszając jabłka odparować, dodać cukier, cynamon i nadal mieszając smażyć około 10 minut. Konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić. Pasteryzować przez 6 minut i odwrócić do góry dnem

Tradycyjna Kuchnia
Pomidorki w galaretce do słoików na zimę 81

pieprzu czarnego kilka ziaren ziela angielskiego Wykonanie: Z podanych składników ugotować zalewę- odstawić i rozpuścić żelatynę lecz nie gotować. Pomidorki dokładnie umyć i wysuszyć. Następnie pomidorki włożyć do wyparzonych słoików, przekładając plastrami cebuli. Dodać po 2 ząbki czosnku, zalać przygotowaną zalewą, posypać posiekaną natką pietruszki, szczelnie zakręcić. Pasteryzować przez 3 minuty

Tradycyjna Kuchnia