słoik - 12348 przepisów (strona:465/824)

Frużelina z owoców leśnych i gruszek 235

przeznaczenia i rodzaju użytych owoców możesz dać mniej żelatyny. Gdy jednak wyjdzie za gęsta, dodaj nieco wrzącej wody i wymieszać do uzyskania pożądanej konsystencji. Gorącą frużelinę możesz przełożyć do słoików, zakręcić pokrywkę i odwrócić do góry dnem, aby zawekować. Zagotowywanie nie wchodzi tu w grę z uwagi na żelatynę

Anioszek w kuchni
Sos meksykański z szafranowym ryżem 259

Szybki i smaczny obiad dla zapracowanych. Do kotletów mielonych dodałam konfiturę z cebuli a panierkę zrobiłam z chrupkiego żytniego pieczywa.   Składniki 1 słoik sosu meksykańskiego firmy Jamar 200 g mięsa mielonego 1 łyżeczka konfitury z cebuli firmy Proeco Polska … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
100 całkiem magicznych zabaw plastycznych 218

już coś dla siebie, a książka w przyszłości (jak dzieci podrosną) na pewno będzie w częstym użyciu. Książka pokazuje jak wykorzystując znajdujące się w każdym domu materiały np. butelki, słoiki, patyczki po lodach lub guziki, stworzyć ciekawe i ładne zabawki. Poszczególne pomysły można łączyć w większe całości i „budować” miasta, projektować ciekawe krajobrazy, a nawet stworzyć las pełen

Słodkie okruszki
Cudaczek serowo wisniowy z kremem 2937

Krem budyniowy z likierem: 750ml mleka 2 budynie śmietankowe 32 g cukru z prawdziwa wanilią 4 łyżki cukru 100 ml likieru  waniliowego 35 dag masła Warstwa wiśniowa: 1 słoik wiśni drylowanych z syropu 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki cukru 2 galaretki wiśniowe 1 łyżeczka żelatyny Poncz: ¾ szklanki wody ¼ szklanki likieru waniliowego 1 łyżeczka cukru pudru Dodatkowo : Polewa

Wanilia i Kardamon
Pleśniak po liftingu wg Aleex 174

masła • 5 jajek (oddzielnie białka i żółtka) • 3 szklanki mąki pszennej • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia • 3/4 szklanki + 2 łyżki drobnego cukru • szczypta soli • 2 łyżki kakao • słoik gęstego dżemu (najlepiej z kwaśnych owoców) - porzeczkowego, agrestowego, mogą być także kwaskowe powidła śliwkowe Sposób przygotowania: 1. Zimne masło posiekać z mąką i proszkiem do pieczenia, 2 łyżkami cukru, szczyptą soli

W mojej kuchni
Barszcz wigilijny wg Aleex 173

odstawić na 3-4 dni. Jeśli w pomieszczeniu będzie chłodniej, przygotowanie zakwasu potrwa 1-2 dni dłużej. Kwaśność zakwasu zależy od nas. 6. Gotowy zakwas przecedzić, wlać do czystego słoika lub szklanej butelki i wstawić do lodówki. Można przechowywać przez 2-3 dni. Przygotować barszcz: 1. Do garnka wlać 2 litry wody. Włożyć obrane i umyte warzywa: marchewkę, pietruszkę

W mojej kuchni
Ser w oliwie z czosnkiem niedźwiedzim 156

osuszamy, a następnie drobno kroimy. Ser kroimy w kostkę i opcjonalnie można go delikatnie oprószyć solą i pieprzem. Twaróg obtaczamy w pokrojonym czosnku niedźwiedzim, a następnie przekładamy go do słoika i zalewamy oliwą z oliwek. Po szczelnym zamknięciu najlepiej słój przechowywać w lodówce nie dłużej niż 3 miesiące.  Oliwę można mieszać , ja dałam pół na pół ze smakową oliwą

Apetyczna babeczka
Pesto z czosnku niedźwiedziego 180

minuty cały czas mieszając. 2. Liście czosnku myjemy i osuszamy, wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy do czasu otrzymania konsystencji pasty. Otrzymane pesto można przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce nie dłużej niż 3-4 miesiące. Warto również zamrozić je w małych pojedynczych porcjach, można wtedy korzystać z niego cały rok, idealne są do tego małe worki

Apetyczna babeczka
Imbirówka - nalewka imbirowa 160

już gotowa kupiona wódka. Imbir obieramy i kroimy na dość cienkie plastry. Następnie myjemy cytryny i kroimy na ósemki. Dorzucamy do imbiru. Nam do tej nalewki posłużył 3 litrowy słoik (zresztą tylko takich używamy). Całość zasypujemy cukrem i zalewamy miodem. Na sam koniec dolewamy wódkę i zakręcamy wszystko na 3 miesiące. Po tym czasie przelewamy nalewkę przez durszlak, tak tylko

Marder&Marder Manufacture
Wołowina Hoisin 132

czarnego pieprzu 1 łyżeczka pasty miso lub pasty z fermentowanej fasoli. Wszystkie składniki na sos wrzucamy do blendera lub moździerza i łączymy ze sobą. Taki sos możecie przechowywać w słoiku, w lodówce przez miesiąc. Wołowinę kroimy w cieniutkie paseczki. Nie solimy! Dodajemy do niej sos hoisin, dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozgrzewamy

ladykitchen
Zakwas za barszcz biały z wysiewek 295

Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4-6 dni. Żur kisimy do uzyskania ładnego kwasowego smaku i zapachu. Następnie zakwas przecedzamy i przelewamy do butelki lub słoika. Tak przygotowany zakwas można przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Notatki - czosnek i chleb powinien być zanurzony w wodzie. W przeciwnym może spleśnieć - zakwas można przechowywać w lodówce

Wędrówki po kuchni
Kanapkowa pasta z cieciorką i soczewicą 218

domowe, to domowe. W przypadku roślin strączkowych, najsmaczniejsze będą te, które wcześniej namoczymy i ugotujemy sami. Dla osób z poczuciem ciągłego braku czasu pozostają wersje z puszek lub słoików, które najgorsze nie są, jednak czasami można się naciąć na niesmaczne partie. Tak czy inaczej, poniższa pasta jest z gatunku tych uniwersalnych i sycących, nie zawiera żadnych specjalnych składników – tylko cieciorka

Roślinna - blog wegański
sałatka "grzybowa polana" 622

przewozić ją w tortownicy a wyłożyć na talerz tuż przed podaniem.  Składniki: puszka groszku puszka fasoli 3-4 ziemniaki 2 marchewki pojedyncza pierś kurczaka 4-5 ogórków kiszonych słoik pieczarek marynowanych szczypiorek łyżka przyprawy gyros majonez sól pieprz, ząbek czosnku 2 łyżki oleju Groszek, fasolę i pieczarki odsączyć na durszlaku, każde osobno. Ziemniaki i marchewkę ugotować w mundurkach

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Makaron z Tuńczykiem i Pomidorowym Pesto 209

łatwy pomysł na obiad dla osób zapracowanych. Dziś zaproponuję Makaron z Tuńczykiem. Znakomity i bardzo sycący. Smacznego  SKŁADNIKI: 1 PUSZKA TUŃCZYKA Z WODY 100 g DOWOLNEGO MAKARONU 1 SŁOIK CZERWONEGO PESTO  2 PLASTRY SERA ŻÓŁTEGO (DOWOLNEGO) SÓL I PIEPRZ DO SMAKU SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:    MAKARON GOTUJĘ AL DENTE  UGOTOWANY MAKARON NAKŁADAM DO MISECZKI NA MAKARON NAKŁADAM

Gotowanie Patki
Rolada bezowa z galaretką truskawkową 177

skonsumowana. Prosto i smacznie, polecam Składniki: 1 szklanka białek ( u mnie 6 sztuk) 1 szklanka cukru pudru 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu Galaretka truskawkowa: 1 słoik truskawek w kompocie o poj. 1000 ml 2 opakowania galaretki truskawkowej Wykonanie: Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier puder  nie przerywając ubijania. Następnie wsypuję mąkę oraz ocet , szybko

Ciasteczkowy Potwór