słoik - 12348 przepisów (strona:470/824)

Chrzan tarty domowy 175

Mieliśmy ambitny plan zetrzeć chrzan i popakować go w słoiki. Tak żeby był. Do mięsa jakiegoś, do kiełbas, do wędlin na kanapki. No tak po prostu. Chrzan zawsze się w domu przyda. Bo od dawna już kierujemy się zasadą, że jeżeli coś możemy zrobić w sami w domu, to robimy. Zakupy ograniczamy do niezbędnego minimum. Kupujemy tylko to, czego zrobić

Marder&Marder Manufacture
Pieczone kotlety orzechowe. 193

orzechowe sprawdza się we wszystkim.. jeżeli nie wie, to właśnie się dowiedział, na słodko, na słodko, do placków, naleśników, makaronu.. czy kotletów, lub "tradycyjnej" wersji łyżeczką ze słoika. Do tego zapomniana przeze mnie i myślę, że przez wiele osób pietruszka, która bywa często lekko pomijana, używana jedynie do wywaru na rosół... ale to się zmienia. Pietruszka opanowało ostatnio

More food, love and dreams
Pyszna Sałatka z Jajkiem i Szynką 286

twardo 1 puszka 400 g kukurydzy konserwowej 6 łyżek majonezu 300 g szynki w kawałku (na przykład z indyka) 200 g ogórków konserwowych 1 łyżka startego chrzanu (ze słoika lub świeżego) 2 łyżki usiekanego szczypiorku do smaku: sól, pieprz Link do filmu z przygotowania: Sałatka z jajkiem i szynką Przygotowanie: Ogórki kroję w drobną kostkę. Jajka kroję w kostkę. Szynkę

Uwaga Babcia Gotuje
Zupa pomidorowa ze swojskich pomidorów i makaronem 166

Wspaniała zupa o zapachu pomidorów dojrzałych na słońcu w ogródku Składniki - 4 skrzydełka z kurczaka lub 1 z indyka - 2 marchewki - 5 -6 dużych pomidorów lub 2 słoiki 1/4 l pomidorów w sosie własnym(przepis w mojej kolekcji ) - 2 liście selera lub kawałek korzenia - 1 liść lubczyku - kostka rosołowa którą robię sama - cebula - sól pieprz do smaku - natka pietruszki kilka

W królestwie smaków Beaty
Ciasto truskawkowe z serkiem i galaretką 166

opakowanie żelatyny-fix deserowej Dr Oetkar'a Na warstwę galaretki z truskawkami 400 g truskawek (u mnie mrożone) 2 galaretki truskawkowe 200 ml wody Dodatkowo dżem truskawkowy (około 1/2 słoika 280 g) WYKONANIE Biszkopt:   Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury  180°C,   dno blaszki o wymiarach 25x30 wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić

Passions hobbies life
Spaghetti z tuńczykiem i "Sierpniowy żar" 214

wykonania, szybkie i niedrogie. Danie można podkręcić ziołami i różnymi dodatkami (u mnie czarne oliwki). Składniki (na 3 porcje): 300 g makaronu typu spaghetti puszka tuńczyka w sosie własnym słoik sosu lub przecieru pomidorowego lub kartonik gotowego ze sklepu 12-15 oliwek 3 gałązki suszonego oregano lub czubata łyżeczka kupnego sól pieprz ser żółty typu gouda (oczywiście można użyć parmezanu

Weekendy w domu i ogrodzie
Wytrawny keks z suszonymi pomidorami i oliwkami 173

wielkości keksówkę) 500 g mąki pszennej (u mnie była to mieszanka 300 g białej, 200 g pełnoziarnistej i 100 g pszennej z amarantusem) 2 łyżki mielonego siemienia lnianego cały słoik pomidorów suszonych wraz z zalewą 50 g zielonych oliwek łyżka kaparów 300 ml wegańskiego jogurtu naturalnego /możesz zastąpić mlekiem sojowym 250 ml + 2 łyżki mąki kukurydzianej lub z ciecierzycy

greenscarf
Dip z twarogu i rzodkiewki 213

pokrojone w słupki do maczania w sosie. To Fit danie jest idealne do chrupania na śniadanie! Można warzywa i sos zapakować aby zabrać do pracy, podobnie jak sałatkę w słoiku. Danie jest lekkie, kolorowe, zdrowe i bardzo smaczne! Wystarczy chudy twaróg (1/2 op.) utrzeć z posiekanymi 3-4 rzodkiewkami i 1-2 łyżkami jogurtu, doprawić odrobiną soli, grubo mielonym pieprzem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z pęczakiem, kurczakiem i pomidorkami koktajlowymi 220

pracy lub potraktować jako danie obiadowe... pełna dowolność... Składniki: 4 garście pęczaku ok. 200 g pomidorków koktajlowych 3 udka z kurczaka (obrane ze skóry, i wytrybowane z kości) 1 słoik konserwowych pieczarek 2-3 łyżeczki wędzonej papryki w proszku przyprawa do kurczaka 2-3 łyżeczki dżemu z papryczek chili lub opcjonalnie chili z odrobiną cukru do smaku pęczek szczypiorku Wykonanie

IMPRESJA SMAKU
Żurek 181

zawsze używam kupnego ;-( Robiłam raz swojski zakwas i mi nie wyszedł- nie mam do tego ręki. Jeżeli chodzi o kupny zakwas to według mnie najlepszy jest taki w słoiku, gęsty i wtedy na 4 litry bulionu dajemy go ok. 300 ml, natomiast tego rzadkiego z butelki dajemy ok. 0,5 l. Zakwasy na żurek mają również różną intensywność smaku więc

Passion of Cooking
Drożdżowy warkocz z ciasta brioche, z serem i żurawiną 302

dodatkowego cukru. Owoce są bardzo bogate w pektyny i zgęstnieją same, wystarczy około 10 minut na ogniu. Gotowy dżem studzimy.   Zamiast świeżej żurawiny można wziąć domową żurawinę ze słoika lub inny dżem z lekko kwaśnym posmakiem, np. rabarbarowy czy pomarańczowy. Ważne, żeby w cieście było coś na przełamanie słodyczy.   SKŁADANIE, FORMOWANIE i PIECZENIE Podgrzewamy do 50⁰C piekarnik

Karo in the Kitchen
Wielkanocny Biały Barszcz na zakwasie 196

ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe sól,pieprz majeranek 2 łyżki śmietany szczypta cukru jajka (do podania) Przygotowanie: Zakwas na barszcz należy przygotować na kilka dni przed gotowaniem. Do słoika wsypuję mąkę, którą mieszam z wodą, pokrojonym czosnkiem i przyprawami. Odstawiam przykryty ściereczka lnianą zakwas do momentu, aż sfermentuje, codziennie mieszając. Do garnka wkładam pokrojone warzywa, liść laurowy,ziele angielskie

ChilliJemy
Orzechowy przekładaniec 224

szkl. (100 g) cukru 1 cukier waniliowy 2 żółtka 1 łyżka śmietany 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 350 g orzechów włoskich (u mnie - Helio)   słoik kwaśnego dżemu (u mnie truskawkowo porzeczkowy) Ciasto ciemne przygotowujemy tak jak ciasto białe. Dzielimy na 3 części i wkładamy do zamrażalnika na jakieś 30 minut. Ciasto jasne dzielimy na 3 równe

Cynamonowe szczęście
Żur na zakwasie chlebowym 227

żur jest gęsty i kwaśny, ale konsystencja i wyrazistość smaku to rzecz gustu. Przygotowanie domowego zakwasu na żur to pestka - wystarczą 2-3 minuty, by umieścić wszystkie składniki w słoiku lub butelce i odczekać kilka dni, aż zakwas zacznie pracować. Tym razem do zrobienia tego żuru użyłam zakwasu z zakwasem chlebowym - brzmi może trochę dziwnie, ale tak jest :) Oznacza

Moje Qulinaria
ŻUREK STAROPOLSKI 239

następnie dodać posiekaną cebulę i razem smażyć aż cebula się zarumieni, pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek. Podsmażony boczek, cebulę oraz czosnek dodać do zupy. Zakwas na żurek w słoiku dokładnie wymieszać następnie przecedzić przez sitko, (lub wyłowić, z zakwasu, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie pieprz, chrzan, chleb) 500 ml zakwasu wlać do zupy i gotować około 20 minut. Śmietanę

RAROSSA