słoik - 12348 przepisów (strona:471/824)

Pieczona papryka. Jak w łatwy sposób pozbyć się skórki? 142

pestkami i piętki. Używać wg woli warto wrzucić na blachę kilka papryk więcej i z reszty przygotować smakowite paprykowe antipasti. Upieczoną, oczyszczona paprykę przekroić na 4 części. Włożyć do słoika lub innego szklanego naczynia, zalać oliwą, dodać gałązkę rozmarynu i ząbek czosnku. Podawać lekko posolną do kanapek. Pycha

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka z szynką, mozzarellą i pomidorkami suszonymi 221

piekarnik i dać ujście parze lub suszyć przy lekko uchylonych drzwiczkach. Pomidorki studzimy, przekładamy do słoiczka, dodajemy ziarna pieprzy, obrane, lekko zmiażdżone ząbki czosnku i zalewamy olejem rzepakowym. Zakręcamy słoik odstawiamy na kilka godzin. Przechowujemy w lodówce. Sałatka: Na talerzu układamy  umyte i osuszone liście sałat, dodajemy zwiniętą w „trąbkę” szynkę, oliwki, mozzarellę pokrojoną w plasterki, pomidorki suszone

Moniki Smakołyki
Sałatka "Grzybowa polana". Warstwowa sałatka z pieczarkami i kurczakiem 2432

kawałkom przyprawionego kurczaka jest bardziej wyrazista w smaku i sycąca, ale przede wszystkim pięknie wygląda - nie tylko na świątecznym stole. Inspiracja: klik    Składniki ( tortownica 18 lub 21 cm): słoik marynowanych pieczarek ( ja wybrałam bardzo drobne sztuki ) 900ml 30 dkg piersi z kurczaka 2 marchewki 3 ogórki konserwowe 3 ziemniaki 3 ugotowane na twardo jajka 100g żółtego sera sól, pieprz

Maślane ciasteczko
Tarta Tatin z gruszkami w winie. 190

zawiera gruszki z zalewy winnej (i jedną świeżą) i niesie ze sobą jeszcze nieco tego grudniowego, świątecznego klimatu... Oczywiście wiem, że nie zawsze w kuchennym kredensie da się odnaleźć słoik gruszek w winie;) Dlatego proponuję użyć zwykłych świeżych owoców - tak będzie bardzo dobrze! Składniki: (ciasto) 400 g mąki pszennej 200 g masła  40 g cukru 2 żółtka 5 łyżek

zadanie-gotowanie
Pressgurka - sałatka ogórkowa. 179

mnie to jest taka szwedzka mizeria bez śmietany. Nie znam szwedzkiego oprócz kilku słów, ale na ile zrozumiałem skandynawski przepis, jest to wersja sałatki ogórkowej, którą wkłada się do słoików na zimę. No cóż, u mnie poszła prosto na stół by towarzyszyć wołowinie po marynarsku . Z biksemad Marzeny też na pewno stworzyłaby zgraną parę. Pamiętajcie - smak ma być zdecydowanie słodko

zadanie-gotowanie
Pizza a la bolognese na ziołowym cieście. Domowa pizza bolognese. 165

około łyżeczki) twardy ser w kostce np. Gouda sos bolognese około 1-11/2 chochelki gęstego sosu * możecie wykorzystać ten przepis , swój własny lub użyć gotowego sosu bolognese ze słoika i dodać do niego mięso mielone. Ważne! aby sos był gęsty. U mnie jest, to zawsze sos, który zostaje z obiadu z dnia poprzedniego. Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę

Słodkie okruszki
Boczek/słonina w solonej marynacie i przyprawach 155

obtoczenia: sok z cytryny majeranek słodka papryka w proszku (polecam też wędzoną) czosnek granulowany Składniki marynaty połączyć i zagotować. Słoninę/boczek pokroić w większe kawałki i umieścić w słoiku (użyłam 3 litrowego). Całość zalać marynatą, zakręcić i odstawić do lodówki na 4 dni (u mnie 7). Po tym czasie słoninę/boczek wyjąć z zalewy i osuszyć ręcznikiem papierowym. Każdy kawałek

Di gotuje
Pasta mięsna z kawiorem z bakłażana 265

pasuje do Chrupkiego Kukurydziano-Gryczanego Pieczywa firmy Tovago. Kawior z bakłażana idealnie skomponował się z indykiem i przyprawami. Składniki ugotowane lub upieczone mięso z indyka ( użyłam 2 podudzia ) 1 słoik kawioru z bakłażana … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Sałatka z pora i marynowanych grzybów 175

Smaczna, szybka i prosta sałatka ze składników dostępnych cały rok. 4 średnie pory (białe części) około 350 g marynowanych grzybów (słoik 500 ml) 4 jajka 1 puszka zielonego groszku 1 łyżka soku z cytryny 100 ml majonezu 150 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka cukru sól, pieprz Pory umyć, przekroić wzdłuż na 4 części i pokroić w paseczki. Zalać wrzątkiem

Trzeci talerz
Sałatka "Leśna Polana" 397

Sałatka "Leśna Polana" Składniki: 1 duży słoik pieczarek marynowanych 3 jajka 3 ogórki konserwowe 3 ziemniaki 2 średnie marchewki 100 g żółtego sera podwójna pierś kurczaka ok. pół pęczka natki pietruszki majonez 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz ew. ulubione przyprawy do kurczaka Marchewkę i ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Pierś kurczaka myjemy i kroimy

Pelusiowa Kuchnia
jajka marynowane w zalewie z buraczków 100

składniki: 3 jajka ok. 300 ml zalewy z buraczków marynowanych wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Do garnuszka lub słoika wkładamy jajka i zalewamy je zimną zalewą, tak aby całe były w zalewie. Marynujemy przez noc. Podajemy z ulubionymi sosami do jajek

Domowy Smak Jedzenia
Pasta z pieczonych buraków i fasoli 129

przygotować pastę bardzo kremową lub z niewielkimi kawałkami warzyw (tę wersję lubię najbardziej), można wreszcie  użyć jej jako farszu do roladek z cukinii lub bakłażana. Składniki - proporcje na słoik o pojemności 1 lita 250 g suchej fasoli (czerwonej, czarnej lub w ostateczności białej lub zastąpić ciecierzycą) *** 5 średnich buraków 1 duża czerwona cebula (można zastąpić białą cebulą) 3 ząbki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zakwas na żur 140

false false false MicrosoftInternetExplorer4 Do miski wsypujemy mąkę, zalewamy gorącą wodą, dokładnie rozrabiamy. Wrzucamy obrane ząbki czosnku, rozgniecione. Liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz. Całość przelewamy do słoika, zakrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na min 4-5 dni. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow

R'n'G Kitchen
Chrzan tarty 96

false false false MicrosoftInternetExplorer4 Korzeń chrzanu obieramy i ścieramy na drobnych oczkach. Do startego chrzanu dodajemy majonez i śmietanę. Do smaku doprawiamy sokiem z cytryny i solą. Przekładamy do słoika. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding

R'n'G Kitchen
Sałatka świąteczna z jajkiem 161

czasie kiedy zagotują się jajka na twardo zdążycie przygotować pozostałe składniki i sos, który przygotowuje się błyskawicznie. Ja mój sos tatarski przygotowałam kilka dni temu i przechowywałam w słoiku ustawionym w lodówce. Zamiast sosu tatarskiego można przygotować sos winegret. Jajka gotujemy na twardo (8 minut od zagotowania wody). Po ugotowaniu wkładamy je do zimnej wody, następnie obieramy i kroimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię