słoik - 12348 przepisów (strona:472/824)

Ćwikła z chrzanem 153

Chrzan obieramy, ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny. Starte buraki łączymy z chrzanem, doprawiamy do smaku solą,cukrem oraz sokiem z cytryny. Przekładamy do słoików i przechowujemy w lodówce

Bajeczna Kuchnia
Rolada schabowa w chrzanowej galarecie 198

może ktoś się skusi. Składniki: Schab ( dowolna ilość ) Mix papryk ( czerwona, zielona i żółta ) 2 marchewki Kawałek korzenia selera Pietruszka Sól Pieprz Liść laurowy Ziela angielskie Chrzan tarty ze słoika Ocet cukier Żelatyna Wykonanie: Papryki kroimy na kawałki i pieczemy aby usunąć skórkę. Schab kroimy w taki sposób aby uzyskać jak najdłuższy i cienki kawałek. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem

Smaki Ewy
Śledzie po Kaszubsku według Magdy Gessler 287

mało słone). Studzimy. Wymoczone filety odsączamy i osuszamy za pomocą ręczników papierowych. Następnie śledzie kroimy na mniejsze kawałki i łączymy z pozostałymi składnikami. Przechowujemy w lodówce, w szklanym, szczelnym słoiku do 2-3 tygodni.    Moje posty

Słodka Strona
Sos tatarski 166

ugotowanych jajek robimy kleksy z sosu. Dekorujemy jajka według uznania np. świeżą rzeżuchą. Domowy sos tatarski mimo, że nie ma konserwantów można przygotować tydzień wcześniej i przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce, do świąt wielkanocnych wytrzyma spokojnie. Smacznego   The post Sos tatarski appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Buraczki tarte na zimę 109

skórki. Ścieramy na tarce na grubych oczkach lub za pomocą melaksera. Do startych buraków dodajemy ocet, cukier i sól. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Przekładamy do wyparzonych słoików,  porządnie zakręcamy i pasteryzujemy 20-25 minut w 90 stopniach. Smacznego

Marder&Marder Manufacture
Śledzie z cebulą i rodzynkami w przecierze 144

małym ogniu, pod przykryciem około 10 minut. Następnie zdjąć z ognia, dodać rodzynki i odstawić do wystygnięcia.Śledzie  pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z sosem.Przełożyć do słoików lub zamykanego pojemnika.Przechować w lodówce

Moje domowe kucharzenie
Ekspresowy domowy majonez 342

głowę każdy ze sklepowej półki. Jest gęsty, gładki i kremowy. Idealny do sałatki  jarzynowej lub wielkanocnego jajka. Do przygotowania majonezu potrzebne będą: *blender ręczny *wysoki pojemnik np. słoik Składniki: 1 jajko 250 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1 łyżka octu lub soku z cytryny 1/3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka musztardy pieprz Przygotowanie: Przed przystąpieniem do przygotowania

Smakowity Blog Kulinarny
Potrawka orientalna z gotowanym mięsem 199

Orientalny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu Składniki ugotowane udka z kurczaka 2 szt pieczarki 3-4 szt papryka czerwona 1/2 szt cebula dymka 2 szt bambus pędy 1/2 słoika sos … Czytaj dalej Potrawka orientalna z gotowanym mięsem

czarrna od kuchni
Jaja w solance - Soleier 156

łuskami cebuli przez kilka minut, aż woda ładnie się zabarwi. Wyłowić łuski cebuli, dodać przyprawy, sól i zagotować ponownie do rozpuszczenia się soli ugotowane, "potłuczome" jaja umieścić w słoiku i zalać przestudzoną solanką. Po 3-7 dniach są gotowe do spożycia. W solance można jaja przechowywać do 4 tygodni. Znawcy twierdzą, że wiele miesięcy, jednak jajka po dłuższym przechowywaniu zaczynają

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Prosty żurek na domowym zakwasie 191

rosołowa (domowa lub kupiona) 150-200g wędzonego boczku kilka grubych plastrów wędzonej kiełbasy 4 marchewki kawałek selera cebula 3 ząbki czosnku korzeń pietruszki czubata łyżeczka chrzanu ze słoiczka słoik zakwasu (u mnie ok. 300ml) łyżka śmietany majeranek sól, pieprz ziele angielskie liść laurowy  mąka- jeśli chcecie by wasz żurek był gęsty Wodę doprowadzamy do wrzenia razem

Czerwona Porzeczka
Keks wytrawny z żółtym serem, salami i oliwkami Calamata Jumbo 177

świetnego smaku, długo pozostaje świeży. Warto użyć produktów dobrej jakości, więc śmiało mogę polecić EVGE . Oryginalne i greckie produkty do nabycia w sklepach internetowych. Resztę oliwek wyjadłam prosto ze słoika. (Forma o wymiarach około 9 x 19 cm) 2 jajka 50 ml oliwy z oliwek 110g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)  1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Di gotuje
Ziołowa marynowana fasola do sałatek 99

Wykonanie: Fasolę namoczyć, gdy napęcznieje zalać 2 litrami wrzącej wody, włożyć 2 obrane ząbki czosnku, zioła i gotować pod przykryciem przez 30 minut. Następnie odcedzić i przełożyć do wyparzonych słoików, dodać po 1 listku laurowym i po 2 ząbki czosnku. Zagotować 1 ½ litra wody z sola do smaku, zalać fasolę, zakręcić i pasteryzować przez 15 minut

Tradycyjna Kuchnia
Surówka z kapusty kwaszonej z jabłkiem i szczypiorkiem 132

Dzisiaj polecam przepis na pyszną surówkę z kapusty kwaszonej. Surówka jest bardzo zdrowa. To doskonały dodatek do drugiego dania. Warto ją przygotować.  SKŁADNIKI : 3/4 słoika  kapusty kwaszonej z marchewką ORZECH , 2 jabłka, 1/2 cebuli, 1 pęczek szczypiorku, 1,5 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki cukru, 1/2 łyżeczki pieprzu. PRZYGOTOWANIE: 1. Jabłka obieram i ścieram na tarce

Tradycyjna kuchnia Kasi
Schab po warszawsku 365

łyżki słodkiej papryki w proszku; Sól; Pieprz. 2 łyżki oleju. Pasta jajeczno-chrzanowa: 8 jaj ugotowanych na twardo; 1 czubata łyżka majonezu; 1 czubata łyżka startego chrzanu ze słoika; Sól; Pieprz. Galareta: 2 litry bulionu drobiowego (u mnie 2 litry wrzątku + 1 łyżka vegety); Opakowanie żelatyny na 2,5 l płynu (50 g). Dodatkowo: 1/2 pęczka szczypiorku do udekorowania

Gospodyni Miejska
Jajka przepiórcze marynowane w burakach 111

czasie przygotuj jajka. Jajka przepiórcze ugotuj na twardo (około 3 minuty od zagotowania wody). Następnie wystudź je przez kwadrans w zimnej wodzie i obierz ze skorupek. Włóż do słoika, zalej zimną marynatą i wstaw na jedną dobę do lodówki. Wyjmij, odcedź i podawaj z majonezem lub sosem chrzanowym. Po marynowaniu możesz je przechowywać przez 3 dni w lodówce

Food Square