Składniki: 5 średnich ziemniaków; 1, 5 litra wody; 1 łyżka vegety; 1 średnia cebula; 100 g surowego, wędzonego boczku; 1 czubata łyżka startego chrzanu ze słoika; 125 ml kwaśnej, gęstej śmietany 18%; 1/2 łyżki mąki pszennej; 1 łyżka majeranku; Sól; Pieprz; Olej do podsmażenia cebuli i boczku. Sposób przygotowania: W garnku zagotować 1,5 l wody. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić
Gospodyni Miejskasałatkowe, zarówno na blogu, jak i na Instagramie . Mam dla Was kolejny pomysł na dość prostą i zarazem całkiem całkiem sycącą sałatkę. Potrzebne nam będą: 150 g kukurydzy (ze słoika czy z puszki), 200 g gotowanej pszenicy (do ugotowania), 3 duże pomidory, albo 2 garście pomidorków koktajlowych, 5 cl oliwy z oliwek, 4 łyżki octu. Przygotowanie: Pszenicę gotujemy według instrukcji
MODA NA BIOkotleta tę surówkę. łatwa i szybka w przygotowaniu i PRZEPYSZNA!!! Tutaj znajdziecie oryginał :) Surowka z marchwi i selera 2 średnie marchewki starte na grubych oczkach 1/2 słoika selera marynowanego 1/2 puszki ananasa w kawałkach sok z cytryny ok łyżki 1 łyżka majonezu garść posiekanej natka pietruszki Seler i ananasa odsączamy z zalewy. W misce mieszamy ze sobą startą
Dzieje kuchennej Wiewiórylistki laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 8 ziaren czarnego pieprzu 1 łyżeczka suszonego majeranku 2-3 ząbki czosnku Zakwas na żur z zakwasu chlebowego - jak zrobić? Szklane naczynie (słoik, butelkę) wyparz i osusz. Umieść w nim mąkę żytnią, zakwas żytni, listki laurowe, ziele angielskie, pieprz, lekko rozgniecione ząbki czosnku i majeranek, całość zalej przegotowaną wodą i wymieszaj. Odstaw naczynie
Moje Qulinariaszklanki cukru 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 750 ml. Śmietany 30 % 150 ml likieru truskawkowego Dalkowski 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 1 słoik dżemu truskawkowego 1,5 opakowania podłużnych biszkoptów Posypka cukrowa do dekoracji Wstążka do torcików Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier oraz po jednym żółtku, na końcu dodajemy
Bajeczna Kuchniamusiały przygotowywać szybkie posiłki. W oryginalnym przepisie powinny znaleźć się filety anchois. Ja ich nie znoszę, więc mam danie wybrakowane ;) Składniki : 200 g makaronu typu spaghetti pomidory pelati lub słoik domowego sosu pomidorowego ok.15 ciemnych oliwek łyżka lub dwie kaparów cebula 2 ząbki czosnku parmezan lub inny twardy ser łyżka oleju do smażenia sól pieprz suszone oregano Nastawić wodę
Weekendy w domu i ogrodzieSyta, a dodatek ogórków i selera sprawia, że nie jest mdła. Składniki ok 150 g kuskusu 1 puszka groszku 3-4 ogórki kiszone 1 słoik selera konserwowego 300 g szynki drobiowej … Czytaj dalej Sałatka z kuskusem
czarrna od kuchnilimonki i dokładnie zmiksować blenderem na gładką pastę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 0,5 l słoik pasty. Przygotowaną pastę przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku/słoiku. Pasta jest bardzo aksamitna i delikatna w smaku. Awokado musi być dojrzałe, tj. miękkie, inaczej pasta nie wyjdzie. Śmietanę można
Gospodyni Miejskałyżeczka cukru 250 ml wody 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy/oleju Dodatki wędlina salami kukurydza konserwowa papryka cebula pieczarki 1-2 ostre papryczki jalapeno (u mnie takie ze słoika) olej sos na spód pizzy z tego przepisu lub ketchup albo koncentrat pomidorowy sos czosnkowy i pomidorowy do polania gotowej pizzy np z tego przepisu Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe
Piekielna Kuchnia Patisię u nas multum, sprowadzanych do Polski warzyw też mamy niemało, a moda na jedzenie dipów jak szybko się pojawiła, tak samo szybko zniknęła. Zastąpiły je gotowe produkty w słoikach czy puszkach, przeróżne butelkowane sosy, saszetki z gotowymi mieszankami przypraw do wsypania w śmietanę czy majonez i właśnie ogromny wybór smaków chrupiących przekąsek, który dipy o różnych smakach wyparł
Karo in the Kitchenmąki 200g zimnego masła (margaryny) 120 ml kwaśnej śmietany 18% 3 żółtka 1/2 szkl. cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy Dodatkowo: na nadzienie: 1 słoik dżemu lub powideł do posmarowania: białka (od żółtek) do posypania: cukier Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy, aż do połączenia się. Formujemy kulę, zawijamy w folię spozywczą i wkładamy do lodówki
Walijskie Pichceniebiały lub zdrowiej brązowy) Wykonanie: Umieść kurczaka w dużym garnku z wodą. Gotować go na baaaardzo wolnym ogniu do miękkości przez ok. 40 min. lub podgrzać gotowy bulion ze słoika Wyjmij kurczaka z bulionu i odstaw do ostygnięcia. Po schłodzeniu obrać mięso z kości. Pokroić na kawałki wielkości kęsa. Dodać torebki herbaty z bulionem do powstałego rosołu, doprowadzić do wrzenia
Sztuka gotowania w/g Samirybardzo lubimy owoce z alkoholem. Teraz filtrowanie. Ja używam do tego celu filtru do kawy dodatkowo, dla lepszego efektu, wyłożonego jednym listkiem papierowego ręczniczka. Filtr mocuję na słoiku przy pomocy gumki, wyściełam ręczniczkiem i przelewam. Filtrowanie potrwa wiele godzin. Co jakiś czas warto też wymienić filtr na czysty, będzie szybciej kapało. Po przefiltrowaniu nasza nalewka ma dość potężną moc dlatego
Marder&Marder Manufacturenastępnie dodajemy do niego po łyżce ostudzonego budyniu. Poncz: 0,5 l wody Olejek rumowy cukier waniliowy sok z cytryny spirytus lub wódka Dodatkowo: paczka okrągłych biszkoptów słoik kwaśnego dżemu (ja użyłam z czerwonej porzeczki) tabliczka czekolady (u mnie tradycyjnie gorzka, ale może byc też mleczna) kilka łyżek mleka Biszkopt przekrawamy na pół, nasączamy ponczem, smarujemy dżemem i wykładamy
Cynamonowe szczęścieSmaczne mięso na obiad i do kanapek :) Składniki 1 filet z piersi indyka, ok 1,5-2 kg 1 pęczek marchewki 1/2 cukinii 1/2 główki białej kapusty 1 słoik gruszek w … Czytaj dalej Indyk pieczony w gruszkach i warzywach
czarrna od kuchni