słoik - 12348 przepisów (strona:483/824)

KRUCHE ZAWIJAŃCE Z DŻEMEM Z CZARNEGO BZU 138

mąki 200g zimnego masła (margaryny) 120 ml kwaśnej śmietany 18% 3 żółtka 1/2 szkl. cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy Dodatkowo: na nadzienie: 1 słoik dżemu lub powideł do posmarowania: białka (od żółtek) do posypania: cukier Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy, aż do połączenia się. Formujemy kulę, zawijamy w folię spozywczą i wkładamy do lodówki

Walijskie Pichcenie
Kalafiorowa zupa odchudzająca na rumianku z ryżem i kurczakiem 129

biały lub zdrowiej brązowy) Wykonanie: Umieść kurczaka w dużym garnku z wodą. Gotować go na baaaardzo wolnym ogniu do miękkości przez ok. 40 min. lub podgrzać gotowy bulion ze słoika Wyjmij kurczaka z bulionu i odstaw do ostygnięcia. Po schłodzeniu obrać mięso z kości. Pokroić na kawałki wielkości kęsa. Dodać torebki herbaty z bulionem do powstałego rosołu, doprowadzić do wrzenia

Sztuka gotowania w/g Samiry
Nalewka jabłkowa 124

bardzo lubimy owoce z alkoholem. Teraz filtrowanie. Ja używam do tego celu filtru do kawy dodatkowo, dla lepszego efektu, wyłożonego jednym listkiem papierowego ręczniczka. Filtr mocuję na słoiku przy pomocy gumki, wyściełam ręczniczkiem i przelewam. Filtrowanie potrwa wiele godzin. Co jakiś czas warto też wymienić filtr na czysty, będzie szybciej kapało. Po przefiltrowaniu nasza nalewka ma dość potężną moc dlatego

Marder&Marder Manufacture
Pijak 196

następnie dodajemy do niego po łyżce ostudzonego budyniu. Poncz: 0,5 l wody Olejek rumowy cukier waniliowy sok z cytryny spirytus lub wódka   Dodatkowo: paczka okrągłych biszkoptów słoik kwaśnego dżemu (ja użyłam z czerwonej porzeczki) tabliczka czekolady (u mnie tradycyjnie gorzka, ale może byc też mleczna) kilka łyżek mleka Biszkopt przekrawamy na pół, nasączamy ponczem, smarujemy dżemem i wykładamy

Cynamonowe szczęście
Indyk pieczony w gruszkach i warzywach 229

Smaczne mięso na obiad i do kanapek :) Składniki 1 filet z piersi indyka, ok 1,5-2 kg 1 pęczek marchewki 1/2 cukinii 1/2 główki białej kapusty 1 słoik gruszek w … Czytaj dalej Indyk pieczony w gruszkach i warzywach

czarrna od kuchni
Tarta z budyniem i karmelizowanymi gruszkami 178

jakiś czas przewracając na drugą stronę do momentu aż zmiękną nie pozwalając jednak aby się rozpadły ( ok 10 minut). Zdejmujemy z ognia, odcedzamy od nadmiaru soku. Ponadto:  Pół słoika podgrzanej konfitury morelowej. Na budyniu rozkładamy gruszki jedna przy drugiej, na wierzchu pędzelkiem rozprowadzamy konfiturę. Ciasto odstawiamy do wystudzenia. Smacznego

Słodka Kraina Wypieków
Zimne nóżki / galareta 119

końcem gotowania dodać marchew, pietruszkę i czosnek. Przed samym końcem gotowania posolić do smaku. Po zdjęciu z ognia popieprzyć. Wywar należy przecedzić przez sito i rozlać do miseczek lub słoików, a mięso pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie mięso rozdrobnić, a marchew pokroić na plasterki i porozkładać do miseczek. Po wystudzeniu wstawić do lodówki na kilka godzin. Podawać skropioną octem

Malinowo w kuchni
Zupa pomidorowa 102

się wywaru mięsnego i gotować do miękkości warzyw i mięsa. Dodać kostkę rosołową, koncentrat pomidorowy, wymieszać, pogotować chwilę.  Do słoiczka wlać szklankę wody, dodać 2 łyżki mąki, zakręcić słoik i energicznie potrząsać do czasu, aż nie będzie grudek z mąki, wlać do zupy. Śmietanę zahartować (do śmietany wlać kilka łyżek zupy i dokładnie wymieszać, tak by po wlaniu

Malinowo w kuchni
KUSKUS Z KURCZAKIEM, BROKUŁAMI I CUKINIĄ 183

pomysł niż kolejna drożdżówka czy pączek kupiona w cukierni przy pracy :D  Porcja z tego przepisu jest spora, spokojnie wystarczy dla 4 osobowej rodziny. Danie możecie zapakować w słoik lub pojemnik i przechowywać tak przez noc, po to, by rano zabrać je ze sobą do pracy. Przyjdzie Wam ono również z pomocą kiedy nie będziecie mieli siły na długie

Słodko-Słony Świat Ilony
Marcepanki 144

widelce, lub odciśnij jakiś wzorek foremką, tak aby ciacha miały grubość maksymalnie 5 mm. Piecz 15 minut w temp. 180-190 C. Schowaj do puszki lun do słoika i ciesz się nimi co najmniej przez tydzień. Smacznego

greenscarf
Pałki po kurpiowsku 128

Składniki: 6 pałek kurczaka 2 szklanki bulionu (najlepiej rosołu) łyżka mąki 25 dag wędzonego boczku słoik marynowanej cebulki 2 cebule łyżeczka tymianku łyżeczka estragonu 2 garście suszonych grzybów (namoczonych przez noc) kieliszek białego wina łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania : Grzyby gotujemy w wodzie, w której się moczyły przez ok. 30 minut. Pałki solimy i pieprzymy

Pobite gary Barbary
Pleśniak 190

mąki pszennej 3 żółtka (z dużych jaj!) 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia pozostałe składniki: 3 białka 3 garści orzechów włoskich wiśnie z zalewy (np. z półlitrowego słoika, bez pestek) Wykonanie: Składniki na ciasto trzymacie w chłodzie. Mają być chłodne! Zwłaszcza masło i żółtka, które mieszacie z cukrem i mąką. Z nich wszystkich wyrabiacie ciasto. Byle szybko, byle

GRUBY WAŁEK
Słonina w ziołach 437

przeciśniętym przez praskę, kroimy w kawałki 5 -6 cm.Wszystkie przyprawy wsypać do miseczki mieszamy razem, listki laurowe pokruszyć. Każdy kawałek słoniny obtoczmy mieszanką z  ziół. Układamy słoninę w słoiku zamakając szczelnie.Odstawiamy w chłodne miejsce na 4-6 tygodni. Podajemy z pieczywem krojąc bardzo cieniutkie plasterki. Smacznego

kgwjanczewo
Goloneczki z indyka w warzywach z sosem chrzanowo – żurawinowym 143

marchewki 1 cebula 1 pietruszka Kawałek korzenia selera Liść laurowy Ziele angielskie Sól Pieprz Papryka słodka mielona Bulion warzywny Olej do obsmażenia Sos: Chrzan tarty Żurawina do mięs ( ze słoika ) Majonez Wykonanie: Goloneczki przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Pozostawiamy do zamarynowania ( na około godzinę ). Po tym czasie goloneczki wraz z cebulą (przekrojoną na pół) podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Następnie

Smaki Ewy
Niezwykle aromatyczna toskańska zupa warzywna. Wersja wege. Post dr Dąbrowskiej. 470

pożywnymi, aromatycznymi, gorącymi zupami. Można jeść je na śniadanie, na obiad i na kolację. Podczas postu dr E. Dąbrowskiej są nieodłącznym składnikiem lunch boxu, czy raczej uzupełnieniem w postaci słoika. Dzisiaj proponuję fantastyczną zupę toskańską, z bogactwem najzdrowszych rodzimych warzyw. Na każdym targu możemy obecnie zaopatrzyć się w zdrowe okopowe oraz zielone warzywa. Nie bójmy się używać dużych ilości rozmaitych

Naturalna Kuchnia